KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leszek Skalny Kraków, dnia 29 marca 2007 r.
Advertisements

Założenia aktualizacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Małopolskiego.
innowacyjna wielkopolska
Wrocław. Środki na przedsiębiorczość MŚP EFRREFS RPOPO KL Środki na wsparcie już funkcjonujących przedsiębiorstw Środki na założenie przedsiębiorstwa.
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji dla Mazowsza i określenie inteligentnej specjalizacji regionu – stan prac Małgorzata Rudnicka Wydział Innowacyjności.
Model partnerstwa na rzecz innowacyjności
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Ministerstwo Gospodarki i Pracy Sektorowy Program Operacyjny Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, lata (SPO-WKP) Małgorzata Świderska.
Zawody przyszłości.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Tomasz Kierzkowski Szanse rozwoju przedsiębiorczości związane z funduszami pomocowymi po akcesji Warszawa, 8 grudnia 2003.
Założenia Programu Operacyjnego dotyczącego Polski Wschodniej na lata Warszawa 09 stycznia 2013 r.
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Kryteria wyboru projektów w ramach Działania 8.2 Priorytetu VIII PO KL w 2009 r. w województwie warmińsko-mazurskim.
VI Posiedzenie Podkomitetu Monitorującego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Województwa Warmińsko-Mazurskiego 8 października 2009 r. Olsztyn Organizacja.
Fundusze strukturalne dla uczelni wyższych w latach 2007 – 2013 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa, 8 maja 2007.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
1 Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej Poznań Małgorzata Świderska Warszawa Sektorowy Program Operacyjny WZROST KONKURENCYJNOŚCI.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Nauka dla Biznesu – wsparcie innowacji w sektorze rolno-spożywczym Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa, 27 lutego 2007 dr inż. Ewa Bieńkowska-Mochtak.
W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
II Konferencja Szanse i możliwości branży chemicznej
Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej Departament Zarządzania Programem Wzrostu Konkurencyjności Przedsiębiorstw SEKTOROWY PROGRAM OPERACYJNY.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego 1 17 października 2008 r. Anna Dobrowolska Dyrektor Departamentu Funduszy Europejskich Efekty SPO WKP –rola Ministerstwa.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
SEMINARIUM POPRAWA PEWNOŚCI ZASILANIA W ENERGETYCE PRZY WYKORZYSTANIU ŹRÓDEŁ ODNAWIALNYCH Możliwości praktycznej realizacji i wdrażania rozwiązań technicznych.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
SPOTKANIE WARSZTATOWE
Mikroprzedsiębiorstwa Mikroprzedsiębiorstwa
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
„Polskie klastry i polityka klastrowa” Klaster NUTRIBIOMED Warszawa dnia 14 kwietnia 2011 r. Przedsięwzięcie realizowane przez PARP jest współfinansowane.
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
Partner w Projekcie Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania Katedra Zarządzania Miastem i Regionem.
Wzrost innowacyjności regionu jako efekt rozwijania i upowszechniania dobrych praktyk w zakresie strategicznego zarządzania środowiskowego w organizacjach.
1 Wsparcie przedsiębiorczości z funduszy strukturalnych w latach 2007 – 2013 Tomasz Nowakowski Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
Kierunki i narzędzia kształtowania popytu na innowacje w perspektywie
Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza – (Wstępne) Założenia Dokumentu Strategicznego Konferencja RIS Mazovia 26 kwietnia 2007 Wojciech Dominik Wojciech.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Katedra Zarządzania Jakością Procesów i Produktów Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Jakością Procesów.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem i Organizacji Produkcji Kierownik Katedry: prof.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Kampania reklamowa firmy Mondo Promo Sp. z o.o.. Założona w 2001r. Aktywnie działająca firma w przemyśle tekstylnym Innowacyjne tkaniny oraz wyspecjalizowana.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Budowa Lubuskiego Systemu Innowacji , Żary Współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Operacyjny Współpracy.
Projekt InMoST Podsumowanie dotychczasowych działań oraz plany na kolejny rok Projekt InMoST Podsumowanie dotychczasowych działań oraz plany na kolejny.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Projekt systemowy LUBUSKIE CENTRUM INNOWACJI Deklaracje współpracy na rzecz rozwoju innowacji w regionie Maciej Nowicki Dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego.
1 Project supported by the European Commission ANKIETA – PREZENTACJA WYNIKÓW BADANIA INSTRUMENTÓW WSPARCIA EKOINWESTYCJI I EKOINNOWACJI.
1 Wprowadzenie Dostępne środki z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności w latach
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. Małopolska Agency for Regional Development S.A. Wsparcie sektora MSP w ramach Małopolskiego Regionalnego.

Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Paczków dnia r..
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
ROZWÓJ BAZY B+R POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
– wybrane instrumenty wsparcia dla przedsiębiorców
Zapis prezentacji:

KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok

Konferencja jest realizowana w ramach Wsparcie innowacji w sektorze rolno- spożywczym poprzez tworzenie sieci współpracy i rozwój Centrum Organizacji Badań i Szkoleń SGGW

INFORMACJE O PROJEKCIE

INFORMACJE O PROJEKCIE: Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego i budżetu państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego, działanie 2.6

CEL PROJEKTU Tworzenie sieci współpracy pomiędzy przedsiębiorcami z sektora rolno-spożywczego z województwa mazowieckiego i jednostkami naukowymi SGGW Rozwój Centrum Organizacji Badań i Szkoleń SGGW – jako jednostki zajmującej się inicjowaniem współpracy między nauką a biznesem

CEL PROJEKTU Stworzenie bazy przedsiębiorstw i jednostek badawczo-rozwojowych działających w sektorze rolno-spożywczym na Mazowszu Opracowanie oferty badawczej, analitycznej i szkoleniowej SGGW

CEL PROJEKTU: Przeprowadzenie pięciu cykli warsztatów: Innowacyjne produkty spożywcze w promocji zdrowia; Wiodące nowoczesne techniki w przetwórstwie żywności; Żywność funkcjonalna i dietetyczna – wprowadzenie nowych produktów na rynek; Opracowywanie nowych produktów żywnościowych; Wsparcie finansowe innowacji.

OFERTA BADAWCZA I SZKOLENIOWA SGGW

W ramach Projektu tworzona jest oferta badawcza i szkoleniowa poszczególnych jednostek SGGW Będzie ona miała postać bazy danych dostępnej dla przedsiębiorców, jednostek badawczo-rozwojowych oraz organizacji otoczenia biznesu Baza ta ułatwi dostęp do informacji o zasobach badawczo-szkoleniowych SGGW i możliwościach współpracy

PRZYKŁADOWE BADANIA PROWADZONE W SGGW

PRZYKŁADOWE BADANIA REALIZOWANE NA WYDZIALE ROLNICTWA I BIOLOGII Technologia poprawy jakości nasion (Zakład Łąkarstwa) Systemy zagospodarowania odpadów z różnych zakładów (mleczarskich, gorzelniczych) (Zakład Chemii Rolniczej)

PRZYKŁADOWE BADANIA REALIZOWANE NA WYDZIALE ROLNICTWA I BIOLOGII Wpływ dodatków paszowych na wyniki produkcyjne i jakość mięsa oraz jaj (Zakład Hodowli Drobiu) Badania oceny jakości cytologicznej mleka (Zakład Hodowli Bydła)

PRZYKŁADOWE BADANIA REALIZOWANE NA WYDZIALE MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ Bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego (Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego)

PRZYKŁADOWE BADANIA REALIZOWANE NA WYDZIALE TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Analiza wybranych przepisów prawa żywnościowego UE w zakresie kryteriów oceny bezpieczeństwa i jakości żywności (Zakład Oceny Jakości Żywności) Badania nad poprawą jakości zdrowotnej przetworów mięsnych (obniżenie poziomu cholesterolu nasyconych kwasów tłuszczowych oraz substancji peklujących) (Zakład Technologii Mięsa)

PRZYKŁADOWE BADANIA REALIZOWANE NA WYDZIALE NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA I KONSUMPCJI Ocena wartości odżywczej i jakości sensorycznej surowców z rolnictwa ekologicznego (ziemniaki, jabłka, pomidory, porzeczki) (Zakład Żywności Ekologicznej) Wpływ dodatków biologicznie aktywnych na strukturę i teksturę produktów (Zakład Techniki w Żywieniu)

Badania prowadzone przez Wydziały, które nie są bezpośrednio związane z gospodarką żywnościową

Zastosowanie marketingu internetowego w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego (Wydział Ekonomiczno-Rolniczy) Ocena jakości warzyw podczas ich suszenia i przechowywania (Wydział Inżynierii Produkcji) Zanieczyszczenia atmosfery i wody (Wydział Inżynierii i Kształtowania Środowiska)

SGGW DLA BIZNESU

W najbliższym czasie planujemy przeprowadzenie ankiety wśród przedsiębiorców Ankieta ta ma na celu określenie potrzeb polskich przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego w zakresie innowacji z Mazowsza

Zapraszamy na Konferencję podsumowującą Projekt we wrześniu 2007 roku

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ