Podstawy fizjologii i ergonomii pracy

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Aktywność fizyczna a zdrowie
Advertisements

Zasady bezpiecznej pracy z urządzeniami techniki komputerowej
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Osobisty model zdrowego stylu życia.
Przygotował: Jan Płoszczyca Czas prezentacji: 30 min.
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
GIBKOŚĆ.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Sprawność fizyczna By zdrowym być!.
AKTYWNOŚĆ RUCHOWA – ważny element zdrowia i rozwoju dziecka
WPŁYW HAŁASU NA CZŁOWIEKA
AECHITEKTURA OBIEKTÓW TECHNICZNYCH
Zdrowy styl życia Olga Berdys Częstochowa 2012r..
Bezstresowa jazda kierowcy
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
1.
Jak oddychamy?.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Zdrowy styl życia Zdrowy styl życia Autor: Martyna Ignaszewska Kl.VI
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
Prognoza obciążeń fizycznych pracownika na przykładzie księgowej
Białka W diecie człowieka.
Jakub Szota Częstochowa 2012
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
„Dlaczego warto być aktywnym fizycznie?”
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Czy myślenie jest pracą? Wysiłek fizyczny i umysłowy
Tematyka badawcza Grupy Roboczej Czynniki ludzkie i organizacyjne odnosi się do następujących aspektów związanych z zapewnieniem BHP: ocena ryzyka zawodowego.
Zaproszenie na wykłady z Fizjologii Wysiłku
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Magnetostymulacja Viofor JPS
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
RUCH TO ZDROWIE.
PODSTAWY NAUKI O PRACY ERGONOMIA.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Prawo pracy Wprowadzenie
Ergonomia na stanowisku pracy biurowej
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Zdrowy tryb życia.
Woda i składniki mineralne
w kształtowaniu warunków
Ergonomia w kształtowaniu warunków pracy
Wprowadzenie System Ergonomiczny i Środowisko Pracy
NAPOJE ENERGETYCZNE. Czym są napoje energetyczne Napoje energetyczne, energetyzujące, energetyzery – to najbardziej popularne nazwy napojów energetyzujących.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
PROJEKT Z BIOLOGII. Nasz projekt obejmuje 3 główne zagadnienia: „Ruch i kalorie”, „Czy każdy może być sportowcem?”, „Czy sport jest zawsze zdrowy?”.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
WYKŁAD 4 ANALIZA OBCIĄŻENIA PSYCHICZNEGO
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
TECHNOLOGIE MULTIMEDIALNE
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Zapis prezentacji:

Podstawy fizjologii i ergonomii pracy

1. Ogólna charakterystyka pracy Praca to świadome i celowe działanie człowieka, zmierzające do wytworzenia określonych wartości materialnych bądź kulturalnych.

2. Czynniki niezbędne do funkcjonowania organizmu Energia (węglowodany, tłuszcze i białka w pożywieniu) Tlen (potrzebny do spalania materiału energetycznego i przekształcania go w energię) Składniki odżywcze do budowy i odbudowy organizmu

3. Wydatki energetyczne człowieka Podstawowa przemiana materii Wydatki związane z wykonywaniem pracy zawodowej Wydatki związane z wykonywaniem codziennych czynności

4. Rodzaje pracy ze względu na wysokość wydatków energetycznych Praca lekka (300-800 kcal u mężczyzn i 200-700 kcal u kobiet) Praca średnio ciężka (800-1500 kcal u mężczyzn i 700-1000 kcal u kobiet) Praca ciężka (1500-2000 kcal u mężczyzn i 1000-1200 kcal u kobiet)

5. Ergonomia w życiu codziennym i pracy zawodowej A) definicja ergonomii Ergonomia jest dziedziną wiedzy zajmującą się przystosowaniem maszyn, urządzeń technicznych, narzędzi, stanowisk pracy i fizycznego środowiska pracy do psychofizycznych cech, możliwości i potrzeb człowieka.

c.d. B) cele ergonomii Zapewnienie dużej sprawności działania pracownika przy jednoczesnym optymalizowaniu jego wysiłku fizycznego i psychicznego, czyli zwiększenie wydajności pracy; Kształtowanie takich warunków pracy i życia prywatnego człowieka, aby uchronić go przed utratą zdrowia i sprawności fizycznej; Zapewnienie komfortu i przyjemności podczas użytkowania przedmiotów i urządzeń; Zapewnienie poczucia bezpieczeństwa i komfortu psychicznego.

6. Fizjologia pracy A) definicja fizjologii pracy Fizjologia zajmuje się badaniem czynników oddziałujących na pracę mięśni w różnych warunkach otoczenia oraz wpływem wysiłku fizycznego na funkcje różnych narządów i mechanizmy przystosowania tych funkcji do pracy mięśni.

c.d. B) cele fizjologii pracy Ustalenie optymalnych warunków pracy fizycznej zmniejszających zmęczenie i możliwości wystąpienia chorób; Zapobieganie schorzeniom wynikającym z przeciążenia układu mięśniowo- szkieletowego i innych układów pracą dynamiczną i statyczną; Ustalenie częstotliwości i długości przerw w pracy; Ustalenie zasad odżywiania pracownika w zależności od rodzaju wykonywanej pracy.

Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska