Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
Cel Wspólne rozwiązywanie różnych problemów organizacyjnych i dydaktycznych, stojących przed nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Wspólne rozwiązywanie różnych problemów organizacyjnych i dydaktycznych, stojących przed nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Wymiana doświadczeń zawodowych i dydaktycznych. Wymiana doświadczeń zawodowych i dydaktycznych. Formy wspierania nauczycieli w pracy dydaktycznej. Formy wspierania nauczycieli w pracy dydaktycznej. Podnoszenie jakości i efektywności kształcenia zawodowego. Podnoszenie jakości i efektywności kształcenia zawodowego.
Zadania Opracowywanie metod i planów nauczania.Opracowywanie metod i planów nauczania. Pozyskiwanie sponsorów.Pozyskiwanie sponsorów. Dialog z pracodawcami.Dialog z pracodawcami. Wakacyjna Szkoła Gotowania.Wakacyjna Szkoła Gotowania. Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady.Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady. Dialog z organizacjami gastronomicznymi.Dialog z organizacjami gastronomicznymi. Propagowanie zasad zdrowego żywienia.Propagowanie zasad zdrowego żywienia. Organizacja szkoleń dla nauczycieli.Organizacja szkoleń dla nauczycieli.
Opracowywanie metod i planów nauczania Metody i techniki nauczania.Metody i techniki nauczania. Rozwiązywanie problemów: Jak uczyć by nauczyć? Jak zrealizować podstawę programową teoretycznie i praktycznie?Rozwiązywanie problemów: Jak uczyć by nauczyć? Jak zrealizować podstawę programową teoretycznie i praktycznie? Różne metody prowadzenia zajęć dodatkowych, warsztatów, kół zainteresowań itp.Różne metody prowadzenia zajęć dodatkowych, warsztatów, kół zainteresowań itp. Praktyka zawodowa jej plan i tematyka.Praktyka zawodowa jej plan i tematyka.
Pozyskiwanie sponsorów Pozyskiwanie sponsorów do kosztownego procesu kształcenia.Pozyskiwanie sponsorów do kosztownego procesu kształcenia. Wskazanie firmom branż żywnościowych korzyści płynących z wykorzystania, w toku nauki, ich produktów.Wskazanie firmom branż żywnościowych korzyści płynących z wykorzystania, w toku nauki, ich produktów. Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla uczniów.Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla uczniów. Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla nauczycieli.Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla nauczycieli.
Dialog z pracodawcami Jak uczyć by odpowiedzieć na oczekiwania pracodawców?Jak uczyć by odpowiedzieć na oczekiwania pracodawców? Spotkania z pracodawcami oraz ich wizja absolwenta szkoły gastronomicznej.Spotkania z pracodawcami oraz ich wizja absolwenta szkoły gastronomicznej. Diagnoza różnic pomiędzy sylwetką absolwenta zawodów gastronomicznych, a oczekiwaniami pracodawcy rynku lokalnego i krajowegoDiagnoza różnic pomiędzy sylwetką absolwenta zawodów gastronomicznych, a oczekiwaniami pracodawcy rynku lokalnego i krajowego Włączenie pracodawców w proces kształcenia.Włączenie pracodawców w proces kształcenia. Praktyka zawodowa jej zadania i cel.Praktyka zawodowa jej zadania i cel.
Wakacyjna Szkoła Gotowania Integracja młodzieży szkół województwa śląskiego.Integracja młodzieży szkół województwa śląskiego. Propagowanie zasad zdrowego żywienia.Propagowanie zasad zdrowego żywienia. Wykłady i szkolenia dotyczące sztuki kulinarnej.Wykłady i szkolenia dotyczące sztuki kulinarnej. Spotkania z ludźmi świata gastronomii, osobami z przemysłu żywnościowego.Spotkania z ludźmi świata gastronomii, osobami z przemysłu żywnościowego.
Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady Ustalenie jasnych kryteriów opartych na wiedzy nauce i praktyce, do których będą dążyć młodzi adepci sztuki kulinarnej.Ustalenie jasnych kryteriów opartych na wiedzy nauce i praktyce, do których będą dążyć młodzi adepci sztuki kulinarnej. Podniesienie rangi konkursów gastronomicznych.Podniesienie rangi konkursów gastronomicznych. Zwiększenie teoretycznych konkursów gastronomicznych. Zwiększenie teoretycznych konkursów gastronomicznych.
Dialog z organizacjami gastronomicznymi Podjecie współpracy z Klubem Szefów Kuchni.Podjecie współpracy z Klubem Szefów Kuchni. Podjecie współpracy ze Śląską Grupą Kulinarną.Podjecie współpracy ze Śląską Grupą Kulinarną. Podjecie współpracy z firmami szkolącymi w zawodach gastronomicznych.Podjecie współpracy z firmami szkolącymi w zawodach gastronomicznych.
Propagowanie zasad zdrowego żywienia Sympozja, wykłady dla młodzieży, rodziców.Sympozja, wykłady dla młodzieży, rodziców. Międzyszkolne konkursy dotyczące zasad zdrowego żywienia: teoretyczne i praktyczne.Międzyszkolne konkursy dotyczące zasad zdrowego żywienia: teoretyczne i praktyczne.
Pozyskiwanie szkoleń dla nauczycieli Szkolenia zawodowe dla nauczycieli np. baristy, barmana, carvingu.Szkolenia zawodowe dla nauczycieli np. baristy, barmana, carvingu. Szkolenia praktyczne dotyczące gastronomii.Szkolenia praktyczne dotyczące gastronomii. Szkolenia dotyczące metod i technik nauczania.Szkolenia dotyczące metod i technik nauczania. Kursy, szkolenia metodyczne.Kursy, szkolenia metodyczne.