Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych 03.03.2009.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Program działania Krajowego Stowarzyszenia Pielęgniarek Medycyny Szkolnej r.
Advertisements

„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz przez budżet państwa, realizowany pod nadzorem Wojewódzkiego.
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI
Międzynarodowa Konferencja Związku Miast: Bogatynia- Hradek-Zittau Mechatronika-Kształcenie Zittau 17 kwietnia 2008 r. Związek Miast Bogatynia- Hradek-Zittau.
Konferencja dla przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego Tworzenie sieci Powiatowych Ośrodków Wspierania Uczniów Zdolnych w województwie małopolskim.
Projektanci Podlasia Niektóre szanse trafiają się tylko raz!
Program Leonardo da Vinci
Zasady konstruowania programów projakościowych
Główne kierunki rozwoju edukacji Główne kierunki rozwoju edukacji w roku szkolnym 2010/2011.
-GASTRONOMICZNEJ NA DOLNYM ŚLĄSKU
Opracował J. Stryjkowski
Przedsiębiorczość - cecha działania zmierzającego do zapewnienia racjonalnej i efektywnej koordynacji zasobów gospodarczych firmy. W praktyce przedsiębiorczość
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Struktura egzaminu zawodowego
Zuzanna Szereniuk Michał Iwan
Zdrowe dziecko zdrowy dorosły zdrowa rodzina
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Celem utworzenia Klubu Integracji Społecznej jest konieczność zapobiegania i minimalizowania zagrożeń związanych ze skutkami wykluczenia społecznego oraz.
Człowiek najlepsza inwestycja Kreatywny absolwent na rynku pracy Pułtusk, 21 I 2011 r. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
KONFERENCJA PRASOWA 30 listopada 2009 roku Projekty dotychczas realizowane ze środków Unii Europejskiej : Lekarz, pielęgniarka – nowoczesny pracownik.
Polityka edukacyjna Unii Europejskiej
Osiągnięcie przez szkoły i placówki warunków do pełnej realizacji kształcenia ogólnotechnicznego, zawodowego i wychowania komunikacyjnego. Cele szczegółowe:
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Doradcy zawodowi: Anna Pilszek Sabina Kontny.
Projekt jako element strategii doskonalenia nauczycieli Ewa Superczyńska Konferencja Doskonalenie nauczycieli powiatu wolsztyńskiego 14 listopada.
Szkolenie praktyczne obejmuje : Zajęcia praktyczne Praktykę zawodową i jest realizowane poza terenem szkoły w renomowanych warszawskich hotelach np.:
Zadania projektu Wdrożenie dwóch form działań Roczny plan Sieć współpracy wspomagania szkoły i samokształcenia.
PRAKTYKI ZAWODOWE: ZASADY DOBRYCH PRAKTYK SIMON JAMES I TIM FOX.
Zmiany ustawy o systemie oświaty
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
W YDZIAŁ N AUK S POŁECZNYCH K ONWENT W YDZIAŁU N AUK SPOŁECZNYCH U NIWERSYTETU W ROCŁAWSKIEGO Z ESPOŁY R OBOCZE.
Zespół Szkół Gastronomicznych
PROGRAMY NAUCZANIA INNOWACJE PEDAGOGICZNE PROGRAMY AUTORSKIE
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
ZADANIA Cel podejmowanych działań, określenie na czym polega realizacja zadania Formy realizacji Diagnozowanie dzieci i młodzieży. diagnoza określająca.
KONCEPCJA PRACY SZKOŁY NA LATA
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Znaczenie doradztwa zawodowego w nowej perspektywie finansowej Kraków, 27 marca 2015 r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
Technologia kształcenia zawodowego 6. Kształcenie modułowe1 6. Idea, organizacja i technologia kształcenia modułowego 1. Podstawy teoretyczne, założenia.
Nowe przestrzenie w animacji pracy z ludźmi starszymi Miriam Mościcka-Biedak Joanna Czerniewicz III Toruńska Pedagogiczna Konferencja Studencka 2 czerwca.
PORADNIA Oferta doradcy zawodowego Powiatowego Ośrodka Rozwoju Edukacji w Giżycku Marty Knaś.
Finansowanie kształcenia zawodowego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
Sieci współpracy i samokształcenia. SIEĆ to statek, na którym nie ma pasażerów, wszyscy jesteśmy załogą.
1 Rafał Juszkiewicz kontakt: Oferta zawodowa WSiP – 170 publikacji do nowej podstawy programowej (NPP) 7 kluczowych branż: ekonomiczna.
Jak przenieść diagnozę ujętą w koncepcji dotyczącej szkolnictwa zawodowego do wniosku o dofinansowanie w ramach Poddziałania Konkurs numer: RPPM IZ /16.
Doświadczenie i oczekiwania doradców zawodowych.
Ważne jest nie to, co możemy zrobić, lecz to, co zrobić musimy. (Ch. Dickens) Idea poradnictwa zawodowego - jednostka jest odpowiedzialna za swój los,
Projekt: „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” współfinansowany przez Unię Europejską.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Wspomaganie w nadzorze pedagogicznym
Spotkanie dyrektorów szkół zawodowych
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
PRACODAWCA W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM – MOŻLIWOŚCI I PERSPEKTYWY
PRACODAWCA W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM – MOŻLIWOŚCI I PERSPEKTYWY
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych

Cel Wspólne rozwiązywanie różnych problemów organizacyjnych i dydaktycznych, stojących przed nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Wspólne rozwiązywanie różnych problemów organizacyjnych i dydaktycznych, stojących przed nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Wymiana doświadczeń zawodowych i dydaktycznych. Wymiana doświadczeń zawodowych i dydaktycznych. Formy wspierania nauczycieli w pracy dydaktycznej. Formy wspierania nauczycieli w pracy dydaktycznej. Podnoszenie jakości i efektywności kształcenia zawodowego. Podnoszenie jakości i efektywności kształcenia zawodowego.

Zadania Opracowywanie metod i planów nauczania.Opracowywanie metod i planów nauczania. Pozyskiwanie sponsorów.Pozyskiwanie sponsorów. Dialog z pracodawcami.Dialog z pracodawcami. Wakacyjna Szkoła Gotowania.Wakacyjna Szkoła Gotowania. Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady.Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady. Dialog z organizacjami gastronomicznymi.Dialog z organizacjami gastronomicznymi. Propagowanie zasad zdrowego żywienia.Propagowanie zasad zdrowego żywienia. Organizacja szkoleń dla nauczycieli.Organizacja szkoleń dla nauczycieli.

Opracowywanie metod i planów nauczania Metody i techniki nauczania.Metody i techniki nauczania. Rozwiązywanie problemów: Jak uczyć by nauczyć? Jak zrealizować podstawę programową teoretycznie i praktycznie?Rozwiązywanie problemów: Jak uczyć by nauczyć? Jak zrealizować podstawę programową teoretycznie i praktycznie? Różne metody prowadzenia zajęć dodatkowych, warsztatów, kół zainteresowań itp.Różne metody prowadzenia zajęć dodatkowych, warsztatów, kół zainteresowań itp. Praktyka zawodowa jej plan i tematyka.Praktyka zawodowa jej plan i tematyka.

Pozyskiwanie sponsorów Pozyskiwanie sponsorów do kosztownego procesu kształcenia.Pozyskiwanie sponsorów do kosztownego procesu kształcenia. Wskazanie firmom branż żywnościowych korzyści płynących z wykorzystania, w toku nauki, ich produktów.Wskazanie firmom branż żywnościowych korzyści płynących z wykorzystania, w toku nauki, ich produktów. Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla uczniów.Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla uczniów. Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla nauczycieli.Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla nauczycieli.

Dialog z pracodawcami Jak uczyć by odpowiedzieć na oczekiwania pracodawców?Jak uczyć by odpowiedzieć na oczekiwania pracodawców? Spotkania z pracodawcami oraz ich wizja absolwenta szkoły gastronomicznej.Spotkania z pracodawcami oraz ich wizja absolwenta szkoły gastronomicznej. Diagnoza różnic pomiędzy sylwetką absolwenta zawodów gastronomicznych, a oczekiwaniami pracodawcy rynku lokalnego i krajowegoDiagnoza różnic pomiędzy sylwetką absolwenta zawodów gastronomicznych, a oczekiwaniami pracodawcy rynku lokalnego i krajowego Włączenie pracodawców w proces kształcenia.Włączenie pracodawców w proces kształcenia. Praktyka zawodowa jej zadania i cel.Praktyka zawodowa jej zadania i cel.

Wakacyjna Szkoła Gotowania Integracja młodzieży szkół województwa śląskiego.Integracja młodzieży szkół województwa śląskiego. Propagowanie zasad zdrowego żywienia.Propagowanie zasad zdrowego żywienia. Wykłady i szkolenia dotyczące sztuki kulinarnej.Wykłady i szkolenia dotyczące sztuki kulinarnej. Spotkania z ludźmi świata gastronomii, osobami z przemysłu żywnościowego.Spotkania z ludźmi świata gastronomii, osobami z przemysłu żywnościowego.

Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady Ustalenie jasnych kryteriów opartych na wiedzy nauce i praktyce, do których będą dążyć młodzi adepci sztuki kulinarnej.Ustalenie jasnych kryteriów opartych na wiedzy nauce i praktyce, do których będą dążyć młodzi adepci sztuki kulinarnej. Podniesienie rangi konkursów gastronomicznych.Podniesienie rangi konkursów gastronomicznych. Zwiększenie teoretycznych konkursów gastronomicznych. Zwiększenie teoretycznych konkursów gastronomicznych.

Dialog z organizacjami gastronomicznymi Podjecie współpracy z Klubem Szefów Kuchni.Podjecie współpracy z Klubem Szefów Kuchni. Podjecie współpracy ze Śląską Grupą Kulinarną.Podjecie współpracy ze Śląską Grupą Kulinarną. Podjecie współpracy z firmami szkolącymi w zawodach gastronomicznych.Podjecie współpracy z firmami szkolącymi w zawodach gastronomicznych.

Propagowanie zasad zdrowego żywienia Sympozja, wykłady dla młodzieży, rodziców.Sympozja, wykłady dla młodzieży, rodziców. Międzyszkolne konkursy dotyczące zasad zdrowego żywienia: teoretyczne i praktyczne.Międzyszkolne konkursy dotyczące zasad zdrowego żywienia: teoretyczne i praktyczne.

Pozyskiwanie szkoleń dla nauczycieli Szkolenia zawodowe dla nauczycieli np. baristy, barmana, carvingu.Szkolenia zawodowe dla nauczycieli np. baristy, barmana, carvingu. Szkolenia praktyczne dotyczące gastronomii.Szkolenia praktyczne dotyczące gastronomii. Szkolenia dotyczące metod i technik nauczania.Szkolenia dotyczące metod i technik nauczania. Kursy, szkolenia metodyczne.Kursy, szkolenia metodyczne.