Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Advertisements

2010 Przygotowania Polski do Wystawy Światowej EXPO 2010 w Szanghaju Bożena Lublińska-Kasprzak, Prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Warszawa,
Stan sektora w regionach
Platforma technologiczna lotnictwa
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Oś 1 Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej 6 listopad 2009 r.
Wsparcie dla sieci Centrów Obsługi Inwestorów i Eksporterów (COIE)
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Kwestie formalne Nazwa programu operacyjnego: Sektorowy Program Operacyjny Rozwój Zasobów Ludzkich Numer i nazwa Priorytetu: Rozwój Społeczeństwa Opartego.
1 Środki finansowe z UE na rozwój przedsiębiorstwa D r i n ż. J u s t y n a P a t a l a s.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa ALBA THYMENT Sp
Grono branży informatycznej w województwie podkarpackim
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Światowe doświadczenia w klasteringu w branży informatycznej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o.
Znaczenie wartości niematerialnych w aspekcie wyzwań dla rozwoju społeczno- gospodarczego Polski praca zbiorowa pod kierunkiem Rafała Antczaka CASE-Doradcy,
Katowice, 15 maja 2012.
I KONGRES NAUK ROLNICZYCH NAUKA – PRAKTYCE WIEDZA A INNOWACYJNOŚĆ GOSPODARKI prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw
POZYSKIWANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ MŚP
26/03/2017 Sposób na konkurencyjność – Jak innowacyjne są polskie przedsiębiorstwa Marta Mackiewicz.
Katedra Ekonomii i Badań Regionalnych Politechniki Opolskiej
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Spółdzielczość w ujęciu ekonomicznym. SILNE STRONY -1 Wysoka jakość z elementami dziedzictwa narodowego Cena adekwatna do jakości Wyroby unikatowe Wyroby.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM
KATEDRA EKONOMII Obszary badawcze Przykładowe tematy prac dyplomowych
Przestrzenna koncentracja działalności naukowo-badawczej w Warszawie a regionalna strategia innowacji Mazowsza Prof. dr hab. Marzenna A. Weresa Instytut.
ANALIZA EKONOMICZNA PIWOSZ Sp. z o.o..
„KORZYŚCI Z INWESTOWANIA NA TERENACH KSSE”
TREŚĆ I WARUNKI PRACY OSÓB PRACUJĄCYCH SYTUACJA OBECNA I OCZEKIWANIA Kamil Zawadzki Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
1.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Klastry jako element gospodarki sieciowej
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Pożyczki dla firm do zł oraz na rozpoczęcie działalności gospodarczej Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju.
Tomasz Bogdan – Prezes Zarządu Certus Partnerzy Sp. z o.o.
SPOTKANIE WARSZTATOWE
Fundusze strukturalne na badanie i innowacje w latach
Dolina Lotnicza Innowacyjny Klaster Przemysłowy
Inwestycja w NetBrokers. Historia 18 stycznia 2000powołanie spółki marzec 2000 do grona udziałowców dołącza ComArch SA 1 czerwca 2000uruchomienie programu.
Perspektywy rozwoju lokalnych rynków pracy w opinii pracodawców
Perspektywy rozwoju lokalnych rynków pracy w opinii pracodawców dr Krzysztof Markowski Instytut Zarządzania i Marketingu Katolicki Uniwersytet Lubelski.
Spotkania konsultacyjne
1 Wsparcie przedsiębiorczości z funduszy strukturalnych w latach 2007 – 2013 Tomasz Nowakowski Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
Warmia i Mazury.
Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza – (Wstępne) Założenia Dokumentu Strategicznego Konferencja RIS Mazovia 26 kwietnia 2007 Wojciech Dominik Wojciech.
I - 1 „Zmieniamy Polski Przemysł” RYNEK DYSTRYBUCJI STALI Katowice, 21listopada 2005 r.
Programowanie perspektywy finansowej
Program warsztatów w Leśnicy
Międzynarodowa integracja gospodarcza
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
SUSTMAN Przedsiębiorczość, zrównoważony rozwój i produkcja dla studentów PWSZ w Koninie SEMINARIUM PODSUMOWUJĄCE WARSZTATY Prezentacja podręcznika 8 grudnia.
1 Autor Marcin Martynowski Krajowa Rada Spółdzielcza Kwiecień, 2015 r. Kwiecień, 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów.
Projekt "Almas House in Poland" Klaster Innowacyjna Medycyna Październik 2015.
Raport o sytuacji mikro i małych firm – poprawa nastrojów polskich przedsiębiorców Warszawa, 4 lutego 2015.
Inteligentne specjalizacje w kształceniu zawodowym w ramach RPO WiM Modernizacja szkolnictwa zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
STREFA PRZYSZŁOŚCI -inicjatywy ŁSSE w celu pozyskiwania inwestycji Maciej Rapkiewicz – Prezes Zarządu Konferencja „Promocja atrakcyjności inwestycyjnej.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Rola sektora MŚP w gospodarce rynkowej dr Krystyna Kmiotek
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o.

Klaster spożywczy Jedna z ważniejszych branż gospodarki Norwegii (low tech) Przykład rozwoju w oparciu o powiązania firm współpracujących w sieci oraz funkcjonowanie efektywnych mechanizmów pozyskiwania i dyfuzji wiedzy Rozwój stymulowany liberalizacją w zakresie obrotu towarami oraz inwestycjami w B+R Duża liczba nowych produktów wprowadzanych na rynek

Charakterystyka klastra Uczestnicy: producenci, dostawcy, kontrahenci, instytucje naukowe, odbiorcy Zatrudnienie ok osób (19%) Wytwarza 21 % PKB Norwegii (5 miejsce) Zrzesza ok firm z wielu branż (16%)

Klaster spożywczy – zaangażowane branże: Rolnictwo, w tym produkcja mięsa i przetwórstwo mięsne Połów ryb i przetwórstwo rybne Produkcja nabiału i innych produktów spożywczych Producenci innych produktów mleczarskich Producenci statków Producenci warzyw i owoców Producenci pasz Inne

Charakterystyka klastra - odbiorcy Hotele Restauracje Handel hurtowy Handel detaliczny (Eksport)

Norweski klaster spożywczy – działalność B+R Kilkukrotny wzrost nakładów na działalność B+R w latach 90 (z 100 mln NKo w 91r. do 400 mln NKo w 97r.) Firmy finansują badania o wartości ok. 280 NKo 40% firm podejmuje współpracę z uczelniami, firmami, instytutami

Współpraca z sektorem B+R Uniwersytety, inne rządowe jednostki Instytuty badawczePrywatne jednostki B+R Rolnictwo Norwegian veterinary college Agricultural university of Norway (NLH) Matforsk Jordforsk Planteforsk Kontrollinstituttet for meieriprodukter Norwegian institute for agricultural research (NILF) Norsk Svineavlslag Felleskjøpets fòrutvikling Norske Meierier/TINE Potetindustriens Laboratorium Norsk Kjøtt Rybołówstwo Fiskeriforsk/University of Tromsø Norsk Fiskerihøgskole Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt Harstad College Norconserv Havforskningsinstituttet Fiskeriforsk SNF (fiskeriøkonomi) Sildolje- og Sildemelindustriens Forskningsinstitutt (SSF)

Klaster spożywczy - firmy FirmaZatrudnienieBranża RINGNES AS1485Produkcja piwa FREIA1223Pozostała produkcja spożywcza STABBURET828Pozostała produkcja spożywcza NIDAR693Pozostała produkcja spożywcza TORO PRODUK SJON648Pozostała produkcja spożywcza HEDMARK OPPLAND SLAKTERIER 633Mięso i przetwórstwo mięsne HANSA BRYGGERI627Produkcja piwa GILDE AGRO FELLESSLAKTERI BA 514Mięso i przetwórstwo mięsne VESTFOLD-BUSKERUD SLAKTERI A 460Mięso i przetwórstwo mięsne RINGNES E C DAHLS BRYGGERI 458Produkcja piwa BØNDERNES SALGSLAG444Mięso i przetwórstwo mięsne STABBURET441Pozostała produkcja spożywcza

Mocne strony grona Duże nakłady inwestycyjne w branżach Duże nakłady na działalność B+R w sektorze, w szczególności w małych firmach Regionalna koncentracja produkcji Wzrastające zatrudnienie w firmach klastra i w jego najbliższym otoczeniu Silne poziome i pionowe powiązania wewnątrz klastra

Dziękuję za uwagę