PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Jedzenie w Hiszpanii.
Sposoby określania odczynu roztworów
Krewetki po tajsku.
Ryby akwariowe Ania Grygierek kl.2b.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Grzyby jadalne i niejadalne
Światowe rybołówstwo i akwakultura
Światowe rybołówstwo i akwakultura
Rośliny chronione -Gatunki chronione w Polsce
Las równikowy.
Herbata.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Kuchnia Turecka.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Liście Piątnica, r..
ROŚLINNOŚĆ W KARKONOSZACH
SOCOTRA Socotra Sokotra – należący do Jemenu archipelag czterech wysp i wysepek na Oceanie Indyjskim, blisko Rogu Afryki, około 350 km na południe od Półwyspu.
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Jedzenie w Hiszpanii.
WILGOTNY LAS RÓWNIKOWY
Starożytny Egipt …czyli jego ogrody..
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Pszczoły Ada Stankiewicz 6a.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
ZAGŁADA LASÓW RÓWNIKOWYCH
OWOCE i ich właściwości.
ZWIERZĘTA KWIATY DRZEWA.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
PSZCZOŁY.
KRAJOBRAZY ŚWIATA LASY RÓWNIKOWE.
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
MIÓD.
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
Zapraszam na prezentację pt. ,,Rośliny chronione w Polsce''
Substancje lotne - a porozumiewanie się roślin
Energia wody.
Ryby.
Piernikowe zapachy.
Zatrzymać lato w kuchni
Wykonały : Sara Buczyńska i Magda Jaźwińska
KAWA HERBATA KAKAO.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
1.Konserwanty w pożywieniu
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Warzywa i owoce
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Sawanna Informacje.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Człowiek i jego chemiczne otoczenie.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Środki smakowo- zapachowe
W świecie wilgotnych lasów równikowych
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ

WANILIA Rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych, liczący 109 gatunków rosnących dziko w strefach tropikalnych. Owoce wanilii płaskolistnej są źródłem przyprawy zwanej laskami wanilii. Do roku około 1800 monopolistą w produkcji wanilii był Meksyk, bowiem tylko tam występowały odmiany pszczół beządłowych z rodzajów Melipona i Trigona, zapylających kwiaty tej rośliny (czynią to również niektóre kolibry). Dopiero odkrycie ręcznej metody zapylania umożliwiło powstanie upraw również w innych rejonach. Obecnie największym producentem wanilii na świecie jest Indonezja.

CYNAMON To popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo- korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.

GOŹDZIKI Nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15– 20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol. Często spotykane są goździki z Zanzibaru. Obecnie największym producentem goździków jest Tanzania (wyspy Zanzibar i Pemba), następne miejsca zajmują Indonezja, Madagaskar, Sri Lanka, Kenia, Komory i Seszele. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych. Posiada, również właściwości lecznicze.

pieprz Rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych. Należą do niego liczne gatunki (według niektórych klasyfikacji ponad 700) występujące na obszarach o klimacie równikowym i zwrotnikowym. Największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa. Jest też gatunkiem typowym. Jest jedną z częściej używanych przypraw. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.

KONIEC OPRACOWAŁY: Gabriela Stręk i Anna Rywotycka z klasy 6b Szkoły Podstawowej w Rudniku