Prezentacja z monitoringu realizacji projektu Dr Edyta Borys “Ucz się od najlepszych – zostań kucharzem potraw regionalnych” Olsztyn, XII 2009r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
w programie „Uczenie się przez całe życie”
Advertisements

„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Warsztaty psychologiczne
Departament Strategii i Rozwoju Regionalnego
AKTYWNOŚĆ-KROK DO PRZODU
Dialog i partnerstwo szansą na rozwój zasobów ludzkich w powiecie kartuskim – edycja II Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet VII: Promocja integracji.
Projekt zrealizowany przez: ASM Centrum Badań i Analiz Rynku Sp. z o.o Kutno ul. Grunwaldzka 5 tel. 024/ fax. 024/ Instytut.
Migracje zarobkowe i ich wpływ na lokalny rozwój i rynek pracy – możliwości i wyzwania dla instytucji rynku pracy Biała Podlaska,
Badanie wykonane przez Instytut Badań Strukturalnych dla Ministerstwa Rozwoju Regionalnego Podsumowanie i wybrane wnioski dla XIII spotkania Grupy Roboczej.
Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich w Warszawie "Pomoc Maltańska"
Centrum Doradztwa Zawodowego i Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie Kompleksowy model wsparcia osób z niepełnosprawnością intelektualną w.
Milena Filipowska Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości.
Kształcenie praktyczne
Program Leonardo da Vinci
Nowy zawód szansą na lepszą przyszłość w ramach ZPORR 2.3 Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CENTRUM INTEGRACJI UCHODŹCÓW Fundacja Edukacji i Twórczości.
Priorytet VI Poddziałanie Działania służące wydłużaniu aktywności zawodowej Instytucja Pośrednicząca II Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie Praca.
Związek Pracodawców Dolnego Śląska
Program aktywnego wejścia na rynek pracy osób osadzonych w Zakładzie Karnym Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Białej Podlaskiej.
Ewaluacja innowacji pedagogicznej realizowanej w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Młodzieży Niepełnosprawnej.
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
Projekt Program wsparcia społeczno – zawodowego dla osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej w Sokółce współfinansowany jest ze środków Europejskiego.
W kierunku podnoszenia kwalifikacji zawodowych – konferencja podsumowująca kampanię Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt ten jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Konferencja inaugurująca projekty realizowane przez Ośrodek Wsparcia w Lipniaku: „Stworzenie i wsparcie funkcjonowania Zakładu Aktywności Zawodowej w.
1 Podsumowanie realizacji projektu Czas nowych możliwości na koniec 2011 roku Projekt Czas nowych możliwości współfinansowany przez Unię Europejską w ramach.
RAPORT KOŃCOWY Z EWALUACJI PROJEKTU DOBRE PRAWO – DOBRE RZĄDZENIE.
WARSZTATY COACHING WSPOMAGAJĄCE TEMPO ROZWOJU ICH UCZESTNIKÓW I SPRZYJAJĄCE POLEPSZENIU EFEKTÓW DZIAŁANIA, ZMIERZAJĄCE DO NABYCIA UMIEJĘTNOŚCI.
Katedra Zarządzania Miastem i Regionem
DIAGNOZA DOSTOSOWANIA UMIEJĘTNOŚCI I KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH DO WYMOGÓW LUBUSKIEGO RYNKU PRACY ZAŁOŻENIA PROJEKTU Projekt jest współfinansowany przez Unię
CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA ! Razem możemy więcej Projekt systemowy współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego,
1 Podsumowanie realizacji projektu Czas nowych możliwości na koniec 2008 roku Projekt Czas nowych możliwości współfinansowany przez Unię Europejską w ramach.
Projekt systemowy 2009 r. Gmina Orla – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w OrliAktywna rodzina w Gminie Orla Przygotowanie i opracowanie: Marta Osa Projekt.
Projekt Zawodowo aktywni – kursy dla dorosłych osób pracujących z województwa lubelskiego współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
PROJEKT: Diagnoza dostosowania umiejętności i kwalifikacji zawodowych do wymogów lubuskiego rynku pracy realizowany przez: ASM – Centrum Badań i Analiz.
Biuro projektu: ul. Peryferyjna 15, Kielce tel./fax ; Projekt współfinansowany ze.
„Praca jest dobrem, które zapewnia Człowiekowi godność
Ankieta C Metryczka Rekrutacja.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska – Białoruś – Ukraina Interreg III A/TACIS.
Zadanie 1 Zarządzanie projektem - wzrost wiedzy na temat EFS i projektu wśród mieszkańców powiatu lęborskiego Zadanie 2 Program formalnego potwierdzania.
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji 1, 2 i 3 Badania monitoringowego Beneficjentów Indywidualnych Działania 2.3 SPO RZL.
„Praktyki zagraniczne szansą dla uczniów Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Środków Europejskiego.
ZAŁOŻENIA I REZULTATY PROJEKTU „KOMPETENTNY E- NAUCZYCIEL”
O projekcie Starostwo Powiatowe we Włodawie, w celu podniesienia pozycji zawodowej osób nieaktywnych zawodowo, integracji społeczno-zawodowej oraz zmiany.
Europa 2020 o … doradztwie zawodowym
Ewaluacja konferencja 11 czerwca 2014 RODN „WOM” w Katowicach.
Projekt Leonardo da Vinci
1 Podsumowanie realizacji projektu „Czas nowych możliwości” na koniec 2013 roku Projekt „Czas nowych możliwości” współfinansowany przez Unię Europejską.
Znaczenie doradztwa zawodowego w nowej perspektywie finansowej Kraków, 27 marca 2015 r.
5. Kształcenie praktyczne zawodowe
Rok Niniejsza prezentacja dotyczy realizacji części projektu „Otwórz się na siebie” wdrażanego przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w.
Wyniki ankiety ewaluacyjnej Kierunek: GEOGRAFIA II st. Studia stacjonarne 2014.
Wyniki ankiety ewaluacyjnej Kierunek: GOSPODARKA PRZESTZRENNA II st. Studia stacjonarne 2014.
RESPEKTOWANE SĄ NORMY SPOŁECZNE.
Raport z realizacji Miejskiego Planu Wsparcia w ramach projektu „Jeleniogórski system wsparcia placówek oświatowych” Konferencja dla dyrektorów szkół i.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
PRZEDSZKOLE NR 5 W RACIBORZU Współpraca przedszkola ze środowiskiem rodzinnym dziecka - wyniki ewaluacji PRZEDSZKOLE NR 5 W RACIBORZU.
Praktyka zagraniczna – szkołą zdobywania nowych doświadczeń i szans na rynku pracy Plymouth, Wielka Brytania – –
ROPS Poznań Konsultacje z PUP grupa docelowa projektu i instrumenty aktywizacji edukacyjnej PODNOSZENIE KWALIFIKACJI KADR POMOCY I INTEGRACJI SPOŁECZNEJ.
„Chcę i mogę pracować” PROJEKT SYSTEMOWY „CHCĘ I MOGĘ PRACOWAĆ” REALIZOWNY PRZEZ OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W MIEŚCISKU WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ.
Spotkanie informacyjne. Młodzi i Samodzielni – Program na rzecz aktywizacji społeczno-zawodowej.
Realizowany przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Iławie Projekt „Masz Okazję – Pomóż Sobie”
Podstawowe informacje o projekcie Nazwa projektu: „Europejskie kompetencje i jakość kształcenia osób dorosłych w dobie globalizacji” Okres realizacji:
Doradcy zawodowi : mgr Agnieszka Pątek – Gołębiowska
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
CEL I SPECYFIKA KONKURSU W RAMACH
Zapis prezentacji:

Prezentacja z monitoringu realizacji projektu Dr Edyta Borys “Ucz się od najlepszych – zostań kucharzem potraw regionalnych” Olsztyn, XII 2009r.

Charakterystyka beneficjentów ostatecznych Charakterystyka beneficjentów ostatecznych

Główne powody, dla których beneficjenci zdecydowali się wziąć udział w projekcie można określić jako zbieżne z postrzeganiem korzyści wynikających z kształcenia się ludzi dorosłych. Beneficjenci najczęściej wskazywali, że motywy podjęcia przez nich aktywności edukacyjnej są związane z chęcią zwiększenia wiedzy, podniesienia kwalifikacji, poznania czegoś nowego a także w kolejności chęć samorozwoju Wśród korzyści związanych z kształceniem się ludzi dorosłych beneficjenci wymieniali najczęściej: zwiększenie szans na rynku pracy, poszerzenie horyzontów, zwiększenie samooceny. Kształcenie ma zatem zarówno wartość instrumentalną jak i autoteliczną, bowiem z jednej strony beneficjenci dostrzegają związek kształcenia się i dokształcania z sytuacją na rynku pracy, jednocześnie jednak wskazują wprost na to, że kształcenie poszerza horyzonty.

Z danych uzyskanych z ankiety końcowej wynika, że oczekiwania beneficjentów zostały spełnione. Uczestnicy proszeni o ocenę stopnia w jakim ich oczekiwania dotyczące poszczególnych aspektów projektu zostały zrealizowane wskazali na wysoki stopień zadowolenia. Oczekiwania dotyczące nabycia wiedzy i umiejętności profesjonalnych (wiedza na temat wyposażenia nowoczesnej kuchni, przygotowania potraw kuchni regionalnej), jak i umiejętności społecznych ( praca w grupie, nawiązywanie kontaktów) zostały spełnione.

Stopień osiągnięcia rezultatów Beneficjenci dokonując oceny własnej wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej najniżej – dostatecznie - oceniają poziom wiedzy dotyczącej klasycznej kuchni europejskiej (średnia ocena 3,37) najwyższą ocenę wystawiają sobie natomiast za znajomość zasad dobrej praktyki higienicznej (4,4). Trenerzy wiedzę i umiejętności kursantów oceniają znacznie wyżej. Najniżej, podobnie jak beneficjenci, oceniają znajomość kuchni europejskiej (4,18), najwyżej umiejętność przygotowania potraw kuchni regionalnej (4,81).

Ocena poszczególnych aspektów projektu

Wnioski końcowe Projekt: „Ucz się od najlepszych - zostań kucharzem potraw regionalnych” dowodzi tego, że aktywność edukacyjna przynosi wymierne korzyści, w postaci nabycia określonych, profesjonalnych umiejętności i wiedzy oraz mniej uchwytne czy mniej oczywiste pożytki w wymiarze podmiotowym. Głównym celem niniejszego projektu było uzyskanie przez 30 osób kwalifikacji potrzebnych do pracy kucharza w tzw. małej gastronomi (rodzinne restauracje, zajazdy, pensjonaty) oferującej potrawy kuchni regionalnej. „Ucz się od najlepszych - zostań kucharzem potraw regionalnych” dowodzi tego, że aktywność edukacyjna przynosi wymierne korzyści, w postaci nabycia określonych, profesjonalnych umiejętności i wiedzy oraz mniej uchwytne czy mniej oczywiste pożytki w wymiarze podmiotowym. Głównym celem niniejszego projektu było uzyskanie przez 30 osób kwalifikacji potrzebnych do pracy kucharza w tzw. małej gastronomi (rodzinne restauracje, zajazdy, pensjonaty) oferującej potrawy kuchni regionalnej.

 Dane zebrane podczas realizacji projektu w ramach ewaluacji i monitoringu przekonują, że rezultaty założone przez wnioskodawcę zostały osiągnięte. Wszystkie 30 osób, które uczestniczyły w projekcie zakończyły udział w szkoleniach, zdały egzamin teoretyczny i praktyczny oraz uzyskały certyfikat poświadczający uzyskanie czy podwyższenie kwalifikacji z zakresu potraw kuchni regionalnej  Uczestnicy odbyli 216 godzin szkoleń grupowych i 5 godzin szkoleń indywidualnych. W wyniku współpracy z psychologiem stworzono 30 indywidualnych planów działania, uwzględniających specyficzne zasoby i potrzeby beneficjentów.  Wszyscy kursanci byli usatysfakcjonowani otrzymanym wsparciem i pozytywnie ocenili poszczególne aspekty projektu.  W czasie realizacji projektu funkcjonował, stale aktualizowany portal zawierający bieżące informacje o szkoleniach.

 W odniesieniu do specjalistycznej wiedzy beneficjentów można stwierdzić, że przyswoili oni teorię i praktykę gastronomiczną. Zarówno w ocenie trenerów, jak i w samoocenie uczestników szkoleń nastąpił znaczny wzrost wiedzy i umiejętności w zakresie sztuki kulinarnej. Potwierdzają to także wyniki egzaminu, sprawdzającego wiedzę i umiejętności kursantów z zakresu tematyki objętej szkoleniami. Wzmocnieniu uległy zdolności adaptacyjne na rynku pracy; nastąpił wzrost świadomości w zakresie konieczności podejmowania całożyciowej aktywności edukacyjnej i związanych z tym korzyści, a także wzmocnienie chęci uczestniczenia w kształceniu ustawicznym oraz gotowości do podejmowania zawodowej aktywności poza rolnictwem. Uczestnicy projektu podejmują skuteczne próby wchodzenia na rynek pracy zarówno jako pracownicy najemni, jak i pracodawcy, przedsiębiorcy prowadzący działalność gastronomiczną czy turystyczną, co oznacza, że ich atrakcyjność na rynku pracy wzrosła.

Pewne prawa zastrzeżone Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego Na Wiedzy „Nowe Media” i Autorka dopuszcza możliwość kopiowania i rozpowszechniania opracowania na następujących zasadach:  zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem informowania społeczeństwa o współfinansowaniu publikacji ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.  zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy, Fundacji, która zrealizowała Projekt oraz informacji, że Projekt zrealizowany został w ramach umowy podpisanej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Olsztynie

Opracowanie dystrybuowane bezpłatnie Projekt zrealizowano na podstawie umowy zawartej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Olsztynie