Naturalna lignoceluloza posiadająca działanie prebiotyczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Advertisements

Fotowoltaika inwestycje w oparciu o 80% datacji. Co to jest fotowoltaika? Fotowoltaika jest technologią umożliwiającą produkcję Energii elektrycznej ze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
ORGANIZACJA KONTROLI OZNAKOWANIA CE W ŚRODOWISKU PRACY – OMÓWIENIE PODSTAWOWYCH PROBLEMÓW POJAWIAJĄCYCH SIĘ W TOKU KONTROLI Warszawa - czerwiec 2005.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Co to jest przemoc ? DZIAŁANIA:  Jednorazowe lub wielokrotne, naruszające prawa lub dobra osobiste człowieka, w tym: narażające na utratę życia, zdrowia,
Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
GRUPY I ZESPOŁY © dr E.Kuczmera-Ludwiczyńska, mgr D.Ludwiczyński.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Praca naukowa finansowana ze środków na naukę w latach jako projekt badawczy zamawiany Problemy opieki nad osobami niesamodzielnymi w świetle.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Zużycie energii elektrycznej przez komputer stacjonarny i laptop.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
5 dni przed wakacjami Tydzień nauki opartej na doświadczeniu w szkole w Vasaramäki.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
INNOWACJE I PATENTY Innowacje i nowe technologie - przykład - Gepardy Biznesu Spotkania lokalne organizowane są w ramach projektu systemowego Urzędu Marszałkowskiego.
EWALUACJA JAKO ISTOTNY ELEMENT PROJEKTÓW SYSTEMOWYCH Sonia Rzeczkowska.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Definicje. Nazwa jest nieostra, gdy brak jest obiektywnych kryteriów pozwalających na jednoznaczne wskazanie jej desygnatów. Przykłady : łysy człowiek,
Jak sobie z nim radzić ?.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Konrad Benedyk Zarządzanie i Inżynieria Produkcji 1 rok, II stopień
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Zakład Utylizacyjny Sp. z o.o. w Gdańsku Czyste Miasto Gdańsk ① Zwolnienia/zatrudnienia w 2013 roku ( - 50 osób +51 ) ② Najczęściej występujące powody.
Pole wycinka kołowego r r α Wycinek kołowy, to część koła ograniczona dwoma promieniami. Skoro wycinek kołowy jest częścią koła, to jego pole jest częścią.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Każdy człowiek ma prawo do... - problem łamania praw człowieka w Azji.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Renata Maciaszczyk Kamila Kutarba. Teoria gier a ekonomia: problem duopolu  Dupol- stan w którym dwaj producenci kontrolują łącznie cały rynek jakiegoś.
Program „ dla Zdrowia” podsumowanie 5 lat pracy Gdańsk, r. Paulina Metelska Koordynator Programu „ dla Zdrowia”
Planowanie podatkowe Paweł Satkiewicz doradca podatkowy Parulski i Wspólnicy Doradcy Podatkowi Warszawa 24 listopada 2011 r.
Naturalne Planowanie Rodziny jako styl życia. mgr Michał Jurkiewicz.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Budżetowanie kapitałowe cz. III. NIEPEWNOŚĆ senesu lago NIEPEWNOŚĆ NIEMIERZALNA senesu strice RYZYKO (niepewność mierzalna)
Wybrane ptaki zimujące w Polsce
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Dofinansowanie UE [PLN]
Nowości w hodowli KHNO „POLAN” sp. z o.o..
W kręgu matematycznych pojęć
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
SYSTEM KWALIFIKACJI, AWANSÓW I SPADKÓW
CELE NATURALNEGO PLANOWANIA RODZINY
Jak przeciwdziałać zmianie klimatu?
Moje szczęście.
Podsumowanie wprowadzenia reformy emerytalnej w województwie lubuskim
Pawlicz, A. , Tokarz-Kocik, A. , Wolna-Samulak, A
Dodawanie liczb całkowitych
BADANIA ZUZYCIA BOCZNEGO SZYN W ROZJAZDACH KOLEJOWYCH
Próg rentowności K. Bondarowska.
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
DROGA PRZYJAZNA SPOŁECZEŃSTWU
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Porównywanie średnich prób o rozkładach normalnych (testy t-studenta)
Treść umowy o pracę wymiar czasu pracy termin rozpoczęcia pracy
„Polskie gospodarstwa rolnicze w pierwszych latach członkowstwa”
Dariusz Koralewski HP Solution Architect
Zapis prezentacji:

Naturalna lignoceluloza posiadająca działanie prebiotyczne OptiCell® Naturalna lignoceluloza posiadająca działanie prebiotyczne

Czym jest OptiCell®? Synergiczna kombinacja niefermentujących i fermentujących włókien 100% z naturalnej lignocelulozy TDF (= total dietary fibre): ~ 85% Lignina: ~ 30%

Tradycyjna lignoceluloza (FibreCell®) Wysoka zawartość włókna surowego Wolne od mykotoksyn Niski poziom neutralizacji kwasów GMO-free Efekt sytości Przesunięcie procesu fermentacji włókien w dalsze części jelita Przyśpieszenie przejścia treści przez okrężnicę Ograniczenie translokacji patogenów do jelita cienkiego Bardziej zwarta konsystencja odchodów

FibreCell® OptiCell® Włókno surowe: 65% ADL (lignina): 23,5 % NDF (Hemiceluloza, Celuloza, Lignina): 80% ADF (Celuloza, Lignina): 62% OptiCell® Włókno surowe: 53 % ADL (lignina): 30% NDF (Hemiceluloza, Celuloza, Lignina): 77% ADF (Celuloza, Lignina): 70%

OptiCell® Wysoka zawartość włókna surowego Wolne od mykotoksyn Niski poziom neutralizacji kwasów GMO-free Efekt sytości Przesunięcie procesu fermentacji włókien w dalsze części jelita Przyśpieszenie przejścia treści przez okrężnicę Ograniczenie translokacji patogenów do jelita cienkiego Bardziej zwarta konsystencja odchodów

Dodatkowe efekty działania OptiCell® Efekt prebiotyczny Wiązanie i dezaktywacja patogenów Wysoka koncentracja bioaktywnych lignan Łagodzenie stresu Ekonomiczne efekty OptiCell®

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 1. Efekt prebiotyczny Polepsza proces powstawania kwasu mlekowego (Prof. Zentek, Freie Universität Berlin, 2006)

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 1. Efekt prebiotyczny Przyśpiesza proces powstawania kwasu mlekowego (Prof. Zentek, Freie Universität Berlin, 2006) Komponenty OptiCell® stabilizują florę bakteryjną

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 1. Efekt Prebiotyczny Przyśpiesza proces powstawania kwasu mlekowego (Prof. Zentek, Freie Universität Berlin, 2006) Komponenty OptiCell® stabilizują florę bakteryjną jelita Obniżenie poziomu amoniaku w jelicie (JACN 2001, Vol. 20, No. 4, 279-285)

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2 Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2. Wiązanie i dezaktywacja patogenów Wiązanie patogenów na powierzchni włókien OptiCell® University of Vienna and Veterinary Laboratory Invitro, 2006 Salmonella E.coli

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2 Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2. Wiązanie i dezaktywacja patogenów Wiązanie

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2 Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2. Wiązanie i dezaktywacja patogenów Powstawanie Kwasu mlekowego

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2 Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2. Wiązanie i dezaktywacja patogenów Dezaktywacja patogenów

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2 Dodatkowe efekty działania OptiCell® 2. Wiązanie i dezaktywacja patogenów Po powstaniu kwasu melkowego     

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 3 Dodatkowe efekty działania OptiCell® 3. Wysoka koncentracja bioaktywnych lignan Medycyna wskazuje, iż poniższe lignany mają pozytywny efekt na układ dokrewny 7-Hydrosymatairesinol Secoisolariciresinol Lariciresinol Nortrachelogenin

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 4. Działanie antystresowe Nieznane składniki OptiCell® posiadają antystresowe działanie (badania w trakcie) Eur Child Adolesc Psychiatry 2006, 15(6): 329-335 Grupa OptiCell® Grupa kontrolna

Dodatkowe efekty działania OptiCell® 5. Ekonomiczne efekty OptiCell® % Oszczędność dzięki OptiCell® 1% lignoceluloza (FibreCell®) + 500ppm prebiotyk (FOS) 1% lignoceluloza (FibreCell®) + 1,000ppm prebiotyk (FOS) 1% OptiCell®

Dawkowanie OptiCell® Maciory prośne/Lochy karmiące 2 – 3 % Tuczniki 0.5 – 1.5 % Prosięta 1 – 2 % Brojlery 0.5 – 1.5 % Indyki 1 – 2 % w fazach krytycznych Króliki 2 – 5 % Gryzonie 1 – 2 %

Przykład: Pasza dla prośnych loch Bez stosowania OptiCell® Stosując OptiCell® Zboża (jęczmień, pszenica,..) 58.5 56.8 Nasiona rzepaku/śruta słonecznikowa 13.0 11.0 Śruta pszenna 5.0 15.0 Otręby pszenne Wysłodki 6.5 Minerały 2.3 2.5 Premix 1.0 Lizyna 0.2 OptiCell® - 2.0 100.0 Włókno surowe 8.0 %

Actual trials – Weaners University of Veterinary Medicine Vienna, 2006 62 szt. odsadzonych prosiąt (4 tydzień życia) Długość trwania próby: 44 dni 14 dni: standardowa pasza dla prosiąt Grupa doświadczalna dodatkowo pobierała 1,0% OptiCell® ME nie była zbilansowana do poziomu energii w grupie kontrolnej Jakość odchodów i sucha masa były sprawdzane po 14 dniach

Actual trials – Weaners University of Veterinary Medicine Vienna, 2006 Control group OptiCell® group Liczba zwierząt 32 39 Upadki Średnia początkowa waga zwierząt (kg) 8.34 8.25 Średnia koncowa waga zwierząt (kg) 11.97 Spozycie paszy/sztuka (kg) 5.05 5.06 Jakość odchodów (w skali 1-5) 3.4 2.1 Sucha masa odchodów 28.05 31.83 Dzienny przyrost (g) 259 266 Feed conversion 1.39 1.36 Dlugość pierwszego doświadczenia 14 Koszty leczenia (EUR)

Actual trials – Weaners Jakość odchodów – sucha masa odchodów Grupa OptiCell® +13.5% Grupa kontrolna Sucha masa odchodów (%) University of Veterinary Medicine Vienna, 2006

Actual trials – Weaners University of Veterinary Medicine Vienna, 2006 71 szt. Odsadzonych prosiąt (4 tydzień życia) Długość próby: 44 dni Od 6 tygodnia życia: Standardowa pasza dla prosiąt Grupa doświadczalna dodatkowo pobierała 1,0% OptiCell® ME zbilansowana do poziomu grupy kontrolnej

Actual trials – Weaners University of Veterinary Medicine Vienna, 2006 Grupa kontrolna Grupa OptiCell® Liczba zwierząt 32 39 Upadki Średnia początkowa waga zwierząt (kg) 8.34 8.25 Średnia koncowa waga zwierząt (kg) 31.25 31.74 Spożycie paszy/ sztuka (kg) 34.8 35.9 Dzienny przyrost (g) 532 546 Wykorzystanie paszy 1.518 1.528 Długość doświadczenia 44 Koszty leczenia/sztuka (EUR)

Actual trials – Weaners University of Veterinary Medicine Vienna, 2006 62 szt. odsadzonych prosiąt (4 tydzień) Długość próby: 45 dni Pasze własne dla prosiąt bazujące na jęczmieniu przez 2 tygodnie Następnie: pasze własne dla prosiąt bazujące na kukurydzy Grupa doświadczalna pobierała 1,0% OptiCell® ME nie była zbilansowana do poziomu grupy kontrolnej

Actual trials – Weaners University of Veterinary Medicine Vienna, 2006 Grupa kontrolna Grupa OptiCell® Liczba zwierząt 32 30 Upadki 1 Średnia początkowa waga zwierząt (kg) 8.53 8.97 Średnia końcowa waga zwierząt (kg) 31.86 33.29 Spożycie paszy/ sztuka (kg) 38.30 39.93 Jakość odchodów Wilgotne Dobra konsystencja Dzienny przyrost (g) 518 540 Wykorzystanie paszy 1.64 Długość doświadczenia (dni) 45 Koszty medyczne/ sztuka (EUR) 1.10

Wniosek = OptiCell® Lignoceluloza + wysoce fermentujące włókna => Kombinacja: pozytywnego efektu lignocelulozy + dodatkowo efekt prebiotyczny   => Synergiczny efekt: dla zdrowia zwierząt + zysk                          = OptiCell®