Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

GMO – fakty i mity.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "GMO – fakty i mity."— Zapis prezentacji:

1 GMO – fakty i mity

2 Co to jest GMO? Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji.

3 Zagrożenia związane z GMO
Modyfikacje genetyczne rozprzestrzeniają się na inne rośliny poprzez zapylenie krzyżowe Nasiona GMO przenoszone przez wiatr, czy zagubione w transporcie, zanieczyszczają uprawy tradycyjne. Zanieczyszczanie zbiorów ziarnem GM powoduje problemy ze zbytem i utratę wiarygodności producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności.

4 Zagrożenia c.d.

5

6 GMO na świecie Kolor pomarańczowy: Kanada, USA, Brazylia, Argentyna, Chiny Paski: Meksyk, Gujana Francuska, Paragwaj, Urugwaj, Hiszpania, Rumunia, Indie, Indonezja, Australia, Egipt, RPA Kropki: Honduras, Kuba, Wenezuela, Kolumbia, Peru, Boliwia, GB, Francja, Niemcy, Włochy, Pakistan, Korea Pd, Birma, Ghana, Kenia, Zimbabwe

7

8 Marki z GMO W 2006 r. Greenpeace opublikował przewodnik zakupowy "Czy wiesz, co jesz?". Zawiera on czarną listę, na której znajdują się produkty zawierające składniki GMO. Na liście są m.in. produkty takich marek jak: Wedel, Danone, Krakus, Yano, PEK, Tygryski, Constar, Agryf, La Siesta, Mazury, Ekodrob, Suwalskie Zakłady Drobiarskie, Animex Południe, Morliny, Zakłady Mięsne "Mazury" w Ełku, Zakłady Mięsne Mazury (Grupa Animex).

9 Marki bez GMO Jeśli jesteśmy przeciwnikami GMO, warto też zapamiętać listę sklepów, które nie prowadzą sprzedaży produktów mogących zawierać składniki transgeniczne. Są to: Alma Market, Auchan, Billa, Berti, Elea, Piotr i Paweł.

10 Sklepy prowadzące sprzedaż produktów z GMO

11 Produkty z GMO w Polsce Czekolada „Forest&Fruit”

12 Olej „Marlibo” roślinny

13 Produkcję GMO opisują naprawdę ciekawe cyfry:
produkcja GMO jest trendem numer 1 w produkcji surowców spożywczych na świecie uprawy GMO zajmują 8% powierzchni upraw na świecie, co daje w przybliżeniu 120 mln hektarów GMO uprawia 12 mln rolników GMO jest produkowane w 23 krajach świata, jednak aż 99% powierzchni upraw jest zlokalizowane w 6 krajach- USA, Argentyna, Kanada, Chiny, Brazylia, RPA

14 99% roślin genetycznie modyfikowanych stanowią 4 gatunki- soja (60% produkcji światowej), kukurydza (25% produkcji światowej), bawełna (12% produkcji światowej), rzepak (5% produkcji światowej) w Europie rośliny genetycznie modyfikowane uprawiane są w 8 krajach- Hiszpania, Francja, Portugalia, Czechy, Niemcy, Polska, Rumunia- w sumie 108 tys. hektarów pierwszą rośliną poddaną modyfikacji genetycznej był tytoń, 1984r. obecnie ponad 210 gatunków roślin jest poddawanych modyfikacji genetycznej

15 Wady i zalety GMO:

16 Kontrowersje i wątpliwości:
Zdrowie - możliwość pojawienia się nowych alergenów; możliwość uodpornienia się na antybiotyki - stosowanie antybiotyków jako genów markerowych może spowodować wytworzenie genów odpornych na te antybiotyki;

17 Środowisko - możliwość powstawania krzyżówek międzygatunkowych nie występujących w przyrodzie; rozprzestrzenianie się pyłków roślin z upraw GMO może skazić plantację roślin uprawianych ekologicznie; możliwość wywołania niekontrolowanych przez inżynierię genetyczną mutacji i powstanie np. „superchwastów”

18 Etyka - wprowadzanie genów ludzkich do innych organizmów; wystąpienie tzw. Efektu ciągłości - zanieczyszczenia genami, w przeciwieństwie do skażeń chemicznych nie da się usunąć(!)

19 Statystyki

20

21

22 Film

23 Dziękujemy za uwagę!  Autorzy: Agnieszka Dyląg Amanda Wojtal
Natalia Jakubek Katarzyna Tora Dziękujemy za uwagę! 


Pobierz ppt "GMO – fakty i mity."

Podobne prezentacje


Reklamy Google