Współczesne trendy żywieniowe a naturalna i bezpieczna żywność

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Twoje zdrowie w twoich rękach
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
Zdrowe odżywianie.
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Zasady racjonalnego zachowania żywieniowego i zdrowotnego
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
FAST FOODY- zmora XXI.
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowe Żywienie.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Zasady zdrowego odżywiania Natalia Natanek
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
Zdrowy tryb życia.
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Odchudzanie wpływa na zdrowie negatywnie i jest bardzo niebezpieczne, jeżeli stosuje się diety rygorystyczne i szybko traci się wadze.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Żeby zdrowym być….
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Współczesne trendy żywieniowe a naturalna i bezpieczna żywność V Forum Innowacji i I Forum Turystyczne Państw Karpackich w Rzeszowie Współczesne trendy żywieniowe a naturalna i bezpieczna żywność dr n. med. Marek Kos Rzeszów, 28.05.2014 r.

„Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie” Andrzej Czesław Klimuszko

Prawidłowe żywienie Polega na dostarczaniu organizmowi wszystkich potrzebnych składników (jakość) i na odpowiedniej regularności posiłków oraz ich rozłożenie w czasie (ilość) Jest jednym z podstawowych czynników środowiskowych wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia Stanowi niezbędny warunek do pełnego wykorzystania uwarunkowanych genetycznie możliwości zdrowego fizycznego oraz umysłowego rozwoju

Teoria a praktyka Chociaż koncepcja zdrowego żywienia jest prosta i powszechnie znana ciągle popełniamy wiele błędów żywieniowych wpływających na pogorszenie stanu zdrowia Rezultatem wadliwego, niedoborowego lub jednostronnego żywienia jest choroba metaboliczna, mogąca powodować ok. 80 jednostek chorobowych współzależnych

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe Mogą przyczyniać się do schorzeń takich jak: Cukrzyca Otyłość Miażdżyca Zespół metaboliczny Choroby nowotworowe Niedokrwistość Osteoporoza Zawały mięśnia sercowego Udary mózgu Opóźnienia wzrostu i dojrzewania u dzieci i młodzieży

Złe nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży Statystyki UNICEF-u wskazują jednostkę chorobową jaką jest zespół metaboliczny w każdym przedziale wiekowym. Częste spożywanie słodyczy, słonych przekąsek, picie napojów gazowanych niosą ze sobą ryzyko otyłości (co piąte europejskie dziecko ma nadwagę) Posiłki spożywane są nieregularnie, bez ustalonej pory

Dieta i zdrowie Ze względu na globalną skalę problemu, choroby dietozależne można uznać za nową grupę chorób cywilizacyjnych Planowanie codziennej diety nie jest uzależnione tylko od możliwości materialnych, ale jest sprawą przede wszystkim indywidualnych zachowań prozdrowotnych KAŻDY MOŻE ŻYWIĆ SIĘ ZDROWO

Koszty W Polsce koszty leczenia otyłości stanowią ok. 4% wydatków na ochronę zdrowia tj. 1,2 miliarda złotych rocznie Wydatki związane z chorobami metabolicznymi generują także koszty pośrednie wpływające na produktywność indywidualną i społeczną.

Szybkie tempo życia Współczesny człowiek żyje szybko i intensywnie, często ignorując, albo nie znając zasad zdrowego żywienia SZYBKIE TEMPO = SZYBKIE JEDZENIE

Fast vs slow food Pomijając posiłki, które mogą zostać zakwalifikowane do względnie zróżnicowanej diety, na świecie ukształtowały się dwa skrajne trendy żywieniowe.

Fast food Jest ideą hołdującą szybkiej i masowej konsumpcji. Bary szybkiej obsługi są jedną z najszybciej rozwijających się branż na rynku gastronomicznym. Raport Soliditet Polska: w 2012 roku powstało 118 nowych punktów serwujących jedzenie na wynos

Fast food W Ameryce fast foody traktowane są jak codzienny posiłek (pokrywają 11% dziennego zapotrzebowania na energię) Jednym z bardziej znanych barów fast foodowych jest Heart Attack Grill, serwujący hamburgera nawet z czterema kotletami wołowymi ( 910 g mięsa = 8000 kcal) i frytki smażone na świńskim smalcu

Slow food Ruch społeczny, będąca odpowiedzią na niesłabnącą popularność barów serwujących fast foody. Także organizacja o tej samej nazwie, której głównym założeniem jest ochrona praw człowieka do smaku i celebrowania jedzenia

Program Arka Smaku Ma na celu odbudowę bioróżnorodności, ze względu na zanikanie produktów żywnościowych – w samej Europie w ciągu ubiegłego wieku zniknęło ich aż 73% Na liście chronionych polskich produktów znajdują się między innymi oscypki produkowane przez baców oraz miody pitne Macieja Jarosa

Żywność naturalna Produkty najwyższej jakości wolne od substancji szkodliwych sezonowe świeże

Korzyści zdrowotne Dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych Redukcja kosztów wynikających z niewłaściwego odżywiania Zapobieganie wielu ciężkim chorobom

„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz …” Jan Kochanowski

Dziękuję za uwagę