KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Wzmacnianie współpracy międzynarodowej, wymiana informacji, doświadczeń i solidarności Bogdan Kaczmarek vice przewodniczący Federacji Związków Zawodowych.
Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Prace UE w zakresie systemów zabezpieczenia społecznego
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Szczecin, 12 października 2006 KRAJOWA KONFERENCJA KONSULTACYJNA DOTYCZĄCA ZIELONEJ KSIĘGI W SPRAWIE PRZYSZŁEJ POLITYKI MORSKIEJ UE EUROPEJSKA WIZJA MÓRZ.
Analiza ryzyka projektu
Traktat Lizboński.
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Najważniejsze prace legislacyjne dotyczące problematyki społeczeństwa informacyjnego zakończone w 2001 r. Grażyna Omarska p.o. Dyrektor Departamentu Systemów.
dr inż. Włodzimierz Kujanek Zielona Góra, 20 marca 2009 r.
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
elektronicznego fakturowania
1 Unia Europejska a edukacja medialna Albert Woźniak Departament Polityki Europejskiej i Współpracy z Zagranicą
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Polskie przepisy dotyczące tworzenia i funkcjonowania EUWT
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Działania ZSRP na forum Unii Europejskiej Działania ZSRP na forum Unii Europejskiej Ryszard Kaźmierczak Prezes Oddziału Rogów ZSRP.
Rola i wpływ organizacji obywatelskich na kształt krajowej i europejskiej polityki społecznej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO.
Opiniowanie projektów aktów normatywnych Nasielsk listopada 2013 r. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Andrzej Grzyb Wielkopolski Punkt Widzenia 10 LAT P OLSKI W U NII E UROPEJSKIEJ : OCZEKIWANIA, WYZWANIA, OSIĄGNIĘCIA, CELE 2014.
Historia integracji Polski z Unią Europejską:
Regionalny Program Operacyjny
Koncepcja statutu Aeroklubu Polskiego jako polskiego zwi ą zku sportów lotniczych Warszawa 26 maja 2007.
Wpływ rozporządzenia eIDAS na prawo europejskie i krajowe prof. n
Ograniczenie sprzedaży w szkołach tzw. żywności śmieciowej W lipcu 2012 roku Klub Parlamentarny PSL informuje opinię publiczną, że pracuje nad projektem.
Zasada partnerstwa w nowej perspektywie finansowej
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków JULIAN PAWLAK – Prezes KUPS 6 grudnia 2006 roku, Warszawa.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Dobre praktyki deklaracji marketingowych w świetle raportu Komisji Europejskiej Katarzyna Łubińska Polskie Stowarzyszenie Producentów Kosmetyków i Środków.
Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich, styczeń 2014 r.
Propozycje zmian w statucie stowarzyszenia LGD Partnerstwo Dorzecze Słupi Krzynia, 29 września
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Zmiana przepisów dotyczących europejskich ugrupowań współpracy terytorialnej. Perspektywa Polski.
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
Jakość soków i nektarów dostępnych na polskim rynku Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków Konferencja Prasowa Warszawa, 11 lipca 2007.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Repozytorium Transakcji w KDPW Warszawa, 8 listopada 2012.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO WK-P r.
Stymulator rozwoju owoców
ZESPÓŁ EKSPERCKI DS. EUROPEJSKIEJ I KRAJOWEJ POLITYKI STRUKTURALNEJ RP
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW STOWARZYSZENIE KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW SOKÓW Informacja z Walnego Zgromadzenia Członków AIJN Bruksela, 1 grudnia 2006 Walne Zgromadzenie Członków KUPS 6 grudnia 2006, Warszawa

DYREKTYWA SOKOWA Propozycje zmian AIJN do Dyrektywy sokowej zdefiniowanie min. Brix dla soków odtworzonych z soków zagęszczonych konieczność jednoznacznego zdefiniowania pojęcia Brix

DYREKTYWA SOKOWA Propozycje zmian AIJN do Dyrektywy sokowej c.d. Każdy dodatek cukru do soku wiąże się z koniecznością deklaracji jako „sok słodzony” Prawie jednomyślność delegatów w powyższej kwestii Pojawiły się propozycje całkowitej eliminacji możliwości dodatku cukru do soków Kwestia obecności cukru w soku jest obecnie szeroko dyskutowana ze względu na: możliwość formalnej kwalifikacji 200 ml soku jako porcji owoców w programie 5-a-day czyli 5x dziennie owoce i warzywa (jest to oczywiste wykluczeniem dodatku cukru) wątpliwości odnośnie uznania soków owocowych trakcie prac nad tworzeniem profili żywieniowych jako produktów zdrowych, ze względu na naturalnie występującą wysoką zawartość cukrów

DYREKTYWA SOKOWA Propozycje zmian AIJN do Dyrektywy sokowej c.d. włączenie pomidora do przepisów Dyrektywy sokowej. jako argument przeciw było powołanie się na odrębne procesy przetwórcze pomidorów. dodatkowo strona francuska zajęła stanowisko, iż sokiem pomidorowym można nazwać jedynie sok bezpośredni (nieodtworzony z koncentratu). zweryfikowane stanowisko AIJN przewiduje zatwierdzenie pomidora do wymagań Dyrektywy sokowej i implementacje po roku 2010

DYREKTYWA SOKOWA Propozycje zmian AIJN do Dyrektywy sokowej c.d. Kwestie wymagające doprecyzowania: zdefiniowanie „normalnie występującej ilości komórek w różnych sokach, powyżej której będzie konieczność znakowania AIJN w ramach najbliższych prac grupy roboczej podejmie powyższą kwestę konieczność przygotowania właściwego tłumaczenia we wszystkich językach wyrażenia „ Fruit juice from concentrate” w celu eliminacji błędnego tłumaczenia uregulowanie kwestii stosowania azotu jako gazu obojętnego Kwestia ewentualnego znakowania „ pakowane w atmosferze gazu obojętnego”

Definicja „SOK 100%” Propozycja jednoznacznego definiowania określenia „sok 100%” brak przepisów prawnych przy kwalifikacji brak wspólnego stanowiska branży sokowniczej Plany prac grupy roboczej AIJN przewidują w 2007 roku wypracowanie wspólnego stanowiska i zdefiniowania „ soku 100%”

Restrukturyzacja EQCS Propozycja SGF bezpośrednia przynależność firm do centrali ( Niemcy), wspólne kierownictwo EQCS i SGF(IRMA) zmiana statusu krajowych systemów kontroli jako jednostek pomocniczych ( pobór próbek, audity), ocena autentyczności i jakości przez ekspertów w centrali, centralne podejmowanie działań korygujących, w ciągu 5 lat wypracowanie w drodze konsensusu ostatecznej formuły organizacji Propozycja AIJN umiejscowienie biura centralnego w Brukseli, która jest właściwym miejscem dla przedstawicielstw krajów UE25 kierowanie biura przez Sekretarza Generalnego, wspieranie krajowych systemów kontroli klarowny rozdział kompetencji AIJN, EQCS i SGF(IRMA)

Kodeks Praktyki AIJN Bieżące prace: Nowe tematy: zawartość pektyn rozpuszczalnych w wodzie w pomarańczach i grejpfrutach wartości odniesienia dla soku marchwiowego rewizja wartości odniesienia dla soku: z czarnych porzeczek, malin, truskawek, wiśni Nowe tematy: wartości odniesienia dla soku z granatu

Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe W państwach UE narasta ilość produktów spożywczych oznakowanych i reklamowanych z użyciem oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. W różnych państwach istnieją różne uregulowania prawne w tej sprawie Rozporządzenie 2000/13/EC z 20 marca 2000 r. dotyczące znakowania produktów spożywczych zabrania stosowania mylących informacji lub informacji przypisujących produktom spożywczym własności leków

Rozporządzenie UE dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych Prace w UE nad Rozporządzeniem unijnym dotyczącym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych głosowanie Parlamentu Europejskiego – 16 maj 2006 przyjęcie przez Radę Europejską – 12 październik 2006 spodziewana publikacja – styczeń 2007 Rozporządzenie ma wejść w życie w ciągu 6 mies. po opublikowaniu w Official Journal of the European Union okres przejściowy ogólny – data końca przydatności produktu specjalny okres przejściowy- 3,4 i 15 lat Rozporządzenie zawiera m.in.. listę dozwolonych oświadczeń żywieniowych oraz ogólne zasady tworzenia i oceny oświadczeń zdrowotnych. Podobnie jak wszystkie rozporządzenia UE, również rozporządzenie dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych będzie obowiązywać bezpośrednio we wszystkich państwach Unii Europejskiej.

Profile żywieniowe W ciągu 24 mies. po ogłoszeniu Rozporządzenia Komisja ustali specyficzne profile żywieniowe dla poszczególnych kategorii produktów spożywczych, które będą brane pod uwagę przy wykorzystywaniu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Profil żywieniowy będzie ustalany biorąc pod uwagę w szczególności: ilości niektórych składników odżywczych i innych składników zawartych w produkcie, takich jak tłuszcze, nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe typu „trans”, cukry proste oraz sód lub sól znaczenie produktu (lub kategorii produktów) w zbilansowanym sposobie żywienia ogólny skład produktu oraz obecność składników odżywczych, które posiadają udowodniony naukowo wpływ na zdrowie ludzkie.

Profile żywieniowe Stanowisko AIJN odnośnie profili żywieniowych w przypadku soków nektarów i produktów sokowych Kategoryzacja: owoce i warzywa soki, nektary i napoje z wysoką >25% zawartością soku Profile żywieniowe mogą być wytycznymi w wyznaczaniu pewnych ograniczeń lub zakazów przy niektórych kategoriach żywności.

Inne działania AIJN Inne prace legislacyjne w których bierze udział AIJN Regulacje w sprawie wzbogacania witaminami, związkami mineralnymi Rozporządzenie zostanie opublikowane na początku ‘07 Rozporządzenie w sprawie znakowania wartością odżywczą Projekt oczekiwany w 1-szym kwartale ‘07 Działania w kierunku usankcjonowania porcji soku jako jednej z porcji w programie „5 x day”

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ