GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe 15.06.2012.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Turniej tańca dyskotekowego z udziałem uczniów klas I – VI.
Program Leonardo da Vinci
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Trasa turystyczna.
„Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia”
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Szkoła partnerska jest szkołą katolicką, w której uczy się 420 uczniów w klasach 1-4 Wymiana odbędzie się 23 września i trwać będzie do 2 pażdziernika.
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY SPOTKANIE Z RODZICAMI POD HASŁEM: POKAŻ NA CO CIĘ STAĆ Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Batalionów Chłopskich w Bożkowie Bożków.
Projekt szkolny Socrates Comenius Badanie i poznawanie kultur z różnych regionów europejskich poprzez poezję, prozę i muzykę.
PROJEKT DZIECI DLA DZIECI PREZENTACJA DOBREJ PRAKTYKI Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. KEN w Puławach.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego (NUMER PROJEKTU: POKL /09) Aktywizacja.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
GMINNY KONKURS ORTOGRAFICZNY
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
FRSE Prezentacja na temat współpracy europejskiej ZS nr 1 w Tychach.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ostrowie Wielkopolskim.
do Projekt powstał z inicjatywy organizacji zajmujących się szeroko rozumianą edukacją zawodową z udziałem organizacji skupiających.
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SamoGazetkaComeniusRząd czyli… O działalności w naszej szkole.
Zespół Szkół Gastronomicznych
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
Program edukacyjny „Trzymaj formę”
Jedz Smacznie i zdrowo.
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 1 IM. ADAMA MICKIEWICZA W ŁODZI.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Przedszkole Samorządowe w Słupach „Książka Kucharska”
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Program edukacyjny „Trzymaj Formę!” Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Każdego roku uczniowie naszej szkoły biorą udział w Międzynarodowym QUIZIE z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
ROK 2016/2017. Motywowanie uczniów do uczenia się - kompleksowy program szkolenia RP Zajęcia PDE Kształcenie kompetencji kluczowych wdrożenie wniosków.
Szkoła Promująca Zdrowie
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Kremera w Bobrówku
Projekt edukacyjny „Zdrowa żywność – od produkcji do konsumpcji”
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe

Temat projektu szkolnego Projekt szkolny „Zdrowa kuchnia – gotowanie i pieczenie”, realizowany był w ramach kategorii „Uprawa ekologiczna, pieczenie, gotowanie, zdrowe odżywianie”.

Cele projektu szkolnego rozbudzanie wśród uczniów zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania, motywacja do podejmowania działań w kierunku zdrowego odżywiania. Dodatkowe cele, to rozwijanie umiejętności komunikowania się, poszerzanie horyzontów oraz szeroko pojęta integracja z uczniami z Niemiec.

Partnerzy projektu Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu (Polska) – uczniowie różnych klas Förderschulzentrum Görlitz (Niemcy) – Klasa 5 b z nauczycielem panią Wöhle

Działania projektowe V - IX.2011 – Ogólnopolski Konkurs na film promujący zdrowe odżywianie „Nakręć się na zdrowie” – III miejsce w Polsce

Kadr spotu reklamowego ECO-FOOD-JUST SEVEN

Gala Finałowa w Warszawie

Działania projektowe XI – I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale pasztet” – III miejsce

Działania projektowe XI – XII.2011 – Warsztaty w Łomnicy ramach projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”- Celem projektu było rozwijanie umiejętności w zakresie wykorzystywania krajowych produktów do przyrządzania potraw kuchni polskiej oraz podniesienie wiedzy na temat roli różnych produktów w gastronomii i w życiu społecznym.

Warsztaty w Łomnicy

Działania projektowe X, XII – Wycieczki zawodoznawcze o tematyce kulinarnej

Działania projektowe XII.2011 – degustacja potraw wigilijnych - wigilia szkolna i wigilie klasowe, - konkurs na najlepsze uszka wigilijne

Działania projektowe - wigilia

Działania projektowe I.2012 udział w XVI Okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Jeleniej Górze

Działania projektowe – wspólne działania z partnerem z Niemiec II Tydzień działu Gastronomicznego - degustacja surówek i soków z marchwi - pomiar ciśnienia, wagi, cukru i analiza BMI - konkurs na fraszkę o tematyce zdrowotnej - konkurs na plakat promujący zdrowe odżywianie - wspólne pieczenie ciastek z uczniami z Niemiec

Działania projektowe - Tydzień działu Gastronomicznego

Wspólne działania z partnerem z Niemiec

Działania projektowe Ogólnopolski Konkurs na film promujący zdrowe odżywianie „Nakręć się na zdrowie”-II edycja

Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoskich Kucharzy w Karpaczu odbyła się IV edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoskich Kucharzy. Zmagania Mistrzów poprzedziły 8 godzinne warsztaty kulinarne pt. „Potrawy z mięsa wołowego”, podczas których uczniowie szkoły ćwiczyli swoje umiejętności kulinarne wraz z Mistrzami z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni.

Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoskich Kucharzy 2012

Działania projektowe V poczęstunek z okazji Dnia Matki połączony z promocją zdrowego odżywiania

Produkty realizacji projektu Spot reklamowy „ECO-FOOD-JUST-SEVEN” Zdjęcia z realizacji działań Dyplomy Podstrona projektu na stronie internetowej szkoły Artykuły w prasie i na stronach internetowych

Rezultaty realizacji projektu Udział w projekcie spowodował zmniejszenie spożycia chipsów, chamburgerów i frytek na korzyść warzyw i lekko strawnych produktów. Partnerzy projektu podczas wizyty wymienili się przepisami na tradycyjne potrawy. Uczniowie lepiej poznali kulturę własnego regionu i kraju dzięki przyrządzaniu i degustacji tradycyjnych potraw.

Cele realizacji projektu w roku szkolnym 2012/2013 Realizacja projektu w roku szkolnym 2012/2013 będzie odbywała się w kategorii „Region ojczysty, zwyczaje, święta, przepisy kulinarne” pod hasłem „Książka kucharska z przepisów naszych babć”. Cel realizacji projektu, to zachowanie receptur tradycyjnych i ulubionych potraw regionalnych zebranych przez uczestników projektu. Produktem projektu będzie książka kucharska, którą przekażemy partnerowi projektu.

Mocne strony realizacji projektu - zmiana nawyków żywieniowych uczniów, -nawiązanie współpracy partnerskiej ze szkołą z Niemiec, dzięki której wzrosła możliwość kształcenia umiejętności komunikowania się w języku niemieckim, -wzrost aktywności, samodzielności i zrozumienia różnic kulturowych między sąsiadami, -możliwość bezpośredniej współpracy w kraju partnera.

Dziękuję za uwagę