Częstochowa r., Mikołów r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Advertisements

Dobre polskie praktyki – biomasa
Przepisy prawa dotyczące żywności
Grupy producentów rolnych
BANKI SPÓŁDZIELCZE – wyzwania wobec nowych regulacji
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Działania: 132 Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 133 Działania informacyjne i promocyjne Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Informacja na temat nowego okresu programowania 2007–2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rzeszów, 2 sierpnia 2006 r.. Tomasz Orczyk Departament Zarządzania EFS Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Doświadczenia wdrażania Europejskiego Funduszu.
Koncepcje programów operacyjnych na nowy okres programowania
PROCES PROGRAMOWANIA ROZWOJU SPOŁECZNO-GOSPODARCZEGO NA LATA Konsultacje społeczne projektu Strategii rozwoju województwa kujawsko-pomorskiego.
Krajowy plan gospodarki odpadami 2014 – zadania dla resortów
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stan prac nad przygotowaniem PROW Kwiecień 2013 WARSZAWA 23 kwietnia 2013 r. 1.
Polska branża spożywcza wobec globalnego kryzysu surowcowego – przetrwać czy wygrać KATOWICE, Andrzej Butra – Podsekretarz Stanu.
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Innowacyjna technologia stabilizacji odpadów niebezpiecznych ENVIROMIX®
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Ocena jakości powietrza w Polsce dziś i jutro Barbara Toczko Departament Monitoringu, Ocen i Prognoz Główny Inspektorat Ochrony Środowiska Kielce, 20 października.
Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata Departament Programów.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Oś 4 Leader EWALUACJA LGD Rzeszów, 21 maja 2013 r.
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny powstawania
Rola i wpływ organizacji obywatelskich na kształt krajowej i europejskiej polityki społecznej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO.
Transport materiałów chemicznych
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
1/34 HISTORIA BUDOWY /34 3/34 6 MAJA 2011.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Ziemia – planeta ludzi.
Wykorzystanie funduszy unijnych w sektorze środowiska Sławomir Mazurek Rzecznik Prasowy Ministerstwa Środowiska Warszawa, 12 września 2007 r.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Program warsztatów w Leśnicy
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
  Wpływ kryzysu gospodarczego na sytuację młodzieży wiejskiej na rynku pracy w wybranych krajach Unii Europejskiej dr Ewa Kiryluk-Dryjska dr Agnieszka.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Reorientacja zawodowa rolników i członków ich rodzin Podsumowanie warsztatów tematycznych „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
„Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (badania, wirtualne konwersatorium naukowe, spotkanie audytoryjne podsumowujące badania,
Zanieczyszczenie powietrza
Usługi brokerskie w innowacjach rolniczych „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt.
WARSZTATY WYJAZDOWE Lokalna Grupa Działania „Brynica to nie granica” „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Materiał opracowany przez: Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich. Instytucja Zarządzająca PROW – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Europejski.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
II posiedzenie grupy tematycznej ds. podejścia LEADER
Załączniki do wniosku o płatność
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Projekt współpracy pt.: „Poznajemy naszego sąsiada”
CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
II posiedzenie grupy tematycznej ds. podejścia LEADER
Zapis prezentacji:

Przepisy Unii Europejskiej dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA w środkach spożywczych Częstochowa 05.06.2014r., Mikołów 09.07.2014r. „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności” „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Agnieszka Wardęga WIW

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – grupa związków organicznych charakteryzujących się obecnością dwóch lub więcej sprzężonych pierścieni aromatycznych w cząsteczce.

WWA obecne są w środowisku w wyniku naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie (pożary lasów, wybuchy wulkanów) oraz w wyniku działalności człowieka - spalanie drewna, oleju, gazu i węgla na potrzeby ogrzewania domów, spalarnie odpadów komunalnych, energetyka przemysłowa, przemysł ciężki tj. produkcja aluminium, żelaza i stali, produkcja asfaltu, smoły węglowej, koksu, motoryzacja.

Na podstawie badań poziomu skażenia WWA środowiska i żywności oszacowano, że człowiek blisko 81% WWA pobiera wraz ze spożywaną żywnością. WWA tworzą się w czasie zżarzania zrębków/szczap drewna w dymogeneratorach wytwarzających dym do wędzenia produktów spożywczych. WWA mogą zanieczyścić środki spożywcze w trakcie procesów wędzenia, ogrzewania i suszenia, podczas których produkty spalania mają bezpośredni kontakt z żywnością. Zanieczyszczenie WWA może być również rezultatem zanieczyszczenia środowiska naturalnego, w szczególności w przypadku ryb i produktów rybołówstwa.

Wyniki badań dowodzące rakotwórczego oddziaływania WWA na organizm człowieka i dostępne dane o poziomie skażenia żywności tymi związkami wskazujące na to, że poziom ten w niektórych produktach spożywczych może być niebezpieczny dla konsumenta były powodem wydania odpowiednich rozporządzeń Komisji Unii Europejskiej: 466/2001, 208/2005, 1881/2006.

W czerwcu 2008 roku Panel Naukowy ds W czerwcu 2008 roku Panel Naukowy ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym EFSA podważył wcześniejsze opinie dotyczące uznania benzo(a)pirenu jako odpowiedniego markera WWA. W zaleceniach EFSA stwierdziła, że najbardziej odpowiednim wskaźnikiem obecności WWA w żywności byłby układ czterech wybranych związków chemicznych z grupy WWA ( suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu).

Wskazano na konieczność obniżenia najwyższych dopuszczonych obecnie poziomów benzo(a)pirenu, między innymi w wędzonych rybach, mięsie i produktach mięsnych.

Nowe przepisy UE dotyczące zanieczyszczeń mięsa i produktów mięsnych WWA

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych

Nowe przepisy wprowadzają dwie istotne zmiany

Obniżony zostanie najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych z dotychczasowego 5 μg/kg do 2 μg/kg.

Rozporządzenie wprowadza nowe kryterium oceny poziomu skażenia WWA żywności, w tym mięsa i produktów mięsnych: suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu, która maksymalna pozostałość dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych wędzonych została ustalona na poziomie 30 μg/kg, a docelowo ulegnie obniżeniu do 12 μg/kg.

Najwyższe dopuszczalne poziomy (μg/kg) Środek spożywczy Związek WWA Najwyższe dopuszczalne poziomy (μg/kg) Okres obowiązywania mięso wędzone i produkty mięsne wędzone benzo(a)piren 5,0 do 31.08.2014 r. 2,0 począwszy od 01.09.2014 r. sumy benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu 30,0 od 01.09.2012 r. 12,0