Przedświąteczne zakupy

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
NAZIEMNA TELEWIZJA CYFROWA Zasady przygotowania abonentów do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej.
Advertisements

MECHANIZM DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Bądź świadomym konsumentem
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Potwierdzenie przyjęcia zamówienia
Ustawa z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
SPRAWIEDLIWY HANDEL.
Autor: Adam Bzdawka kl. III LI
FUNKCJE, PODZIAŁ, DOBÓR I REJESTROWANIE OPAKOWAŃ W OBROCIE TOWAROWYM
BEZPIECZEŃSTWO PLACU ZABAW I GIER
Zanim wybierzesz się na zakupy przedświąteczne… Porady dla konsumentów w okresie przedświątecznym 14/04/2011www.wiih.org.plWojewódzki Inspektorat Inspekcji.
EDUKACJA MŁODEGO KONSUMENTA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Transport materiałów chemicznych
PRZYWILEJE I OBOWIĄZKI SPRZEDAWCY ORAZ KONSUMENTA
obsługuje klientów w miejscu sprzedaży, służy im radą co do marki produktu, jego typu i jakości, udziela na prośbę klienta dokładnych i wyczerpujących.
Prawa konsumenta.
KORESPONDENCJA W SPRAWACH HANDLOWYCH Opracowanie: Wioleta Musiał
Konferencja Zmagania z koniunkturą czyli dobre i złe strony kryzysu Villa Drawa 28/29 maja Ogólne warunki sprzedaży – nasza polisa.
Bezpieczeństwo zabawek
Małopolski Oddział Wojewódzki NFZ
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Źródło informacji o produkcie
FAJERWERKI – ZAGROŻENIE I ZABAWA
Prawo kontraktowe Umowa sprzedaży.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
ABC PRAW KONSUMENTA.
Zasady nowego podejścia do normalizacji i harmonizacji technicznej Przedmiotem harmonizacji są wyłącznie przepisy związane z bezpieczeństwem, zdrowiem.
Nazwa szkoły: Gimnazjum Publiczne im. Janusza Korczaka w Miłoradzu
Konsument – świadomy uczestnik rynku
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
Fajerwerki zasady bezpiecznego używania wyrobów pirotechnicznych widowiskowych.
Nowa Ustawa Konsumencka
NIE POTRZEBA JUŻ KARTY STADION LEGII DLA WSZYSTKICH OTWARTY.
Prawo ochrony konsumentów Wykład 8. rozumiemy umowę zawartą z konsumentem w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość, bez jednoczesnej.
Jak bezpiecznie kupować przez Internet.
Producent w product liability (Zofia Zymonik)
Temat 6: Dokumentacja techniczna urządzeń sieciowych.
Zakupy przez Internet – PRAWA Konsumenta
Wytwórca wyrobu finalnego lub jego części składowej.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
PRODUKT.
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Projekt jest finansowany ze środków Komisji Europejskiej i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 1 Konsumencie dokonuj świadomego wyboru! Żądaj rzetelnej.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Jestem wyrobem papierowym lub foliowym przymocowanym do produktu w celu zidentyfikowania lub określenia jego zawartości.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Konsument jest to osoba fizyczna, która nabywa określony towar lub usługę tylko na potrzeby własne lub swojego gospodarstwa domowego. Osoba, która kupuje.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Rolniczy Handel Detaliczny
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Ochrona praw konsumenta – odpowiedzialność za sprzedany towar
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
15 marca ŚWIATOWY DZIEŃ PRAW KONSUMENTA
Zintegrowany System Monitorowania Obrotu Produktami Leczniczymi
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Fajerwerki zasady bezpiecznego używania wyrobów pirotechnicznych widowiskowych.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Umowy przenoszące prawa
Ochrona konsumenta usług zawieranych na odległość i poza lokalem przedsiębiorstwa Barbara Trybulińska.
Prawo cywilne w zarządzaniu oświatą (część II)
nasze prawa mgr Beata Spruch
Zapis prezentacji:

Przedświąteczne zakupy Konferencja prasowa, 17 grudnia 2010

Artykuły spożywcze Na opakowaniu powinny znaleźć się: nazwa, wykaz składników data minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia oraz warunki przechowywania sposób przygotowania lub stosowania dane identyfikujące producenta zawartość netto lub liczba sztuk numer partii produkcyjnej

Przetwory mięsne Na opakowaniach produktów pochodzenia zwierzęcego wymagane jest podanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego Przy sprzedaży wędlin „na wagę” sprzedawca ma obowiązek uwidocznić informację o składzie wędlin

Ryby Ryby żywe, świeże lub schłodzone, mrożone, wędzone muszą posiadać uwidocznioną informację dotyczącą: handlowego oznaczenia gatunku metody produkcji obszaru połowu W miejscu sprzedaży luzem ryb w glazurze musi być informacja dotycząca ilościowej zawartości glazury i ryby

Grzyby suszone Grzyby suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi: wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach wyłącznie w opakowaniach jednostkowych pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby suszone

Przetwory owocowo-warzywne W oznakowaniu środka spożywczego w stanie stałym, znajdującego się w wodzie, solance, occie itp. należy podać także masę netto tego środka po odsączeniu, jeżeli płyn to tylko dodatek i nie wpływa na wybór konsumentów

Kosmetyki nazwa handlowa kosmetyku imię i nazwisko lub nazwa i adres producenta ilość nominalna kosmetyku w opakowaniu termin trwałości Jeżeli okres przydatności wynosi ponad 30 miesięcy na kosmetyku umieszcza się znak graficzny oraz czas, w jakim od otwarcia opakowania kosmetyku może być on stosowany bez stwarzania zagrożenia dla zdrowia użytkownika

Kosmetyki szczególne ostrzeżenia numer partii lub inne dane identyfikujące partię funkcja kosmetyku, jeżeli nie wynika ona z jego prezentacji wykaz składników, poprzedzony wyrazem „składniki” lub „ingredients” Składniki oraz ostrzeżenia mogą być podane na dołączonej ulotce, ale w takim przypadku producent winien podać na etykiecie znak graficzny

Zimowy sprzęt sportowy Na wyrobach nie powinno być żadnych uszkodzeń mechanicznych: pęknięć, rozwarstwień, ostrych elementów Instrukcja dołączona do wyrobu, powinna być jasna i zrozumiała oraz zawierać informacje dotyczące prawidłowego i bezpiecznego użytkowania, dopasowania wyrobu, sposobu konserwacji, przeznaczenia wyrobu

Zimowy sprzęt sportowy Narty Nie powinny mieć żadnych nierówności ani uszkodzeń mechanicznych oraz w sposób trwały powinny być zaznaczone punkty montażowe Łyżwy Zwróć uwagę na trwałość połączenia but-płoza Sanki Z uwagi na fakt, że ich głównymi użytkownikami są małe dzieci należy wykluczyć ostre elementy oraz sprawdzić zakończenia listew

Zimowy sprzęt sportowy Kaski do jazdy na nartach, deskach, ochraniacze oraz gogle muszą być oznakowane w sposób trwały znakiem CE Powinny posiadać instrukcję w języku polskim z informacjami: przed jakimi uszkodzeniami ciała chroni o właściwym doborze rozmiaru o okresie przydatności o sposobie konserwacji ostrzeżenia zapewniające bezpieczne korzystanie z wyrobu

Wyroby pirotechniczne Na etykiecie powinny być umieszczone: nazwa wyrobu i klasa dane dot. producenta/importera ostrzeżenia i informacje dotyczące używania i przechowywania Do wyrobu powinna być dołączona instrukcja obsługi dotycząca bezpiecznego użytkowania, w tym sposobu zapalenia oraz zawierająca informację o akcesoriach potrzebnych do bezpiecznego działania wyrobów

Wyroby pirotechniczne PAMIĘTAJ! Zapoznaj się dokładnie z instrukcją obsługi Przestrzegaj zalecanych wymagań bezpieczeństwa Nie używaj wyrobów uszkodzonych Przed odpaleniem upewnij się, że wokół jest odpowiednia przestrzeń do bezpiecznego pokazu Wyroby przechowuj poza zasięgiem dzieci Tylko dorośli powinni odpalać wyroby pirotechniczne!

Lampki choinkowe Nie należy wymieniać żarówek, gdy girlanda jest pod napięciem W lampkach łączonych szeregowo należy bezzwłocznie wymienić przepaloną żarówkę Nie należy przyłączać do zasilania girland w opakowaniu Nie należy zastępować żarówek z bezpiecznikiem innymi żarówkami Girlandy z niewymienialnymi żarówkami muszą posiadać stosowną informację na opakowaniu Girlandy nie przeznaczone do użytku na zewnątrz muszą mieć ostrzeżenie „Wyłącznie do użytku w pomieszczeniach”

Lampki choinkowe Przed zakupem sprawdź, czy: na wyrobie, na opakowaniu lub w instrukcji obsługi znajduje się oznakowanie CE na wyrobie umieszczono informację o napięciu znamionowym (podane w „Voltach”) zgodnym z występującym w Polsce

PAMIĘTAJ! Sprawdź na opakowaniu termin ważności produktów oferowanych w promocji Artykuł spożywczy, który utracił termin ważności nie może być oferowany do sprzedaży, nawet po znacznie obniżonej cenie! Kupuj produkty w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach Żądaj wydania paragonu – sprzedawca ma obowiązek go wydać

PAMIĘTAJ! Sprzedawca ma obowiązek podania informacji o cenie jednostkowej Porównując cenę jednostkową tego samego asortymentu, ale np. o innej masie netto łatwiej wybrać produkt tańszy Sprawdź cenę uwidocznioną na wywieszce przy towarze z ceną na opakowaniu bądź w „czytniku” aby uniknąć rozczarowania przy kasie Zdarza się, że ceny na wywieszkach są niższe od cen przy kasie!

Reklamacje Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu Jeżeli towar jest niezgodny z umową, kupujący może: żądać nieodpłatnej naprawy żądać wymiany na nowy żądać obniżenia ceny lub odstąpić od umowy   Przedmiotem reklamacji może być towar niezgodny z umową Za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową odpowiedzialność ponosi sprzedawca

Reklamacje Sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji jeśli klient nie posiada paragonu a jest w stanie uprawdopodobnić fakt zakupu w danej placówce Konsument, który zawarł umowę na odległość (Internet) może od niej odstąpić bez podania przyczyn w ciągu 10 dni Żywność należy reklamować niezwłocznie po wykryciu wady – najpóźniej w ciągu 3 dni kupienia towaru luzem lub 3 dni od otwarcia opakowania

Dziękujemy za uwagę Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Warszawie ul. Sienkiewicza 3, 00-015 Warszawa www.wiih.org.pl ih_warszawa@wiih.org.pl