Chemia w życiu gimnazjalisty

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Wody mineralne i lecznicze
Zdrowa kanapka.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dżus-wyciskane soki substancje odżywcze zawarte w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców organizm wchłania wciągu 15 minut co sprawia, że wypicie codziennie.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Wartości odżywcze orzechów.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Chemia w życiu gimnazjalisty W jakich miejscach na co dzień spotykamy się z chemią ?

Pieczywo, wędlina, majonez i ogórek Poranek Poranna toaleta: Pasta do zębów Szampon Śniadanie: Herbata z cytryną Pieczywo, wędlina, majonez i ogórek

Pasta do zębów - składniki              

Pieczywo, wędlina, majonez, ogórek Pieczywo – tłuszcz, słód jęczmienny/pszenny, syrop glukozowy, dioctan sodu (E262), stabilizatory, mleko i jego przetwory, serwatka w proszku, kwas L-askrobinowy (E300), guma guar (E421). Wędlina - Mięso i podroby są źródłem wielu składników mineralnych, przede wszystkim żelaza (Fe)  tzw. żelazo hemowe – bardzo dobrze przyswajalne, cynku (Zn), miedzi (Cu), fosforu (P), siarki (S). Jest też źródłem witamin z grupy B. Majonez - gorczyca, żółtko, ocet, kwas cytrynowy, olej roślinny Ogórek - w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie, ma mało kalorii. Zawiera między innymi kwas foliowy.

Szampon – nie taka rzecz prosta Detergent: Głównym składnikiem większości szamponów jest roztwór mydła potasowego lub amoniowego, które w odróżnieniu od mydła sodowego są całkowicie rozpuszczalne w wodzie. Detergenty są podstawowym środkiem myjącym w szamponach oraz głównym czynnikiem powodującym ich tendencję do tworzenia piany. W wielu szamponach zastępuje się tradycyjne mydła potasowe i amonowe solami amonowymi i sodowymi monoestrów siarczanowych wyższych alkoholi alifatycznych , które jednocześnie pełnią rolę detergentu, składnika mieszaniny buforującej i środka antystatycznego. Ich użycie jest jednak sprawą kontrowersyjną, ze względu na ich działanie w środowisku i pewną, choć nie do końca potwierdzoną, toksyczność. W wielu szamponach występują one w stężeniach dochodzących do 30% masy całego szamponu. Szczególnie duże ich stężenie zawarte jest szamponach dla małych dzieci, nie podrażniających oczu, które nie zawierają dzięki temu w ogóle zwykłych mydeł, soli i buforów.

Drugie śniadanie – odrobina witamin nie zaszkodzi Co zawiera jabłko? pektyny – które wiążą metale ciężki i zmniejszają wchłanianie cholesterolu witaminę C – najwięcej w małych, kwaśnych, surowych i nieobranych ze skórki jabłkach witaminy – A, B1, B2 i E potas – niezbędny do pracy serca i mięśni żelazo – istotny składnik hemoglobiny, dzięki której transportowany jest tlen w naszym organizmie błonnik – dzięki niemu czujemy się syci przeciwutleniacze – działają przeciwnowotworowo i chronią system nerwowy krzem – poprawia wygląd włosów i paznokci minerały – wapń, fosfor, magnez

Obiad Kotlet z piersi kurczaka - mięso ptaków hodowlanych, zawierające duże ilości białka i małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków). W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną. W Polsce stanowi 25% spożywanego mięsa Ziemniaki – skrobia Surówka z marchewki – witamina A

Mięso drobiowe Główne zalety bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm mało tłuszczu, więc niska wartość energetyczna najwięcej tłuszczu pod skórą, co ułatwia jego oddzielanie dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych niska temperatura topnienia tłuszczu dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.

Przekąska Chipsy - kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R oznacza łańcuch węglowodorowy, a COOH jest grupą karboksylową znajdującą się na końcu tego łańcucha). Pojęcie kwasów tłuszczowych bywa rozszerzane na wszystkie alifatyczne niecykliczne kwasy karboksylowe. Coca-Cola – kwas fosforowy (V), kwas węglowy, kofeina

Chipsy - nie takie zdrowe jak się wydaje Popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków (najczęściej) lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu. Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół. Regularne spożywanie chipsów może mieć negatywne skutki zdrowotne. Akrylamid w nich obecny może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego, oraz może wywoływać przewlekły stan zapalny w organizmie, podnosząc ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Chipsy - nie takie zdrowe jak się wydaje

Kolacja Bułka pełnoziarnista z szynką, sałatą i ogórkiem Kawa zbożowa - Rodzaj kawy, jaką pijemy zależy od naszych upodobań. Wyróżniamy kawy kofeinowe (rozpuszczalne i parzone), bezkofeinowe i zbożowe. Kawa zbożowa jest najzdrowszą wśród nich. Dzięki zawartości wielu cennych składników mineralnych zalecana jest nawet dla kobiet w ciąży. W jej składzie nie znajdziemy ziaren kawy, tylko ziarna różnych zbóż. Bezkofeinowa kawa zbożowa dostarcza błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby stosujące diety odchudzające. Specyficzne właściwości kawy zbożowej powinny zachęcić nas do włączenia jej do codziennej diety. 11

Pełnoziarnista bułka z dodatkami Jeśli chcesz schudnąć powinnaś jeść co trzy godziny. Kanapka jest więc idealną przekąską podczas pracy lub nauki. Dietetyczni puryści może się oburzą, ale gdy nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, kanapka staje się sojusznikiem odchudzania. Połączenie chleba i dodatków daje nieskończenie dużo możliwości. Warzywa, mięso pieczone, ryby, sery, pasty, umieszczone w bułce, chlebie, picie to tylko niektóre z nich. Aby jeszcze bardziej urozmaicić przekąszanie i oszczędzić sobie czasu na przygotowanie posiłku, możesz kupować kanapki w specjalnych sklepach; omijaj jednak fast foody. Dzięki temu dopieścisz podniebienie i nie zbankrutujesz podczas odchudzania.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Zuzanna Smardzewska Zuzanna Pawłowicz Anna Kułakowska

Zdjęcia: Google grafika Źródło wiedzy Zdjęcia: Google grafika Informacje: Wikipedia