Podstawy fizjologii i ergonomii pracy
1. Ogólna charakterystyka pracy Praca to świadome i celowe działanie człowieka, zmierzające do wytworzenia określonych wartości materialnych bądź kulturalnych.
2. Czynniki niezbędne do funkcjonowania organizmu Energia (węglowodany, tłuszcze i białka w pożywieniu) Tlen (potrzebny do spalania materiału energetycznego i przekształcania go w energię) Składniki odżywcze do budowy i odbudowy organizmu
3. Wydatki energetyczne człowieka Podstawowa przemiana materii Wydatki związane z wykonywaniem pracy zawodowej Wydatki związane z wykonywaniem codziennych czynności
4. Rodzaje pracy ze względu na wysokość wydatków energetycznych Praca lekka (300-800 kcal u mężczyzn i 200-700 kcal u kobiet) Praca średnio ciężka (800-1500 kcal u mężczyzn i 700-1000 kcal u kobiet) Praca ciężka (1500-2000 kcal u mężczyzn i 1000-1200 kcal u kobiet)
5. Ergonomia w życiu codziennym i pracy zawodowej A) definicja ergonomii Ergonomia jest dziedziną wiedzy zajmującą się przystosowaniem maszyn, urządzeń technicznych, narzędzi, stanowisk pracy i fizycznego środowiska pracy do psychofizycznych cech, możliwości i potrzeb człowieka.
c.d. B) cele ergonomii Zapewnienie dużej sprawności działania pracownika przy jednoczesnym optymalizowaniu jego wysiłku fizycznego i psychicznego, czyli zwiększenie wydajności pracy; Kształtowanie takich warunków pracy i życia prywatnego człowieka, aby uchronić go przed utratą zdrowia i sprawności fizycznej; Zapewnienie komfortu i przyjemności podczas użytkowania przedmiotów i urządzeń; Zapewnienie poczucia bezpieczeństwa i komfortu psychicznego.
6. Fizjologia pracy A) definicja fizjologii pracy Fizjologia zajmuje się badaniem czynników oddziałujących na pracę mięśni w różnych warunkach otoczenia oraz wpływem wysiłku fizycznego na funkcje różnych narządów i mechanizmy przystosowania tych funkcji do pracy mięśni.
c.d. B) cele fizjologii pracy Ustalenie optymalnych warunków pracy fizycznej zmniejszających zmęczenie i możliwości wystąpienia chorób; Zapobieganie schorzeniom wynikającym z przeciążenia układu mięśniowo- szkieletowego i innych układów pracą dynamiczną i statyczną; Ustalenie częstotliwości i długości przerw w pracy; Ustalenie zasad odżywiania pracownika w zależności od rodzaju wykonywanej pracy.
Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska