Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w 7. Programie Ramowym UE Monika Świech Branżowy Punkt Kontaktowy 6PR UE Opole
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Programy Ramowe UE mld €
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Euratom mln euro Siódmy Program Ramowy mln euro Współpraca mln euro Ludzie mln euro Zawartość i środki (wydajność) mln euro 1. Zdrowie Żywność, Rolnictwo i Biotechnologie Technologie Informacyjne i Komunikacyjne Nanonauki, Nanotechnologie, Materiały i Nowe Technologie Produkcyjne Energia Środowisko (w tym Zmiany klimatyczne) Transport (w tym Aeronautyka) Nauki Społeczno Ekonomiczne i Humanistyczne Bezpieczeństwo i Przestrzeń Podprogramy (obszary tematyczne) mln euro Idee mln euro Infrastruktury badawcze Badania na użytek MŚP Regiony wiedzy 160 Potencjał badawczy 558 Nauka i Społeczeństwo Działania z zakresu Współpracy Międzynarodowej 359
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech WSPÓŁPRACA Zostanie przyznane wsparcie dla szerokiego zakresu czynności badawczych prowadzonych we współpracy międzynarodowej, od projektów i sieci współpracy po koordynację programów badawczych. Współpraca pomiędzy UE a państwami trzecimi będzie integralną częścią tego działania. ZAWARTOŚĆ I ŚRODKI (WYDAJNOŚĆ) Będą wspierane kluczowe aspekty europejskiej wydajności badawczej i innowacyjnej, takie jak: infrastruktury badawcze; badania na rzecz MŚP; badania na poziomie regionalnym; odblokowywanie pełnego potencjału badawczego w „zbieżnych” regionach UE.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Żywność, rolnictwo, biotechnologie 90% przemysłu rolniczo spożywczego stanowią MŚP i one szczególnie skorzystają w ramach tego obszaru badawczego, Korzyści w zakresie zaawansowanych ekologicznie wydajnych technologii oraz standardów jakościowych
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Żywność, rolnictwo, biotechnologie - tematyka projektów Zachowania klienta i ich wpływ na przemysł spożywczy Związki pomiędzy odżywianiem a psychicznymi i fizycznymi funkcjami organizmu Integracja nowoczesnych technologii w ramach tradycyjnej produkcji żywnościowej Mikrobiologia a bezpieczeństwo żywności Wpływ środowiska na łańcuchy pokarmowe
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Research for the benefit of specific groups (in particular SMEs) (Badania na użytek konkretnych grup, szczególnie MŚP) Wsparcie dla projektów badawczych, w których większość badań jest prowadzona przez szkoły wyższe, centra badawcze lub inne podmioty prawne na użytek konkretnych grup, w szczególności małych i średnich przedsiębiorstw lub stowarzyszeń zrzeszających MŚP.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Przydatne strony internetowe Serwis CORDIS: Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE Politechniki Opolskiej (Branżowy Punkt Kontaktowy 6. PR)
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech mgr Monika Świech sam. ref. ds. Programów UE (Programy Ramowe) Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE Politechnika Opolska ul. Mikołajczyka 5, Opole Pokój E 306 tel