PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Plan gospodarowania wodami – harmonogram i planowane prace
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zasady wyboru podręczników przez nauczycieli.
Zarządzanie finansami w NGO
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Małgorzata Mądra-Janeda
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Monitoring i sprawozdawczość ZPORR
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo wodne 1)
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Urząd Marszałkowski Województwa DolnośląskiegoWrocław, 16 marca 2009 r.1 Szkolenie dla beneficjentów Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
NADZÓR SANITARNY NAD MATERIAŁAMI KONTAKTUJĄCYMI SIĘ Z WODĄ
de la jeunesse, des sports et de la vie associative
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw KONTROLE.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Niektóre procedury wynikające z przepisów prawa, przy bieżącej aktualizacji ewidencji gruntów i budynków, dokonywanej przez starostów. Zgłoszenia zmiany,
Projekt Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko
Ochrona przed hałasem Jarosława Wojciechowska
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
OCENA STANU GOSPODARKI WODNO-ŚCIEKOWEJ W GM. ŚWIĘTA KATARZYNA
REJESTR DZIAŁAŃ RATOWNICZYCH
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Jakość, efektywność i skuteczność w pomocy społecznej
Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Aktualne uregulowania prawne w aspekcie nadzoru nad kąpieliskami
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA
Warunki pracy osób niepełnosprawnych w świetle kontroli Państwowej Inspekcji Pracy przeprowadzonych w roku 2005 Warszawa. kwiecień 2006 r.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Departament Higieny Środowiska
Jakość żywności w Polsce
Szkolenie aktywu związkowego
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Informacja na temat realizacji projektu i udział w nim podmiotów zewnętrznych KONFERENCJA NAUKOWO-TECHNICZNA pt. Bezpieczeństwo i zagrożenia zbiorowego.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Podstawowe akty prawne dotyczące zadań realizowanych dla cudzoziemców
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie Reforma sieci EURES- nowe możliwości dla agencji zatrudnienia Aneta Majbańska Doradca.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Wejherowie Aspekty prawne funkcjonowania Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego.
Opolski Urząd Wojewódzki Wydział Polityki Społecznej i Zdrowia WYNIKI I WNIOSKI Z KONTROLI podmiotów, realizujących zadania określone ustawą o przeciwdziałaniu.
Personel apteczny.
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
Dyrektywa IED – zmiany w zasadach kontroli instalacji IPPC Warszawa, 24 października 2013r.
Kontrola zarządcza w jednostce budżetowej
Zakres obowiązywania kpa
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
BUSINESS LEX POZNAŃ, Ul. Chwaliszewo 60/62 Tel Fax
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Samorządowy zakład budżetowy mgr Paweł Lenio Katedra Prawa Finansowego Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii.
Zbiór przepisów dotyczących Karty Rowerowej
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Rządowa administracja zespolona w administracji
Prawo transportowe 5 Podmiot wewnętrzny.
Zapis prezentacji:

PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi Małgorzata Kedzierska Dept. Higieny Środowiska Główny Inspektorat Sanitarny

Dyrektywa 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r Dyrektywa 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 330 z 05.12.1998) zobowiązała Kraje Członkowskie do monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia Art. 7 „Państwa Członkowskie podejmują wszelkie środki niezbędne do zapewnienia, że przeprowadzane jest regularne monitorowanie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w celu sprawdzenia, że woda dostępna dla konsumentów spełnia wymagania niniejszej dyrektywy, w szczególności wartości parametrów ustalone w załączniku 1 cześć A, B, C.

art.12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 roku o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. Z 2006 r. Nr 123, poz.858)   stanowi, że „nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi sprawują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na zasadach określonych w przepisach o Państwowej Inspekcji Sanitarnej”

Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku w sprawie jakości wody do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 roku Nr 61, poz. 417).

Przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia odnoszą się jedynie do art Przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia odnoszą się jedynie do art. 5 ust. 1A; 12 i 13 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniuw w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków oraz zgodnie z zawartymi w niej definicjami. Rozporządzenie nie obejmuje prywatnych ujęć wody (studni) z wyłączeniem wody wykorzystywanej do działalności handlowej lub publicznej

Zgodnie z ustawą o zbiorowym zaoptrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ściekow z 2001 roku zbiorowe zaopatrzenie w wodę realizują przedsiębiorstwa wodociągowo – kanalizacyjne lub gminne jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej, ale prowadzące tego rodzaju działalność.

Podmioty, które nie prowadzą zbiorowego zaopatrzenia w wodę, zgodnie z definicja ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, nie obowiązuje prowadzenie kontroli wewnętrznej i ubieganie się o odstępstwa w przypadku niespełnienia wymagań zawartych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia.

Badania monitoringowe prowadzone są metodami zgodnymi z charakterystyką metod określoną w załączniku nr 9 do rozporządzenia MZ Wszystkie laboratoria wykonujące badania monitoringowe mają obowiązek uczestniczenia w badaniach międzylaboratoryjnych.

laboratoria obsługujące przedsiębiorstwa wodociągowe Źródło danych do bieżących ocen jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi Przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne i laboratoria wodociągowe oraz laboratoria obsługujące przedsiębiorstwa wodociągowe udostępniają państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu dane niezbędne do prowadzenia ocen jakości wody przeznaczonej do spożycia.

Nadzor naj jakością wody przeznaczonej do spożycia obejmuje: Monitoring kontrolny służy sprawowaniu bieżącego nadzoru nad jakością wody i polega na regularnym badaniu wody i przekazywanie informacji o jej jakości (komu?) Monitoring przeglądowy stanowi rozszerzenie monitoringu kontrolnego i służy dostarczeniu informacji o poziomach 26 parametrów niezbędnych do oceny jakości wody. Koordynatorem monitoringu jakości wody jest Główny Inspektor Sanitarny.

W przypadku przekroczenia dopuszczalnej wartości dla parametrów określonych rozporządzeniem Ministra Zdrowia, tzw. parametrów wrażliwych wskazujących na bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia konsumentów przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne musi ubiegać się o odstępstwo. Obowiązkiem Krajów Członkowskich jest raportowanie do UE ocen jakości wody, ze szczególnym uwzględnieniem przekroczeń w odniesieniu do tej grupy parametrów

Właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny stwierdza:   1)   przydatność wody do spożycia, w przypadku gdy woda spełnia wymagania określone w załącznikach nr 1-3 do rozporządzenia oraz parametry określone w lp. 2, 4 i 5 w załączniku nr 4 do rozporządzenia;   2)   przydatność wody do spożycia, na warunkach przyznanego odstępstwa, w odniesieniu do przypadków określonych w § 21 ust. 1, § 24 ust. 2 i § 28 ust. 1;   3)   warunkową przydatność wody do spożycia, w przypadku przekroczenia wymagań określonych w załącznikach nr 3 i 4 do rozporządzenia, po rozważeniu stopnia zagrożenia dla zdrowia;   4)   brak przydatności wody do spożycia.

Postępowanie właściwego państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego po stwierdzeniu braku przydatności wody do spożycia przez ludzi wydaje decyzje dotyczące użytkowania wody i nakazuje podjęcie działań naprawczych przez przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne wraz z określeniem terminu ich realizacji. informuje właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o podjętych decyzjach.

Właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie sprawozdań, o których mowa w § 7 ust. 2 rozporządzenia MZ w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia, wydaje okresowe oceny jakości wody. Na podstawie okresowych ocen jakości wody organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokonują: - ocen obszarowych jakości wody - oraz szacowania ryzyka zdrowotnego konsumentów,

Stacje sanitarno – epidemiologiczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykonują badania laboratoryjne w zakresie nadzoru sanitarnego i działają w zintegrowanym systemie badań laboratoryjnych. Zintegrowany system badań laboratoryjnych to jednolity sposób wykonywania badań laboratoryjnych w zakresie określonym w ustawie o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków oraz w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają obowiązek nadzorowania badań jakości wody wykonywanych w ramach kontroli wewnętrznej, zatwierdzania i wpisywania do rejestru poza inspekcyjnych laboratoriów, posiadających udokumentowany system badań jakości wody, prowadzonych w ramach monitoringu. Do rejestru prowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wpisywane są laboratoria, które chcą świadczyć usługi badania jakości wody dla producentów wody.

Jakość wody w zakładach produkujących żywność musi być prowadzona w pełnym zakresie monitoringu przeglądowego, ze szczególnym uwzględnieniem oznaczenia pestycydów

wymaga uzyskania pozytywnej oceny Materiały i wyroby kontaktujące się z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi Zastosowanie materiałów i wyrobów używanych w urządzeniach wodociągowych oraz preparaty stosowane w technologii oczyszczania wody wymaga uzyskania pozytywnej oceny terenowo właściwego państwowego inspektora sanitarnego, wydanej na podstawie dokumentacji oraz atestu Państwowego Zakładu Higieny.

Ważne jest, aby żadne substancje zastosowane do produkcji materiałów, wyrobów, urządzeń i instalacji zastosowanych przy oczyszczaniu i dystrybucji wody lub też zanieczyszczenia towarzyszące takim substancjom lub materiałom nie występowały w wodzie w większych stężeniach niż to jest konieczne - ze względu na cel ich zastosowania oraz aby bezpośrednio ani pośrednio nie zwiększały zagrożeń zdrowia.

Właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny prowadzi wykaz wydanych ocen o materiałach i wyrobach stosowanych do uzdatniania i dystrybucji wody. Właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny prowadzi wykaz parametrów, które wymagają monitorowania w wodzie dostarczanej odbiorcom usług z uwagi na zastosowane materiały lub wyroby do uzdatniania i dystrybucji wody.

Odstępstwa = derogacje Jeżeli woda nie spełnia wymagań określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne występuje do właściwego państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego o zgodę na odstępstwo.

Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Ubiegać się o odstępstwo można maksymalnie 3 razy na okres każdorazowo nie dłuższy niż 3 lata 3 x 3 lata = 9 lat Uzyskać odstępstwo można po wypełnieniu procedury określonej w rozporządzeniu, po złożeniu wniosku zawierającego następujące dane:

Postępowanie derogacyjne i obowiązek prowadzenia kontroli wewnętrznej odnosi się tylko do przedsiębiorstw wodociągowo- kanalizacyjnych i podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie zbiorowego zaopatrzenia w wodę, czyli posiadających zezwolenie z urzędu gminy na tego rodzaju działalność a także wpisanych do rejestru o działalności gospodarczej.

Oczekiwanymi rezultatami rozpoczynanego projektu TF 2006 będą: · Rozwój strategii zarządzania ryzykiem w zakresie chorób wodopochodnych, ·  Doskonalenie systemu oceny zagrożeń związanych z występowaniem bakterii chorobotwórczych i pasożytów w wodzie, ·    Stworzenie procedur Systemu Zarządzania Jakością w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej w obszarze sektorowej polityki wodnej, 24

Stworzenie systemu monitoringu i oceny biofilmu materiałów sieci dystrybucyjnej zgodnie z wymaganiami Europejskiego Systemu Akredytacji, Przygotowanie wytycznych i metodologii raportowania w zakresie jakości wody przeznaczonej do spożycia oraz systemu informacji konsumentów w zakresie jakości wody przeznaczonej do spożycia i kąpieliskowej, Stworzenie procedur zapewnienia jakości wody przeznaczonej do spożycia w zakresie oznaczania parametrów chemicznych w wodzie przeznaczonej do spożycia zgodnie z Dyrektywą 98/83/EC. 25

PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Dziękuję za uwagę