„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Założenia do projektu ustawy
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Grupy producentów rolnych
BANKI SPÓŁDZIELCZE – wyzwania wobec nowych regulacji
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Program badań statystycznych statystyki publicznej (PBSSP) na rok 2008
Zamówienia publiczne a małe i średnie przedsiębiorstwa
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Zasady udzielania pomocy publicznej po akcesji Polski do Unii Europejskiej.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Informacja nt. stanu prac nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie KSOW oraz zarządzenia w sprawie powołania Grupy Roboczej ds. KSOW.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Elżbieta Dryjańska WODR w Poznaniu
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej.
Procedura przyjmowania dokumentów rządowych według nowego Regulaminu pracy Rady Ministrów Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
1 Zespół opiniodawczo-doradczy do spraw statusu zawodowego nauczyciela Jakie warunki pracy nauczyciela? Warszawa, 4 październik 2010 r.
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Funkcjonowanie procedury notyfikacji w ramach dyrektywy 98/34/WE Koordynacja systemu notyfikacji na szczeblu krajowym Warsztaty legislacyjne w zakresie.
Węgiel brunatny w Polityce Energetycznej Polski do 2030 roku
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Zmiana rozporządzeń dla działań 413 i 431 Maj 2014 r. Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
dr hab. inż. Józef Kania, prof. UR Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
Targowisko Miejskie w Bobolicach
Organizacje pozarządowe jako partner w realizacji projektów.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Dziękuję za uwagę Pomoc Techniczna PROW 2014 – 2020 cz. I Grupa Robocza KSOW Radziejowice,
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
DEPARTAMENT RYBOŁÓWSTWA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PO Rybactwo i Morze w zakresie akwakultury PO Rybactwo i Morze w zakresie.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
„ Sprzedaż bezpośrednia – nowe przepisy weterynaryjne”
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Ustawa z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw – zmiany legislacyjne 25 listopada 2015 r.,
Działania samorządu województwa podlaskiego w zakresie ograniczania populacji dzika. Białystok, 18 czerwca 2015 r.
l Projekty zmian rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Wsparcie przygotowawcze dla LGD Lublin Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie Departament.
Wsparcie aktywności gospodarczej Lokalna Grupa Działania Wadoviana 15 września 2009.
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA Z GOSPODARSTW ROLNYCH PIW Racibórz, r. lek. wet. Katarzyna Mura.
„ Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny – przepisy weterynaryjne”
Rolniczy handel detaliczny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
produkcja podstawowa: kuter rybacki rolniczy handel detaliczny
Rolniczy Handel Detaliczny
EFEKTYWNA SPRZEDAŻ W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Rolniczy handel detaliczny
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona – proponowane zmiany legislacyjne” Magdalena Bartosińska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

Projekty rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi- etap prac legislacyjnych Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej - przesłane do zwolnienia z obowiązku rozpatrzenia przez Komisję Prawniczą 2. Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej - trwa analiza uwag zgłoszonych w ramach uzgodnień międzyresortowych projektu Po etapie Komisji Prawniczej oba projekty zostaną przesłane do notyfikacji Komisji Europejskiej i państwom członkowskim Unii Europejskiej, zgodnie z obowiązującą procedurą Teksty ww. projektów wraz ze szczegółowym uzasadnieniem wprowadzanych zmian i oceną skutków regulacji, zostały zamieszczone w Biuletynie Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rządowego Centrum Legislacji (www.minrol.gov.pl; www.rcl.gov.pl)

Sprzedaż bezpośrednia

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego -proponowane zmiany (1)-Katalog produktów I. Rozszerzenie katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego dopuszczonych do sprzedaży bezpośredniej o: zsiadłe mleko, siarę, masło, twaróg, maślankę, serwatkę, skórowane tusze grubej zwierzyny łownej, patroszone tusze drobnej zwierzyny łownej, podroby drobiu, zajęczaków i zwierząt łownych, mrożone tusze w przypadku drobiu, zajęczaków i zwierząt łownych.

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego -proponowane zmiany(2)- Obszar sprzedaży i sprzedaż podczas imprez okolicznościowych II. Zniesienie ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży bezpośredniej Dotyczy sprzedaży podczas imprez okolicznościowych, w szczególności wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tych produktów na terytorium całego kraju III. Wprowadzenie możliwości sprzedaży produktów przez prowadzącego sprzedaż bezpośrednią z tego samego powiatu Dotyczy sprzedaży podczas imprez okolicznościowych, organizowanych w celu promocji produktów

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego -proponowane zmiany (3) –Wielkość produkcji IV. Nowe limity wielkości produkcji: dla nowych produktów, dla produktów dotychczas bez limitów (z wyłączeniem produktów pszczelich nieprzetworzonych i produktów rybołówstwa), zmiana niektórych limitów; V. Wprowadzenie możliwości przekroczenia wielkości produkcji w danym tygodniu, pod warunkiem uzyskania zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego -proponowane zmiany (4) – Jaja VI. Wprowadzenie możliwości sprzedaży jaj bezpośrednio z gospodarstwa; VII. Wprowadzenie wymogu dostarczania jaj konsumentom nie później niż 21 dni od dnia ich zniesienia;

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego -proponowane zmiany (5) – Inne VIII. Określenie minimalnych wymagań higienicznych: 1) dla sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, w tym urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności (np. mlekomatów), 2) dla wody używanej przy produkcji i sprzedaży bezpośredniej, w tym lodu używanego przy produkcji produktów rybołówstwa; IX. Wprowadzenie wymogu posiadania podstawowej dokumentacji dotyczącej ilości sprzedanych produktów oraz wyników badań laboratoryjnych; X. Uproszczenie i usystematyzowanie brzmienia przepisów oraz poprawa ich czytelności .

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona .

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona- proponowane zmiany (1)-Katalog produktów i limity dostaw I. Rozszerzenie katalogu produktów o: - produkty jajeczne uzyskane w wyniku obróbki lub przetwarzania jaj (np. jaja na twardo w zalewie octowej) - proponowany limit dostaw 0,15 tony tygodniowo, - gotowe posiłki wyprodukowane z produktów pochodzenia zwierzęcego wytworzonych w ramach tej działalności (np. jaja na twardo z majonezem, jaja na twardo faszerowane rybą, kotlety jajeczne, kotlety rybne, śledzie w śmietanie, twaróg ze szczypiorkiem) - proponowany limit dostaw 1,5 tony tygodniowo, - produkty na bazie siary - proponowany limit dostaw 0,3 tony tygodniowo, jako limit łączny z produktami mlecznymi; II. Zwiększenie limitu dostaw dla produktów rybołówstwa ze 150 kg na 500 kg tygodniowo;

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona- proponowane zmiany (2)-Obszar sprzedaży Zwiększenie obszaru, na którym może być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona Umożliwienie sprzedaży konsumentom końcowym oraz prowadzenia dostaw produktów do dużych miast zlokalizowanych na terenie województw sąsiadujących z województwem, w którym jest prowadzona produkcja, tj. miast, w których zlokalizowana została siedziba wojewody lub sejmiku województwa; Zniesienie ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży Dotyczy sprzedaży produktów podczas imprez okolicznościowych, w szczególności wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tych produktów na terytorium całego kraju;

Działalność marginalna, lokalna i ograniczona- proponowane zmiany (3)- Wykorzystywanie surowca z SB V. Umożliwienie wykorzystywania do produkcji w MLO surowców, które zostały wyprodukowane w zakładzie prowadzącym sprzedaż bezpośrednią, o ile obie te działalności prowadzone są przez ten sam podmiot.

Dziękuję za uwagę