ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
RECEPTA NA ZDROWIE? AKTYWNY STYL ŻYCIA! ZBILANSOWANA DIETA…
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PROWADZIMY ZDROWY STYL Ż YCIA Dobre rady zwi ą zane z prawid ł owym stylem ż ycia.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
PRODUKTY VISION: DLA PŁCI PIĘKNEJ -DLA KOBIET ! On-line konferencja Laureata Pierwszej Krajowej Nagrody «Zdrowe.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
stanów fizjologicznych.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zasady prawidłowego żywienia
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Jak żyli ludzie 1000 lat temu?
Śniadanie daje Moc.
Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zdrowie w porcji
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia” Szkoła Podstawowa im. Ojca Piotra Palucha w Skomielnej Czarnej

DOBRE RELACJE MIEDZYLUDZKIE ZDROWIE HIGIENA WYPOCZYNEK DOBRE RELACJE MIEDZYLUDZKIE PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE POZYTYWNE MYŚLENIE AKTYWNOŚĆ RUCHOWA

Z OKREŚLONĄ INTESYWNOŚCIĄ co najmniej 30 minut dziennie AKTYWNOŚĆ RUCHOWA SYSTEMATYCZNA Z OKREŚLONĄ INTESYWNOŚCIĄ PN WT ŚR CZW PT SOB ND Bądź aktywny !!! co najmniej 30 minut dziennie

Uśmiech dla wszystkich!!! POZYTYWNE MYŚLENIE RADOŚĆ ZADOWOLENIE Uśmiech dla wszystkich!!!

nasiona roślin strączkowych Mleko i produkty z mleka PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Tłuszcze, orzechy Mięso, drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych Mleko i produkty z mleka Produkty zbożowe Warzywa i owoce

DIETA DZIECKA Moja dieta jest bogata w wapń, żelazo oraz witaminy Jem 4–5 regularnych posiłków Ograniczam cukier, słodycze i sól Spożywam urozmaicone posiłki

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE warzywa i owoce

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE WARZYWA I OWOCE PRODUKTY ZBOŻOWE PEŁNOZIARNISTE I RAZOWE, W KAŻDYM POSIŁKU WARZYWA I OWOCE PRODUKTY ZBOŻOWE W PROPOCJI 3:1, 400 g W 5 PORCJACH, W KAŻDYM POSIŁKU

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE NABIAŁ PRODUKTY BIAŁKOWE MIĘSO 0,5 KG TYG. WIĘCEJ RYB, NASION I JAJ NABIAŁ PRODUKTY BIAŁKOWE 2 PORCJE DZIENNIE

Ograniczenie tłuszczów PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Więcej olejów roślinnych TŁUSZCZE Ograniczenie tłuszczów zwierzęcych

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Pamiętaj!!! WODA 1,5 LITRA DZIENNIE ZIOŁA ZAMIAST SOLI

Wybieram owoce i orzechy!!! PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE REZYGNUJEMY Wybieram owoce i orzechy!!!

GOSPODARSTWA EKOLOGICZNE NAJBLIŻSZEJ OKOLICY LOGO MY

EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ NASZEJ GMINY Warzywa z przydomowych ogródków w których stosuje się tylko nawóz naturalny Przepyszne i soczyste owoce z sadów Dary lasu

EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ NASZEJ GMINY LICZNE GOSPODARSTWA Ser biały Mleko Śmietana Jaja Mięso Drób LICZNE GOSPODARSTWA Wędliny

GOSPODARSTWA EKOLOGICZNE Myśl globalnie… jedz lokalnie!!! Wybieram żywność naturalną i produkowaną lokalnie!!!

WYPOCZYNEK AKTYWNY BIERNNY

CZYSTOŚĆ I PIELEGNACJA HIGIENA OSOBISTA HARTOWANIE CZYSTOŚĆ I PIELEGNACJA

FESTYN ZDROWIA Razem dla Zdrowia 5 czerwca 2016 r. Godzina 1400