Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
Advertisements

Arkadiusz Wojciechowski
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
University of California
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
Handel Międzynarodowy
POLITYKA ROLNA UE.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Raport z audytu technologicznego dla FIRMY PRODUKCYJNO-HANDLOWO -USŁUGOWEJ "HAGO" MAŁGORZATA HANDKIEWICZ Zespół konsultantów: Robert Lewicki Michał Jędrzejczak.
Rolnictwo w zmieniającej się gospodarce
Podstawowa analiza rynku
Pytania problemowe do wykładów 1-7
Podstawowa analiza rynku
Handel zagraniczny a wzrost gospodarczy
Ekonomia polityczna migracji Polaków w ramach Unii Europejskiej
Czynniki wzrostu gospodarczego w krajach Afryki
„Rolnictwo społecznie zrównoważone - koncepcja badań”
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Znaczenie wartości niematerialnych w aspekcie wyzwań dla rozwoju społeczno- gospodarczego Polski praca zbiorowa pod kierunkiem Rafała Antczaka CASE-Doradcy,
Zasoby biomasy w Polsce
DREWNO W GOSPODARCE UE I POLSKI
P O P Y T , P O D A Ż.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
MERCOSUR-Wspólny Rynek Ameryki Południowej
Rolnictwo w krajach rozwijających się
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
Bezrobocie.
Organizacja Narodów Zjednoczonych
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Krzysztof Gorlach Uniwersytet Jagielloński
Zróżnicowanie społeczno – gospodarcze państw świata
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
GMO – fakty i mity.
rozwoju zrównoważonego, a produkcją gazu z biomasy
TEORIA WZROSTU (ROZWOJU) GOSPODARCZEGO RICARDO
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Współczesne systemy społeczno - gospodarcze
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Efektywność w strategiach energetycznych
Gospodarowanie a środowisko Wykład 13 WNE UW. Związek gospodarowania ze środowiskiem i zanieczyszczeniami Zasoby i środowisko naturalne Przetwarzanie.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Kto handluje z kim?.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
„Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (badania, wirtualne konwersatorium naukowe, spotkanie audytoryjne podsumowujące badania,
Gospodarowanie a środowisko Konspekt 13 WNE UW Jerzy Wilkin.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Dr Sylwia Talar Katedra Międzynarodowych Stosunków Ekonomicznych
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Globalizacja mierniki
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Wykorzystanie zasobów energetycznych OZE na obszarach wiejskich: potencjalna rola instalacji fotowoltaicznych Barbara Adamska, Polskie Towarzystwo Fotowoltaiki.
Problematyka Raportu Jakie mają być cele polityki surowcowej? Jakie powinny być jej podstawowe zasady? Jaki instytucjonalny model jest potrzebny do.
Prof. dr hab. Roman Sobiecki Determinanty dochodu narodowego
Katarzyna krywańska Agnieszka Kulpaczyńska Anna pysanchyn
Dzień Języków Obcych w ZSP 15
Uwarunkowania gospodarcze polityki gospodarczej w Polsce
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Globalizacja ekonomiczna a zmiana uwarunkowań produkcji rolniczej

Globalizacja ekonomiczna a zmiana uwarunkowań produkcji rolniczej Na czym będzie polegać globalizacja ekonomiczna rolnictwa? Jaki jest związek globalizacji z inżynierią genetyczną w rolnictwie? Dlaczego globalizacja własności intelektualnej może stać się hamulcem rozwoju rolnictwa? Jak globalizacja wpłynie na podejście do marginalnych warunków produkcji rolniczej? Jaki będzie wpływ globalizacji na rozumienie samowystarczalności żywnościowej?

Na czym będzie polegać globalizacja ekonomiczna rolnictwa? W wymiarze mikroekonomicznym globalizacja rolnictwa, będzie polegać na otwarciu się rolnictwa ponad granicami państw, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Paradygmatem globalizacji rolnictwa, analogicznie jak globalizacji całej gospodarki, będzie jego otwartość, a więc zniesienie wszelkich, granicznych barier utrudniających alokację czynników produkcji, produkcję i dystrybucję artykułów rolnych.

Globalizacja rolnictwa w aspekcie mikroekonomicznym, prowadzić będzie do: transferu zasobów od rolnika do przemysłu (korporacji transnarodowych), zmiany wykorzystania ziem z produkcji podstawowych towarów żywnościowych na towary luksusowe i nieżywnościowe (np. krewetki i kwiaty na eksport), usunięcia subsydiów produkcji rolniczej, a przez to obniżenia konsumpcji krajowej i wzrostu eksportu.

Negatywne skutki globalizacji rolnictwa, oceniane z punktu widzenia obecnych producentów surowców rolnych: nasilenie konkurencji cenowej, eliminacja części gospodarstw rolnych, podporządkowywanie podmiotów produkujących surowce rolnicze, transnarodowym korporacjom przetwarzającym, lub organizującym przetwarzanie tych surowców, monopolizacja i monopsonizacja rynku produktów wykorzystujących surowce pochodzenia rolniczego,

Jaki jest związek globalizacji z inżynierią genetyczną w rolnictwie? Obecny etap postępu technologicznego, a ściślej rozwoju biotechnologii w rolnictwie jest w gruncie rzeczy III etapem Zielonej Rewolucji. Przyspieszenie postępu w nowoczesnej biotechnologii w ostatnich 20 latach jest porównywalne do przyspieszenia w informatyce.

Specyfika rolnictwa transgenicznego Zielona Rewolucja pojawiła się pod wpływem programów międzynarodowych, wspieranych przez instytucje prywatne, lub przez programy rządowe, natomiast obecny etap zwany etapem rolnictwa transgenicznego lub zielonej biotechnologii rozprzestrzenia się pod wpływem procesów globalizacji o charakterze mikroekonomicznym.

Powierzchnia upraw transgenicznych W 2006 roku na świecie wyniosła102 mln ha, przy 90 mln ha w 2005r. Obszar ten odpowiada 5,5-krotności użytków rolnych w Polsce. W 2006 roku rośliny transgeniczne były uprawiane w 22 krajach. W kolejności ze względu na największy areał to: Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia, Kanada, Indie, Chiny, Paragwaj, Republika Południowej Afryki, Urugwaj, Filipiny, Australia, Rumunia, Meksyk, Hiszpania, Kolumbia, Francja, Iran, Honduras, Czechy, Portugalia, Niemcy i Słowacja.

Negatywne skutki rozpowszechniania upraw transgenicznych: rozwój monokultur, degradacja gleby, deforestacja, utrata bioróżnorodności, nadmierny połów ryb, wymuszanie tworzenia gospodarstw wielkoobszarowych.

Dlaczego globalizacja własności intelektualnej może stać się hamulcem rozwoju rolnictwa? specyfika własności intelektualnej polega na tym, że jej przedmiotem nie jest rzecz, lecz wiedza, pomysł, czyli coś niematerialnego. jej przedmiotem, w przypadku rolnictwa są: nowe ziarna, jak i materiał rozrodczy zwierząt, zmodyfikowane genetycznie, bardzo wydajne, a także inne formy wiedzy o produkcji rolniczej, stanowiącej źródło osiągania większych korzyści w wyniku jej zastosowania.

Negatywne skutki globalizacji własności intelektualnej w rolnictwie ograniczanie dostępu do najnowszych osiągnięć technologicznych, co ogranicza rozwój gospodarczy bezpodstawne bogacenie się posiadaczy patentów, bazujących często na osiągnięciach całej ludzkości, nieuzasadniony wzrost kosztów produkcji, spowodowany koniecznymi opłatami za prawo korzystania z „wynalazku”, zmniejszenie konkurencyjności cenowej gospodarstw zmuszonych do zakupu „wynalazku”

Jak globalizacja wpłynie na podejście do marginalnych warunków produkcji rolniczej? rosnący popyt w danym kraju nie tylko nie musi pociągać za sobą uprawy mniej urodzajnych gruntów, a więc i podrożenie produktów rolnych, ale przez otwarcie rynku może zostać zaspokojony produktami wytworzonymi w innym kraju, posiadającym zdolności do tańszej produkcji (w krótkim okresie), w wyniku konkurencji zewnętrznej może prowadzić do zawężenia gruntów branych pod uprawę w danym kraju, ziemia wyłączona z produkcji, ze względów ekonomicznych, może stać się bezużyteczna,

Jak globalizacja wpłynie na podejście do marginalnych warunków produkcji rolniczej? - c.d. zaniechanie części produkcji rolnej oznacza niewykorzystanie części bogactwa naturalnego danego kraju, jakim jest ziemia, ograniczona mobilność czynników wytwórczych zainwestowanych w rolnictwie, spowoduje to, że rolnictwo o gorszych warunkach naturalnych będzie spychane na margines aktywności produkcyjnej, obniżanie dochodów z działalności rolniczej dla części rolników, wzrost bezrobocia w rolnictwie i na obszarach wiejskich,

globalizacja spowoduje zmianę struktury produkcji rolnej. Jaki będzie wpływ globalizacji na rozumienie samowystarczalności żywnościowej? w warunkach globalizacji samowystarczalność żywnościowa kraju, może być rozumiana jako zdolności całej gospodarki, a więc zarówno rolnictwa, przemysłu spożywczego jak i innych sektorów do pokrycia krajowego popytu na żywność, globalizacja spowoduje zmianę struktury produkcji rolnej.

Czy globalizacja rolnictwa poprawia bezpieczeństwo żywnościowe? globalizacja nie służy poprawie bezpieczeństwa żywnościowego, rozumianego jako fizyczny i ekonomiczny dostęp każdego człowieka na Ziemi do żywności Unia Europejska, z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego (głównie fizycznego), powinna utrzymywać własną produkcję rolną na poziomie minimum70-75% zapotrzebowania