Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

NADZÓR PEDAGOGICZNY W ROKU SZKOLNYM 2012/2013
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Integrowana Produkcja Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zasady wyboru podręczników przez nauczycieli.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
przeprowadzonych w przedszkolach województwa wielkopolskiego
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Identyfikowalność oczyma konsumenta
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Przepisy dla pasz leczniczych
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Rola kontroli skarbowej w wykrywaniu nieprawidłowości Departament Certyfikacji i Poświadczeń Środków z UE w Ministerstwie Finansów.
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Konferencja szkoleniowa Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych woj. małopolskiego.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Program rozwoju targowisk na obszarach wiejskich Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wydział Wdrażania.
Podstawowe warunki ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Jakość żywności w Polsce
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
Częstochowa r., Mikołów r.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.
Program warsztatów w Leśnicy
Informacja dotycząca spełnienia warunku ex ante 4.1 i 4.2
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
„ Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny – przepisy weterynaryjne”
Rolniczy handel detaliczny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Rolniczy Handel Detaliczny
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Rolniczy handel detaliczny
CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy Unijne rozporządzanie nie zakazuje wędzenia Nie będzie zakazu stosowania tradycyjnych metod produkcji żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy Wprowadzane przez Komisję Europejską przepisy mają ograniczyć ilość szkodliwych dla zdrowia substancji rakotwórczych. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych. Kwestie te leżą w kompetencji Ministra Zdrowia. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy 2 mikrogramy na kilogram od 1września 2014 r. najwyższy dopuszczalny poziom benzo(α)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych Prawidłowe prowadzenie procesu wędzenia zapewnia spełnienie unijnych wymagań. Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że w zdecydowanej większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy Badania urzędowe i właścicielskie w kierunku WWA wykonane w latach 2012-2013 przez Inspekcję Weterynaryjną i zakłady będące pod jej nadzorem.   2012 r. 2013 r. liczba badań liczba wyników niezgodnych urzędowych właścicielskich ZAKŁADY PRODUKUJĄCE MIĘSO WĘDZONE I/LUB PRODUKTY MIĘSNE WĘDZONE 3 148 0  2 69 435 4 1 ZAKŁADY PRODUKUJĄCE RYBY WĘDZONE I/LUB PRODUKTY RYBOŁÓWSTWA WĘDZONE 61 10 95 RAZEM 5 209 79 530 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy Badania żywności pochodzenia zwierzęcego w kierunku zawartości WWA przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowej kontroli żywności, w latach 2010-2012: rok liczba próbek GRUPA: mięso, podroby i produkty mięsne drób, podroby i produkty drobiarskie ryby i owoce morza i ich przetwory wyroby garmażeryjne i kulinarne* 2012 zbadanych 52 209 13 zdyskwalifikowanych 2011 58 54 190 - 2010 23 26 251 1 * mięso poddane obróbce cieplnej (grillowaniu i pieczeniu na ruszcie) Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy DANE DOTYCZĄCE PRODUKTÓW WĘDZONYCH TRADYCYJNIE RODZAJ ASORTYMENTU ZAKŁADY ZATWIERDZONE Z ROZP. (WE) NR 853/2004 w tym z odstępstwem o małej zdolności produkcyjnej zatwierdzone zgodnie z art. 10 ust. 3 (WE) Nr 853/2004 PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNĄ, LOKALNĄ, OGRANICZONĄ (MOL) LICZBA ZAKŁADÓW ZDOLNOŚĆ PRODUKCYJNA t/tydzień ZDOLNOŚĆ PRODUKCYJNA t/tydzień MIĘSO WĘDZONE I PRODUKTY MIĘSNE WĘDZONE 498 23208,13 945 1559,12 MIĘSO RYB WĘDZONYCH I PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA WĘDZONE 36 653,95 46 22,73 SZPROTY WĘDZONE I SZPROTY WĘDZONE W KONSERWIE, MAŁŻE, MIĘSO PODDANE OBRÓBCE CIEPLNEJ I PRODUKTY MIĘSNE PODDANE OBRÓBCE CIEPLNEJ SPRZEDAWANE KONSUMENTOWI KOŃCOWEMU 12 68,3 40 43,75 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy Producenci zobligowani są do: wdrożenia systemu HACCP i wykonania badań w kierunku poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych WWA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wędzenie – nowe, unijne przepisy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizuje w najbliższym czasie spotkanie z udziałem ministra zdrowia oraz z przedstawicielami producentów w sprawie unijnego rozporządzenia dotyczącego najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w wędzonej żywności. Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi, poprzez organizację cyklu szkoleń, pomoże producentom żywności w dostosowaniu się do nowych przepisów. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

PRAWIDŁOWE PROWADZENIE PROCESU WĘDZENIA ZAPEWNIA SPEŁNIENIE UNIJNYCH WYMAGAŃ Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi