Przemysł określa termin: Chelat aminokwasowy metalu Definicja NNFA: Chelat aminokwasowy metalu jest produktem powstającym w wyniku reakcji jonu metalu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Chemia w życiu Wykonał: Radosław Flak Z klasy 1A 2011/2012.
WYRÓŻNIAMY 7 RODZAJÓW TRYBÓW PRZETARGU: 1. Przetargi nieograniczone; 2
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Przepisy prawa dotyczące żywności
Struktura Chelatu aminokwasowego metalu (minerału)
Normy praktyki zawodowej
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zarządzanie 1. Zarządzanie
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Tradycyjne Greckie Produkty
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Struktura egzaminu zawodowego
Monopol pełny występuje wówczas, gdy spełnione są następujące warunki:
Jakość żywności w Polsce
GRC.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
HOTEL LAMBERTON *** Ołtarzew.
1.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
1 Modernizacja egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie od roku szkolnego 2012/2013.
ENZYMY.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Planowanie przepływów materiałów
Jak powinniśmy się odżywiać?
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
NATURE’S SUNSHINE PRODUCTS
NATURE’S SUNSHINE PRODUCTS
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
KONTROLA ZARZĄDCZA - 1 Kontrolę zarządczą stanowi ogół
Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego
Co to jest mol?.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Kwalifikacja dostawców API zgodnie z Dyrektywą 2011/62/EU
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Znaczenie wody w życiu człowieka
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Woda Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Metoda weryfikacji zakresu wdrożenia standardu ISO w przedsiębiorstwach Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja Termin i.
Schemat technologiczny: Proces jest procesem periodycznym. Założyliśmy, iż dni pracujących w roku będzie 240, a każdy z nich będzie składał się z dwóch.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Suplementacja – co to znaczy?
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Przemysł określa termin: Chelat aminokwasowy metalu Definicja NNFA: Chelat aminokwasowy metalu jest produktem powstającym w wyniku reakcji jonu metalu pochodzącego z rozpuszczalnej soli metalu z aminokwasami w stosunku molowym 1 mol metalu do 1-3 moli (najlepiej dwóch) aminokwasu, aby utworzyć koordynacyjne wiązania kowalencyjne. Przeciętna waga cząsteczkowa zhydrolizowanych aminokwasów musi wynosić około 150 jednostek masy atomowej (150 AMU), a powstający chelat nie może ważyć więcej niż 800 u. Musi też zostać określona minimalna zawartość wolnego metalu. Powstały związek zostanie wtedy nazywany chelatem aminokwasowym metalu, np. chelat aminokwasowy miedzi. Przyjęte przez Członków Zarządu Narodowego Stowarzyszenia Zdrowego Żywienia (NNFA) - lipiec 1996 NNFA Today, Pg. 15 sierpnia 1996

Czym jest chelat aminokwasowy? Chelacja zachodzi, gdy kation (M na obrazku) łączony jest poprzez wiązania jonowe oraz koordynacyjne wiązania kowalencyjne z tą samą cząsteczką (ligandem). Połączenie z ligandem izoluje kation przed reakcjami z innymi związkami. Pojedynczy wielowartościowy kation mogą chelatować dwa aminokwasy, dając w rezultacie dwupierścieniową strukturę podobną do dipeptydu, która jest odporna na hydrolizę kwasem żołądkowym i rozkład enzymami jelitowymi. Metale w chelatach są zazwyczaj aktywnie wchłaniane w tych fragmentach jelita czczego, w których przyswajane są dipeptydy. Spożycie takiego chelatu pozwala na znacząco większą absorpcję jelitową niż w przypadku odpowiadających mu ilości przyjmowanych nieorganicznych soli metali.

Certyfikat koszerności Wszystkie surowce Albionu zostały certyfikowane jako koszerne przez KOF-K.

Oświadczenie dotyczące braku zawartości organizmów modyfikowanych genetycznie Modyfikacja genetyczna nie jest częścią procesu, który Albion Advanced Nutrition wykorzystuje do wytwarzania swoich produktów mineralnych. Pewne gotowe produkty mogą posiadać w sobie małe ilości środków pomocniczych zawierających surowce uzyskane z kukurydzy. Nie zawierają one jednak żadnych nienaruszonych białek czy struktur DNA. Wskutek tego, produkty firmy Albion 1) nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie bądź 2) brak jest dostatecznego materiału genetycznego pozwalającego na określenie zawartości organizmów modyfikowanych genetycznie, wykorzystując w tym celu powszechnie zaakceptowane metody testowania organizmów modyfikowanych genetycznie. 23 stycznia 2002

Albion Advanced Nutrition, lider w produkcji chelatów aminokwasowych minerałów, ma zaszczyt ogłosić rejestrację GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) w Programie Certyfikacji Suplementów Żywieniowych organizacji NSF International. Albion Advanced Nutrition pomyślnie spełnił wszystkie wymagania zawarte w Programie Rejestracyjnym GMP organizacji NSF. Od prawie 50 lat Albion Advanced Nutrition jest najważniejszym producentem chelatów aminokwasowych minerałów. Jest również głównym dostawcą tych unikalnych form mineralnych, jak również premiksów mineralnych, granulatów i innych. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) są wynikającym z przepisów wymaganiami, które dostarczają wytycznych niezbędnym procesom, procedurom i dokumentacjom w celu zapewnienia, że wyprodukowany produkt posiada tożsamość, siłę, skład, jakość oraz odpowiednią czystość. NSF przeprowadziła audyt w fabryce w celu zweryfikowania przestrzegania zasad GMP; będzie je też dalej przeprowadzała okresowo w celu zapewnienia kontynuacji zgodności z GMP. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla bieżącego Programu Suplementów Żywieniowych organizacji NSF są zawarte w Amerykańskim Narodowym Standardzie 173 – Suplementy Żywieniowe organizacji NSF, jedynym Amerykańskim Narodowym Standardzie dla suplementów żywieniowych. Rejestracja GMP firmy Albion Advanced Nutrition odzwierciedla nasze niekończące się zaangażowanie w celu zapewnienia jakości i satysfakcji, jak również daje innym firmom świadectwo, że nasza firma działa w zgodności z ustalonymi zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Z racji, że Albion Advanced Nutrition sprostał wymaganiom Dobrej Praktyki Produkcyjnej, otrzymał on certyfikat rejestracyjny GMP organizacji NSF i jest umieszczony w spisie na stronie organizacji NSF ( Jesteśmy przekonani, że Certyfikat GMP organizacji NFS stanowi znaczące potwierdzenie zgodności z normą wszystkich naszych celów produkcyjnych – dostarczania zgodnych z normą form mineralnych, które są bezpieczne i skuteczne. Historia organizacji NFS International na polu zdrowia publicznego jest czynnikiem, który zachęca nas do współpracy w wysiłkach mających na celu zadowolenie klienta. NSF International, niezależna i nie nastawiona na zyski organizacja, pomaga chronić firmy poprzez certyfikację produktów i składników, rejestrując jednocześnie standardy dla wody, pożywienia, powietrza i innych dóbr konsumenckich. Założona w 1944 roku, NSF zaangażowana jest w ochronę zdrowia publicznego na całym świecie. NFS współpracuje z Centrum Współpracy ds.. Bezpieczeństwa Żywności i Wody oraz Środowiska Wewnętrznego działającego dla Światowej Organizacji Zdrowia. Dalsze usługi obejmują audyty bezpieczeństwa przemysłu spożywczego i wodnego, rejestracje systemów zarządzania poprzez Program Rejestracji Strategicznych organizacji NSF International, certyfikacje produktów organicznych dostarczane przez Quality Assurance International oraz edukację w Centrum Edukacji Zdrowia Publicznego organizacji NFS. 8 marca 2005, Human Products Division

Kwantyfikacja chelacji Po raz pierwszy w historii Albion opracował test (zatwierdzony przez Stowarzyszenie Zawodowe Chemików Analitycznych – AOAC), który nie tylko weryfikuje obecność chelatu aminokwasowego minerału, lecz może również określić procent składnika, który jest rzeczywistym chelatem aminokwasowym minerału. Nauka stojąca po stronie testowania umożliwi producentom sprzedającym produkty zawierające chelaty aminokwasowe minerałów na badanie składników, które roszczą sobie prawo do nazywania się chelatami aminokwasowymi minerałów i określenie, czy w rzeczywistości zawierają one chelat oraz jaki procent minerału jest faktycznie chelatowany. Fakt, że AOAC zatwierdziło tę procedurę do prezentacji na swoim corocznym zjeździe, który odbywa się we wrześniu tego roku w St. Louis, jest prawdziwym przełomem. Po raz pierwszy organizacja naukowa zatwierdza procedurę w tym celu! Albion Advanced Nutrition wierzy, że będzie to wydarzenie, które zmieni przemysł. Wrzesień 2004

Co wyróżnia chelaty mineralne Albion? Albion posiada ponad 100 patentów na polu technologii mineralnej. Jedynie chelaty aminokwasowe minerałów firmy Albion uzyskały numery rejestracyjne CAS. Wyłącznie chelaty aminokwasowe minerałów firmy Albion są koszerne. Potwierdzona została chemiczna zgodność z normą chelatów aminokwasowych metali firmy Albion, stąd w konsekwencji są one jedynymi znanymi chelatami, które odpowiadają definicji NNFA. Wszystkie istniejące i opublikowane badania zostały przeprowadzone przy wykorzystaniu chelatów aminokwasowych metali firmy Albion. Chelaty Albion są wolne od organizmów modyfikowanych genetycznie. Są one również hipoalergiczne i odpowiednie dla wegetarian.

Co sprawia, że chelaty Albion są tak skuteczne? Są one funkcjonalne żywieniowo! Funkcjonalny żywieniowo chelat, poza sprostaniem podstawowym wymaganiom chelatu, musi: Posiadać masę cząsteczkową mniejszą niż 800 daltonów. Być elektrycznie obojętny, niejonizujący i mało reaktywny. Posiadać właściwą stałą trwałości – pozostawać nienaruszony w absorpcyjnym odcinku jelita. Posiadać ligand korzystny metabolicznie, czyli wysoką gęstość odżywczą.

Cząsteczka chelatu aminokwasowego Pierścień aminokwasowy Minerał Pierścień aminokwasowy

Porównanie mineralnych składników odżywczych Istnieje wiele źródeł minerałów do wyboru: chelaty aminokwasowe, siarczany, węglany, pikoliniany, związki metabolitów cyklu Krebsa, chelaty otrąb ryżowych... Skąd wiedzieć, który minerał jest najlepszy?

Bardzo dobre Średnie do przeciętnego Przeciętne Dobre Wątpliwe/sporne Przeciętne Brak danych Bardzo dobra Średnia do przeciętnej Przeciętna Średnia do przeciętnej Bardzo dobra Przeciętna Brak danych Bardzo dobra Średnia do przeciętnej Słaba do bardzo dobrej Średnia do przeciętnej Słaba Brak danych Albion AAC Sole Glukoniany Cytryniany Pikoliniany Chelaty otrębowe Cykl Krebsa BEZPIECZEŃSTWO TOLERANCJA GIBIODOSTĘPNOŚĆMINERAŁ

Wchłanianie wapnia

Wpływ chelatu aminokwasowego manganu na aktywność manganowej dysmutazy ponadtlenkowej w limfocytach

Zmiany w aktywności miedziowo-cynkowej dysmutazy ponadtlenkowej w erytrocytach następujące po suplementacji miedzią a b c a P<0,001 Znacząca różnica w stosunku do grupy kontrolnej b P<0,05 Znacząca różnica przed suplementacją c Znaczący wzrost u artretyków przed suplementacją (P<0,001) DiSilvestro, et al., J Am Coll Nutr 11:117, 1992.

Średnia absorpcja chromu 51 do krwiobiegu szczura z chlorku chromu (III), pikolinianu chromu, polinikotynianu chromu oraz chelatu glicynianu nikotynaminowego chromu Cr nicotaniamide glycinate chelate 57,5% Chelat glicynianu nikotynamidowego 37.5% Pikolinian Ashmead S, Proc Int. Conf on Human Nutr, Salt Lake City, Jan 1995.

LD-50 badania porównujące sole mineralne do chelatów aminokwasowych Albion®

Interakcje mineralne P S F As Cl Zn Mg l Mo K Mn Cu Al Be Cd Ag Ca Na Se Fe W Co

Jak można ocenić wartość chelatów firmy Albion w stosunku do innych form minerałów dostępnych na rynku, gdzie również mówi się o biodostępności? Wystarczy zadać następujące pytania:

Czy minerały te są naprawdę chelatowane z aminokwasami czy są tylko zmieszane z białkiem?

Czy produkt jest stabilny, kiedy zostanie podany różnemu pH, jakie występuje w układzie trawienia (2,0 – 7,5)?

Czy produkt mineralny jest wystarczająco mały, by mógł swobodnie przenikać przez ściany jelita?

Czy produkt posiada dane testowe, które wykazałyby, że rzeczywiście działa?

Czy jest drogi?

Podsumowanie Chelaty aminokwasowe minerałów firmy Albion: Są najlepiej przyswajalne. Posiadają dobrą tolerancję. Są bezpieczne. Mają 100% gęstości odżywczej. Posiadają doskonałą aktywność biologiczną. Nie wchodzą w interakcje. Posiadają właściwą stałą trwałości.