E-mail: wricke@tzw-dresden.de 29/10/2007 - Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

GHP- mycie i dezynfekcja
„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
ZASADY ZAOPATRYWANIA W WODĘ JEDNOSTEK LĄDOWYCH I OKRĘTÓW
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian rozkładu chloru w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Dr Hartmut Bartel Federalna Agencja Środowiska
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Wykonane z różnych materiałów rury, kształtki, zawory ręczne i automatyczne oraz urządzenia kontrolno-pomiarowe od wielu lat służą do budowy instalacji.
Przygotował Wiktor Staszewski
Dezynfekcja z użyciem chloru i dwutlenku chloru
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Niemieckie wytyczne w sprawie §9 dotyczącego odstępstw Dr Katrin Luden
Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej
Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny
Twinning Poland Hygienic Standards and Guidelines / Wprowadzenie: Normy techniczne i wytyczne w zakresie higieny Thomas Rapp Sekcja.
Dezynfekcja a Woda Przeznaczona do Spożycia: Materiały, Metody, Postępowanie Dr Hartmut Bartel Federalna Agencja Środowiska (Umweltbundesamt, UBA), Berlin.
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Zjawisko rdzawej wody i możliwe środki zaradcze
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Środki i metody dezynfekcji– mechanizmy działania
Projekt twinningowy - marzec 2009
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Ewaluacja różnych organizmów wskaźnikowych
Mikrobiologiczne badania wody do spożycia w małych zakładach wodociągowych Warsztaty – w Warszawie Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle.
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy Niemieckie Federalne Ministerstwo Zdrowia Wydział 324 Woda do spożycia.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Ocena materiałów organicznych przeznaczonych do kontaktu z wodą do spożycia z punktu widzenia higieny Część 1 Federalny Urząd ds. Ochrony Środowiska (UBA)
Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle Oberschleißheim – Veterinärstraße Oberschleißheim.
Mirosław BarszczWarszawa, 7 lipca 2005 r. Jerzy Martini Piotr Maksymiuk Marek Wojda Faktura elektroniczna Elektroniczna korespondencja z organami podatkowymi.
OCENA STANU GOSPODARKI WODNO-ŚCIEKOWEJ W GM. ŚWIĘTA KATARZYNA
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
WODA, KTÓRĄ PIJEMY,CZYLI NA CZYM POLEGA UZDATNIANIE WODY PITNEJ?
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Jak wygrać z twardą wodą
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
1 Prawo energetyczne Założenia zmian do systemu kwalifikacji osób oraz ich spójność z przepisami UE i systemami kwalifikacji w krajach UE Ministerstwo.
Krajowa Izba Gospodarcza Elektroniki i Telekomunikacji Stosowanie w praktyce art. 139 PT Materiał do dyskusji Warszawa, dnia 13 marca.
Planowanie i programowanie działań do planów wodno-środowiskowych
BADANIE STATYSTYCZNE Badanie statystyczne to proces pozyskiwania danych na temat rozkładu cechy statystycznej w populacji. Badanie może mieć charakter:
15 kwietnia 2011 r. Alicja Kuźniar, Biuro Projektów Transferu Wiedzy
Jakość żywności w Polsce
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Zarządzanie środowiskiem
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
KONTROLA ZARZĄDCZA - 1 Kontrolę zarządczą stanowi ogół
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 Dr. Andreas Koch Zastosowanie materiałów związanych.
Autorzy: Adrianna Przybylska
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
Nowe złoże do uzdatniania wody Pomaga rozwiązać problemy z:
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
SILHORKO-EUROWATER A/S EUROWATER. 11 października 2015Kongres Przemysłu Kosmetycznego2  Międzynarodowa sieć.
EUROWATER Przykłady instalacji uzdatniania wody procesowej w przemyśle
Znaczenie wody w życiu człowieka
OCENA INSTYTUCJONALNA W ŚWIETLE AKTUALNYCH KRYTERIÓW OCENY JAKOŚCI Stanisław Kondracki Ekspert Polskiej Komisji akredytacyjnej Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata Gdańsk, 18 grudnia 2015 r. Założenia konkursu dla działania Gospodarka Wodno-Ściekowa.
Płońsk, marzec 2014r. Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Płońsku Sp. z o.o.
Definicja Jednego Przedsiębiorstwa Marcin Pawlak Warszawa,
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Grzegorz Strączkowski. „podstawowe urządzenia i instytucje usługowe niezbędne do funkcjonowania gospodarki i społeczeństwa’’ Źródło Encyklopedia PWN.
WODOCIĄGI KRAKOWSKIE - BEZPIECZEŃSTWO SYSTEMU ZAOPATRZENIA W WODĘ.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Zapis prezentacji:

E-mail: wricke@tzw-dresden.de 29/10/2007 - Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard Wricke E-mail: wricke@tzw-dresden.de

Punkty prezentacji Potrzeba i cel dezynfekcji Regulacje prawne Zasady odpowiadające aktualnemu stanowi techniki

Organizmy chorobotwórcze, które mogą wywoływać infekcję poprzez spożycie skażonej wody: Organizmy przenoszone drogą oralno-fekalną, np.: - patogeny bakteryjne: Cholera, Tyfus, Salmonella enteritis (zapalenie jelit) - patogeny wirusowe: zapalenie wątroby, choroba Heinego-Medina - pasożyty czerwona pełzakowa , Cryptosporidioza, Giardioza patogeny fakultatywne, np.: - Pseudomonas aeruginosa, Legionella

Wymogi w zakresie wody do spożycia: Stężenia mikroorganizmów nie mogą zagrażać zdrowiu ludzkiemu Wymogi w zakresie zaopatrzenia w wodę : Zagwarantowanie bezpieczeństwa higieniczno-mikrobiologicznego wody do spożycia poprzez ochronę zasobów wodnych, uzdatnianie i bezpieczną sieć dystrybucji (Dezynfekcja odgrywa istotną rolę w aspekcie uzdatniania wody.)

Podstawowe wymogi w zakresie ochrony zasobów wodnych oraz uzdatniania Jak tylko to możliwe należy chronić wodę surową przed skażeniami fekalnymi pochodzącymi ze ścieków bytowo-gospodarczych. Skażona woda w każdym wypadku wymaga uzdatnienia zakończonego dezynfekcją. Od wielkości skażenia zależy, czy jednokrotne przeprowadzenie dezynfekcji będzie wystarczające.

Znowelizowane Rozporządzenie ws. Wody do Spożycia z 21 maja 2001r.

Ocena konieczności usunięcia osadu oraz cząstek stałych przed przeprowadzeniem dezynfekcji w uzdatnianiu mikrobiologicznie obciążonej wody surowej Woda powierzchniowa Woda źródlana i głębinowa Usunięcie osadu oraz cząstek stałych – zawsze wymagane Spełnienie kryteriów zawartych w Zaleceniach UBA z 2001r.: mętność << 1 FNU tak nie Indywidualna decyzja na podstawie oceny ogólnej sytuacji na danym Obszarze ujęcia Usunięcie osadu oraz cząstek stałych – zazwyczaj nie jest wymagane

Podstawy do podjęcia decyzji w zakresie konieczności usunięcia osadu oraz cząstek stałych przed przeprowadzeniem dezynfekcji w uzdatnianiu wody źródlanej i głębinowej Przeprowadzenie badań mikrobiologicznych oraz pomiaru mętności i zawartości cząstek stałych w wodzie surowej - przynajmniej raz w roku - przynajmniej raz w tygodniu - uwzględnienie niekorzystnych, zależnych od pogody napływów wody Ocena hydrogeologiczna obszaru ujęcia w tym ewentualnych Eintragspfade i źródeł skażenia Konieczność eliminacji przed przeprowadzeniem dezynfekcji zwiększa się wraz ze wzrostem skażenia oraz częstotliwości występowania obciążeń w wodzie surowej (> 10 E.coli/100 ml względnie > 100 bakterii grupy Coli/100 ml wskazują na wysokie obciążenie)

Komisja techniczna DVGW „Metody uzdatniania wody“ Bezpieczeństwo higieniczne urządzeń do ultra- i mikrofiltracji w uzdatnianiu wody Komisja techniczna DVGW „Metody uzdatniania wody“ Ultra- i mikrofiltracja to wypróbowane metody uzdatniania wody Jakości filtratu nie stawia się wyższych wymogów niż w przypadku pozostałych metod filtracji. Po przeprowadzeniu dezynfekcji, wystarczy wykazać, że mętność filtratu nie przekracza 0,2 FNU. Monitoring takich urządzeń powinien się odbywać zgodnie z arkuszem roboczym DVGW - W 213-6 (monitoring urządzeń filtracyjnych). Nie zachodzą szczególne wymagania w zakresie badania integralności.

Komisja techniczna DVGW „Metody uzdatniania wody“ Bezpieczeństwo higieniczne urządzeń do ultra- i mikrofiltracji w uzdatnianiu wody Komisja techniczna DVGW „Metody uzdatniania wody“ W przypadku rezygnacji z filtracji należy spełnić następujące wymagania: tylko ultrafiltracja (membrana nieprzepuszająca wirusów) Zatrzymanie bakteriofagów MS2: > 99,99 % (4 log redukcja) potwierdzone badaniem w miarę możliwości stosować certyfikowane produkty/ elementy wymagane częste badania integralności wymagany monitoring online integralności pożądane testy online zatrzymywania cząstek

Aktualna sytuacja w zakresie bezpieczeństwa urządzeń ultrafiltracyjnych przy obciążeniach mikrobiologicznych Zazwyczaj możliwe zatrzymanie wirusów (pory < wirusy) Ale: brak porów jednej wielkości: podział! Możliwe błędy w produkcji W związku z tym istnieje konieczność wykazania badaniem zatrzymania wirusów. Średnie zatrzymanie bakteriofagów MS2: 4 log redukcja Bark ogólnie uznanej metody badań Nie dające się ze sobą porównać certyfikaty Konieczność ustandardyzowanej metody

Komisja techniczna DVGW „Metody uzdatniania wody“ Bezpieczeństwo higieniczne urządzeń do ultra- i mikrofiltracji w uzdatnianiu wody Komisja techniczna DVGW „Metody uzdatniania wody“ „z tych względów zaleca się obecnie uzdatnianie wody do spożycia obciążonej mikrobiologicznie poprzez filtrację membranową a także nierezygnowanie z przeprowadzenia dezynfekcji, nawte jeżeli liczba cząstek w filtracie będzie niska. Jeżeli w procesie uzdatniania obecne są dodatkowe stopnie filtracji, a woda przed przeprowadzeniem ultrafiltracji spełnia wymogi Rozporządzenia ws. Wody do Spożycia, należy indywidualnie sprawdzić czy zachodzi potrzeba dezynfekcji.“

Dezynfekcja w sieci dystrybucji – podstawowe zagadnienia Dezynfekcję należy przeprowadzić wówczas, gdy usunięcie problemu nie jest możliwe poprzez płukanie części urządzenia Możliwe jedynie zastosowanie chloru, dwutlenku chloru lub podchlorynów „wystarczająca zdolność dezynfekcji“ jest zapewniona, gdy zostanie wykazana obecność chloru wolnego (0,1 mg/l lub dwutlenku chloru (0,05 mg/l) w sieci lub danych jej odcinkach

Dezynfekcja przy zastosowaniu substancji chemicznych Lista substancji oraz metod dezynfekcji na podstawie § 11 Rozporządzenia ws. Wody do Spożycia z 2001r., Cz. III dopuszczone chemiczne środki dezynfekcyjne, Pkt. c Środki do uzdatniania wody Wyjątek: w przypadku braku możliwości zapewnienia dezynfekcji lub gdy na skuteczność dezynfekcji czasowo wpływa obecność amoniaku 2) Wymóg usunięcia z listy

Dezynfekcja przy zastosowaniu substancji chemicznych Lista substancji oraz metod dezynfekcji na podstawie § 11 Rozporządzenia ws. Wody do Spożycia z 2001r – dopuszczone metody chemicznej dezynfekcji 1) W stosowaniu metod dezynfekcji wody powierzchniowej lub wody, na którą może wpływać woda powierzchniowa, należy mieć na uwadze oderwanie cząsteczek. W procesie tym wartości mętności nie mogą przekraczać 0,1 - 0,2 FNU –(formalnie wskazane przez UBA w 1997r.).

Najczęściej stosowane środki dezynfekcji w Niemczech (dane z [11], 1994r.)

Wymogi podstawowe Wymogi w zakresie środków i metod dezynfekcji (fragment) Lit: Federalne Pismo Zdrowotne - 8 (2007) S. 1105 – 1107 Składniki środków dezynfekujących muszą być znane. Skuteczność dezynfekcji musi być co najmniej taka sama jak dotychczasowo dozwolonych środków. Utrzymanie warunków koniecznych dla skutecznej dezynfekcji musi podlegać kontroli. Odpowiednie produkty reakcji oraz zanieczyszczenia muszą zostać zidentyfikowane.

Czym są zasady odpowiadające aktualnemu stanowi techniki? Są to zasady służące w rozwiązywaniu zadań techniki - uznane przez większość ekspertów z danej dziedziny, - o naukowych podstawach, - sprawdzone w praktyce - dostatecznie wypróbowane. Muszą stanowić element spójnych technicznych reguł, a dzięki swojej skuteczności być uznawane przez większość ekspertów poszczególnych dziedzin za właściwe i prawidłowe.

Arkusz roboczy W 290 Dezynfekcja wody do spożycia – Zastosowanie i kryteria wymogów 0 Wprowadzenie 1 Zakres zastosowania 2 Regulacje prawne 3 Pojęcia 4 Potrzeba i cel dezynfekcji Warunki bezpiecznej dezynfekcji 6 Środki i metody dezynfekcji 7 Konstrukcja, działanie i monitoring urządzeń dezynfekujących

Arkusz roboczy W 291 Oczyszczanie i odkażanie urządzeń rozdziału wody 1 Zakres obowiązywania Podstawy 3 Środki zapobiegawcze 4 Czyszczenie Środki dezynfekcji Urządzenia stosowane w dezynfekcji Czyszczenie i dezynfekcja zbiorników Czyszczenie i dezynfekcja rurociągów Czyszczenie i dezynfekcja wbudowanych elementów Badania kontrolne Rozruch

Pozostałe normy dotyczące dezynfekcji W 224 Dwutlenek chloru w uzdatnianiu wody W 225 Ozon w uzdatnianiu wody W 229 Postępowanie w odkażaniu wody do picia za pomocą chloru i podchlorynów W 294 1-4 Urządzenia do dezynfekcji promieniami UV W 295 Określenie potencjału tworzenia się trihalogenometanu W 296 Ograniczenie lub zlikwidowanie procesów tworzenia się trihalogenometanu W 551 Techniczne środki służące do ograniczenia wzrostu Legionelli W 623 Urządzenia dozujące chlor W 624 Urządzenia dozujące dwutlenek chloru W 625 Urządzenia służące do wytwarzania i dozowania ozonu