Prawidłowa waga człowieka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

Skutki niewłaściwego odżywiania
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
Problemem współczesnej medycyny
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Światowy dzień żywności
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
Zdrowy styl życia.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Zdrowy tryb życia.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia odżywiania
Wzrost występowania niewydolności serca
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
BMI.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Prawidłowa waga człowieka Zuzanna Lasecka

Epidemia otyłości i nadwagi Dziś otyłość i nadwaga zyskały miano epidemii będącej przyczyną wielu chorób, w tym śmiertelnych. Postęp cywilizacyjny stał się bezpośrednim czynnikiem powodującym rozprzestrzenianie się problemu otyłości. Wpłynął on bowiem na zmianę stylu życia społeczeństwa.

Otyłość - przyczyny Skłonności do otyłości mamy zapisane w genach, ale uwarunkowanie to nie przesądza, jak będziemy wyglądać. Ogromne znaczenie ma wpływ środowiska zwłaszcza w okresie dzieciństwa, gdy budują się komórki tłuszczowe organizmu. Przekarmiane dzieci, co jest plagą naszych czasów, mają kilka razy większe szanse na przeistoczenie się w otyłych dorosłych, niż ich szczupli rówieśnicy.

Otyłość, a nadwaga Na potrzeby lekarzy, dietetyków oraz samych pacjentów stworzono klasyfikacje rozróżniające nadwagę i otyłość. Nadwaga jest stanem, w którym posiadamy kilka nadprogramowych kilogramów, które domagają się zrzucenia, nasza sylwetka traci smukłość, ale nie jest stanem bezpośredniego zagrożenia zdrowia. Jest to raczej stan alarmowy mówiący nam o zbliżającym się niebezpieczeństwie. Otyłość dla odmiany oznacza: trzeba działać! Wieloletnia otyłość jest prostą drogą do zwyrodnienia stawów, miażdżycy, choroby wieńcowej i innych chorób serca.

Otyłość na świecie

Anoreksja Anoreksja jest to zaburzenie, dotykające zwykle młode kobiety. Anoreksja polega na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobą otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła.  Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawiające często nieodwracalne zmiany. Dochodzi do ograniczania ilości jedzenia co w efekcie prowadzi do wychudzenia. Chorzy z jadłowstrętem powinni być pod stałą kontrolą lekarza.

Anoreksja - leczenie Anoreksja jest zaburzeniem trudnym do opanowania i leczenia. Największa trudność sprawia fakt iż osoba chora negując zaburzenia odżywiania odmawia leczenia. Strategia leczenia anoreksji polega na podejściu wielodyscyplinarnym, które zakłada ścisłą współpracę lekarza internisty z endokrynologiem, dietetykiem, psychologiem i psychiatrą. W przypadku dużego zaawansowania choroby osoba powinna być hospitalizowana.

Zdrowa żywność Podstawą utrzymania prawidłowej masy ciała jest zachowanie równowagi między energią spożywaną a zużywaną, dlatego tak istotny jest dobór odpowiednio zbilansowanych posiłków oraz aktywność fizyczna. Mimo coraz powszechniejszego dostępu do zdrowej żywności wielu ludzi nie potrafi dokonywać słusznych wyborów. Powodem tego jest brak edukacji żywieniowej.

Racjonalne żywienie Odpowiednia dieta powinna zawierać: Białko, Węglowodany, Tłuszcze, Błonnik pokarmowy, Sole mineralne, Wodę

Wskaźnik BMI  W ostatnich latach Światowa Organizacja Zdrowia przyjęła definicję określającą stan otyłości na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI)

Wartość BMI Wartość BMI powyżej 30kg/m2 jest granicą od której rozpoczyna się „otyłość”, podzielona na trzy stopnie. Obok pojęcia „otyłość” stosuję się pojęcie „nadwaga” charakteryzujące się wartościami BMI w zakresie 25 – 30 kg/m2.

Prawidłowa waga

KONIEC