CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Powiatowy Urząd Pracy w Śremie Powiatowy Urząd Pracy w Śremie SFINANSUJEMY NOWE MIEJSCA PRACY Śrem, 4 listopada 2010 roku.
Advertisements

Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
ORGANIZACJA KONTROLI OZNAKOWANIA CE W ŚRODOWISKU PRACY – OMÓWIENIE PODSTAWOWYCH PROBLEMÓW POJAWIAJĄCYCH SIĘ W TOKU KONTROLI Warszawa - czerwiec 2005.
Niedozwolone postanowienia umowne we wzorach umów pośrednictwa handlu nieruchomościami ` Zygmunt Rajchemba Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Delegatura.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
1 Kobiety na rynku pracy. 2 Współczynnik aktywności zawodowej kobiet i mężczyzn w wieku w Polsce i w UE w 2013 roku.
INFORMA CJA o wynikach kontroli artykułów dla dzieci III kwartał 2014 r.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Organizacyjno-Prawny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
PRAWO HANDLOWE Mateusz Kabut Katedra Prawnych Problemów Administracji i Zarządzania.
Sprawozdawczość. Podstawowe terminy Okres sprawozdawczy  3 kolejne miesiące, licząc od daty zawarcia umowy o dofinansowanie projektu Rodzaje raportów.
Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie 134, Warszawa, Polityka regulacyjna państwa w zakresie dostępu do infrastruktury na.
Umowy Partnerskie w projektach zbiór najważniejszych składników Uwaga! Poniżej znajdują się jedynie praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia umów. Dokładne.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
STOSOWANIE PROCENTÓW W ŻYCIU CODZIENNYM. Procenty na co dzień  kredyty i lokaty w bankach są na określony procent.
ETYKIETY WYNIKI KONTROLI. najta ń sza pó ł ka cenowa, kontrola IH
Odpowiedzialność porządkowa pracowników Za nieprzestrzeganie przez pracownika: ustalonego porządku, regulaminu pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny.
I.Efekty II.Procesy III.Funkcjonowanie szkoły IV.Zarządzanie szkołą.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
ING BANK Faktoring –Jednostkom organizacyjnym Lasów Państwowych oferujemy faktoring krajowy z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy (bez regresu, pełny).
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
VIII Posiedzenie Podlaskiego Komitetu Monitorującego Kontrakt Wojewódzki Podlaski Urząd Wojewódzki | Białystok | Luty 2006 Projekt współfinansowany przez.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Miniprzedsiębiorstwo założyło 6 uczennic z klasy 2a.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
UŻYTKOWANIE Literatura: red. E. Gniewek, P. Machnikowski, Zarys prawa cywilnego, Warszawa 2014 red. E Gniewek, Kodeks Cywilny. Komentarz, Wydanie 4, Warszawa.
Fundacja Hospicyjna powstała na początku 2004 roku.
 Co to jest bank? Co to jest bank?  Lokata Lokata  Super konto GRAFITTI Super konto GRAFITTI  Karta kredytowa Karta kredytowa  Karta bankomatowa.
Biznes Wielkopolska to magazyn, który ukazuje się od 2003 roku. Magazyn powstał jako element promocji firm wyróżnionych certyfikatem „Najwyższa Jakość”
„Inicjatywa JEREMIE – pozadotacyjna forma wsparcia wielkopolskich firm” Tadeusz Wojtaszak Kierownik Działu Sprzedaży Poznań, r.
NADZÓR RYNKU RAPORT. na produkcie dla konsumenta w dowolnym państwie Unii Europejskiej - bezpieczeństwo użytkowania deklaracja, że wprowadzany do obrotu.
Olsztyn, 8 września 2016 r. MAŁY RUCH GRANICZNY. 2 OKRES OSOBY KRAJOWE RAZEM KRAJOWE OSOBY ZAGRANICZNE RAZEM ZAGRANICZNE ŁĄCZNIE KRAJOWE I ZAGRANICZNE.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
WNIOSKI Z KONTROLI I NADZORU NAD REALIZACJĄ ZADAŃ POMOCY SPOŁECZNEJ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Prawo cywilne i handlowe – zajęcia nr 1
Nieprawidłowości w aptekach ogólnodostępnych stwierdzone podczas kontroli Inspekcji Farmaceutycznej miarą jakości usług farmaceutycznych Mariola Drozd1,
Ucz i ucz się z TIK!.
Lokalne źródła prawa – zarys
Przejście zakładu pracy na innego pracodawcę
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Akredytacja w Szpitalu Uniwersyteckim
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Projekt „Podniesienie kompetencji studentów Wydziału Gospodarki Międzynarodowej” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zasady zdrowego odżywiania
Społeczny Zespół do spraw aktywizacji pszczelarstwa
Rzecznik Praw Dziecka.
Zasady dokonywania zamówień w projekcie
Odżywiaj się zdrowo 1.
Produkt i dochód narodowy
NAUKA ADMINISTRACJI mgr Karina Pilarz.
1.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020
Treść umowy o pracę wymiar czasu pracy termin rozpoczęcia pracy
Zapisy na dyżur wakacyjny do oddziałów przedszkolnych
WYBRANE ZAGADNIENIA PROBABILISTYKI
Gospodarowanie odpadami
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ Pierwsza tego typu kontrola Inspekcji Handlowej (IH). Odbyła się na terenie całej Polski równolegle z kontrolami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Trwała od kwietnia do maja 2016 r.

Działania IH: Sprawdzono 99 firm cateringowych dostarczających posiłki do 234 szpitali. Placówki wytypowano na podstawie informacji przekazanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS). Zastrzeżenia wzbudziło 61 sprawdzonych placówek. Nie zawsze pacjenci otrzymywali potrawy odpowiedniej jakości.

szynka wieprzowa z golonką Nieprawidłowości Najczęściej nieprzestrzegano terminów przydatności produktów spożywczych do spożycia (13 firm cateringowych i 108 partii na 1083 sprawdzone partie). szynka wieprzowa z golonką przeterminowana 3 miesiące przykład

80 g 5 do 50 g Nieprawidłowości Pacjentom podawano posiłki, które miały zaniżoną wagę w stosunku do deklaracji w jadłospisie (13 firm cateringowych i 15 partii na 155 sprawdzonych w tym zakresie). porcja bitek schabowych była lżejsza od 5 do 50 g według jadłospisu jedna porcja powinna ważyć 80 g przykład

30 mg/kg 20 mg/kg glutenu Jaki skład miały posiłki podawane pacjentom? W laboratoriach UOKiK zbadano 65 partii (6 przedsiębiorców). Zastrzeżenia wzbudziło 7 partii. zbyt wysoka zawartość glutenu w „sosie bezglutenowym” stwierdzono 30 mg/kg zgodnie z przepisami, produkt bezglutenowy może zawierać do 20 mg/kg glutenu przykład

Inspektorzy IH przyjrzeli się także umowom zawieranym przez szpitale z firmami cateringowymi. Szpitale weryfikowały działania firm w różny sposób, m.in. poprzez: codzienne wizyty dietetyka szpitalnego, który sprawdzał jakość wydawanych posiłków, jedynie kontakt mailowy, wyłącznie w razie nieprawidłowości. Zdarzało się, że szpital nie interesował się tym, jakie posiłki dostarcza catering. przykład

produkty te podano tylko przykład mimo warunku w umowie: „warzywa i owoce dla każdej diety do śniadania i kolacji” produkty te podano tylko 3 razy w ciągu dekady przykład umowa wymagała planowania w jadłospisach różnych rodzajów wędlin wysokiej jakości, niezawierających skrobi, soi, a w sezonie zimowym zakazywała podawania surówki z białej kapusty z jadłospisu wynikało, że dodatkiem do śniadań był głównie pasztet lub salceson, a zimą do obiadu podawano surówkę z białej kapusty

Działania Inspekcji Handlowej: O nieprawidłowościach zawiadomiono kierowników szpitali, organy nadzoru sanitarnego, urzędy miar, inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Narodowy Fundusz Zdrowia. Zaapelowano o zwiększenie nadzoru nad firmami dostarczającymi posiłki do szpitali. Za nieprzestrzeganie m.in. dat minimalnej trwałości 27 osób ukarano mandatami na łączną kwotę 5,7 tys. zł. przykład