Rolnictwo ekologiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Dodatki do żywności „E”
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Ochrona środowiska – Dyrektywa Azotanowa
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Ramowa Dyrektywa Wodna – cele, zadania, przeprowadzone prace
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Przepisy prawa dotyczące żywności
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
RURAL DEVELOPMENT IN THE EUROPEAN UNION 15 CZERWCA 2011 DG ENV: water directives, agri-environmental programmes Dr inż. Agnieszka Romanowicz European Commission.
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
Autor: inż. Ryszard Wiszowaty
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Barbara Sazońska Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom
Tradycyjne Greckie Produkty
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
Rolnictwo ekologiczne
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Rolnictwo:.
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Departament Płatności Bezpośrednich
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Aktualne przepisy w zakresie przechowywania i użytkowania odczynników chemicznych w szkołach Lublin, dnia r. Renata Gawron Oddział Higieny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywność ekologiczna.
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Propozycje działań demonstracyjnych
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Rolnictwo ekologiczne haccp-polska.pl

Spis treści Wstęp Definicja rolnictwa ekologicznego Zasady stosowane w ekorolnictwie Korzyści System kontroli w rolnictwie ekologicznym Podstawa prawna Żywność ekologiczna Oznakowanie produktu Bibliografia

1. Wstęp Dzięki stosowaniu rolnictwa ekologicznego osiąga się następujące cele: • ochrona środowiska produkcji rolniczej tj. gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarstwa rozumianego jako system ekologiczny), • wysoka jakość biologiczna płodów rolnych nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie, bez ingerencji człowieka.

2. Definicja rolnictwa ekologicznego Rolnictwo ekologiczne, ekorolnictwo - alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze mechanizmy - poprzez stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie - zapewnia trwałą żyzność gleby, zdrowotność zwierząt, nie zatruwa środowiska a przy tym pozwala produkować wysokiej jakości, zdrowe produkty rolnicze.

2. Definicja rolnictwa ekologicznego Rolnictwo ekologiczne wywodzi się od krajów wysoko uprzemysłowionych. Bardzo mocno rozpowszechnione jest obecnie w Niemczech. Żywność produkowana metodami naturalnymi powstaje w  bezpiecznym i czystym środowisku, bez stosowania nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Zmniejsza się zanieczyszczenie gleby i wód gruntowych. Gospodarstwa ekologiczne powinno znajdować się w czystym środowisku, z dala od obszarów zdegradowanych zanieczyszczeniami.

3. Zasady stosowane w ekorolnictwie Metody uprawy roślin oraz chowu zwierząt gospodarskich stosowane w ekorolnictwie w znacznie większym stopniu, w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem, uwzględniają wymagania ekologii. Dąży się tu do zmniejszenia obciążenia środowiska naturalnego. Opracowano wiele technologii rolniczych działających zgodnie z prawami przyrody. Stopniowo ustaliły się ostre standardy i za gospodarstwa ekorolnicze dziś uznaje się te w których:

3. Zasady stosowane w ekorolnictwie nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, w celu zwalczania chorób, szkodników i chwastów wykorzystując w tym celu przede wszystkim prawidłowy płodozmian oraz metody biologiczne i agrotechniczne, w terenie uprawnym pozostawia się zbiorniki i cieki wodne a nawet buduje nowe zamiast stosowanej dotychczas totalnej melioracji,

3. Zasady stosowane w ekorolnictwie 3) powszechnie stosuje się nawozy zielone, szczególnie z roślin motylkowych co w połączeniu z kompostem, obornikiem i przy udziale wapnowania pozwala utrzymać strukturę i żyzność gleby na prawidłowym poziomie’ 4) używa się maszyn i narzędzi chroniących glebę, poprawiających jej strukturę, oszczędzających energię; elementarna zasada ekologicznej uprawy roli brzmi: płytko orać, a głęboko spulchniać, chodzi o to, aby nie odwracać gleby, ponieważ niszczy to naturalną stratyfikację mikroorganizmów glebowych,

Korzyści z rolnictwa ekologicznego: pestycydy nawozy roślinne ochrona gleby bogactwo świata zwierzecego

5. System kontroli w rolnictwie ekologicznym Dla konsumenta bardzo istotne jest to, że wszyscy producenci ekologiczni, zarówno rolnicy, jak i przetwórcy, dobrowolnie poddają się specjalnemu systemowi kontroli, który ma zagwarantować, że produkty oferowane jako ekologiczne, rzeczywiście spełniają wymogi określone w przepisach. Polski system kontroli w rolnictwie ekologicznym składa się z komercyjnych jednostek certyfikujących oraz nadzorującego je organu państwowego, jakim jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

6. Podstawa prawna Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych; Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli; Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

7. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem: • ekologicznym • ekonomicznym • społecznym

7. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna dostępna już w wielu sklepach różni się od żywności konwencjonalnej m.in. tym, iż: do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych; w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych; ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

8. Oznakowanie produktu Znak rolnictwa ekologicznego pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania specjalnej ustawy i posiadają certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się: - nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent (polskie upoważnione jednostki certyfikujące i ich kody zamieszczono na stronie 2),

8. Oznakowanie produktu napis: "Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE" lub "produkt rolnictwa ekologicznego", - nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy. Często pojawia się też znak stowarzyszenia rolników ekologicznych (np. Ekoland) lub unijny znak "Rolnictwo Ekologiczne". Tak oznaczona etykieta gwarantuje, że minimum 95% składników produktu pochodzi z upraw ekologicznych, a proces produkcyjny był nadzorowany.

9. Bibliografia 1. www.wikipedia.pl 2. www.tuv.com/pl/rolnictwo_ekologiczne.html 3. www.minrol.gov.pl 4. http://www.cebz.pl/Korzysci_z_rolnictwa_ekologicznego.html