Przepisy prawa dotyczące żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Znakowania Wartością Odżywczą GDA
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Dodatki do żywności „E”
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
elektronicznego fakturowania
Małgorzata Schlegel-Zawadzka
[Aleksander Dziedzic]
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jakość żywności w Polsce
Transport materiałów chemicznych
Światowy dzień żywności
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Opracowała Anna Bełoniak
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Źródło informacji o produkcie
Opracowała Agnieszka Balcerak
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Aktualne przepisy w zakresie przechowywania i użytkowania odczynników chemicznych w szkołach Lublin, dnia r. Renata Gawron Oddział Higieny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Chyba wiem, co jem?.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Przewożenie osób w pojazdach Lublin, dnia 19 października 2015 roku.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wybrane akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Oznakowanie opakowań jednostkowych żywności: znaczenie i umiejętność ich odczytania

Przepisy prawa dotyczące żywności Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych.. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 171, poz. 1225 ze zmianami). Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych ( Dz. U. Nr 137 z 2007r. poz. 966 ze zmianami). Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 lipca 2007r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz. U. Nr 137 z 2007r. poz. 967). Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz.1094 z 2008r.). Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. Nr 196, poz.1425 z 2007r.)

Przepisy prawa dotyczące żywności c.d. Rozporządzenie (WE) Nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (ze zmianami). Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy Dz. Urz. UE z 18.10.2003, L268/1 ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznychi uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 Dz. Urz. UE z 18.1.2007, L 12/3. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego I Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (nr 178/2002) (Dz. Urz.UE. L2002 Nr 31poz.1)

Sposób oznakowania - w języku polskim, - w sposób zrozumiały dla konsumenta, - czytelny, - nieusuwalny Oznakowanie obejmuje informacje w postaci napisów i innych oznaczeń. Stosuje się również do reklamy i prezentacji

Informacje, które powinny być zawarte w oznakowaniu: 1. nazwa produktu, 2. termin przydatności do spożycia /data minimalnej trwałości, 3. wykaz składników, 4. warunki przechowywania, 5. informacja o sposobie przygotowania lub stosowania, 6. dane identyfikujące producenta, 7. zawartość netto lub liczba sztuk, 8. partia produkcyjna,

Termin ważności Jest to termin, do którego prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt żywnościowy zachowuje pełne właściwości fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne Data ta poprzedzona jest napisem : „najlepiej spożyć przed:” lub „należy spożyć do:”

Substancje dodatkowe to substancje celowo dodane do produktów spożywczych w czasie ich wytwarzania, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia, lecz w toku procesu technologicznego stają się składnikiem produktów spożywczych. Wpływają na trwałość, konsystencję, barwę, zapach lub smak produktów spożywczych.

Na podstawie ADI oraz przeciętnego spożycia grupy produktów, do których używana jest dana substancja określa się dopuszczalny dodatek substancji do produktu. Ilości te są tak dobrane, aby spożycie produktu codziennie przez całe życie nie stanowiło zagrożenia dla zdrowia. Produkty, do wytworzenia których użyto substancji dodatkowych powinny być odpowiednio oznakowane: symbol E… lub nazwa, funkcja technologiczna.

Alergeny Osoby cierpiące na alergie pokarmowe powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość alergenów w produktach. Producent ma obowiązek podać na etykiecie wykaz składników alergennych lub składników pochodzących ze składników alergennych, które są obecne w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie.

Zasady przechowywania produktów Gdy jakość produktu zależy od sposobu jego przechowywania , producent ma obowiązek podać warunki przechowywania produktu. Zasada ta dotyczy wszystkich produktów spożywczych oznaczonych terminem przydatności do spożycia.

Znakowanie żywności wartością odżywczą oznacza informacje dotyczące:  - energii (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, - składników odżywczych, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie;

Składniki odżywcze: węglowodany cukry tłuszcz białko węglowodany cukry tłuszcz kwasy tłuszczowe nasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone kwasy tłuszczczowe wielonienasycone błonnik pokarmowy (błonnik) ________________________________________ witaminy, sole mineralne

Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może obejmować informacje dotyczące wartości odżywczej jednej z dwóch grup składników odżywczych wymienionych w następującej kolejności: I grupa: wartość energetyczna (energia), zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu; II grupa: węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego (błonnika), sodu

Standardowe znakowanie Standardowo znakowane produkty, posiadają informacje żywieniowe przedstawiane zgodnie z obowiązującymi przepisami w formie tabeli (skróconej lub rozszerzonej) Wersja skrócona 4 składniki Wersja rozszerzona 8

System znakowania GDA Dobrowolny system znakowania wartością odżywczą GDA polega na oznakowaniu produktu informacją o procentowej zawartości wybranych składników odżywczych i energii w porcji produktu, w odniesieniu do wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (Guideline Daily Amounts) nazwa składnika ilość składnika w porcji produktu % wskazanego dziennego spożycia