DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
" Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013 OŚ priorytetowa IV Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
Identyfikowalność oczyma konsumenta
SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
SKUTKI INSPEKCJI Patricia Lallement DGAL-SDSSA-Komórka ds. działań horyzontalnych.
IDENTYFIKACJA KONIOWATYCH W UE
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Epizootiologia i Administracja Weterynaryjna
Zanieczyszczenia biologiczne
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Planowanie i programowanie działań do planów wodno-środowiskowych
Jakość żywności w Polsce
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej.
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
System zamawiania on-line
Perspektywy rozwoju rynku OZE
Metodyki zarządzania projektami
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Metodyki wytwarzania i utrzymywania aplikacji
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
1 Moduł IV. Obszar formułowania zadań budżetowych typu B.
Targowisko Miejskie w Bobolicach
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Ryzyko walutowe problemem współczesnych przedsiębiorstw
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
2015 Funkcjonowanie podmiotu w Rejestrze Usług Rozwojowych (RUR) Aleksandra Berg - Koza Warszawa, dnia 14 grudnia 2015 r.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Twinning PL/06/IB/AG/02/TL Arnaldo Cabello Navarro Choroba Aujeszkyego: Podstawa prawna Aktualna sytuacja w Unii Europejskiej Skutki ekonomiczne.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Test teoretyczny – 1 -dniowy kurs higieny. Pytanie 1. Skropliny to para i dlatego nie zawierają mikroorganizmów ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
Warszawa, r. 1 PLATFORMA USŁUG ELEKTRONICZNYCH Nowe możliwości komunikacji z ZUS.
„ Procedury Urzędu Marszałkowskiego – mechanizmy funkcjonowania” Bartosz Szymański Naczelnik Wydziały Zarządzania PROW Urząd Marszałkowski Województwa.
Rolniczy handel detaliczny
Rolniczy Handel Detaliczny
morzem tematów na brzeg podrzuconych
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
Rolniczy handel detaliczny
PODSTAWY PRAWNE ZWALCZANIA EPIDEMII
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych PRODUKCJA PIERWOTNA Patricia Lallement DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych 1

PRAWODAWSTWO Rozporządzenie (WE) 852/2004 : Definicja “produkty pierwotne” : produkty z produkcji pierwotnej, w tym produkty ziemi, pochodzące z hodowli, polowań i połowów” Dokument dodatkowy: uściślenia Ogólne zobowiązania właścicieli : artykuły 3, 4, 6, 7, 8 i 9. + Załącznik I : obszar zastosowania, rozporządzenia higieniczne, prowadzenie rejestrów, GBPH. N.B. : zwolnienie z HACCP ( artykuł 5)‏

Zasygnalizowane problemy Wiedza producentów Przestrzeganie kanałów dystrybucyjnych Kontrole urzędowe Przestrzeganie 852/2004 Kontrola powiązanych zagrożeń zdrowotnych Przestrzeganie limitów ilościowych produktów pierwotnych

Kontrole na miejscu/surowe mleko Producenci znani dzięki posiadaniu sprawdzonego statusu zdrowotnego (krajowy obowiązek dla surowego mleka spożywanego w kraju). Stosowane prawodawstwo : 852 i 853 GBPH w trakcie redagowania (hodowla przeżuwaczy) + GBPH producent hodowlany. Brak małych ilości

Kontrole na miejscu / miód Deklaracja pszczelarzy, bardzo liczni mali producenci Kontrole /choroby uznane za zakaźne, ale nie koniecznie dla produkcji pierwotnej Zastosowanie 852 ; sprecyzowanie obszaru w dokumencie dodatkowym (odwirowanie)‏ Małe ilości

Kontrole na miejscu /produkty rybołówstwa Rejestrowanie statków dokonujących połowów nie zawsze ma miejsce Kontrola na nadbrzeżu wraz ze służbami Polityki morskiej (Affaires maritimes)‏ GBPH dla statków dokonujących połowów Zastosowanie 852 trudności / lokalne Małe ilości : trudne kontrole

Kontrole na miejscu /mięczaki Szczególny przypadek : mięczaki obowiązkowo przechodzą przez centrum oczyszczania lub wysyłania posiadające zatwierdzenie, więc producenci są znani i kontrolowani W ramach tego dokonuje się inspekcji Stopień opanowania zagrożenia mikrobiologicznego i fitotoksycznego GBPH - w trakcie redagowania Brak małych ilości

Kontrole na miejscu / dziczyzna 1,5 milionów myśliwych, trudności w uświadamianiu ryzyka, gdyż brak sprawdzania. Myśliwi będą znani gdy wstępne badania staną się obowiązkowe (projekt rozporządzenia) ‏ Centra skupu = produkcja pierwotna Ryzyko - włośnicy: problem Kontrolowanie małych ilości jest trudne

Kontrole na miejscu /jaja Spis dokonany w okresie grypy ptaków Sprawdzanie podczas wizyt sanitarnych drobiu Opanowane zagrożenie salmonellą Trudne do kontrolowania kanały dystrybucyjne GBPH - w trakcie redagowania Małe ilości

Małe ilości produktów pierwotnych Rozporządzenie (projekt): Miód : 30 uli jaja (kurze): <250 sztuk drobiu <20 tygodni – 80km Warunki(ostateczny konsument, zalecenia funkcjonowania, okres po zakończeniu nieśności, rejestr)‏ Dziczyzna : 1 dzień polowań – 80 km Warunki(identyfikacja, oskórowanie, oskubanie, rozbiór, zakazane zamrażanie, badanie w kierunku obecności włośni)‏ Produkty rybołówstwa : (przemieszczanie, woda, chłodzenie)‏ Ryby łowione : 100kg/dzień – 50 km Ryby hodowane : 100kg/dzień – 50 km