Egzamin zawodowy w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Opracowała: Irena Kisielewska
Advertisements

ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2009/2010 ZSM - NYSA 2009.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Ocena jakości pracy Doradcy zawodowego CEN w Białymstoku.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
1 ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2010/2011 ZSM - NYSA 2010.
1 ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINUPOTWIERDZAJĄCEGOKWALIFIKACJEZAWODOWE w roku 2013 Zespół Szkół Ekonomiczno - Administracyjnych w Kole Opracowała Aneta Kunicka.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE 2014
Kształcenie zawodowe a kadra pedagogiczna
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
LOSY ABSOLWENTÓW KOŃCZĄCYCH SZKOŁĘ W ROKU SZKOLNYM 2009/2010 LOSY ABSOLWENTÓW KOŃCZĄCYCH SZKOŁĘ W ROKU SZKOLNYM 2009/2010 KRAKÓW 2010.
WYNIKI EGZAMINU PRÓBNEGO TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO
WYNIKI EGZAMINU ZAWODOWEGO SESJA LETNIA CZERWIEC 2011
WYNIKI EGZAMINU PRÓBNEGO TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO
WYNIKI EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE KRAKÓW czerwiec 2012r. OPRACOWAŁY : AGATA KUC – FREMEL, JOLANTA NYCZ.
WYNIKI EGZAMINU ZAWODOWEGO
WYNIKI EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ ROK SZKOLNY 2009/2010 Maków GIMNAZJUM ŚWIĘTEGO WOJCIECHA W MAKOWIE Hanna Głuszek Krystyna Strzemińska.
Efektywność zdawania egzaminu zawodowego w ZSP w Bytowie w roku szkolnym 2008/2009.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Doskonalenie podstawprogramowych kluczemdo modernizacjikształcenia zawodowego Warszawa 11 października 2012 r.
Struktura egzaminu zawodowego
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
WYNIKI MATURY W roku szkolnym 2008/2009 do egzaminu maturalnego przystąpiło 28 uczniów Wszyscy zdali !!!!! Wybory przedmiotów i poziomów: 1. Język.
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK URZĄDZEŃ SANITARNYCH ul. Gołdapska Olecko Tel.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
PLANOWANIE WYMIARU GODZIN OBOWIĄZKOWYCH ZAJĘĆ KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
Nazwa Priorytetu: IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Numer i Nazwa Działania: 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Podsumowanie wyników próbnego egzaminu zawodowego przeprowadzonego w ZS 1 we Władysławowie dnia 15 stycznia 2010 r.
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA.
MATURA 2007 raport ZESPÓŁ SZKÓŁ I PLACÓWEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO.
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE w roku 2010 Zespół Szkół Ekonomiczno – Administracyjnych w Kole.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
WYNIKI egzaminu zawodowego przeprowadzonego w czerwcu 2013 r. TECHNIKUM Zespó ł Szkó ł nr 1 im. Jana Paw ł a II W ł adys ł awowo, pa ź dziernik 2013.
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
CENTRALNA KOMISJA EGZAMINACYJNA
1 Modernizacja egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie od roku szkolnego 2012/2013.
Bezrobocie Suwałki 24 luty 2014 rok.
OPRACOWANIE NA PODSTAWIE MATERIAŁÓW CKE mgr Małgorzata Smul.
Struktura egzaminu zawodowego w zawodzie technik ekonomista Egzamin zawodowy składa się z części pisemnej i części praktycznej.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Projekt nr PL1-LEO realizowany ze środków Wspólnot Europejskich w ramach programu Leonardo da Vinci Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
1 Egzamin maturalny i zawodowy w 2015 roku podstawowe informacje Egzamin maturalny i potwierdzający kwalifikacje zawodowe – technik informatyk w 2015 roku.
Czerwiec TECHNIK EKONOMISTA Etap pisemny: przystąpiło - 20 osób zdało – 13 osób Etap praktyczny przystąpiło - 21 osoby zdało - 9 osób Dyplom otrzymało.
Czerwiec TECHNIK EKONOMISTA Etap pisemny: przystąpiło - 16 osób zdało – 14 osób Etap praktyczny przystąpiło - 16 osób zdało - 8 osób Dyplom otrzymało.
Technikum nr 3 w Zespole Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej Technik Górnictwa Podziemnego
Egzaminy zawodowe, maturalne i gimnazjalne 2014 r.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE. Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest egzaminem zewnętrznym co oznacza, że: jest przeprowadzony.
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
Egzamin zawodowy w roku szkolnym 2014/2015. Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe Stary egzamin Klasy IV.
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO PIERWSZĄ KWALIFIKACJE
Opracował: mgr inż. Piotr Praczukowski
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Słodkie jest wspomnienie trudów poniesionych. Cyceron.
WEZ 1 Egzamin zawodowy dla absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
TECHNOLOGIE MULTIMEDIALNE
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE
MIEJSKI OŚRODEK DOSKONALENIA NAUCZYCIELI
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Zapis prezentacji:

Egzamin zawodowy w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego Podsumowanie sesji letniej 2011

Technik technologii żywności 321[09] wyniki ogólne Etap pisemny (przystąpiło 50 osób): Etap pisemny zdało 21 osób (42%) Etapu pisemnego nie zdało 29 osób (58%) Etap praktyczny (przystąpiło 46 osób): Etapu praktycznego nie zdało 18 osób (39%) Etap praktyczny zdało 28 osób (61%)

Technik technologii żywności: ZSPS na tle OKE Kraków i kraju Porównanie wskaźników zdawalności w sesjach 2008, 2009, 2010 i 2011

Kucharz 512[02] wyniki ogólne Etap pisemny (przystąpiło 19 osób): Etap pisemny zdało 18 osób (95%) Etapu pisemnego nie zdała 1 osoba (5%) Etap praktyczny (przystąpiło 19 osób): Etapu praktycznego nie zdało 10 osób (53%) Etap praktyczny zdało 9 osób (47%)

Kucharz 512[02] ZSPS na tle OKE Kraków i kraju Porównanie wskaźników zdawalności w sesji 2009, 2010 i 2011

Kucharz małej gastronomii 512[05] (wyniki ogólne) Etap pisemny (przystąpiło 60 osób): Etap pisemny zdało 56 osób (93%) Etapu pisemnego nie zdało 4 osoby (7%) Etap praktyczny (przystąpiło 59 osób): Etap praktyczny zdało 59 osób (100%)

Kucharz małej gastronomii Porównanie wskaźników zdawalności w sesji 2010 i 2011 w ZSPS na tle OKE Kraków i kraju

Zestawienie wyników egzaminu w zawodzie technik technologii żywności

Etap pisemny Część pierwsza

Umiejętności określone w standardzie wymagań egzaminacyjnych 1.1. STOSOWAĆ NAZWY, POJĘCIA I OKREŚLENIA STOSOWANE W PRZETWÓRSTWIE ŻYWNOŚCI 1.2. ROZPOZNAWAĆ SUROWCE, DODATKI DO ŻYWNOŚCI, MATERIAŁY POMOCNICZE I WYROBY GOTOWE 1.3. ROZPOZNAWAĆ OPERACJE I PROCESY JEDNOSTKOWE STOSOWANE W PRZETWÓRSTWIE ŻYWNOŚCI 1.4. ROZRÓŻNIAĆ METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI 1.5. ROZRÓŻNIAĆ MASZYNY I URZĄDZENIA STOSOWANE W PRZETWÓRSTWIE SPOŻYWCZYM 1.6. ROZRÓŻNIAĆ METODY ANALIZY ŻYWNOŚCI 1.7. ROZRÓŻNIAĆ SYSTEMY I METODY ZAPEWNIENIA JAKOŚCI

Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Umiejętności określone w standardzie wymagań egzaminacyjnych 2.1. DOBIERAĆ SUROWCE, MATERIAŁY POMOCNICZE, DODATKI DO ŻYWNOŚCI I PRODUKTÓW 2.2. DOBIERAĆ METODY UTRWALANIA PRODUKTÓW 2.3. DOBIERAĆ MASZYNY I URZĄDZENIA DO PRODUKCJI ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH 2.4. OBLICZAĆ ZAPOTRZEBOWANIE NA SUROWCE, OPAKOWANIA I DODATKI DO ŻYWNOŚCI 2.5. STOSOWAĆ INFORMACJE ZAWARTE W NORMACH, INSTRUKACJACH I PRZEPISACH ZWIĄZANYCH Z PRODUKCJĄ ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH 2.6. DOBIERAĆ SPOSOBY ZAGOSPODAROWANIA ODPADÓW POPRODUKCYJNYCH 2.7. KALKULOWAĆ KOSZTY PRODUKCJI ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH 2.8. DOBIERAĆ STRATEGIE MARKETINGOWE SPRZEDAŻY ARTYKUŁÓW SPOZYWCZYCH DO SYTUACJI NA RYNKU I POTRZEB KONSUMENTÓW

Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Umiejętności określone w standardzie wymagań egzaminacyjnych 3.1. STOSOWAĆ PRZEPISY BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY, OCHRONY PRZECIWPOŻAROWEJ I OCHRONY ŚRODOWISKA OBOWIĄZUJĄCE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM 3.2. WSKAZYWAĆ ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA PODCZAS WYKONYWANIA PRAC W POSZCZEGÓLNYCH BRANŻACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO ORAZ STOSOWAĆ PRZEPISY DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI 3.3. WSKAZYWAĆ SPOSOBY UDZIELANIA PIERWSZEJ POMOCY POSZKODOWANEMU PODCZAS PRAC Z ZAKRESU PRODUKCJI ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Etap praktyczny

Umiejętności określone w standardzie wymagań egzaminacyjnych 1. TYTUŁ PRACY EGZAMINACYJNEJ 2. ZAŁOŻENIA DO PROJEKTU REALIZACJI PRAC 3. WYKAZ ILOŚCIOWY SUROWCÓW, OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH I ZBIORCZYCH ORAZ KOSZT SUROWCÓW 4. DOBÓR METODY DO OZNACZANIA KWASOWOŚCI MĄKI Z WYKAZEM NIEZBĘDNYCH ODCZYNNIKÓW I SPRZĘTEM LABORATORYJNYM 5. WYKAZ MASZYN I URZĄDZEŃ 6. SCHEMAT FERMENTACYJNY CIASTA NA 5 TON PIECZYWA 7. SCHEMAT BLOKOWY PROCESU TECHNOLOGICZNEGO PRODUKCJI CHLEBA ZAKOPIAŃSKIEGO 8. PRACA EGZAMINACYJNA JAKO CAŁOŚĆ

Porównanie średnich wyników, uzyskanych przez uczniów za poszczególne elementy pracy

Etap pisemny Część druga

Umiejętności określone w standardzie wymagań egzaminacyjnych 1.1. ROZRÓŻNIAĆ PODSTAWOWE POJĘCIA I TERMINY Z OBSZARU FUNKCJONOWANIA GOSPODARKI ORAZ PRAWA PRACY, PRAWA PODATKOWEGO I PRZEPISÓW REGULUJĄCYCH PODEJMOWANIE I WYKONYWANIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ 1.2. ROZRÓZNIAĆ DOKUMENTY ZWIĄZANE Z ZATRUDNIENIEM ORAZ PODEJMOWANIEM I WYKONYWANIEM DZIAŁALNOSCI GOSPODARCZEJ 1.3. IDENTYFIKOWAĆ I ANALIZOWAĆ INFORMACJE DOTYCZĄCE WYMAGAŃ I UPRAWNIEŃ PRACOWNIKA, PRACODAWCY, BEZROBOTNEGO I KLIENTA 2.1. ANALIZOWAĆ INFORMACJE ZWIĄZANE Z PODNOSZENIEM KWALIFIKACJI, POSZUKIWANIEM PRACY I ZATRUDNIANIEM ORAZ PODEJMOWANIEM I WYKONYWANIEM DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ 2.2. SPORZĄDZAĆ DOKUMENTY ZWIĄZANE Z POSZUKIWANIEM PRACY I ZATRUDNIENIEM ORAZ PODEJMOWANIEM I WYKONYWANIEM DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ 2.3. ROZRÓŻNIAĆ SKUTKI WYNIKAJĄCE Z NAWIĄZANIA I ROZWIAZANIA STOSUNKU PRACY

Poziom opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych Obszary Wynik średni TD - TTŻ TU - TTŻ TU - KUCHARZ CUKIERNIK PIEKARZ KMG 1.1 48 58 55 60 28 31 1.2 57 49 50 69 1.3 61 2.1 62 70 52 35 80 63 2.2 71 59 2.3 73 72 79

Kucharz Technikum Uzupełniające Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Technik technologii żywności Technikum Uzupełniające Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Technik technologii żywności Technikum Dzienne Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Cukiernik Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Piekarz Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Kucharz małej gastronomii Porównanie poziomu opanowania umiejętności określonych w standardzie wymagań egzaminacyjnych

Co ważniejsze dla sukcesu: talent czy pracowitość Co ważniejsze dla sukcesu: talent czy pracowitość? A co ważniejsze w rowerze: przednie czy tylne koło? George Bernard Shaw

Uwagi do sesji letniej 2011 Uświadomienie potrzeby posiadania udokumentowanych kwalifikacji zawodowych i ich przydatności na rynku pracy. Zwrócenie uwagi uczniom na konieczność przystąpienia do obydwu części egzaminu. Skonsolidowanie działań dydaktyczno-wychowawczych zmierzających do podniesienia poziomu wyników egzaminu zawodowego poprzez: rygorystyczne przestrzeganie frekwencji, dogłębną analizę materiałów z ubiegłych sesji, ćwiczenie najprostszych obliczeń matematycznych (obliczenia procentowe, przeliczanie proporcji, stężenia procentowe) na zajęciach dydaktycznych z analizy, chemii, matematyki, technologii.

Opracowanie: Anna Matusz Mirlak Magdalena Nowak