Zajęcia on-line – szkoły/obszary pilotażowe Proponowana tematyka - Żywność Truskawkowy deser dla astronautów. Ile „waży” szklanka coli i paczka chipsów? Dieta a zakwaszenie organizmu. Obliczanie wydatków energetycznych osób w wieku ponadgimnazjalnym. Organizmy i żywność GM. Zaburzenia odżywiania oraz uzależnienia od wybranych produktów spożywczych. Praca sommeliera. Patogeny w żywności. Wpływ α-amylazy wytwarzanej przez bakterie rodzaju Bacillus na jakość żywności. Nie wkładaj wszystkich jaj do jednego koszyka. Opakowania do żywności. Znakowanie żywności. Naturalne i antyodżywcze substancje występujące w żywności. Dodatki do żywności – przyjaciele czy wrogowie? Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywania człowieka. Badania antropometryczne. Odżywiaj się zdrowo i żyj kolorowo. Zapotrzebowanie na wodę pitną organizmu człowieka 18. Izolacja DNA domowym sposobem