WEJŚCIE NA RYNEK EKOLOGICZNY ETAPY CERTYFIKACJI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
ZKP Sposób na znakowanie wyrobów budowlanych znakiem CE
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Wymogi formalno – prawne w przetwórstwie ekologicznym
Przepisy prawa dotyczące żywności
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Grupy producentów rolnych
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
DECYZJE ORAZ SANKCJE PO PRZEPROWADZENIU KONTROLI
Krajowy System Informatyczny (KSI) – rola KSI w kontekście działań kontrolnych i procesu informowania o nieprawidłowościach,
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Mirosław BarszczWarszawa, 7 lipca 2005 r. Jerzy Martini Piotr Maksymiuk Marek Wojda Faktura elektroniczna Elektroniczna korespondencja z organami podatkowymi.
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Certyfikacja jakości żywności – potrzeba rynku produktów rolno spożywczych w Polsce Agnieszka Wierzbicka Warszawa, 2007.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Jakość żywności w Polsce
producentów i importerów
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Zielona Góra, 13 listopada 2008r.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
ZEZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO EKSPLOATACJI POJAZDÓW KOLEJOWYCH ZGODNYCH I NIEZGODNYCH Z TSI Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie.
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
ASPEKTY PRAWNE DOTYCZĄCE INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN
Urząd Dozoru Technicznego Warszawa Szczęśliwicka 34
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Kwalifikacja dostawców API zgodnie z Dyrektywą 2011/62/EU
„ Razem przeciw dopalaczom”
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
TOWARY CITES GRUPA: Daria Chmielewska Sylwia Byczkowska Agata Bewicz Katarzyna Chamik Tomasz Butkowski.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Rolnictwo ekologiczne
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

WEJŚCIE NA RYNEK EKOLOGICZNY ETAPY CERTYFIKACJI …………………………..………………………………………………………………………………………………. Marian Szałda na podstawie materiałów dr inż. Urszula SOŁTYSIAK SGGW - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Certyfikacja produkcji i przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym ……………………………………………………………………….…..…………………………………….……… ORGANIC MARKETING FORUM, Warszawa, 25-26.05.2009

RYNEK EKOLOGICZNY: ZA CO PŁACI KONSUMENT? Za specjalną jakość eko-produktów, wytwarzanych: BEZ ŚRODKÓW CHEMII ROLNEJ, WETERYNARYJNEJ I SPOŻYWCZEJ BEZ MANIPULACJI GENETYCZNYCH = BEZ GMO Z ZACHOWANIEM DOBROSTANU ZWIERZĄT Z TROSKĄ O BIORÓŻNORODNOŚĆ

ZA CO JESZCZE PŁACI KONSUMENT ? Za przetwarzanie eko-surowców: BEZ SYNTETYCZNYCH DODATKÓW BEZ MANIPULACJI GENETYCZNYCH (GMO) BEZ PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO BEZ HYDROLIZY i EKSTRAKCJI CHEMICZNEJ Z TROSKĄ O PIERWOTNĄ JAKOŚĆ SUROWCÓW Z TROSKĄ O AUTENTYCZNOŚĆ SKŁADNIKÓW _______________________________________ INTEGRALNOŚĆ EKO-PRODUKTÓW !

EKO-ROLNICZY STATUS: WARTOŚĆ DODATKOWA, ZA KTÓRĄ PŁACI KONSUMENT …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………... Co tzn. eko-rolniczy? produkcja / pochodzenie / jakość zespół zasad produkcyjnych (wymogi urzędowe) obejmuje cały łańcuch produkcji nie manifestuje się zewnętrznie na/w produkcie wymaga kontroli (czy permanentnie wdrażany) KONTROLA EKO-ROLNICZA = GWARANCJA ZGODNOŚCI Z WYMOGAMI PRODUKCJI, NIE SKŁADU CHEMICZNEGO

INTEGRALNOŚĆ EKO-PRODUKTÓW AUTENTYCZNOŚĆ EKO-PRODUKTÓW MUSI BYĆ ZACHOWANA W CAŁYM ŁAŃCUCHU PRODUKCJI od pola i obory – po opakowanie detaliczne produktu gotowego Wszystkie ogniwa tego łańcucha: wytwarzanie, przetwarzanie, magazynowanie, import, odsprzedaż, konfekcjonowanie (porcjowanie, pakowanie i etykietowanie), łącznie z ewentualnym podwykonawstwem, objęte prawnym systemem kontroli

CELE SYSTEMU KONTROLI W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM stosowanie jednolitego standardu eko-produkcji uwiarygodnienie producentów i ich eko-produktów wspieranie ochrony środowiska i bioróżnorodności ZAUFANIE JEST DOBRE, ALE KONTROLA LEPSZA…

SYSTEM KONTROLI w REGULACJACH PRAWNYCH ……………………………………………………………………………………………………………………………………. USA: USTAWA FEDERALNA, 1990 wdrożona w 2002: NOP (National Organic Program) UE: ROZPORZĄDZENIE 2092/91 (EWG) od 2009 nowa regulacja: 834/2007 i 889/2008 JAPONIA: kryteria eko-produkcji w JAS od 2000 ………………………………………………………………… 70 państw posiada krajowe regulacje 23 państwa – w trakcie opracowania

UE: nowa regulacja prawna od 1.01.2009 Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (podstawowe) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (wykonawcze; wymogi techniczne) www.minrol.gov.pl Zakładka „Rolnictwo ekologiczne”

WSPÓLNE PODEJŚCIE do SYSTEMu KONTROLI Warunek wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego: zgodność z wymogami urzędowymi poświadczona przez stronę trzecią czyli CERTYFIKACJA przez kompetentną organizację (ISO 65 / EN 45011) ……………………………………………………………………… NA ŻYCZENIE PRODUCENTA i ZA JEGO PIENĄDZE !

System kontroli: 3 typy w UE Państwowy: DK, ES, FIN, EE Państwowy urząd nadzoru + prywatne jednostki certyfikujące Prywatny: możliwy, ale obecnie nie praktykowany

SYSTEM KONTROLI W POLSCE: Ustawa kompetencyjna (2004) o rolnictwie ekologicznym Minister właściwy ds. rolnictwa upoważnia do działania prywatne jednostki certyfikujące, legitymujące się akredytacją PCA na zgodność z polską normą PN-EN 45011 (na ich wniosek) Urzędowy nadzór nad jednostkami certyfikującymi sprawuje GIJHAR-S („właściwy urząd”) Kontrole producentów prowadzą upoważnione jednostki certyfikujące (wydawanie i cofanie certyfikatów zgodności z wymogami prawnymi)

PL: jednostki certyfikujące 1996 AGRO BIO TEST, Warszawa 1998 BIOEKSPERT, Warszawa 2002 PCBC oddz. w Pile, Piła 2002 PNG, Zajączków k/Kielc 2003 EKOGWARANCJA PTRE, Lublin 2003 COBICO, Kraków 2005 BIOCERT MAŁOPOLSKA, Kraków 2008 TÜV RHEINLAND Polska, Warszawa 2008 Centrum Jakości AGRO EKO, Nieporęt 2008 SGS Polska, Warszawa 2008 Control Union Polska,

Wyróżniki eko-kontroli: KONTROLA SPOSOBU PRODUKCJI konieczność całorocznej dokumentacji ! CERTYFIKACJA PRODUKTÓW ________________________ ROZDZIAŁ FIZYCZNY LUB CZASOWY OD PRODUKCJI KONWENCJONALNEJ konieczność dokumentowania na każdym etapie przepływu produktów

WNIOSKOWANIE O CERTYFIKACJĘ. ETAPY POSTĘPOWANIA 1. Zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym (druk) 2. Umowa w sprawie kontroli z jednostką certyfikującą 3. Opis przedsięwzięcia zgłaszanego do kontroli 4. Opłata za kontrolę i całoroczny nadzór 5. Inspekcja techniczna (w zakładzie); wizja lokalna 6. Przegląd dokumentacji produkcyjnej 7. Protokół z inspekcji 8. Ocena dokumentacji pokontrolnej w biurze jednostki cert. 9. Decyzja certyfikacyjna (ze wskazaniem niedociągnięć) 10. CERTYFIKAT

OPIS PRZEDSIEWZIĘCIA: Odpowiedzialność wnioskującego o kontrolę ZADANIE WNIOSKUJĄCEGO: PRZEDŁOŻENIE OPISU PRODUKCJI Plan zakładu, lista wytwarzanych produktów, lista dostawców surowców, receptury, lista stosowanych substancji dodatkowych, wzory dokumentów rejestrujących produkcję, rozdział od produkcji konwencjonalnej , etc. ODPOWIEDZIALNOŚĆ JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ OGRANICZONA DO OCENY OPISANEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA Jeśli wnioskujący przeoczy lub zatai pewne elementy – odpowiedzialność za wprowadzenie w błąd jednostki certyfikującej spada na wnioskującego OPIS PRZEDSIĘWZIĘCIA = PRZEDMIOTOWY ZAKRES KONTROLI

INSPEKCJA = wizja lokalna + przegląd dokumentacji W przetwórni: magazyny surowców i produktów, substancje dodatkowe, maszyny, urządzenia, linie produkcyjne, rejestry czyszczenia, opakowania, etykiety, etc. Dokumentacja: rejestry produkcyjne, lista dostawców i ich certyfikaty, faktury i zestawienia zakupu surowców, receptury i wydajność procesów, faktury i zestawienia sprzedaży produktów, lista odbiorców, etc. ……………………………… BILANS SUROWCÓW I PRODUKTÓW!

Protokół z inspekcji + załączniki (kopie dokumentacji) Podpisy inspektora i przyjmującego Kopia zostaje u Wnioskującego Inspektor opisuje, ale nie ocenia Inspektor nie może doradzać!

Pełna kontrola co najmniej raz w roku kalendarzowym KONTROLE NIEZAPOWIEDZIANE ………………………………… POBIERANIE PRÓBEK obowiązkowo w przypadku podejrzeń losowo (monitoring dyscyplinujący) ………………………………….. KONTROLA KRZYŻOWA (CROSS CHECK)

dla określonego producenta na określone produkty CERTYFIKACJA: ocena dokumentacji pokontrolnej w świetle wymogów przez inną osobę, niż inspektor dla określonego producenta na określone produkty na określony czas (okres ważności) ……………………………… CERTYFIKAT = WARUNEK EKO-ROLNICZEGO ZNAKOWANIA PRZEPUSTKA NA RYNEK EKO-PRODUKTÓW

CERTYFIKAT – WARUNEK EKO-ROLNICZEGO ZNAKOWANIA PRODUKTÓW Eko-rolnicze znakowanie możliwe, jeśli podane są jednocześnie: NAZWA I ADRES PRODUCENTA NAZWA I NUMER IDENTYFIKACYJNY JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ, np. RE-07/2005/PL PL-EKO-07

Przykład znakowania eko-rolniczego

Przykład znakowania eko-rolniczego

Przykład fałszywego znakowania określniki BIO, EKO, etc Przykład fałszywego znakowania określniki BIO, EKO, etc. niedozwolone na produktach nieobjętych kontrolą eko-rolniczą (niecertyfikowanych)

Przykład fałszywego znakowania

SANKCJE za naruszenie eko-rolniczego statusu produktów (Art. 30 Reg 1. zakaz eko-rolniczego etykietowania danej partii, zawieszenie certyfikatu odnośnie danego produktu, na określony czas 2. w razie poważnego naruszenia – cofnięcie certyfikatu WYCOFANIE Z OBROTU PRODUKTÓW NIEWŁAŚCIWIE OZNAKOWANYCH, NA KOSZT PRODUCENTA PODANIE DO PUBLICZNEJ WIADOMOŚCI W Polsce – kary finansowe W Niemczech, zależnie od wagi sprawy, nawet postępowanie karne

Żywność, której można ufać! CEL CERTYFIKACJI POŚWIADCZENIE ZGODNOŚCI PRODUKCJI Z WYMOGAMI WYELIMINOWANIE PRODUKTÓW PSEUDO-EKOLOGICZNYCH _______________________ DLA NAS, KONSUMENTOW, ZNACZY: Żywność, której można ufać!