Twoje zdrowie w twoich rękach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konsekwencje złego odżywiania
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Układ krwionośny (Układ krążenia).
Skutki niewłaściwego odżywiania
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Choroby układu krążenia
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
NADWAGA Anna Dziedzic.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Skutki głodu i niedożywienia
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Zdrowe odżywianie.
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Skutki niezdrowego odżywiania
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
X Zdrowy Styl Życia.
Bez białka nie ma ciałka!.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Zdrowy tryb życia.
Woda i składniki mineralne
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Choroby serca Miażdżyca Przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo- wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie,
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Żeby zdrowym być….
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ALKOHOLIZM
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
BMI.
Zapis prezentacji:

Twoje zdrowie w twoich rękach

Sposoby odżywiania, konsekwencje nieprawidłowego żywienia Właściwe odżywianie warunkuje prawidłowy rozwój, wzrost, sprawność umysłową i fizyczną człowieka. Prawidłowy sposób odżywiania to dostarczanie organizmowi właściwego pożywienia, które: Pokrywa zapotrzebowanie na odżywcze składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jest dostarczane organizmowi w regularnym czasie z zachowaniem proporcji przygotowuje się w odpowiednich warunkach higienicznych zgodnie z sanitarnymi przepisami

Sposoby odżywiania, konsekwencje nieprawidłowego żywienia Pożywienie potrzebne jest każdemu organizmowi w celu gromadzenia niezbędnej do życia energii, która wyzwalana jest w procesach przemian biochemicznych pokarmu. Energia potrzebna jest do utrzymywania stałej temperatury organizmu, do wykonywania wszelkich czynności i podtrzymania pracy narządów wewnętrznych zapewniając każdej komórce w organizmie stałą dawkę energii.

Zapominamy, że przyjmowanie pożywienia ma głównie na celu dostarczenie organizmowi niezbędnych produktów, więc bardzo często "nie jemy po to żeby żyć, lecz żyjemy po to aby jeść". Irracjonalność w żywieniu polega głównie na tym, że nie potrafimy odpowiednio dobrze zestawić, dobrać produktów. Badania dotyczące odżywiania się społeczeństwa mówią o braku w naszych dietach warzyw, nabiału, owoców, z kolei zbyt wiele jemy produktów zbożowych, ziemniaków, cukru oraz tłuszczu.

Jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych jest otyłość, stanowi ona poważny problem w społeczeństwach zamieszkujących kraje zurbanizowane, rozwinięte ( Stany Zjednoczone), gdzie choruje na nią spory procent ludzi. Główną cechą tej choroby jest jakościowy, lub ilościowy nadmiar tłuszczowej tkanki. W przypadku tej choroby najistotniejszą przyczyną jest styl życia odbiegający od prawidłowego, powodujący przybieranie na wadze, tj. słaba aktywność fizyczna oraz nierozsądne jedzenie (dużo i często).

Otyłość skraca chorym życie, a także zwiększa podatność na inne choroby, jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, kamice żółciowa, choroba wieńcowa, zawał serca lub nawet rak piersi, czy okrężnicy. Kości są także zagrożone; przy zwiększonej masie ciała kręgosłup jest bardziej obciążony, co pogarsza jego stan powodując bóle pleców.

Bardzo częste są przypadki samodzielnego pozbywania się otyłości poprzez stosowanie diety niskokalorycznej, lub przez zwiększoną aktywność fizyczną. W wielu przypadkach odpowiednia dieta polega na zmniejszaniu ilości kalorii pobieranych przez organizm do 1000- 1200. Jednym ze skutków otyłości jest miażdżyca, która jest spowodowana zbyt nadmiernym spożyciem tłuszczy, co z kolei prowadzi do odkładania się lipidów na ścianie tętnic. Lipidy te zmniejszają średnicę tętnic podwyższając ciśnienie, czy nawet blokują tętnicę całkowicie. W efekcie mamy do czynienia z zawałem serca, czy z udarem mózgu. W przypadku zawału serca blokuje się jedna z tętnic wieńcowych odpowiedzialna za dostarczenie niezbędnego dla serca tlenu i substancji odżywczych. W związku z tym następuje niedotlenienie serca a w następstwie martwicę mięśnia.

Przed zawałom serca można ustrzec się odżywiając się prawidłowo, nie paląc tytoniu, ograniczając picie alkoholu, a także ćwicząc regularnie. Udar mózgu podobnie jak zawał serca jest spowodowany zatknięciem tętnicy, w tym przypadku mózgowej, co prowadzi do martwicy tkanki mózgowej. W tym przypadku objawami są zwykle: utrata świadomości, czy porażenie lub nawet niedowład połowy ciała. Udar występuje zwykle nagle, lecz mimo to są czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, palenie tytoniu, nadwaga, nadmierne spożywanie alkoholu. Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem do którego także przyczynia się w dużym stopniu otyłość. Jego objawem jest wzrost ciśnienia przekraczający prawidłowe (120- 140 mm Hg.) do 200 mm Hg, lub czasem więcej.

Anoreksja to jadłowstręt wywołany strachem przed przytyciem, który jest silny, wręcz obsesyjny. W związku z tym chorzy intensywnie odchudzają się aż do zniszczenia organizmu. Bulimia zwana żarłocznością psychiczną nazywamy chorobę polegającą na niekontrolowanym objadaniu się dużą ilością pokarmu na raz. Najprawdopodobniej choroba ta ma u podstaw zaburzenia psychologiczne, podobnie jak w przypadku anoreksji nerwowej.

Kolejną patologią w żywieniu jest niedożywienie, które podzielić można na: ilościowe- występujące w momencie kiedy wartość kaloryczna pożywienia nie jest wystarczająca w stosunku do zapotrzebowania dziennego organizmu. Często występuje w biednych krajach, gdzie bardzo trudno o pożywienie. jakościowe- występuje w momencie kiedy w pokarmie brakuje odpowiednich składników potrzebnych organizmowi. To niedożywienie powodowane jest często błędami w prawidłowym żywieniu się.

Anemia jest chorobą objawiającą się zmniejszaniem ilości czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Chorzy cierpiący na niedokrwistość są zwykle bardzo słabi, ograniczeni w wykonywaniu pracy, są bardzo bladzi, mają łatwo łamiące się paznokcie. Często też zaobserwować można u chorych skrócenie oddechu, czy przyspieszone tętno. Niedokrwistość jako konsekwencję niedożywienia można bardzo łatwo wyleczyć. Wystarczy jedynie uzupełnić pokarm o wszystkie te składniki, które są potrzebne chorym do właściwego funkcjonowania.

W dzisiejszych czasach produkty żywnościowe są dostępne bez ograniczeń co zapewnił nam rozwój gospodarki i cywilizacji. Konsumenci nie do końca jednak wiedzą jak odpowiednio się odżywiać, często spożywając produkty według nich niezbędne, a w rzeczywistości wyłącznie szkodzące ich organizmom i to w dużych ilościach. Prowadzi to do występowania u tych osób chorób prowadzących często do śmierci. Należy wiedzieć, że to, co i ile zjadamy ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu narażonego na otyłość i wszelkie tego konsekwencje.

Powinniśmy także podchodzić z dystansem do wszelkich propozycji jakie oferują nam dziś media, a także moda panująca aktualnie. Nie tylko otyłość niesie za sobą zagrożenie lecz także źle dobrane diety nie skonsultowane z lekarzem specjalistą. Prowadzą one do niedoboru odżywczych składników co w konsekwencji powoduje powstanie wielu, zagrażającym naszemu życiu chorób.

Piramida zdrowia

Żyj zdrowo i kolorowo !!!

Projektowanie plakatów

Wystawa prac