Marek W. Chmielewski CHOROBA ZARODNIKOWCOWA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 6: Zjawisko tarcia i jego wpływ na pracę ciągników i maszyn rolniczych (1 godz.) 1. Zjawisko tarcia 2. Tarcie ślizgowe.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
Zużycie narzędzia CoroKey 2006 – Practical tips / Tool wear.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Sytuacja psychologiczna kobiet z rodzinną historią raka piersi Maria Rogiewicz Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej.
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
Depresja jest stanem charakteryzującym się długotrwale obniżonym nastrojem oraz szeregiem innych objawów psychicznych i somatycznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
IN VITRO. Jest to zapłodnienie polegające na połączeniu komórki jajowej i plemnika, w wyniku badań laboratoryjnych, poza żeńskim układem rozrodczym inaczej.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
M ETODY POMIARU TEMPERATURY Karolina Ragaman grupa 2 Zarządzanie i Inżynieria Produkcji.
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
Program „ dla Zdrowia” podsumowanie 5 lat pracy Gdańsk, r. Paulina Metelska Koordynator Programu „ dla Zdrowia”
Jaki wpływ na życie człowieka mają pszczoły? Projekt edukacyjny.
Aktywność fizyczna Dobre nawyki Siedzenie odpowiednie Stanowisko pracy Sport Twoja kondycja psychiczna Pozostając w ruchu organizm produkuje więcej.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Najważniejsze Informacje o dawstwie szpiku
Zabezpieczenie społeczne Ubezpieczenie chorobowe – część I
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Najważniejsze Informacje o dawstwie szpiku
Temat: Jesteśmy sobie potrzebni – słów kilka o bioróżnorodności.
System wspomagania decyzji DSS do wyznaczania matematycznego modelu zmiennej nieobserwowalnej dr inż. Tomasz Janiczek.
WPŁYW ZANIECZYSZCZENIA ŚWIATŁEM
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
RUCH jest : potrzebą biologiczną zwierząt i ludzi,
NIETRZYMANIE STOLCA.
KURS STRAŻKÓW RATOWNIKÓW OSP TEMAT 7: Zadania strażaków w zastępie
KURS STRAŻKÓW RATOWNIKÓW OSP TEMAT 7: Zadania strażaków w zastępie
WYBRANE ZAGADNIENIA PROBABILISTYKI
Wsparcie uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
Zapis prezentacji:

Marek W. Chmielewski CHOROBA ZARODNIKOWCOWA Nosemoza Choroba sporowcowa Nosema disease nosemosis apium

Czynnik etiologiczny – Grzyb Nosema apis Postać wegetatywna - w organizmie pszczół Postać przetrwalnikowa -spory - owalne, o lekko zwężonym jednym biegunie ( 4-6 x 2-4µm) - chitynowa otoczka z mikropyle, cytoplazma, 5 jąder, 2 wodniczki

cytoplazma komórek nabłonka jelita środkowego Cykl rozwojowy N.apis Miejsce namnażania: cytoplazma komórek nabłonka jelita środkowego 2 podziały merogonialne Meront  merozoity 1 podział sporogonialny  sporont  sporopblast  2 potomne spory

Cykl rozwojowy czas trwania zależy od temperatury ( 10-37°C) i wielkości dawki zakażającej (śr. 100 spor) średnio trwa 5-6 dni (temp.optymalna: 30-35°C) inwazja komórek nabłonka przebiega od tyłu ku przodowi j.środkowego przez spory: - zawarte w treści pokarmowej - uwalniane do światła jelita - znajdujące się w sąsiadujących komórkach Liczba spor w j.środkowym: 30-50 mln. (wraz zawartymi w kale ~ 500 mln.) w pełni rozwinię- tym procesie chorobowym ( śr. 2 tygodnie).

Kał zakażonych owadów zanieczyszczający: Źródła zakażenia Kał zakażonych owadów zanieczyszczający: a/. wnętrze uli - zapasy miodu, pyłku, plastry, ściany uli, maty, podkarmiaczki b/. środowisko zewnętrzne Pszczoły zarażają się: bezpośrednio pobierając pokarm zanieczyszczony sporami w czasie zjawiska trofalaksji w czasie wykonywania prac czyszczenia gniazda i powłok ciała

Drogi rozprzestrzeniania się choroby łączenie rodzin chorych ze zdrowymi zasilanie rodzin pszczołami wykorzystywanie nieodkażonych zpasów pokarmu i sprzętu pochodzącego z chorych rodzin błądzenie pszczół rabunki niekontrolowany obrót rodzinami pszczelimi matki pzszczele

Patogeneza W zarażonych komórkach nabłonka dochodzi do zmian świadczacych o lizie komórek (duże wakuole, pozostałości glikogenu, agregaty rybosomów obniżenie lub zanik aktywności niektórych enzymów obumarcie i złuszczenie komórek wydzielniczych i regeneracyjnych Upośledzone trawienie i wchłanianie pokarmu pobranego przez pszczoły

Zmiany stanu i funkcjonowania innych struktur i organów wewnętrznych zmiany składu hemolimfy degeneracja gruczołów gardzielowych degeneracja ciała tłuszczowego zanik ciała tłuszczowego degeneracja jajników (u matek )

Zaburzenia metabolizmu i czynności fizjologicznych Zmniejszone zużycie tlenu i wody zwiększone pobieranie pokarmu skrócenie czasu i ilości mleczka wydzielanego przez gruczoły gardzielowe robotnicwcześniejsze podejmowanie prac czyścicielek przez robotnice gorsze warunku wychowu czerwia obniżenie kondycji i liczebności nowych pokoleń pszczół. Skrócenie długości życia (u robotnic o 10-40%, u matek do 75%)

Czynniki stymulujące rozwój choroby. warunki klimatyczne, kóre warunkują sezonową zmienność nasilenia choroby warunki żywieniowe: - pyłek (decydujący wpływ na kondycję pokolenia zimowego pszczół) - jakość zapasów zimowych (miód spadziowy, pokarm sfermentowanybiegunki niepokojenie rodzin  rozlunienie kłębu  większe spożycie pokarmu  przepełnienie jelita prostego - biegunka utrata matki 

Symptomatologia Postać przewlekła (postać przewlekła) - zwiększony osyp zimowy -słaba siła rodzin wiosną - zły rozwój w ciągu sezonu - obniżona produkcja pasieczna Postać ostra (jawna) - niepomyślny przebieg zimowli - garstka pszczół po zimie - osypywanie się rodzin - wyleganie pszczół przed ulem -biegunka

                                          <>

Zarażenie matek pszczelich Słabe czerwienie matek Skrócenie długości życia Częsta wymiana matek przez pszczoły

Choroba zarodnikowcowa predysponuje do: Namnażania się wirusa czarnych mateczników, wirusa włókienkowego, wirusa Y namnażania Malpighamoeba mellificae (choroba pełzakowa)

Kał na zasklepionych zapasach

Ślady kału na plastrze z zapasami

Ramka zanieczyszczona kałem

Ściana ula ze śladami biegunki

Ściana ula pobrudzona kałem, martwe pszczoły na dennicy i „garstka” pszczół na plastrze

Boczna ściana ula intensywnie zanieczyszczona kałem.

Mata ocieplająca i podkarmiaczka gniazdowa z plamami kału.

Martwe pszczoły na dennicy ula.

Rozpoznanie Oglądanie wypreparowanego przewodu pokarmowego pszczół próba wodna badania mikroskopowe

Wypreparowany przewód pkarmowy pszczoły zarażonej sporami N.apis

Pobieranie osypu przez wylotek.

Martwe pszczoły pobrane z dna ula tworzące tzw. osyp

Osyp zimowy - martwe pszczoły, okruchy wosku, martwe szkodniki, kryształki zapasów, itp.

Przygotowanie prób do badań mikroskopowych Pszczoły martwe z osypu lub pszczoły żywe (50-100 owadów w próbie) Pszczoły badane indywidualnie(% zarażonych pszczół, lub śr.l.spor/pszcz.) Pszczoły badane jako próba zbiorcza - wynik w przyjętej skali lub w śr.l.spor/pszcz.

Metody badania mikroskopowego. prosta metoda wykrywania infekcji - wg zaleceń OIE orientacyjna metoda - liczenie spor w 10 polach widzenia - skala 3 stopniowa:(do 20 spor - poraż. niskie, 20-100 - średnie, pow.100 wysokie) ilościowa ocena stopnia porażenia przy użyciu hemocytometru ilościowa ocena stopnia porażenia wg.procedury diagnostycznej OIE

Spory N.apis - obraz mikroskopowy (pow.400 krotne)

Spory N.apis - obraz mikroskopowy (owalne,ciemna otoczka, jasne, opalizujące wnętrze komórek)

Spory N.apis - obraz mikroskopowy.

Siatka hemocytometru Bürkera.

Rozpoznanie różnicowe Komórki drożdży zarodniki grzybów ziarna pyłku cysty Malpighamoeba mellificae

Zwalczanie, zapobieganie Zabiegi sanitarno-hodowlane: - wymiana plastrów - dezynfekcja zapobiegawcza sprzętu pasiecznego i plastrów po sezonie - przesiedlanie rodzin z objawami biegunki i dezynfekcja bieżąca - zimowanie rodzin silnych zakaz łączenia rodzin silnych ze słabymi - zapobieganie rabunkom i błądzeniu - okresowa wymiana matek pszczelich po wycofaniu fumagiliny brak leku