„Zostań tropicielem dzikich wysypisk śmieci” Samorządowe Liceum Ogólnokształcące w Głogowie Małopolskim Autorzy: klasa 1b; Anna Mytych, Agnieszka Wojdyło, Paulina Dragan, Sylwia Bajor, Magdalena Krzemińska, Joanna Szlachetka, Justyna Kasak, Małgorzata Urban, Agata Jadach oraz Katarzyna Śpiewak Opiekun: mgr Piotr Kawa e-mail: liceum@glogow-mlp.pl
"Dowiedz się choć raz prawdy! Warszawa stoi na śmieciach, zaś jej mieszkańcy jedzą i piją śmiecie, oddychają śmieciami, a gdy który z nich umrze, przez całą wieczność spoczywać będzie wśród śmieci" /Bolesław Prus/
W naszych miejscowościach RÓWNIEŻ występują dzikie wysypiska śmieci
DZIKOWIEC Nowoczesne składowiska odpadów są zabezpieczone specjalnymi foliami oddzielającymi ich zawartość od podłoża uniemożliwia to przedostawanie się zanieczyszczeń do ziemi i wód gruntowych. Zupełnie inaczej jest z dzikimi wysypiskami, zdarza się, że na takim wysypisku znajdują się odpady niebezpieczne, a deszcze powodują wypłukiwanie trujących substancji, np. resztek lakierów, farb, środków konserwacyjnych.
WERYNIA Dzikie wysypiska mogą stać się: • wylęgarnią wielu niebezpiecznych chorobotwórczych grzybów i bakterii gnilnych, • zagrożeniem dla zwierząt, które np. zjadają kawałki folii, • źródłem nieprzyjemnych zapachów.
Kopcie Składowane śmieci nie tylko wpływają niekorzystnie na cechy krajobrazowe, ale również bardzo silnie oddziałują z otoczeniem, powodując skażenie powietrza, gleby i wody. Naturalna biodegradacja odpadów to proces trwający kilkaset lat - do tego czasu ilość śmieci znacznie przekroczy możliwości ich składowania.
Uwaga! Za wyrzucanie śmieci w nielegalnych miejscach grozi kara grzywny w wysokości orzeczonej przez sąd grodzki. Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 zł do 5 tys. zł. Jeżeli osoba ukarananie zapłaci grzywny, można tę karę zamienić na pracę społecznie użyteczną, a gdyby ukarany nie zgodził się na to - na karę aresztu (do 30 dni).
Jak zmniejszyć ilość odpadów?
1. SEGREGACJA Polega na oddzielaniu surowców wtórnych od tych, które nie nadają się do recyklingu. -kontener niebieski-do papieru -kontener zielony-do szkła -kontener czerwony-do metali -kontener żółty-do plastiku
2. KOMPOSTOWANIE Wszystkie szczątki organiczne, np. skorupki jajek, obierki po owocach i warzywach, stary chleb, ścięta trawa, gałęzie, spadłe owoce, kawałki drewna można przeznaczyć na kompost. Kompostowanie jest kontrolowanym rozkładem materii organicznej. Zamiast pozwalać naturze na powolny rozkład biomasy, kompostowanie zapewnia optymalne środowisko, w którym organizmy kompostujące mogą się najlepiej rozwijać.
3. EKOLOGICZNE ZAKUPY Jeśli możesz nie kupuj żywności pakowanej Kupuj produkty większe objętościowo Sięgaj po produkty, których opakowania możesz wykorzystać Na zakupy zabieraj koszyk lub plecak Nie kupuj warzyw i owoców pakowanych w folię i tacki Kupuj baterie wielokrotnego użytku
Budowanie uporządkowanych wysypisk: Zmniejsza zatrucie środowiska Są tak zaprojektowane, aby nie stwarzały zagrożeń (np. pożarowego, skażenia wody) Można je po czasie eksploatować i rekultywować oraz zamienić na tereny rekreacyjne lub zalesić je.