Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Narada dyrektorów szkół i placówek oświatowo-wychowawczych
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
Wymogi formalno – prawne w przetwórstwie ekologicznym
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
ROZPORZĄDZENIE RADY nr 834/2007 z dnia r.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Znakowanie tablic informacyjnych,
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
Przepisy dla pasz leczniczych
System nawigacji satelitarnej
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Krajowy System Informatyczny (KSI) – rola KSI w kontekście działań kontrolnych i procesu informowania o nieprawidłowościach,
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
HARMONOGRAM PROCESU UDZIAŁU SPOŁECZEŃSTWA - ZESTAWIENIE DZIAŁAŃ, KTÓRE NALEŻY PRZEPROWADZIĆ W DRODZE KONSULTACJI Opracowanie: Ksenia Starzec-Wiśniewska.
Mirosław BarszczWarszawa, 7 lipca 2005 r. Jerzy Martini Piotr Maksymiuk Marek Wojda Faktura elektroniczna Elektroniczna korespondencja z organami podatkowymi.
Odstępstwa od wymogów obowiązujących w rolnictwie ekologicznym
PROGRAM ROLNOŚRODOWISKOWY ( PŁATNOŚCI ROLNOŚRODOWISKOWE )
Akwakultura w produkcji ekologicznej
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym
Podstawowe warunki ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Stypendium Marii Curie
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Barbara Sazońska Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
Przepisy ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r
Kontrole przeprowadzone przez Wydział Nadzoru Pedagogicznego ds. kontroli w roku szkolnym 2010/ 2011 Kuratorium Oświaty w Kielcach.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Historia integracji Polski z Unią Europejską:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
ZEZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO EKSPLOATACJI POJAZDÓW KOLEJOWYCH ZGODNYCH I NIEZGODNYCH Z TSI Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie.
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Twinning PL/06/IB/AG/02/TL Arnaldo Cabello Navarro Choroba Aujeszkyego: Podstawa prawna Aktualna sytuacja w Unii Europejskiej Skutki ekonomiczne.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywność ekologiczna.
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 nowe zakresy: akwakultury wodorosty drożdże wino

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli

Co zmieniło się dla rolników ?

Artykuł 9 (834/2007) Zakaz stosowania GMO GMO i produkty wytworzone z GMO lub przy ich użyciu nie są wykorzystywane jako: żywność, pasza, substancje pomocnicze w przetwórstwie, środki ochrony roślin, nawozy, środki poprawiające glebę, nasiona, roślinny materiał rozmnożeniowy, mikroorganizmy zwierzęta.

Artykuł 9 (834/2007) Zakaz stosowania GMO … podmioty gospodarcze mogą polegać na informacji zawartej na etykietach towarzyszących produktowi lub innym dokumencie towarzyszącym, …. żądają od sprzedawcy potwierdzenia, że dostarczone produkty nie zostały wytworzone z GMO lub przy ich użyciu.

ZAŁĄCZNIK XIII Wzór deklaracji sprzedającego określonej w art. 69

Artykuł 16 (834/2007) Produkty i substancje stosowane w rolnictwie i kryteria ich dopuszczania a) środki ochrony roślin; b) nawozy i środki poprawiające glebę; c) nieekologiczne materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego; d) jako dodatki paszowe i substancje pomocnicze w przetwórstwie; e), f) produkty służące do czyszczenia i odkażania stawów, klatek, budynków i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej i w produkcji roślinnej

Elastyczność Artykuł 22 (834/2007) Odstępstwa od zasad produkcji a) dla gospodarstwach, które mają trudności związane z klimatem lub położeniem geograficznym lub trudności strukturalne; b) pasze, nasiona, roślinny materiał rozmnożeniowy, żywe zwierzęta i inne, d) problemy w produkcji zwierzęcej;

Artykuł 24 (834/2007) Obowiązkowe oznaczenia b) na opakowaniu żywności paczkowanej umieszcza się logo (przesunięte do 1.07.2010 r); c) w przypadku użycia logo w tym samym polu widzenia co logo umieszcza się oznaczenie miejsca, w którym wyprodukowano nieprzetworzone produkty, z których wytworzono końcowy produkt: — „rolnictwo UE”, gdy surowiec rolniczy wyprodukowano w UE,

Artykuł 3 (889/2008) Gospodarowanie glebą i nawożenie W przypadku, gdy potrzeby odżywcze roślin nie mogą być zaspokojone …. można używać – tylko w koniecznym zakresie – wyłącznie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia - dokumentacja potwierdzająca potrzebę użycia danego środka.

Artykuł 3 (889/2008) Gospodarowanie glebą i nawożenie 3 Artykuł 3 (889/2008) Gospodarowanie glebą i nawożenie 3. Gospodarstwa ekologiczne mogą zawierać pisemne umowy współpracy w zakresie zastosowania nadmiaru obornika pochodzącego z produkcji ekologicznej wyłącznie z innymi gospodarstwami i przedsiębiorstwami przestrzegającymi zasad produkcji ekologicznej.

Artykuł 5 (889/2008) Zwalczanie szkodników, chorób i chwastów W przypadku, gdy odpowiednia ochrona roślin przed szkodnikami i chorobami nie jest możliwa z wykorzystaniem środków …. można stosować jedynie środki, o których mowa w załączniku II do niniejszego rozporządzenia. - dokumentacja potwierdzająca potrzebę użycia danego środka.

Artykuł 39 (889/2008) Trzymanie zwierząt gospodarskich na uwięzi … właściwe organy mogą dopuścić trzymanie bydła na uwięzi w małych gospodarstwach, jeżeli nie ma możliwości podzielenia zwierząt na grupy odpowiednie do ich sposobu zachowania się, pod warunkiem, że mają one dostęp do pastwisk w okresie wypasania i do obszarów na otwartej przestrzeni przynajmniej dwa razy w tygodniu wtedy, gdy wypasanie nie jest możliwe.

Artykuł 42 (889/2008) Użycie zwierząt nieekologicznych po uzyskaniu zgody właściwego organu a) stado jest po raz pierwszy tworzone, odnawiane lub odbudowywane i drób ekologiczny nie jest dostępny - młode kury - mają mniej niż trzy dni; b) młode kury nieekologiczne do produkcji jaj mające nie więcej niż 18 tygodni do dnia 31 grudnia 2011 r. - gdy młode kury ekologiczne nie są dostępne.

Artykuł 62 (889/2008) Produkty pochodzenia roślinnego w okresie konwersji Produkty pochodzenia roślinnego „produkt w trakcie konwersji na rolnictwo ekologiczne”, z zastrzeżeniem że: a) przestrzegany jest okres konwersji co najmniej dwunastu miesięcy przed zbiorem plonów;

ZAŁĄCZNIK XII Wzór certyfikatu wydawanego podmiotowi gospodarczemu określonego w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007, o którym mowa w art. 68 niniejszego rozporządzenia

Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 31 grudnia 2010 r Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 31 grudnia 2010 r. - bydło można trzymać na uwięzi w budynkach przed 24 sierpnia 2000 r., zwierzęta mają zapewniony regularny ruch, chów odbywa się zgodnie z wymaganiami dobrostanu, na wygodnie wyściełanych stanowiskach, pod indywidualną opieką, właściwy organ dopuszcza tę metodę utrzymania. - 31 grudnia 2013 na wniosek indywidualnego podmiotu gospodarczego - co najmniej dwa razy w roku wizyty kontrolne.

Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 31 grudnia 2010 r Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 31 grudnia 2010 r. - warunki w pomieszczeniach inwentarskich oraz obsady zwierząt. Podmioty przedkładają jednostce certyfikującej plan - opis rozwiązań w celu zapewnienia zgodności z zasadami produkcji ekologicznej. - 31 grudnia 2013 na wniosek indywidualnego podmiotu gospodarczego - co najmniej dwa razy w roku wizyty kontrolne.

Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 31 grudnia 2010 r Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 31 grudnia 2010 r. - końcowa faza tuczu owiec i świń przeznaczonych na produkcję mięsa może odbywać się w pomieszczeniu - dwa razy w roku przeprowadzane będą wizyty kontrolne. 31 grudnia 2011 r. - kastracja prosiąt może być przeprowadzana bez stosowania znieczulenia lub analgezji.

Co zmieniło się dla przetwórców i handlowców ?

Artykuł 19 (834/2007) Ogólne zasady produkcji żywności przetworzonej 2 Artykuł 19 (834/2007) Ogólne zasady produkcji żywności przetworzonej 2. Skład przetworzonej żywności ekologicznej: a) produkt wytwarzany jest głównie ze składników pochodzenia rolniczego Artykuł 23 (834/2007) Stosowanie terminów związanych z produkcją ekologiczną … uznaje się, że produkt opatrzony jest terminem odnoszącym się do ekologicznej metody produkcji … gdy wszystkie składniki zostały wyprodukowane zgodnie z wymogami…

Artykuł 6 (834/2007) Szczegółowe zasady dotyczące przetwarzania żywności ekologicznej b) ograniczenie stosowania dodatków żywnościowych, składników nieekologicznych pełniących funkcje technologiczne i sensoryczne, mikroelementów oraz substancji pomocniczych - w minimalnym zakresie i tylko na wypadek istotnej potrzeby technologicznej lub do szczególnych celów żywieniowych;

Artykuł 23 (834/2007) Stosowanie terminów związanych z produkcją ekologiczną 4. W odniesieniu do żywności przetworzonej terminy można stosować: a) w opisie handlowym, pod warunkiem że: (ii) co najmniej 95 % masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne;

Artykuł 23 (834/2007) Stosowanie terminów związanych z produkcją ekologiczną b) tylko w wykazie składników… c) w wykazie składników i w tym samym polu widzenia co opis handlowy, pod warunkiem że: (i) głównym składnikiem są produkty myślistwa lub rybactwa; (ii) zawiera inne – tylko ekologiczne – składniki pochodzenia rolniczego;

Artykuł 24 (834/2007) Obowiązkowe oznaczenia b) na opakowaniu żywności paczkowanej - logo (przesunięte do 1.07.2010 r); c) w tym samym polu widzenia oznaczenie miejsca, w którym wyprodukowano nieprzetworzone produkty, z których wytworzono końcowy produkt: — „rolnictwo UE”, — „rolnictwo spoza UE”, — „rolnictwo UE/spoza UE”.

Artykuł 27 (834/2007) System kontroli Wszystkie podmioty gospodarcze, z wyjątkiem: - hurtowników handlujących jedynie produktami pakowanymi - podmiotów gospodarczych sprzedających produkty końcowemu konsumentowi lub użytkownikowi - kontrola co najmniej raz w roku.

Artykuł 29 (889/2008) Dopuszczenie nieekologicznych składników żywności pochodzenia rolniczego przez państwo członkowskie 1. … gdy dany składnik pochodzenia rolniczego nie jest ujęty w załączniku IX, składnik ten może być stosowany … b) właściwy organ państwa członkowskiego tymczasowo zezwolił na jego stosowanie w okresie najwyżej 12 miesięcy

Artykuł 58 (889/2008) Warunki użycia numeru kodowego oraz miejsca pochodzenia 1. Numer kodowy organu kontroli lub jednostki certyfikującej, a) akronim określający państwo członkowskie b) termin odnoszący się do metod produkcji ekologicznej, c) numer referencyjny; d) jest umieszczane poniżej logo gdy na etykiecie jest logo. 2. Wskazanie miejsca, w którym wyprodukowano surowce rolnicze - bezpośrednio poniżej numeru kodowego.

Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 1 lipca 2010 r Artykuł 95 (889/2008) Środki przejściowe 1 lipca 2010 r. – etykietowanie zgodne z przepisami rozporządzenia (EWG) nr 2092/91: (i) obliczanie % zawartości ekologicznych składników; (ii) numeru kodowego i/lub nazwy organu kontroli lub jednostki certyfikującej. Zapasy produktów wytwarzanych przed dniem 1 stycznia 2009 r. - do wyczerpania zapasów. 1 stycznia 2012 r. - opakowania zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2092/ 91

Czy coś zmieniło się dla konsumentów ?

Mariann Fischer Boel, Komisarz ds Mariann Fischer Boel, Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Rolnictwo i żywność ekologiczna cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Konsumenci odnoszą się z uwagą do wielu szczególnych cech żywności ekologicznej. Ma dla nich znaczenie to, że rolnictwo ekologiczne stawia na produkcję niskonakładową, na ochronę zasobów naturalnych, na różnorodność biologiczną i na dobrostan zwierząt.”