Wdrożenie i promocja sytemu kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kategoryzacja obiektów wiejskiej bazy noclegowej w Europie
Advertisements

Turystyka – definicje (5)
Podstawy Turystyki Wykład
Śląski System Informacji Turystycznej
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Działania realizowane w ramach Różnicowania w kierunku działalności nierolniczej przyczyniać się będą do osiągnięcia celów ogólnych i szczegółowych (Cel.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
PROJEKT WSPÓŁPRACY ARiMR I IW W ZAKRESIE PRZEPROWADZANIA KONTROLI WYMOGÓW WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI Sporządzono na podstawie Zarządzenia Nr…. MINISTRA ROLNICTWA.
INFORMACJA I PROMOCJA Kwiecień 2004 Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Informacja na temat nowego okresu programowania 2007–2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
DOBRY PRZEPIS NA SUKCES
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
PROJEKTY SIECIUJĄCE Założenia ogólne. PROJEKTY SIECIUJĄCE Rola projektów sieciujących zacieśnianie współpracy pomiędzy sekretariatami regionalnymi i partnerami.
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
mgr Magdalena Czichon pod kierunkiem dr inż. Katarzyny Karbowiak
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
Technik turystyki wiejskiej
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
AUDYTY TECHNOLOGICZNE I TRANSFERY TECHNOLOGII DLA FIRM
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
Rola promocji w kształtowaniu wizerunku gospodarstwa agroturystycznego
Prawne aspekty tworzenia i sprzedaży zintegrowanych produktów turystycznych „Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji” Kielce 9-10 kwietnia 2010.
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
PROMOCJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ W POLSCE DOŚWIADCZENIA I WYZWANIA
Katarzyna Sobierajska
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki Doświadczenia XX - lecia
Technik Turystyki Wiejskiej
CTO – Karaibska organizacja turystyczna.
DRUGA GENERACJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ Wyzwania na przyszłość III Międzynarodowa Konferencja AGROTRAVEL Kielce, Janusz Majewski Uniwersytet.
Doświadczenia z wdrażania systemu
Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Warsztat III
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Instytut na rzecz Ekorozwoju
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
CHARAKTERYSTYKA RYNKU FRANCUSKIEGO TURYSTYKA WIEJSKA Tomasz Rudomino Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Paryżu.
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
P ROGRAM ROZWOJU I PROMOCJI K ATEGORYZACJI WIEJSKIEJ BAZY NOCLEGOWEJ W POLSCE Kielce, 11 kwietnia 2015 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Projekty na rzecz rozwoju świętokrzyskiej kultury i turystyki w kontekście współpracy LGD - ENKOLPION Fundacja Enkolpion Instytut Kultury Regionalnej i.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Konferencja Gdańsk - PODR
PROW 2007 – 2013 PODSUMOWANIE w LGD „Qwsi”. Nabory ogłoszone przez LGD „Qwsi”  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” w okresie programowania 2007 – 2013 ogłosiło.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Ekoturystyka i jej przyszłość - podsumowanie
Krzysztof Margol. Cele projektu: -zbudowanie modelowego systemu uzyskiwania przychodów przez wiejskie organizacje pozarządowe; - zwiększenie potencjału.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Proces standaryzacji Informacji Turystycznej w Polsce.
OCZEKIWANIA I MOŻLIWOŚCI WSPÓŁPRACY POMIĘDZY BRANŻĄ TURYSTYCZNĄ I POT W ZAKRESIE PROMOCJI NA WYBRANYCH RYNKACH Warszawa
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Poznań, r. Oddział Terenowy Stowarzyszenia „Wolna Przedsiębiorczość” Płock, ul. Nowy Rynek 3 tel. 24/ ;
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Repozytorium Transakcji w KDPW Warszawa, 8 listopada 2012.
PROGRAM ROZWOJU GMINY CZŁUCHÓW NA LATA
Wsparcie aktywności gospodarczej Lokalna Grupa Działania Wadoviana 15 września 2009.
Paczków dnia r..
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Wdrożenie i promocja sytemu kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej Kategoryzacja jako mechanizm wpływający na podnoszenie jakości usług i produktów w turystyce wiejskiej i agroturystyce. GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY? www.agroturystyka.pl, www.pftw.pl

GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY?

www.agroturystyka.pl, www.pftw.pl O Kategoryzacji Powstała w latach 90 –tych w ramach programu TOURIN II Przekazana do zarządzania Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG” Przygotowana merytorycznie kadra inspektorów Od 2002 roku funkcjonuje w wersji elektronicznej Systematycznie doskonalona i dostosowywana do zmieniających się realiów i uwarunkowań W latach 2004 – 2006 obowiązkowa przy dotacjach w ramach PROW www.agroturystyka.pl, www.pftw.pl

O Kategoryzacji Zmniejszenie ilości kryteriów Zmniejszenie skali ocen Likwidacja „pokoi grupowych” Ocena SJM w całości łącznie z WHS Prowadzenie dwóch rodzajów klasyfikacji obiektów: „wypoczynek na wsi” oraz „wypoczynek u rolnika” Brak specjalizacji kwater Wykonanie nowej aplikacji internetowej Stworzenie nowego serwisu promocyjnego www.pftw.pl www.agroturystyka.pl

Procedury Ocena przez jednego inspektora Odpowiedzialność inspektora za nadaną kategorię Ocena bez uwag i zaleceń Umowa z kwaterodawcą Ważność rekomendacji - 4 lata Inspekcje kontrolne www.agroturystyka.pl

Zmiany w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej www.agroturystyka.pl

Wypoczynek u rolnika * Siedlisko zagospodarowane tradycyjnie x Otaczające kwaterę tereny wiejskie Ilość miejsc w kwaterze 30 Prowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka Zwierzęta stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa (liczba gatunków) 3 Ogród warzywny Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwie www.agroturystyka.pl

Zmiany w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej www.agroturystyka.pl

www.pftw.pl

Korzyści z kategoryzacji Ukierunkowuje przygotowanie obiektu zgodnie z oczekiwaniem turysty – wyznacznik inwestycji Uprawnia do umieszczania oferty w materiałach reklamowych Federacji i innych podmiotów promujących odpowiedzialnie turystykę wiejską, także poza granicami Polski, Wpływa na podniesienie konkurencyjności obiektów. Stanowi gwarancję jakości dla turysty Jest wyznacznikiem kierunku rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce www.agroturystyka.pl

Czynniki konieczne do upowszechnienia systemu Zaaprobowanie systemu przez środowiska działające na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce, Zastosowanie kategoryzacji przy wdrażaniu sieciowych produktów turystyki wiejskiej jako podstawy standardu, Przywrócenie obowiązku kategoryzacji przy sięganiu po pomoc UE na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich w ramach nowego okresu finansowania, Rekomendacja dla LGD obowiązku kategoryzacji obiektów sięgających po środki na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich (Małe projekty) Promocja produktu turystyki wiejskiej „Wypoczynek u rolnika” www.agroturystyka.pl

Główne działania Organizacji Świadomość poddania kategoryzacji - dbałość o standard Powszechność Ograniczenie ilości systemów Promocja wśród turystów www.agroturystyka.pl, www.pftw.pl

Promocja Materiały w języku angielskim Serwis www.agritourism.pl Zidentyfikowane oferty do sprzedaży na rynki zagraniczne www.agroturystyka.pl

www.agritourism.pl www.agroturystyka.pl

JAK TO ROBIĄ INNI?

Jak to robią inni? Systemy jakości kładą nacisk na standard wyposażenia oraz elementy podkreślające wiejski, rolniczy charakter oferty Systemy te są dosyć zróżnicowane Model I – kategoryzacja jest obowiązkowa Model II – kategoryzacja jest dobrowolna Model II zakładający dobrowolność jest bardziej powszechny www.agroturystyka.pl

Jak to robią inni? Wielka Brytania i Irlandia www.agroturystyka.pl System zunifikowany dla wszystkich obiektów noclegowych w podziale na trzy grupy: Hotele „Guest accomodation” – gospody, B&B, agroturystyka „Budget hotels” – obiekty przydrożne etc. Kryteria urzędowo ustalone przez Krajową Radę Turystyki w zakresie zakwaterowania i obsługi Natomiast oceny mogą dokonywać różne organizacje wg jednolitych kryteriów Systemy oceny są jednolite zarówno dla obiektów położonych na wsi jak i w mieście. Wszystkie obiekty, prowadzące działalność turystyczną muszą spełnić urzędowo określone wymogi w zakresie zakwaterowania i obsługi. System obligatoryjny www.agroturystyka.pl

Jak to robią inni? SYSTEM FRANCUSKI www.agroturystyka.pl Prawodawstwo francuskie nie reguluje kwestii powstawania gospodarstw oraz standaryzacji obiektów Kategoryzacja jest dobrowolna Standardy - określane przez lokalne stowarzyszenia – stąd tak ważne było stworzenie jasnego systemu kategorii określającego poziom świadczonych usług Gites de France – organizacja zrzeszająca kwaterodawców, oddziały we wszystkich departamentach Wszystkie regionalne oddziały mają te same zadania, a zarząd organizacji zajmuje się koordynacją ich pracy Działania Gites de France: stworzenie systemu kategoryzacji kwater w oparciu o następujące cechy: położenie gospodarstwa i jego otoczenie, warunki zakwaterowania oraz wyposażenie obiektów Kategoryzacja: kontrola raz na 5 lat oraz w przypadku złych opinii turystów Standard: od jednego do pięciu kłosów www.agroturystyka.pl

Jak to robią inni? SYSTEM AUSTRIACKI www.agroturystyka.pl Obowiązkowa rejestracja w Urlaub am Bauernhof Struktura czterostopniowa I stopień – rolnicy, właściciele kwater zarejestrowani w UaB dzięki członkostwu w Kołach Gościnnych Farm (lokalnych oddziałach UaB) II stopień – Koła Gościnnych Farm - oddziały lokalne UaB dbające bezpośrednio o jakość świadczonych usług. Obszary działalności: marketing, promocja i szkolenia, tworzenie bazy danych i rezerwacji miejsc III stopień - koła regionalne, odpowiedzialne za współpracę z izbami rolniczymi, władzami lokalnymi oraz innymi organizacjami IV stopień – władze UaB – koordynacja działań na wszystkich niższych szczeblach, współpraca z władzami krajowymi, promocja austriackich gospodarstw na arenie międzynarodowej Kategoria przyznawana na 4 lata, przedłużenie wymaga ponownej oceny, kontrole środokresowe Korzyści z kategoryzacji są uzależnione od kategorii, np. uzyskanie 2 kategorii umożliwia umieszczenie w katalogu www.agroturystyka.pl

Jak to robią inni? SYSTEM NIEMIECKI www.agroturystyka.pl Kwaterodawcy niemieccy tworzą w poszczególnych landach stowarzyszenia, które razem tworzą Federalną Wspólnotę Pracy „ Urlop w Zagrodzie Wiejskiej „ Każde stowarzyszenie działa niezależnie i wypracowuje najbardziej właściwe w swoich warunkach sposoby marketingu. Zadaniem stowarzyszeń jest szkolenie i doskonalenie kwaterodawców oraz przygotowywanie atrakcyjnych ofert upowszechniania ich na rynku turystyki. Federacja powołana została w 1991 roku dla koordynacji działań poszczególnych stowarzyszeń. Inicjatorem kategoryzacji i przyznawania znaków jakości było Niemieckie Stowarzyszenie Rolnicze w 1971 r. W porozumieniu z Ministerstwem Gospodarski Żywnościowej Rolnictwa i Leśnictwa opracowało zasady nadawania znaku jakości gospodarstwom wiejskim przyjmującym turystów Stowarzyszenie „Urlop w zagrodzie wiejskiej” przyznaje znak jakości po spełnieniu kryteriów w kategoriach: Urlop na wsi, urlop w winnicy www.agroturystyka.pl

Jak to robią inni? Podsumowanie Wielka Brytania i Irlandia jakość gospodarstw jest oceniana przez Krajową Radę Turystyki przy zastosowaniu tych samych kryteriów dla obiektów na wsi i w mieście. Kategoryzacja jest obowiązkowa We Francji, Szwajcarii, Austrii i w Niemczech kategoryzacja jest przeprowadzana przez inspektorów ogólnokrajowych organizacji kwaterodawców . Kategoryzacja jest dobrowolna i dotyczy wyłącznie kwater należących do organizacji. System oceny i kontroli jakości służy uzyskaniu i utrzymaniu odpowiedniego wizerunku oferowanych produktów i usług oraz odgrywa rolę w marketingu W procesie kategoryzacji dużą rolę odgrywają organizacje agroturystyczne - tworzą klasyfikację obiektów noclegowych, są gwarantem jakości usług, podnoszą standardy www.agroturystyka.pl

DOKĄD ZMIERZAMY?

DYSKUSJA Główne zagadnienia do dyskusji: Obligatoryjnie czy dobrowolnie? Kto/jaki podmiot ma ustalać kryteria i wdrażać system? Koszyk korzyści dla klienta Koszyk korzyści dla kwaterodawcy Funkcjonowanie systemu Promocja systemu www.agroturystyka.pl