Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

Biuro Polityki Społecznej Urzędu m.st. Warszawy
Podsumowanie rocznych spotkań Instytucji Zarządzających z Komisję Europejską nt. realizacji PO w 2007 roku Komitet Koordynacyjny NSRO Warszawa, 17 grudnia.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Strategia wdrażania komponentu regionalnego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w województwie pomorskim Departament Europejskiego Funduszu.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Informacja nt. krajowego i regionalnych Forów Terytorialnych jako narzędzi kształtowania polityki regionalnej w myśl Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego.
1 Informacja z działań w okresie XII08 – VII09 Agata Wiśniewska Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych Warszawa, 8 lipca 2009 r.
Agnieszka Makulec Mateusz Trochymiak
1 ZINTEGROWANA STRATEGIA DZIAŁAŃ PROMOCYJNYCH I SZKOLENIOWYCH INSTYTUCJI ZARZĄDZAJĄCEJ PODSTAWAMI WSPARCIA WSPÓLNOTY W POLSCE NA LATA
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Ministerstwo Polityki Społecznej DEPARTAMENT POŻYTKU PUBLICZNEGO październik – listopad 2005 r.
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
SIEĆ ERRIN SIEĆ ERRIN Jakie są zadania sieci ERRIN i jak osiągnąć jej cele 19 października 2006 Latour de Freins - Bruksela.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
EFS w nowym okresie programowania
Zespół ds. Energetyki WFOŚiGW w Gdańsku
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 kwietnia
REGIONALNY SYSTEM WSPIERANIA MŁODZIEŻY Wyzwania, potrzeby, rekomendacje.
Kujawsko-Pomorski Program na Rzecz Ekonomii Społecznej na lata Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu.
Konferencja 10 października 2012 Organizacja pracy w roku szkolnym 2012/2013.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Modernizacja Kształcenia Zawodowego Projekty systemowe KOWEZiU Od 2008 roku w KOWEZiU realizowane są projekty systemowe…
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Rekomendacje zmian prawnych Tworzenie i rozwijanie standardów usług pomocy i integracji społecznej w zadaniu (nr 4) w zakresie standaryzacji pracy z bezdomnymi.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
V Konferencja Ewaluacyjna Warszawa, Ewaluacja jako instrument budowy sprawnego państwa Cele ewaluacji: Ewaluacja polityk publicznych powinna.
Wspieranie współpracy metropolitalnej w nowej perspektywie finansowej
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Pomiędzy I a II Forum Pomorskiej Edukacji
European Commission, DG Employment, Social Affairs and Inclusion Unit F4 Poland, Slovakia, Czech Republic 1 Europejski Fundusz Społeczny w nowym okresie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Czym jest zdrowie?.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Ograniczenie sprzedaży w szkołach tzw. żywności śmieciowej W lipcu 2012 roku Klub Parlamentarny PSL informuje opinię publiczną, że pracuje nad projektem.
Zasada Partnerstwa w ramach funduszy unijnych – perspektywa NGO.
Przygotowanie przez partnerów społecznych strategii partnerstwa na lata Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Prezentacja przygotowana na podstawie : Małgorzata Marcińska Podsekretarz Stanu - Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej Piła, maj 2014 r.
Inwestycje w polityce społecznej a idea kosztów zaniechania prof. SGH dr hab. Piotr Błędowski, Szkoła Główna Handlowa Projekt innowacyjny współfinansowany.
Kazimierz Dolny, 29 października 2014 r. III K ONWENT M ARSZAŁKÓW W OJEWÓDZTW RP INFORMACJA O DZIAŁALNOŚCI KONWENTU MARSZAŁKÓW WOJEWÓDZTW RP W LATACH
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Małopolskie założenia Gwarancji dla młodzieży
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego „Kompleksowe wspomaganie rozwoju szkół i przedszkoli w Powiecie.
Zasady prawidłowego żywienia
1 Trzeci Program działań Unii w dziedzinie zdrowia czerwca 2015 r. partnerstwo"
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
”Choroby układu krążenia jako problem zdrowia publicznego w woj
Anna Gałązka, Monika Chaba, Jarosław Hawrysz,
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
Finansowanie podmiotów reintegracyjnych w perspektywie finansowej Katowice r. Śląski Kongres Centrów i Klubów Integracji Społecznej.
Katowice, 18 listopada 2015 r. Projekt „Kształcenie i doradztwo dla kadr pomocy i integracji społecznej województwa śląskiego” współfinansowany jest ze.
Stan wypełnienia warunkowości ex ante dla Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata Olsztyn, 22 stycznia 2016.
Dr n. med. Beata Całyniuk Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
 Erasmus+ to program Unii Europejskiej w dziedzinie kształcenia, szkoleń, młodzieży i sportu na lata  Jego całkowity budżet wynosi 14,7.
Stowarzyszenie Klubu Polskie Forum ISO – INEM Polska, istnieje od 1996
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020 Paulina Miśkiewicz Biuro WHO w Polsce

Występowanie nadwagi/otyłości w państwach Regionu Europejskiego

Polska Nadwaga u dzieci i młodzieży Nadwaga i otyłość dorosłych

Nadwaga - WHO szacunki 2008

Otyłość - WHO szacunki 2008

Niska aktywność fizyczna - WHO szacunki 2008

Karmienie piersią – 6 miesięcy

Kwasy tłuszczowe nasycone

Spożycie warzyw i owoców

Spożycie soli

Podstawy

Żywienie i aktywność fizyczna Europejska Karta i Plan Działania 2007- 2012: Monitoring we wszystkich krajach (NOPA); 23 – dotyczący dzieci (COSI) Zmiany w polityce- 49 państw przygotowało lub uaktualniło programy Dogłębna ewaluacja – tylko w niektórych

W pełni lub częściowo wdrożone W pełni lub częściowo wdrożone Postęp w niektórych obszarach MKT HFSS – wysokonasycone kwasy tłuszczowe / kwasy trans Brak działań W pełni lub częściowo wdrożone Państwa(N) 20 33 Redukcja spożycia soli Brak działań W pełni lub częściowo wdrożone Państwa(N) 23 30

Wdrożenie w 53 państwach WHO EURO 2012/2013

Zdrowie 2020 Focus na społecznych nierównościach w zdrowiu; Podejście obejmujące całe życie; Zestaw wskaźników wdrażania; Interwencje efektywne kosztowo; Cele połączone z GMF Działania fiskalne i cenowe powiązane ze zdrowiem

Ministerialna Konferencja nt Ministerialna Konferencja nt. Żywienia i Chorób Niezakaźnych w kontekście Zdrowia 2020 4-5 Lipca 2013

Deklaracja wiedeńska Tworzenie środowisk zapewniających dostęp do zdrowej żywności i napojów dla wszystkich grup ludności oraz zachęcanie do podejmowania aktywności fizycznej: Ograniczanie marketingu wysokokalorycznych produktów żywnościowych oraz zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy trans, cukier, sól, - kierowanego do dzieci, promowanie zmiany receptur produktów w celu ułatwienia zdrowych wyborów; Zachęty ekonomiczne do promowania zdrowego żywienia Podejmowanie współpracy międzysektorowej Wdrażanie efektywnych programów promocji zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Promowanie korzyści ze zdrowego sposoby odżywiania się w całym cyklu życia, zwłaszcza w grupach najsłabszych społecznie Promocja zdrowia i świadczenia w zakresie chorób niezakaźnych w systemach ochrony zdrowia Monitoring, ewaluacja i badanie stanu odżywienia ludności

UE Plan Przeciwdziałania Otyłości u Dzieci 2014-2020 Cel: zatrzymanie i odwrócenie trendu otyłości i nadwagi u dzieci i młodzieży (0-18) do 2020r. 8 Obszarów działań: wspieranie zdrowego startu w życiu; promowanie zdrowych środowisk, szczególnie w szkole i przedszkolu; ułatwianie dokonywania zdrowych wyborów; ograniczenie marketingu i reklamy skierowanej do dzieci; informowanie i wspieranie rodzin; wspieranie aktywności fizycznej; monitorowanie i ewaluacja; rozwój badań.

WHO będzie wspierać kraje we wdrażaniu Planu Działania poprzez: Jasne rekomendacje w zakresie polityk Przygotowanie konkretnych narzędzi, wytycznych i rekomendacji dla państw Regionalne i krajowe plany działania i strategie Wsparcie we wzmacnianiu zarządzania, tworzeniu sojuszy i sieci w regionie WHO Europejskie Sieci Działania (np. redukcja soli, marketing) – dzielenie się doświadczeniami Kontynuacja współpracy z Unią Europejską Programy monitorowania, analizy, interpretacje danych

Dziękuję Biuro WHO w Polsce Al. Jerozolimskie 155 02-326 Warszaw tel: +48 22 635 94 96 fax: +48 22 831 08 92 whopol@euro.who.int www.euro.who.int/poland