Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kpt. mgr inż. Maciej Hamerski Wydział Kontrolno-Rozpoznawczy Komenda Miejska PSP w Olsztynie Ocena zgodności wyrobów budowlanych przeznaczonych do ochrony.
Advertisements

Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA ZIELONY PIERŚCIEŃ TARNOWA
Nagroda Marszałka Województwa Wielkopolskiego
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania C.K. Podkarpacie
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Oś 1 Działania informacyjne i promocyjne 9 listopad 2009 r.
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
Grupy producentów rolnych
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Damian Korczowski Jakub Patykowski
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji KRYTERIA OCENY Poddziałanie Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Poznań,
RACHUNKI REGIONALNE Konferencja Naukowa
XXV Międzynarodowe Targi Żywności Delikatesowej SALON DE GOURMETS Madryt kwietnia 2011 r.
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
Zarządzanie projektami
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Produkty regionalne i tradycyjne
Plan Odnowy Miejscowości
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Zmiany instytucjonalne w monitorowaniu polityki rozwoju (KFT i RFT) Zielona Góra, 26 czerwca 2013 r. 1.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
LGD w świetle ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFRROW.
Produkty tradycyjne i regionalne
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich 1 Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Zagadnienia.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Regionalny Program Operacyjny
PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
Organizacje pozarządowe jako partner w realizacji projektów.
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Wsparcie aktywności gospodarczej
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Łódzki Rynek Hurtowy „Zjazdowa”
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego
Zapis prezentacji:

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych DR GRZEGORZ RUSSAK POLSKA IZBA PRODUKTU REGIONALNEGO I LOKALNEGO

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych Unia Europejska to związek państw i regionów o ogromnej różnorodności dziedzictwa kulturowego w tym kulinarnego. To bogactwo różnorodności jest w Europie ogromnie doceniane, wykorzystywana a co bardzo ważne chronione. Konsekwentnie podejmowane są działania aby Europejskie systemy identyfikacji i ochrony wypracowane przez dziesiątki lat i zastosowane w nich rozwiązania rozszerzyć na inne części świata.

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń geograficznych Na Europejskim rynku wewnętrznym, żywność o bardzo wysokiej specyficznej dobrowolnej jakości posiada dziś znaczny udział w ogólnym wolumenie sprzedaży, szczególnie w krajach starej Unii i według założeń wspólnej polityki rolnej ma rosnąć.

c.d. sektor produkcji żywności naturalnej wysokiej dobrowolnej jakości najczęściej tradycyjnej jest, jak pokazują liczne przykłady najlepszym sposobem na skuteczne promowanie państw, regionów jak i konkretnych nawet małych miejscowości turystycznych, budowanie marki.

c.d Odkąd żywność podlega wymianie to szczególnie ta która jest poszukiwana i ma renomę na rynku jest podrabiana, fałszowana.

Potrzebne są sposoby jej ochrony Hasło oryginalność pod ochroną znakomicie oddaje sens prawa europejskiego dotyczącego ochrony nazw pochodzenia produktów które zostają uznane po spełnieniu wymagań i akceptacji przez Komisje Europejska do dziedzictwa kulturowego całej Europy i jako takie są specjalnie promowane i znakowane.

Sposoby ochrony „Chroniona Nazwa Pochodzenia” „Oznaczenie Geograficzne” „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”.

Sposoby ochrony Oprócz systemu europejskiego każdy kraj ma prawo do tworzenia własnych krajowych systemów jakościowych (podkreślających jakość ale nie chroniących geograficznych nazw)

Lista Produktów Tradycyjnych W Polsce od 2005 roku istnieje i prowadzona jest Lista Produktów Tradycyjnych. Za prowadzenie listy odpowiedzialny jest samorząd lokalny (Marszałkowie Województw) oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy udziale samorządu gospodarczego – Izby zrzeszającej producentów regionalnej i lokalnej żywności. Od Lipca 2005 roku, kiedy to pierwszy produkt został wpisany na Listę, Lista ta zwiększyła się do ponad 230 pozycji. Na Listę wpisywane są produkty, których metoda wytwarzania została przekazana przynajmniej z pokolenie na pokolenie (tj. minimum 25 lat).

Ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny

Wspólny znak towarowy gwarancyjny

Wspólny znak towarowy gwarancyjny – druga strona

Charakterystyka produktów w systemie „Jakość Tradycja” Charakterystyki produktów wyróżnianych Znakiem: Surowce naturalne: z gospodarstw ekologicznych gospodarstw o półintensywnym systemie produkcji stosujących dobrą praktyką rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną z wyłączeniem GMO Produkty muszą charakteryzować się: tradycyjnym składem; lub tradycyjnym sposobem wytwarzania szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter szczególną jakością lub reputacją odróżniającą ją od produktów należących do tej samej kategorii.

Co wyróżniamy w systemie „Jakość Tradycja” Produkty Rolne Środki Spożywcze Napoje spirytusowe ( zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia Rady Europy 2082/92 i 2081/92 oraz Rozp. Rady 1576/89

Założenia i cele systemu „Jakość Tradycja” Wyróżnianie na rynku produktów wytworzonych z naturalnych surowców i produkowanych tradycyjnymi metodami. Produkty takie posiadają cechy charakterystyczne wymienione powyżej Produkty takie są produkowane w sposób umożliwiający monitorowanie pochodzenia surowców użytych do produkcji oraz monitorowanie odbiorców pośrednich produktu. Nadzór nad procesem produkcji sprawują jednostki certyfikujące akredytowane zgodnie z normą PN-EN 45011 i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kto może ubiegać się o znak „Jakość Tradycja” System jest otwarty O prawo do używania Znaku dla produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego, zwanego dalej produktem, mogą ubiegać się producent lub producenci tego samego produktu.

Kto decyduje o nadaniu znaku „Jakość Tradycja” O prawie do używania Znaku decyduje Kapituła Znaku Jakościowego „Jakość, Tradycja” W skład Kapituły wchodzi: 4 przedstawicieli Izby 4 przedstawicieli Związku Województw RP 3 niezależnych ekspertów wybieranych wspólnie przez Zarząd Izby i Zarząd Związku Województw RP

Jak działa Kapituła? Kapituła działa na podstawie regulaminu ustanowionego przez Zarząd Izby i Związek Województw RP

CERTYFIKAT!!! Producent lub producenci przed rozpoczęciem posługiwania się Znakiem są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Certyfikat zgodności, o którym mowa wydaje jednostka certyfikująca akredytowana zgodnie z normą PN-EN 45011 w zakresie umożliwiającym sprawdzenie zgodności ze specyfikacją i upoważniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

WWW.produktyregionalne.pl

Grzegorz Russak