Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Stymulator rozwoju owoców

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Stymulator rozwoju owoców"— Zapis prezentacji:

1 Stymulator rozwoju owoców
Poprawia wyrównanie, wybarwienie i zawartość cukrów oraz korzystnie wpływa na jakość owoców podczas przechowywania

2 Poprawia rozwój, dojrzewanie oraz wybarwienie owoców.
Stymulator rozwoju owoców wytwarzany z L-aminokwasów pochodzenia roślinnego, wzbogacony o makro- i mikroelementy. Poprawia rozwój, dojrzewanie oraz wybarwienie owoców. Korzystnie wpływa na jakość owoców podczas przechowywania. KINACTIV FRUIT cel stosowania: W trakcie wzrostu owoców: poprawa wyrównania owoców zwiększenie rozmiaru owoców zwiększenie zawartości cukru w owocach (index brix) poprawa właściwości organoleptycznych (smaku) W okresie dojrzewania owoców poprawa wybarwienia owoców zwiększenie zawartości cukru w owocach (index brix) poprawa parametrów przechowalniczych

3 Co zawiera Kinactiv Fruit? Zawartość gwarantowana
%w/w %w/v Wolne L-aminokwasy 4,0 5,0 Fosfor (P2O5) 12,0 16,0 Potas (K2O) 21,0 Bor (B) 0,5 0,7 Molibden (Mo) 0,05 0,07 Miedź (Cu) 0,002 0,003 Żelazo (Fe) 0,02 0,03 Mangan (Mn) 0,01 Cynk (Zn) AMINOGRAM L-glutamina     1,5 2,1 L-glicyna 1,0 1,4 L-lizyna L-metionina

4 L-AMINOKWASY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ORAZ MAKRO- I MIKROELEMENTY ZAWARTE W PRODUKCIE WPŁYWAJĄ POZYTYWNIE NA wielkość i parametry jakościowe owoców KWAS L-GLUTAMINOWY Prekursor GABA (Kwasu γ-aminomasłowego) Poprawa efektywności nawożenia. Wspomaganie metabolizmu azotu w roślinie. L-GLICYNA Zwiększa fotosyntezę Zwiększenie poboru składników w owocach. Stymulacja wzrostu owoców. L-LIZYNA Zwiększa produkcję białek Poprawa jakości błon i ścian komórkowych. L-METIONINA Zwiększa biosyntezę poliamin oraz etylenu Stymulacja wzrostu i dojrzewania owoców. Wzrost zawartości cukrów. Poprawa zdolności przechowalniczych. Potas Zwiększa efekt poboru składników w owocach Poprawa wybarwienia i zawartości cukrów. Bor Poprawia zdolności przechowalnicze Pierwiastek odpowiedzialny (razem z Ca) za stabilność ścian komórkowych. Poprawa trwałości przechowalniczej. Fosfor Niezbędny w enzymatycznych reakcjach przemian energetycznych Ograniczenie zaburzeń fizjologii owoców po zbiorach. Poprawa trwałości przechowalniczej.

5 MECHANIZM DZIAŁANIA L-aminokwasy zawarte w Kinactiv Fruit wpływają na fotosyntezę i owocowanie. Zawartość fosforu i potasu (w optymalnej proporcji) poprawia parametry jakościowe owoców takie jak wielkość i wybarwienie. Mikroelementy w formie chelatu są szybko i łatwo przyswajane przez roślinę wspomagając poprawę jakości owoców. Kinactiv Fruit obniża kwasowość poprzez zwiększenie zawartości cukrów w owocach i zmniejszenie udziału małych owoców w plonie ogólnym.

6 STYMULACJA NAWOŻENIE ENERGIA
L-aminokwasy poprawiają rozwój, dojrzewanie oraz wybarwienie owoców NAWOŻENIE potas, bor, azot, mangan, cynk, miedź, żelazo Ważne składniki pokarmowe w rozwoju owoców ENERGIA Fosfor jest niezbędny w wielu reakcjach metabolicznych w roślinie

7 Odstęp między zabiegami: 10-15 dni
STOSOWANIE Uprawa Zalecana Llczba zabiegów Dawka (l/ha) Terminy Cel Jabłonie 3 3,0 2 zabiegi wykonać w okresie wzrostu zawiązków owoców. Ostatni zabieg wykonać w okresie początku wybarwiania owoców Poprawa wyrównania owoców Zwiększenie zawartości cukrów oraz poprawa jakości owoców podczas przechowania Rośliny jagodowe: (porzeczka, malina, jeżyna, borówka, truskawka, winorośl, itp.) W okresie rozwoju owoców. Ostatni zabieg wykonać w okresie dojrzewania owoców w fazie początku ich wybarwiania Zwiększenie rozmiaru owoców. Poprawa wyrównania wielkości. Poprawa wybarwienia oraz wzrost zawartości cukrów w owocach Warzywa W szczególności: pomidor, ogórek, papryka, oberżyna, itp. 2,0-3,0 Ostatni zabieg wykonać przed dojrzewaniem owoców i uzyskaniem przez nie właściwej barwy i wielkości Poprawa wybarwienia oraz obniżenie kwasowości Odstęp między zabiegami: dni

8 Ogólne zalecenia stosowania
Stosować w celu poprawy zawiązywania, wzrostu i wybarwienia owoców. Polecane zabiegi bezpośrednio na owoce: od fazy zawiązywania do początku wybarwiania owoców. Należy dokładnie pokryć produktem opryskiwane owoce. Może być stosowany w oprysku lub razem z nawadnianiem. Kinactiv Fruit nie może być stosowany w mieszaninie z produktami zawierającymi wapń.

9 Wyniki badań

10 odmiana: Shampion odmiana wielkoowocowa (L), bez typowego ordzawienia, odmiana prążkowana, lekko zabarwiona data zbioru: daty zabiegów: zabieg A 3 l/ha zabieg B 3 l/ha zabieg C 3 l/ha skala oceny barwy rumieńca:

11 % wybarwienia obwodu owocu

12 Barwa owocu wg skali 1-5

13 kontrola

14 Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "Stymulator rozwoju owoców"

Podobne prezentacje


Reklamy Google