Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

1 TREŚĆ UMOWY O PRACĘ : Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności: 1) rodzaj pracy,
Składniki odżywcze.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
TEORIA I PRAKTYKA EDUKACJI UCZNIÓW ZDOLNYCH Realizacja przez szkoły zadań związanych z kształceniem i promowaniem uczniów szczególnie uzdolnionych w latach.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Pionierka ogół umiejętności związanych z budowaniem przez harcerzy.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Benchmarking – narzędzie efektywnej kontroli zarządczej.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Czyli często nieuzasadniony strach.
CZAS NA ZDROWIE.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Wybrane wyniki okresowej analizy realizowania przez szkołę zadań związanych z kształceniem i promowaniem uczniów szczególnie uzdolnionych w latach 2006/2007.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
ZAKRES I FORMY ZAANGAŻOWANIA LOKALNYCH GRUP DZIAŁANIA WE WDRAŻANIE REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO NA LATA
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Izabela Trzybińska kl. VI A
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Zasady zdrowego odżywiania
CZYM JEST BMI ?.
Świetlice szkolne w rzeczywistości prawnej
ROZDZIAŁ 3 – MASTITIS uzupełnione
PRAWIDŁOWE POSTĘPOWANIE PODCZAS UDOJU
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
CZYNNIK LUDZKI JAKO POTENCJALNE ŹRÓDŁO ZAGROŻEŃ W SYSTEMIE OCHRONY INFORMACJI NIEJAWNYCH OPRACOWAŁ: ppłk mgr inż. Janusz PARCZEWSKI, tel
KOMÓRKI SOMATYCZNE, MASTISIS, ROZRÓD – ĆWICZENIA Z RAPORTAMI WYNIKOWYMI Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru KOMÓRKI SOMATYCZNE Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru

KOMÓRKI SOMATYCZNE Uważa się, że około 30-50% bydła mlecznego w Polsce posiada wymię dotknięte mastitis. Tylko u 2-5% takich krów notuje się postać kliniczną, u pozostałych – zakażenia przebiegać mogą bezobjawowo, lub jako postać podkliniczna. Szkody finansowe spowodowane przez schorzenia wymienia są większe niż wywołane wszystkimi innymi chorobami. Mówi się, że corocznie polscy producenci mleka tracą ponad 5 mln złotych. Chore krowy tracą około 20% swojej wydajności mlecznej.

Mleko „mastitowe” – mleko z podwyższoną liczbą komórek somatycznych KOMÓRKI SOMATYCZNE Mleko „mastitowe” – mleko z podwyższoną liczbą komórek somatycznych ma gorszy smak i zapach stanowi zagrożenie dla konsumenta z powodu zawartości toksyn bakteryjnych stwarza ryzyko zatruć pokarmowych (gronkowcowych) źle się ukwasza niedostatecznie się ścina w obecności podpuszczki daje gorszą jakość smakową i zapachową produktów (śmietanka, masło, sery, jogurty) – obniżona wartość spożywcza 10% domieszka mleka od krów chorych zakłóca hodowlę zakwasów serowarskich ma z reguły niższą zawartość tłuszczu gorzej się przechowuje, ma niższą wartość odżywczą

KOMÓRKI SOMATYCZNE Komórki somatyczne: komórki krwi: białe ciałka krwi (makrofagi, granulocyty wielojądrzaste, limfocyty) erytrocyty komórki nabłonka wydzielniczego i dróg wyprowadzających Zdrowa wydzielina gruczołu mlekowego zawiera: makrofagi - 40 – 60 % liczby komórek somatycznych limfocyty – 20 - 25 % liczby komórek somatycznych granulocyty - 15 – 30 % liczby komórek somatycznych komórki nabłonkowe - mniej niż 5 % liczby komórek somatycznych

KOMÓRKI SOMATYCZNE Limfocyt

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE Naczynie krwionośne pęcherzyk mlekotwórczy

KOMÓRKI SOMATYCZNE Komórki somatyczne są integralnym składnikiem mleka tak jak białko, tłuszcz czy laktoza. Powstają na skutek naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej wymienia. Komórki somatyczne to także białe ciałka krwi, a ich liczba u zdrowej krowy nie powinna przekraczać 100 tysięcy/ml. Stan alarmowy i czuwania to powyżej 250 tysięcy komórek somatycznych

W mleku klasy ekstra dopuszczalny ich poziom to 400 tys./1 ml. KOMÓRKI SOMATYCZNE Im młodsza krowa, tym mniej w mleku komórek. Zdrowa krowa w 1 laktacji do 35 tyś./ml, w 2 laktacji ok. 50 tyś./ml, w 3 laktacji ok. 60 tyś./ml, w 4 laktacji ok. 85 tyś./ml. W mleku klasy ekstra dopuszczalny ich poziom to 400 tys./1 ml.

KOMÓRKI SOMATYCZNE W mleku po doju zawartość komórek somatycznych ma wartość stałą i nie zależy od warunków przechowywania i schładzania. Mleko o wysokiej zawartości komórek somatycznych ma zmieniony skład i sprawia trudności w przerobie, a produkty z niego wytworzone są gorszej jakości i łatwo się psują.

KOMÓRKI SOMATYCZNE Głównymi przyczynami powodującymi wzrost zawartości komórek somatycznych w mleku są: drobnoustroje chorobotwórcze, środowiskowe brud, wilgoć i przeciągi w oborze, urazy mechaniczne wymienia (stłuczenia, uderzenia, rana na strzyku), drażnienie wymienia w wyniku niesprawnie działającej dojarki i zużytych, popękanych i chropowatych wewnątrz gum strzykowych; pustodoju, niedokładnego wydojenia krów, niewygodne (zbyt krótkie) stanowisko w oborze, wysokie temperatury, pasze złej jakości lub gwałtowne przejście z żywienia np. zimowego na letnie.

Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku: KOMÓRKI SOMATYCZNE Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku: krótko przed zasuszaniem (wydajność około 2 litry /dzień lub krowy dojone tylko raz dziennie), po wycieleniu w czasie wytwarzania siary, w czasie rui, w stanach zapalnych narządów rodnych (np. zapalenie jajników i jajowodów, ropomacicze, ronienia itp.), w schorzeniach kończyn (zanokcica, wrzody, ropnie - zwłaszcza na kończynach tylnych),

KOMÓRKI SOMATYCZNE Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku obserwuje się również u krów: zarobaczonych, żywionych złej jakości paszami (zgniłe, zapleśniałe, przemarznięte), przy braku dostatecznej ilości wody, przy braku mikroelementów w dawce pokarmowej, w czasie upałów w miesiącach letnich - wpływ na to ma stres spowodowany wysoką temperaturą, a także mechaniczne drażnienie wymion przy wychodzeniu krów na pastwisko, przy wszelkich bodźcach wywołujących stres i niepokój zwierząt.

Drobnoustroje wywołujące zapalenia wymienia: KOMÓRKI SOMATYCZNE Drobnoustroje wywołujące zapalenia wymienia: 1. Streptococcus agalactiae 2. Staphylococcus aureus 3. Streptococcus dyslactiae 4. Streptococcus uberis 5. Escherihia coli

KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Latem na ogół występuje wzrost lks, co spowodowane jest wysoką temperaturą, podrażnieniami wywołanymi ukąszeniami owadów oraz urazami wymion podczas wypasania

KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Z wiekiem zwierzęcia zwiększa się ilość LKS - wraz z kolejnymi laktacjami rośnie ilość złuszczających się komórek nabłonka wymienia

KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: W okresie laktacji występuje wzrost LKS, co wynika z fizjologii i jest zjawiskiem całkowicie normalnym

KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Bezpośrednio przed zasuszeniem, co wcale nie musi być związane z występowaniem jakiegokolwiek czynnika chorobotwórczego

KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Okres rui, to okres, w którym standardowo wzrasta liczba komórek somatycznych w mleku

KOMÓRKI SOMATYCZNE Przyczyną wzrostu LKS mogą być błędy żywieniowe: Skarmianie pasz złej jakości - spleśniałych, przemarzniętych; Radykalne zmiany sposobu żywienia, nie uwzględniające fizjologii zwierząt; Zadawanie pasz źle zbilansowanych, zwłaszcza pod kątem energii; Skarmianie mieszanek ubogich w mikro i makroelementy, co obniża odporność zwierząt na drobnoustroje chorobotwórcze; Nie zapewnienie krowom stałego dostępu do świeżej, czystej wody;

KOMÓRKI SOMATYCZNE Siara z gruczołów objętych obrzękiem ma niską gęstość i niski poziom immunoglobulin Infekcja wpływa negatywnie na lks i pH siary

KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie Higiena doju: krowy chore należy doić jako ostatnie, natomiast pierwiastki jako pierwsze używać ściereczek do czyszczenia wymion dla każdej sztuki oddzielne starać się osuszać strzyki po umyciu suchymi ściereczkami dipping po doju - preparaty błonotwórcze - odkażenie, pielęgnację oraz regenerację skóry strzyków przez pół godziny po zakończeniu doju nie pozwalać krowom kłaść się higiena urządzeń udojowych, używając do ich dezynfekcji odpowiednich środków, przeprowadzać okresowe przeglądy dojarek, wymieniać gumy strzykowe, co pół roku;

KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie Higiena legowisk: stosować okresowo wapno gaszone na część legowiskową, szczególnie na tylne części legowisk (pod ściółkę) stosować w miarę możliwości dużo świeżej dobrej słomy, "czystej", bez grzybów i pleśni (np. przechowywanej pod przykryciem)

KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie Żywienie: nie stosować w żywieniu przegrzanych, spleśniałych i nadpsutych kiszonek i siana stosować dobrze zbilansowaną dawka pokarmową podawać specjalistyczne dodatki mineralno-witaminowe wspomagające walkę z problemem, które zapewniają poprawę mechanizmów obrony przed infekcją

KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie Żywienie: Składniki mineralne i witaminy, które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, a więc składniki ważne w profilaktyce mastitis to: selen (Se) cynk (Zn) miedź (Cu) oraz witaminy E i A, beta-karoten. Są częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu.

KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie Selekcja: brakowanie najbardziej problematycznych sztuk, szczególnie w przypadku nosicielek gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) selekcjonowanie stada remontowego, nie należy zostawiać do odchowu cieliczek, których matki miały tendencje do podwyższonego poziomu komórek somatycznych w mleku

KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie Pozostałe czynniki: stosowanie szczepionek i autoszczepionek stosowanie ochrony antybiotykowej w okresie zasuszenia - terapia DC

KOMÓRKI SOMATYCZNE – raporty wynikowe OWUB nie obejmuje gromadzenia danych o klinicznych postaciach zapalenia wymienia LKS - powszechna miara oceny zdrowia wymienia, krowy lub całego stada LKS badają również mleczarnie – kontrola jakości surowca RW 1 – Wyniki stada – sprawozdanie okresowe „Przeciętne wyniki” „Wyniki w trzech ostatnich próbach” RW 2 – Wyniki próbnych udojów RW 5 – Wyniki próbnych udojów RW 8 – Analiza zawartości komórek somatycznych

KOMÓRKI SOMATYCZNE – raporty wynikowe RW 8 RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Wartość graniczna przyjęta w PFHBiPM = 300 tyś/ml mleka Rozporządzenie MRiRW z dnia 18 VIII 2004 r. Dz. U. 04.188.1946 ze zmianami z dnia 18 maja 2005 r. Dz. U. 05.96.819 – „liczba komórek oznaczana metodą ilościową, będącą średnią geometryczną za okres 3 miesięcy, przy zbadaniu co najmniej 1 próbki w miesiącu, nie może przekroczyć w 1 ml 400 000”

KOMÓRKI SOMATYCZNE Pamiętaj, że dokonywana w ramach oceny użytkowości analiza występowania mastitis oparta jest wyłącznie na liczbie komórek somatycznych (LKS) stwierdzonej w próbkach mleka, pochodzących z próbnego doju ze wszystkich ćwiartek wymienia razem. W związku z tym nie należy rezygnować z bieżącej (pomiędzy próbnymi dojami) diagnostyki, w tym TOK – terenowego odczynu komórkowego.

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 1 Wyniki stada

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 1 Wyniki stada

KOMÓRKI SOMATYCZNE – RW 2

KOMÓRKI SOMATYCZNE – RW 2 Wyniki próbnych udojów

KOMÓRKI SOMATYCZNE – RW 8 Zapamiętaj! Podstawowymi wielkościami charakteryzującymi dynamikę występowania mastitis w stadzie są: »» tempo pojawiania się nowych infekcji »» liczba krów chronicznie chorych w grupie zwierząt zainfekowanych »» wskaźnik ozdrowień

Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 7 x conajmniej 300 tyś.

Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 0 x powyżej 300 tyś.

Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 2 x powyżej 400 tyś.

Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 1 x powyżej 1000 tyś.

Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach kolejna laktacja

Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Ilość dni doju

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Dobowa ilość udojonego mleka w kolejnych próbnych udojach

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Ilość komórek somatycznych w kolejnych próbnych udojach

Jak krowa paskudzi tank KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Procentowy udział komórek somatycznych w stadzie. Wyliczony dla każdej krowy indywidualnie, z uwzględnieniem ilości udojonego mleka, Jak krowa paskudzi tank

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW-8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW-8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH

KOMÓRKI SOMATYCZNE RW-8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH

KOMÓRKI SOMATYCZNE na RW 7 RW-7 wartość hodowlana = HODOWLANA ANALIZA KRÓW zdrowie wymienia tylko w 10% zależy od genów, a w 90% od czynników środowiskowych, Pamiętaj: im wyższa (powyżej 100) jest wartość hodowlana dla komórek somatycznych w mleku (WH_KSOM) tym skłonność do przenoszenia wysokich komórek na potomstwo jest niższa.

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE – terenowy odczyn komórkowy

KOMÓRKI SOMATYCZNE Porta SCC- Szybki test określający liczbę komórek somatycznych w mleku krowim

KOMÓRKI SOMATYCZNE Wirówka - separator

KOMÓRKI SOMATYCZNE

KOMÓRKI SOMATYCZNE Wszystkie opisane działania w żadnym stopniu nie zastąpią profilaktyki! - mają być jedynie jej stałym elementem. Niezależnie od analizowania wyników oceny na RW lub w programie Hodowcy On-line nie można zapomnieć o: » higienie wymienia i pozyskiwania mleka, » dezynfekcji strzyków przed i po udoju, » prawidłowym zbilansowaniu żywienia » zasuszaniu krów problemowych pod osłoną antybiotyków, » wykonywaniu TOK u krów podejrzanych o infekcję, » zapewnieniu odpowiedniej opieki weterynaryjnej, » zapewnieniu właściwej wymiany powietrza w oborze.

KOMÓRKI SOMATYCZNE Dziękuję za uwagę