Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Rolniczy handel detaliczny

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Rolniczy handel detaliczny"— Zapis prezentacji:

1 Rolniczy handel detaliczny
produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności złożonej Lek. wet. Karolina Oblizajek Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu

2 Rolniczy handel detaliczny
Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. poz. 1961) Termin wejścia w życie: 1 stycznia 2017 r. Podstawowy cel: stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli poprzez uregulowanie kwestii prowadzenia rolniczego handlu detalicznego z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i spraw podatkowych.

3 Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r
Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych Ustawa o działach administracji rządowej Ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne

4 Rolniczy handel detaliczny
rolniczy handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 ww. rozporządzenia nr 178/2002, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczych konsument finalny zgodnie z art. 3 pkt. 7 ww. rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oznacza ostatecznego konsumenta środka spożywczego, który nie wykorzystuje żywności w ramach działalności przedsiębiorstwa spożywczego; organy właściwych do sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności produkowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego: nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywności złożonej) – powierzony został Inspekcji Weterynaryjnej, nadzór nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia niezwierzęcego – pozostał w kompetencjach organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, powierzenie organom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kompetencji do sprawowania nadzoru nad jakością handlową

5 Kryteria uznania działalności za rolniczy handel detaliczny
obsługa lub przetwarzanie żywności (np. surowce, produkty mięsne, produkty mleczne, produkty złożone, przetwory z owoców i warzyw, pieczywo) i jej przechowywanie w punkcie sprzedaży lub dostaw do konsumenta finalnego; zbywanie żywności na rzecz konsumenta finalnego; zbywana żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu; zbywanie żywności odbywa się w ramach określonych limitów; ograniczony udział pośredników w zbywaniu żywności.

6 Wymagania produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne; określone w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 i rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia; obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności; nakaz oznakowania miejsca sprzedaży; zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny);

7 Rejestracja działalności
rejestracja u PLW – należy złożyć pisemny wniosek o wpis do rejestru zakładów co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności i uzyskać decyzję administracyjną o nadaniu WNI (nie jest wymagane sporządzanie projektu technologicznego ani kontrola na miejscu przed rejestracją zakładu); elementy, które powinien zawierać wniosek oraz ewentualne dodatkowe dokumenty, które należy dołączyć wniosku określa art. 21 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, działalność można rozpocząć po uzyskaniu decyzji administracyjnej o wpisie do rejestru właściwego PLW i nadaniu zakładowi weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego

8 Rejestracja działalności
Dokumenty dołączone do wniosku: oświadczenie podmiotu potwierdzające utrzymywanie pszczół – w przypadku sprzedaży produktów pszczelich kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie UE (dotyczy cudzoziemca) przykładowy wzór wniosku został udostępniony na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem w zakładce „Higiena prod. poch. zw.” Działalność można rozpocząć po uzyskaniu decyzji

9

10 Przepisy podatkowe Kryteria zwolnienia od podatku dochodowego:
zwolnieniu podlegają przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych do kwoty zł rocznie, w ilościach nieprzekraczających maksymalnych limitów określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159); przerabianie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze (Wyjątki - ubój zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa tych zwierząt, w tym również rozbiór, podział i klasyfikacja mięsa, przemiał zbóż, wytłoczenie oleju lub soku oraz sprzedaż podczas wystaw, festynów, targów);

11 Przepisy podatkowe sprzedaż może następować wyłącznie w miejscach:
w których produkty zostały wytworzone (np. w gospodarstwie) lub przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko); ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody;

12 Przepisy podatkowe prowadzona jest ewidencja sprzedaży żywności odrębnie za każdy rok podatkowy. Dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży; uzyskany w roku podatkowym przychód powyżej limitu przewidzianego dla rolniczego handlu detalicznego, podatnik może opodatkować ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych; zwolnienie przewidziane dla rolniczego handlu detalicznego ma charakter pomocy de minimis.

13 Rozporządzenia wykonawcze
rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego – dla rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną przewidziano symbol 35.

14 Maksymalne ilości Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania: wskazuje maksymalne roczne limity dla żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego ustala zakres i sposób prowadzenia i przechowywania dokumentacji umożliwiającej określenie ilości żywności zbywanej rocznie przez: podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny; pośrednika prowadzącego rolniczy handel detaliczny zbywającego żywność wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący taki handel podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.

15 Maksymalne ilości Załącznik nr 2
Maksymalna ilość żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego Poz.15 Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego 2400 kg/rok

16 Maksymalne ilości Załącznik nr 3
Maksymalna ilość surowców pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego Mleko surowe albo mleko surowe i siara [litr w ciągu roku] 52 000 Surowa śmietana [litr w ciągu roku] 10 400 Jaja od drobiu [sztuka w ciągu roku] Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele [w zależności od ilości rodzin, w kg rocznie] 150 – 2400 Produkty rybołóstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia [kg w ciągu roku] 1 800 Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae [kg w ciągu roku] 1 000

17 Maksymalne ilości Załącznik nr 4
Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone (limit łączny dla wszystkich rodzajów mięsa kg/rok ) 2300 Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone (limit łączny dla wszystkich rodzajów mięsa kg/rok ) 2100 Świeże mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone (limit łączny dla wszystkich rodzajów mięsa kg/rok ) 1100 Produkty mięsne 1400 Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie 2600 Produkty jajeczne 1300 Gotowe posiłki ( potrawy ) z produktów pochodzenia zwierzęcego

18 Rolniczy handel detaliczny – sprzedaż bezpośrednia – działalność marginalna lokalna i ograniczona
Kryterium RHD SB MOL Rejestracja u właściwego terytorialnie Powiatowego Lekarza Weterynarii Tak Minimalny czas przed planowanym rozpoczęciem działalności 30 dni Nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (IW) Tak (35) Tak (59) Tak (72) Kontrola PLW przed rozpoczęciem działalności Nie Opracowanie projektu technologicznego Zasięg prowadzonej działalności Własne gospodarstwo, festyn, wystawa, kiermasz Pośrednik zarejestrowany w ramach RDH Województwo miejscowość wytworzenia (gospodarstwo, targowisko, samochód specjalistyczny) i ościenne województwa Pośrednik – wystawy, festyny, kiermasz – cała Polska Dane województwo lub powiaty sąsiadujące z tym województwem na obszarze innych województw, promocja na targach wystawach, kiermaszach Odbiorca wytwarzanych produktów Konsument końcowy Konsument końcowy i dostawy do zakładów prowadzących handel detaliczny, MOL Konsument końcowy i dostawy do zakładów prowadzących handel detaliczny

19 Rolniczy handel detaliczny – sprzedaż bezpośrednia – działalność marginalna lokalna i ograniczona
Kryterium RHD SB MOL Mleko surowe albo mleko surowe i siara [litr w ciągu roku] 52000 Surowa śmietana [litr w ciągu roku] 10400 Jaja od drobiu [sztuka w ciągu roku] 148200 127400 Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele [w zależności od ilości rodzin, w kg rocznie] 150 – 2400  - Produkty rybołóstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia [kg w ciągu roku] 1800 Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae [kg w ciągu roku] 1000 1000 

20 Rolniczy handel detaliczny – sprzedaż bezpośrednia – działalność marginalna lokalna i ograniczona
Kryterium RHD SB MOL Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone [kg w ciągu roku] 2300  - Dostawy w ciągu tygodnia Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone [kg w ciągu roku] 2100 indyk 2500 szt./rok drób szt./rok zajęczaki 5000 sztuk/rok Dostawy - 500 Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone [kg w ciągu roku] 1100 - Produkty mięsne [kg w ciągu roku] 1400 Dostawy Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa [kg w ciągu roku] Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie [kg w ciągu roku] 2600 Produkty jajeczne [kg w ciągu roku] 1300 Dostawy - 150 Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego [kg w ciągu roku]  Dostawy - 500

21 RHD – dane na dzień 15 stycznia 2018 r.
Na terenie całego kraju wpisano do rejestrów powiatowych lekarzy weterynarii 1280 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny W województwie wielkopolskim zarejestrowani 57 podmiotów

22 Rolniczy Handel Detaliczny (RHD)
Wielkopolska Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) Rodzaj działalności Liczba podmiotów województwa wielkopolskiego Mleko surowe albo mleko surowe i siara 9 Surowa śmietana 8 jaja od drobiu 21 Produkty pszczele nieprzetworzone w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele 20 Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Corny aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae

23 Wielkopolska Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 9 Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 5 Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone Produkty mięsne 11 Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa Produkty mleczne lub produkty na bazie siary włącznie 10

24 Wielkopolska 3 5 4 2 Produkty jajeczne
3 Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego 5 Jaja od ptaków bezgrzebieniowych Żywność, w tym gotowe posiłki, zawierające jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 4 Wyroby cukiernicze Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne 2


Pobierz ppt "Rolniczy handel detaliczny"

Podobne prezentacje


Reklamy Google