Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020"— Zapis prezentacji:

1 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020

2 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Budżet dla Polski na lata 2014–2020 – 556,9 mln EUR, z tego: 473,4 mln EUR (85%) – z budżetu UE 83,5 mln EUR (15%) – z budżetu krajowego PO PŻ 2014–2020 obejmuje: zakup i dystrybucję żywności wśród osób najbardziej potrzebujących działania towarzyszące prowadzone przez organizacje partnerskie mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – instytucja zarządzająca KOWR – instytucja pośrednicząca i beneficjent

3 Z roku na rok zwiększa się budżet i asortyment produktów
Podprogram 2014 5 produktów 37 mln zł Podprogram 2015 16 produktów 265 mln zł Podprogram 2016 297 mln zł Podprogram 2017 21 produktów 340 mln zł Podprogram produktów mln zł

4 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 „POPŻ”
* POPŻ – jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Unijnego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym; * KOWR w realizacji POPŻ jest zarazem beneficjentem i instytucją pośredniczącą: * Jako beneficjent jest odpowiedzialny za przygotowywanie i przeprowadzanie przetargów na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich, * Jako instytucja pośrednicząca odpowiada za nadzór nad dostawami żywności przez wykonawców oraz nad dystrybucją żywności realizowaną przez organizacje partnerskie. * Asortyment produktów spożywczych dostarczony do magazynów organizacji partnerskich obejmował: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser żółty, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy, olej rzepakowy, gołąbki w sosie pomidorowym.

5 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 „POPŻ”
* W podprogramie 2017 zrealizowano dostawy w ilości ok. 69 tys. ton artykułów spożywczych o wartości ok. 340 mln zł. * W realizacji podprogramu 2017 uczestniczyło blisko 1,4 mln osób. * W ramach działań towarzyszących organizacje partnerskie zrealizowały: - warsztaty kulinarne, dietetyczne, edukacji ekonomicznej, - Programy edukacyjne propagujące zasady zdrowego odżywiania i przeciwdziałanie marnowaniu żywności * liczba osób objęta działaniami towarzyszącymi obejmowała ponad 160 tys. osób. * KOWR współpracował przy realizacji programu POPŻ z organizacjami partnerskimi: - Federacja Polskich Banków Żywności - Caritas Polska - Polski Komitet Pomocy Społecznej - Polski Czerwony Krzyż * W ramach współpracy w podprogramie 2017 na terenie województwa pomorskiego rozdysponowano ok ton żywności, o wartości ok zł. * Obecnie KOWR realizuje podprogram 2018, który będzie realizowany od października 2018 do czerwca 2019. - Zaplanowano dystrybucję artykułów spożywczych na ok. 66 tys. ton o wartości ponad 285 mln zł.

6 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – „POPŻ” - realizacja podprogramu 2017 w woj. Pomorskim Nazwa OPOP Ilość żywności przekazana osobom potrzebującym w tonach Liczba osób objęta pomocą żywnościową Liczba działań towarzyszących Liczba osób objęta działaniami towarzyszącymi FPBŻ 3 112 63 240 487 6 981 PKPS 408 7 481 27 615 Caritas Polska 100 1 959 12 289 PCK 770 14 821 93 1 714 Ogółem 4390 87 501 619 9 599

7 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020"

Podobne prezentacje


Reklamy Google