Jerzy Wilkin Uniwersytet Warszawski

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
Temat: Modele rozwoju gospodarczego
Fairtrade – dynamiczny rynek
Tworzenie nowego międzynarodowego porozumienia EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Zmiany klimatu.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
RACHUNKI REGIONALNE Konferencja Naukowa
PREZENTACJA ZASOBÓW INFORMACYJNYCH BAZY GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO URZĄD STATYSTYCZNY W ŁODZI Łódź, 10 grudnia 2010 r.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Gospodarka krajów rozwijających się
Ku nowej ekonomii politycznej
Podstawy analizy makroekonomicznej – główne kontrowersje i kierunki
Teoria równowagi ogólnej (1874)
Efektywność a sprawiedliwość jako problem ekonomiczny
Podstawowa analiza rynku
Na podstawie J.Wilkin ,,Czym jest ekonomia polityczna dzisiaj”
Pytania problemowe do wykładów 1-7
Rynek światowy i globalny system gospodarczy
Podstawowa analiza rynku
Oddziaływanie grup interesu w UE na podstawie Wspólnej Polityki Rolnej
Wolność a wyniki gospodarcze ze szczególnym uwzględnieniem Polski MINH VIET NGUYEN.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
INFRASTRUKTURA ROLNICZA I WIEJSKA – SZANSE I ZAGROŻENIA
Warunki życia mieszkańców obszarów wiejskich
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowa koncepcja polityki regionalnej państwa Warszawa, 4 sierpnia 2008 r.
FAKTY. FAKTY DZIECI UMIERA CODZIENNIE Z GŁODU.
Dostępność czystej wody na świecie
Jerzy Wilkin Uniwersytet Warszawski
Cechy charakterystyczne państw rozwijających się
Czynniki demograficzne w krajach rozwijających się
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Seminarium naukowe WSZiP w dniu Tendencje zmian w gospodarce w 2011 roku Polska na tle Europy Finanse państwa Prognozy na 2012 rok P relegenci:
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Jakość żywności w Polsce
Ekonomia w pigułce.
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
Zróżnicowanie społeczno – gospodarcze państw świata
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
problem ocieplania klimatu nierozerwalnie związany jest z funkcjonowaniem geosystemu, tj. skomplikowanej współzależności procesów zachodzących w litosferze,
TEORIA WZROSTU (ROZWOJU) GOSPODARCZEGO RICARDO
Projekt realizowany w ramach Programu Regionalnego MRR „Rozwój miast poprzez wzmocnienie kompetencji jednostek samorządu terytorialnego, dialog społeczny.
Prawo malejącej krańcowej stopy zwrotu Prawo DMP
GMO W ROLNICTWIE.
Tomasz Grzegorz Grosse Uniwersytet Warszawski 1 Warszawa, 16 października 2014 roku.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
John Maynard Keynes.
System przewidywania i zarządzania zmianą gospodarczą w aspekcie funkcjonowania sektora MŚP w województwie warmińsko-mazurskim dr hab. Dariusz Waldziński,
Rynek światowy i globalny system gospodarczy
Problem wyżywienia ludzi na świecie
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
Dr Sylwia Talar Katedra Międzynarodowych Stosunków Ekonomicznych
Bezpieczeństwo ekonomiczne, ćw. 2
Ekonomia rozwoju Wykład 1.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Ciemna strona GMO.
ŚWIAT I POLSKA PRZED NOWYMI WYZWANIAMI KONIUNKTURA GOSPODARCZA ŚWIATA I POLSKI Koniunktura i handel światowy. Podstawowe tendencje Juliusz Kotyński.
PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.
1 Polityka gospodarcza Wprowadzenie. 2 Literatura: Zajęcia 2 i 3: „Polityka gospodarcza”, red. B. Winiarski, rozdz.1.1, 1.2 i 1.4, rozdz. 2.1, 2.2, rozdz.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
Juliusz Kotyński IBRKK Warszawa, 28 czerwca 2017 r.
Cel: Zmniejszyć nierówność w krajach i między krajami
Zmiany środowiska Ziemi w ostatnich 30 latach
Debata „Globalizacja”.
Niedożywienie.
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Bezpieczeństwo żywnościowe -koncepcje teoretyczne i instytucjonalne warunki realizacji Jerzy Wilkin Uniwersytet Warszawski oraz Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Znaczenie żywności Żywność – najważniejszy produkt ludzkości! Food first! - najpierw żywność! Podstawa egzystencji człowieka Na zdobywaniu (zaopatrywaniu się) żywności skoncentrowana jest większość uwagi większości ludzi na świecie; W większości krajów wydatki na żywność stanowią ponad połowę wydatków gospodarstw domowych. W Polsce wskaźnik ten wynosi 26%.

Żywność – produkt wielofunkcyjny „Żywność jest dobrem szczególnym, gdyż zaspokaja nie tylko najbardziej elementarną spośród fizjologicznych potrzeb człowieka, ale zarazem służy zaspokojeniu różnorodnych potrzeb indywidualnych i społecznych, materialnych i duchowych.” (Prof. J. Małysz: Bezpieczeństwo żywnościowe – strategiczna potrzebą ludzkości) Żywność, sposoby wytwarzania i konsumpcja żywności są ważnymi składnikami kultury każdego społeczeństwa

Potrzeby żywnościowe świata Obecnie jest na świecie prawie 1 miliard głodujących ludzi, a 2,1 miliarda ludzi żyje za mniej niż 2$ dziennie, a więc jest stale niedożywiona; Do roku 2050 ludność świata zwiększy się z obecnych 6,5 miliarda do ok. 9 miliardów; Biorąc pod uwagę przyrost demograficzny i wzrost dochodów w największych krajach (Indie, Chiny i Brazylia, zapotrzebowanie na żywność do roku 2050 wzrośnie o 70-100%

Marnotrawstwo żywności (w przeliczeniu na osobę, w kilogramach na rok)

„Bieda jest jak upał. Nie możesz go zobaczyć, więc żeby go poznać, musisz przez niego przejść” Stwierdzenie kobiety z Ghany, żyjącej w ubóstwie (z badań Banku Światowego) „Syty głodnego nie zrozumie” Polskie przysłowie

Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczna żywność Bezpieczeństwo żywnościowe – Food security: stworzenie warunków do zapewnienia ludności danego kraju (czy innej jednostki terytorialnej, np. UE) dostarczenia odpowiedniej ilości i jakości produktów żywnościowych Bezpieczna żywność – Food safety: zapewnienie, że konsumowana żywność nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka (pozostałości DDT, dioksyn, antybiotyków, szkodliwych barwników itp.)

Niebezpieczna żywność Kilka przykładów: Odkładanie się DDT w żywności, co doprowadziło do zakazu używnania tej substancji; Zawartość melatoniny w mleku i jego przetworach w Chinach; Zatrute hamburgery w USA i Kanadzie; Wołowina i BSE

Bezpieczeństwo żywnościowe - ewolucja pojęcia (1) Ludzie zawsze starali się mieć źródła zaopatrzenia w żywność stosunkowo blisko siebie i zapewnić sobie dostęp do tej żywności. Żywność należy do kategorii potrzeb podstawowych czy egzystencjalnych i w piramidzie potrzeb wg Maslowa znajdują się na dole, czyli u podstaw tej piramidy; Bezpieczeństwo żywnościowe, jako wysoki stopień samowystarczalności żywnościowej (food self – sufficiency)

Bezpieczeństwo żywnościowe - ewolucja pojęcia (2) Bezpieczeństwo żywnościowe, jako składnik bezpieczeństwa ekonomicznego: dostęp do dochodów rozwiązuje problem bezpieczeństwa żywnościowego Swoboda handlu i szybki wzrost produkcji żywności w skali globalnej pozwalały krajom mającym stosunkowo niekorzystne warunki dla rozwoju produkcji rolnej kupować bez większych przeszkód potrzebne ilości żywności na rynku światowym. Czynnikiem decydującym o dostępie do żywności stała się nie własna produkcja ale posiadane dochody.

Bezpieczeństwo żywnościowe - ewolucja pojęcia (3) Nowe podejście do kwestii bezpieczeństwa żywnościowego: połączenie trzech wymiarów tego bezpieczeństwa: Bezpieczeństwo żywnościowe (food security) – dostępność odpowiedniej dawki żywności dla każdego (zwłaszcza w wymiarze kalorycznym) Bezpieczeństwo żywności (food safety) – żywność jest zdrowa i nie zawiera niepożądanych składników Bezpieczna dieta (nutritional security) – zapewnienie właściwej struktury spożywanej żywności (odpowiednia ilość białka, witamin i innych składników)

„The wind of change” Globalny kryzys żywnościowy z lat 2006-2007 skłonił do zmiany poglądów w tej dziedzinie i ożywił dyskusje dotyczące problemu bezpieczeństwa żywnościowego w skali jednostek, krajów, ugrupowań regionalnych i gospodarki światowej. „Żywność nie jest takim samym towarem jak inne. Powinniśmy wrócić do polityki wysokiej samowystarczalności żywnościowej. Szaleństwem jest myślenie, że różne kraje na świecie mogą się rozwinąć bez możliwości samodzielnego wyżywienia się.” (Bill Clinton, 2008)

Liczba osób niedożywionych na świecie 1990-2007

Materialno-niematerialne „Koło biedy” (wg. Ruth Lister) Materialny rdzeń: „nie dający się zaakceptować niedostatek” Aspekty relacyjno-symboliczne: brak szacunku upokorzenie wstyd i napiętnowanie zamach na godność i poczucie własnej wartości -traktowanie w kategoriach Innego -odmowa praw człowieka osłabienie obywatelstwa brak głosu bezsilność

Ewolucja łańcuchów żywnościowych Faza przedprodukcyjna -przemysły zaopatrujące rolnictwo Rolnictwo Przetwórstwo żywności Dystrybucja żywności

Koncentracja produkcji, własności i władzy W ostatnich kilkunastu latach następuje bardzo szybki proces koncentracji ekonomicznej, obejmującej również gospodarkę żywnościową; Na liście obejmującej największe jednostki gospodarcze świata (jednostką mogła być cała gospodarka narodowa lub korporacja ponadnarodowa) aż 49 to korporacje (WB 2007) Na tej liście Polska gospodarka znalazła się na 21 miejscu (dochód narodowy brutto GNI $ 374,6 mld) a Wal-Mart, największa korporacja na świecie, na 26 miejscu (GNI $ 351,1 mld)

Dynamika produkcji i upowszechniania Połowa lat 1990. – początek komercjalizacji GMOs W latach 1996-2001 wzrost 30-krotny powierzchni upraw GMO 2001 r. – 52 mln ha pod uprawami GMO (powierzchnia Wielkiej Brytanii lub 3-krotna powierzchnia użytków rolnych w Polsce) Kukurydza, soja i bawełna produkowane na świecie są prawie w 100% genetycznie zmodyfikowane Najważniejszą uprawą GM na świecie jest soja (63% całości GMO)- główny produkt paszowy

Rozpowszechnianie GMO USA – 72% upraw jest genetycznie modyfikowanych Argentyna – 17% Kanada – 10%

Główne zalety GMO dla krajów rozwijających się wg FAO Wyraźny wzrost produktywności Większe ilości taniej i lepszej żywności Zwiększone możliwości wyżywienia ludności naszego globu Oszczędności zasobów i możliwość wykorzystania ziem marginalnych Więcej lepszych, nieżywnościowych produktów rolnych (np. dla alternatywnej energii)

Problemy i zagrożenia Zagrożenia dla biologicznej różnorodności terenów rolniczych; Koncentracja produkcji i kontroli rynku przez firmy nasienne (np. jedna firma kontroluje ponad 80% zmodyfikowanej genetycznie bawełny, a 35 firm kontroluje 60% światowej produkcji rynku nasion GM Przestrzeganie własności intelektualnej

Inne zagrożenia Biosecurity – bezpieczeństwo biologiczne (tylko 1% środków na badania GMO jest przeznaczone na badanie ryzyka tych organizmów) Przenoszenie genów do niespodziewanych miejsc Mutacja genów Aktywizacja genów w szczególnych warunkach Alergie spowodowane GMO

Nowe zjawiska zagrażające bezpieczeństwu żywnościowemu Zmiany klimatyczne; Niedostatek wody i groźba wojny o wodę; Wzrost konkurencji o zasoby produkcyjne rolnictwa: produkcja żywności versus produkcja biopaliw; Rosnąca niestabilność na globalnym rynku żywnościowym; Wzrost spekulacji na tym rynku; Presja popytu ze strony dużych, szybko rozwijających się gospodarek (Chiny, Indie, Brazylia)

Bieda wśród obfitości We współczesnym świecie są wystarczające zasoby produkcyjne: ziemi, pracy i kapitału oraz odpowiednia wiedza i technologie aby zlikwidować skrajną nędzę i masowy głód; Jedna piąta ludności świata je za dużo żywności (chorobliwa otyłość), a jedna piąta głoduje; Marnowana żywność wystarczyłaby na wykarmienie głodujących; Czego więc brakuje, aby bieda i niedożywienie przestały być problemem setek milionów ludzi?

Czy bezpieczeństwo żywnościowe świata jest w zasięgu ręki? Bezpieczeństwo żywnościowe jest przede wszystkim efektem odpowiednich rozwiązań systemowo-instytucjonalnych w sferze politycznej, gospodarczej i społecznej; Amartya Sen (Noblista z Ekonomii) – w krajach demokratycznych nie występują na ogół zjawiska masowego głodu; upowszechnianie demokracji redukuje zakres zjawiska głodu! Dlaczego „zielona rewolucja” nie rozwiązała problemu głodu i niedożywienia na świecie?

Instytucjonalne podstawy bezpieczeństwa żywnościowego Instytucjonalne ramy zaspokajania potrzeb ludzi – zaniedbany element analizy; To nie technologie, osiągnięcia biotechnologiczne, informatyczne czy agronomiczne, ale odpowiednie rozwiązania instytucjonalne mają największe znaczenie dla rozwiązania problemu bezpieczeństwa żywnościowego; Konieczność zapewnienia powszechnego dostępu do zatrudnienia, własności i świadczeń społecznych; Bezpieczeństwo żywnościowe jest częścią bezpieczeństwa ekonomicznego człowieka.

Rola nauk społecznych Banalne, ale przerażająco prawdziwe jest stwierdzenie, że przyszły los naszej cywilizacji zależy nie od dalszego rozwoju nauk przyrodniczych, ale od rozwiązania pewnych ważnych problemów intelektualnych w naukach społecznych (Keneth Boulding: „Czy ekonomia jest niezbędna?)

Kilka konkluzji Bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z najważniejszych składników bezpieczeństwa człowieka w ogólności; Bezpieczeństwo żywnościowe nie może być sprowadzone tylko do bezpieczeństwa dochodów; Odpowiednio wysoki wskaźnik samowystarczalności żywnościowej na poziomie kraju i UE jest podstawą bezpieczeństwa żywnościowego; Różnorodne i zrównoważone rolnictwo jest nadal fundamentem bezpieczeństwa żywnościowego;

Dziękuję Państwu za uwagę!