Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego."— Zapis prezentacji:

1 Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego

2 Charolaise Charolaise jest rasą późno dojrzewającą. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi 700-900 kg, a buhajów 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm. Zdarzają się trudne porody, choć selekcja znacznie tę cechę poprawiła. Masa cieląt po urodzeniu jest duża i wynosi przeciętnie: 40 kg – jałówki, 45 kg – buhajki. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i wynoszą 1200 -1500 g. Od opasów uzyskuje się dużo, dobrej jakości mięsa z małą zawartością tłuszczu.

3 Limousine Cechą charakterystyczną tej rasy jest średni kaliber, bardzo dobre umięśnienie szczególnie partii grzbietu i zadu, delikatny kościec oraz bardzo dobra płodność.

4 Współczesna rasa angus to bydło średniego kalibru. Krowy ważą 550-600 kg i mają wysokość w kłębie ok. 125 cm. Buhaje hodowlane osiągają masę ciała w granicach ok. 900 kg i wysokość w kłębie ok. 130 cm. Cechą charakterystyczną rasy jest bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie. Angus

5 Obecnie hereford to rasa jednostronnie mięsna średniego kalibru. Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Hereford Ogromną zaletą rasy hereford jest to, że zwierzęta osiągają wysokie wskaźniki reprodukcji w warunkach minimalnego nadzoru i troski ze strony człowieka o przebieg porodu i odchów cieląt. Średnie dobowe przyrosty w opasie wynoszą 1000 g, a 1,5-roczne, intensywnie żywione opasy osiągają masę ok. 650 kg i wydajność rzeźną dochodzącą do 65%. Jakość mięsa jest wysoka: jest ono marmurkowate, soczyste, ze znaczną ilością tłuszczu.

6 Selekcja buhajów  Wygląd (pokrój, budowa)  Zapotrzebowanie rynku  Wycena buhaja  Rodowód  Status zdrowotny stada, z którego buhaj pochodzi  Ścisła kontrola weterynaryjna  Monitorowanie w kierunku BVD, IBR, Lepto & Johnes  Buhaje nie szczepione na IBR (szczepionka markerowa nie jest akceptowana ) Wilodge Goldcard

7 Program selekcji buhajów mięsnych do krzyżówek z rasami mlecznymi  Program testowania młodych buhajów  Cel: wiarygodne dane poparte danymi z gospodarstw  1000 porcji nasienia jednego buhaja rozdzielone wśród różnych hodowców  Po wycieleniu, następujące dane są analizowane:  Długość ciąży  Łatwość wycieleń (krowy i jałówki)  Jakość cielęcia  Umaszczenie (ważne kryterium przy BB)


Pobierz ppt "Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google