Czy formalizm zdusza innowacyjność

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Kształcenie zawodowe pielęgniarek i położnych w ramach studiów pomostowych” w ramach Priorytetu II, Działania 2.3, Poddziałania Programu Operacyjnego.
Advertisements

„E-podręczniki do kształcenia ogólnego”
Ustawa o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej
Studium wykonalności – analiza możliwości realizacji i eksploatacji projektu inwestycyjnego Szymon Kawa.
Projekt pt.: Wsparcie dla rozwoju i adaptacji na Dolnym Śląsku Realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz krajowego wkładu publicznego.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
1 Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych Dla rozwoju Mazowsza Konferencja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu.
2012 Departamentu Wsparcia Instytucji Otoczenia Biznesu Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości Warszawa, 23 października 2012 r. Stan wdrażania działania.
11 Konkurs nr RPOWZ/1.1.3/2012/1 (3 konkurs na nowe technologie w ramach RPO WZ na lata ) Wnioskodawcy: Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa.
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski.
I FORUM FUNDUSZY EUROPEJSKICH Fundusze Europejskie – efekty, możliwości i perspektywy Program Bloku Finansowego PIENIĄDZ ROBI PIENIĄDZ… Czyli rola i wsparcie.
Krajowy System Informatyczny (KSI) – rola KSI w kontekście działań kontrolnych i procesu informowania o nieprawidłowościach,
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski. 02Ministerstwo Rozwoju RegionalnegoWarszawa, Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, 2007.
Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego Ministerstwo Gospodarki i Pracy Komitet Monitorujący ZPORR 5. posiedzenie POMOC TECHNICZNA Warszawa,
Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Propozycje uproszczeń systemowych mających na celu usprawnienie.
EWALUACJA PROJEKTÓW SYSTEMOWYCH W RAMACH PODDZIAŁANIA
Ministerstwo Polityki Społecznej DEPARTAMENT POŻYTKU PUBLICZNEGO październik – listopad 2005 r.
Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego Wydział Finansów i Budżetu MUW.
Od pomysłu do realizacji projektu - procedury. 2. Jakie są źródła finansowania naszego projektu?
Słowniczek pojęć podstawowych związanych z funkcjonowaniem funduszy UE.
1 Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego Sektorowy Program.
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
1. Obowiązki beneficjenta wynikające z zawartej umowy o dofinansowanie projektu Wrocław, lipiec 2009.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego27 lutego 2008 r. 1 Obowiązki Beneficjenta wobec IZ RPO WD wynikające z zawartej umowy o dofinansowanie projektu.
Monitoring i sprawozdawczość Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007 – 2013 dla Województwa Dolnośląskiego na lata.
PRZEDSIĘBIORCZY NAUKOWIEC PRZEDSIĘBIORCZA KOBIETA NAUKOWIEC
WNIOSKÓW DOFINANSOWYWANYCH
Priorytet II Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Departament Rozwoju Regionalnego.
Warsztaty szkoleniowe Regionalnego Komitetu Sterującego ds. Regionalnej Strategii Innowacyjności Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gabriela Zenkner-Kłujszo.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Ośrodek Przetwarzania Informacji – Instytut Badawczy, al. Niepodległości 188 B, Warszawa, tel.: , fax: ,
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Szkolnictwo Wyższe i Nauka Priorytet IV Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Departament Wdrożeń i.
1. Założenia do przygotowania Strategii Inwestycyjnej Wydział Rozwoju Gospodarczego Wrocław, 2 czerwca 2009.
D o l n o ś l ą s k i e B i u r o G e o d e z j i
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, poddziałanie – Wsparcie działań studyjno-koncepcyjnych w ramach przygotowania terenów inwestycyjnych.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Europejskiego Funduszu Społecznego Wrocław, 10 grudnia 2007r. INSTYTUCJA POŚREDNICZĄCA komponentu.
Warszawa, Wsparcie ochrony własności przemysłowej w ramach Poddziałania POIG Ośrodek Przetwarzania Informacji.
Rozliczanie operacji PROW Stęszew 6 listopada 2012r Ireneusz Witkowski.
Lokalna Strategia Rozwoju Obszarów Rybackich LGR Obra - Warta
Systemowe rozwiązania z zakresu innowacyjności
1 Założenia projektu systemowego Ministerstwa Gospodarki realizowanego w ramach Poddziałania Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Wsparcie.
Termin zakończenia – III kwartał 2014 r. Projekty współfinansowane z Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
2009 Problemy w realizacji umów o dofinansowanie SPO WKP 2.3, 2.2.1, Działanie 4.4 PO IG Jakub Moskal Warszawa, 30 czerwca 2009 r.
mgr Marta Mularczyk Kierownik projektu
Kick-off meeting PROJEKT „Poprawa zdolności administracyjnych
„AKADEMIA WIEKU ŚREDNIEGO – akademicki model kształcenia ustawicznego osób w wieku 50+” Projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu.
KONTROLA ZARZĄDCZA - 1 Kontrolę zarządczą stanowi ogół
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Przygotowanie MŚP do realizacji ambitnych projektów i wdrażania innowacji w ramach PO Inteligentny Rozwój.
Gdańsk, r. Departament Europejskiego Funduszu Społecznego INFORMACJA DOT. DZIAŁAŃ EWALUACYJNYCH w ramach PO KL 2007 – 2013 w województwie pomorskim.
1 Targi Zarządzania Zasobami Ludzkimi 8-9 kwiecień 2008 r. Warszawa Wanda Powałka Zespół Wdrażania Instrumentów Instytucjonalnych PARP „Punkty Konsultacyjne.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Sektorowe Rady ds. Kompetencji Ocena Strategiczna Warszawa, 1 grudnia 2015 roku.
Zamykanie projektu realizowanego w ramach V Priorytetu POIiŚ Wola Ducka, 4 września 2013 r.
2016 Warszawa, I konkurs na realizację projektów mających na celu powołanie i funkcjonowanie Sektorowych Rad ds. Kompetencji, Działanie 2.12.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Działanie 9.3 Rozwój przedsiębiorczości Wymagania w zakresie wskaźników.
Działanie 12.1 Edukacja przedszkolna Wymagania w zakresie wskaźników.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Kontrola wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
WIELKOPOLSKI REGIONALNY PROGRAM OPERACYJNY NA LATA
[Nazwa produktu] Plan marketingowy
Kontrola wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Czy formalizm zdusza innowacyjność Czy formalizm zdusza innowacyjność? Jak skutecznie poruszać się w gąszczu przepisów aby uzyskać publiczne fundusze B+R” na przykładzie Projektu ”Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody” Projekt współfinansowany ze środków EFRR w ramach POIG Priorytet 1. Badania i rozwój nowoczesnych technologii Działanie 1.3. Wsparcie projektów B+R na rzecz przedsiębiorców realizowanych przez jednostki naukowe Poddziałanie 1.3.1. Projekty rozwojowe Okres realizacji Projektu: 01.10.2009- 30.06.2015 Wartość Projektu: 39 524 338,69 zł Lider Projektu Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Kierownik Projektu – Prof. nadzw. dr hab. Agnieszka Wierzbicka

1. Opracowanie właściwej strategii (”Konsument jest najważniejszy”) Plan Prezentacji ”Czy formalizm zdusza innowacyjność? Jak skutecznie poruszać się w gąszczu przepisów aby uzyskać publiczne fundusze B+R”. Własność przemysłowa w innowacyjnej gospodarce – Wdrażanie innowacji: przekształcanie wiedzy w zysk”, 1. Opracowanie właściwej strategii (”Konsument jest najważniejszy”) 2. Analiza sektora aby nastąpiła identyfikacja celi dla projektu i przekształcenia wiedzy w zysk 3. Opracowanie nowego holistycznego podejścia do łańcucha żywnościowego 4. Opracowanie efektywnego i rozszerzającego Studium Wykonalności 5. Innowacyjne aspekty Projektu w Studium Wykonalności 6. Przykładowy plan realizacji zadań NA KAŻDY ROK 7. Przykładowe wskaźniki realizacji Projektu ProOptiBeef – wskaźniki produktu 8. Przykładowe wskaźniki realizacji Projektu ProOptiBeef Wskaźniki rezultatu 9. Sprawozdawczość kwartalna w Projekcie i rozliczenia w ramach Konsorcjum 10. Weryfikacja planów realizacji każdego zadania NA DANY ROK 11. Coroczne prognozowanie osiągnięcia sukcesu Projektu 12. Współpraca uczestników łańcucha dostaw (przyklady) - grupy producentów, klastry, systemy jakości w sektorze wołowiny, badania i rozwój, transfer wiedzy. 13. „Czy formalizm zdusza innowacyjność?” 1/3

1. Opracowanie właściwej strategii (”Konsument jest najważniejszy”) „ Własność przemysłowa w innowacyjnej gospodarce – Wdrażanie innowacji: przekształcanie wiedzy w zysk”, 1. Opracowanie właściwej strategii (”Konsument jest najważniejszy”) Przyjęto założenie dla Projektu, że najważniejsze jest zwiększenie poziomu innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez kompleksowe badania i stworzenie nowej wiedzy opracowanej w ujęciu holistycznym w obszarze nauk związanych z jakością mięsa wołowego, co w konsekwencji pozwoli na stworzenie nowoczesnych rozwiązań w zakresie optymalizacji procesu produkcyjnego i dystrybucji oraz wzrostu popytu na mięso wołowe jak również nastąpi przekształcenie wiedzy w zysk.

2. Analiza sektora aby nastąpiła identyfikacja celi dla projektu i przekształcenia wiedzy w zysk OBRAZ SEKTORA WOŁOWINY Konsumpcja w Polsce - 2,1 kg per capita (EU – 15kg/per capita) Eksport to prawie 80% produkcji Cena ćwierci wołowych - w UE jest wyższa o 17% Nadwyżka w handlu wołowiną - 3, 5 mld PLN w 2012 roku.

3. Opracowanie nowego holistycznego podejścia do łańcucha żywnościowego

S – SGGW; U - UWM; P - PZPBM Zadania w Projekcie Tytuł zadania badawczego S U P 1 Analiza popytu na mięso wołowe w Polsce X 2 Ocena efektywności opasania bydła i jego wartości rzeźnej 2A Ocena efektywności europejskiej genetyki bydła ras mięsnych w systemach krzyżowalniczych z populacją bydła mlecznego polskich ras PCB, PCZB, POL-HF – w warunkach polowych 3 Zmiany biochemiczne i ocena właściwości technologicznych mięsa 4 Charakterystyka wartości odżywczej oraz ocena cech jakościowych metodami sensorycznymi i instrumentalnymi 5 Modelowanie procesów S – SGGW; U - UWM; P - PZPBM

4. Opracowanie efektywnego i rozszerzającego Studium Wykonalności określenie metod i zakresów rozwiązania zidentyfikowanych problemów w danej dziedzinie wraz z możliwością zastosowania równoległego alternatywnych metod na bieżąco porównywanych z metodami stosowanymi w Europie i Świecie opracowanie standardów weryfikujących szanse urzeczywistnienia Projektu i jego późniejszego funkcjonowania. Główny cel Studium wykonalności Wskazanie czy dany Projekt jest możliwy do zrealizowania, biorąc pod uwagę m. in. Opinię społeczną oraz techniczny i ekonomiczny punkt widzenia, a także oddziaływanie na środowisko naturalne. Studium wykonalności ma dostarczyć informacji dotyczących: poprawności przyjętej metodyki i narzędzi badań, poziomu naukowego Projektu, zgodności z celami Programu Operacyjnego, możliwości wdrożenia i wykorzystania wyników w gospodarce.

5. Innowacyjne aspekty Projektu w Studium Wykonalności Wyniki przeprowadzonych szerokich i najnowszych analiz wraz z Rekomendacjami uzasadniającymi potrzeby realizacji Projektu gospodarcza istotna potrzeba realizacji Projektu (wpływ wyników Projektu na rozwój współpracy między sferą B+R a gospodarką, na podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstw) najnowszy stan wiedzy w dziedzinie nauki objętej tematyką Projektu i identyfikacja kluczowych potrzeb badawczych zdefiniowane ważne cele Projektu na podstawie matrycy logicznej weryfikowalna wykonalność ekonomiczno-finansowa potwierdzona wykonalność instytucjonalna akceptacja przez interesariuszy gospodarczych przyjmowanych założeń potwierdzany przemysłowo sposób wdrażania Projektu wskazane powiązania Projektu z innymi programami badawczymi i inwestycyjnymi lub inicjatywami UE logiczny, interaktywny plan wdrożenia i finansowania przedsięwzięcia jasne harmonogramy rzeczowo-finansowe i wynikające z nich etapy osiągania rezultatów

Przykładowy Harmonogram rzeczowo-finansowy Projektu

Przykładowy Wykres Gantt’a- kamienie milowe

Przykładowy WBS(Work Brake Structure) w Projekcie ProOptiBeef VI VII VIII Lp. Zadanie / Task Odpow. / Resp. Start / Start Koniec / Finish 6-5 6-12 6-19 6-26 7-3 7-10 7-17 7-24 7-31 8-7 8-14 8-21 8-28 1 Metaanaliza danych ilościowych (GfK, GUS, CATI) 01-lip-10 30-wrz-10   1.1 Identyfikacja rozbieżności i zbieżności w wynikach z trzech źródeł Wykonawca 1 31-sie-10 1.2 Identyfikacja obszarów do dalszej eksploracji badaniami jakościowymi Wykonawca 2 01-wrz-10 2 Badania sensoryczne na próbie n=900 wg metodyki MSA 23-gru-10 2.1 Przygotowanie założeń metodologicznych (określenie metody doboru próby badawczej, rekrutacji, przygotowanie planu realizacji badania, sposób interpretacji statystycznej mat. źródłowego) i przygotowanie organizacyjne Wykonawca 3 2.2 Wybór i przygotowanie miejsca przeprowadzenia badania, zamówienie mat. badawczego, nabór i przeszkolenie personelu obsługującego badanie Wykonawca 4 01-sie-10 01-paź-10

Work Brake Structure (WBS) na przykładzie Zadania 1 Badania możliwości zwiększenia popytu STAN HISTORYCZNY I OBECNY BADANIE WARTOSCI WIELKOŚCI RYNKU ROZPOZNANIE BARIER ROZWOJU POPYTU PROJEKCIA STANU OCZEKIWANEGO INTERAKTYWNY SYSTEM INFORMATYCZNY DOSTĘPNY ON-LINE Fotografia zachowań konsumentw w Polsce na przestrzeni 25 lat Konsumenci Wytyczne do komunkatów marketnigowych Badania konsumenckie wg metodyki MSA, zbieranie danych do budowy modelu Analiza gospodarstw domowych -fotografia stanu istniejącegpo Przetwórcy - Ubojnie, zakłady rozbioru Wytyczne dla projektowania kampanii marketingowych Budowa modelu predykcji satysfakcji konsumenta Analiza Personix - CATI fotografia postaw konsumentów wobec wołowiny, Kupcy, hurtownicy, detaliści, kierownicy stoisk mięsnych itp - zweryfikować metodą delficką kogo badać Instrukcje dla uczestników łańcucha dostaw

Przykład Work Brake Structure (WBS) w aspekcie kosztów 1/3 Podzadanie 1.3 Opracowanie konstrukcji komunikatów marketingowych oraz metodyki kampanii informacyjno-edukacyjnej, w odniesieniu do mięsa wołowego o podwyższonej jakości, celem zwiększenia jego spożycia poprzez dostosowanie oferty podażowej do oczekiwań konsumentów oraz wzrostu poziomu ich satysfakcji Cel: rozpoznanie barier w łańcuchu dostaw mięsa wołowego i określenie możliwości zwiększenia udziału mięsa wołowego w łańcuchu dostaw. Zadanie: • Nadzór merytoryczny nad przeprowadzeniem badań. • Analiza i opracowanie wyników. • Przygotowanie publikacji z badania.   Opis grupy Próba Szacowana wartość Netto Char. próby Metoda 1 Category Managment Osoby zarządzające kategorią mięs w super/hipermarketach; niewielka i trudnodost. gr. 5 1 000 Celowa Delphi lub wyw. tele scen. 1 2 Kupcy w sieciach Osoby odpowiedzialne za zakupy mięs do super/hipermarket.; niewielka i trudnodost. gr. 3 Kierownicy stoisk w marketach Osoby zarządzające stoiskiem mięsn. w danym hiper/super; wpływ. na person. sprzed. 20 2 400 Cel-los. Ankieta P&P 1 4 Obsługa klientów w marketach Osoby obsługujące klientów na stoiskach mięsnych w hiper/super. Ankieta P&P 2 Management hurtowni Osoby odpowiedz. za zakupy do hurtowni mięsa (też platf. dystryb.-zakup. np. Makton) 100 5 500 CATI 1 6 Sprzedawcy PSD niesieć. Sprzedawcy stoisk mięsnych sklepów wielobranż./spoż. z wydziel. stoiskami mięsnymi 12 000 7 Sprzedawcy PSD sieć Sprzedawcy stoisk mięsnych sklepów detalicznych sieciowych 50 6 000 8 Sprzedawcy w skl. mięsn. niesieć. Sprzedawcy w sklepach mięsnych niezrzeszonych 9 Sprzedawcy w skl. mięsn. sieć Sprzedawcy w sklepach mięsnych sieciowych 30 3 600 11 Szef Kuchni Kucharze w restauracjach sieciowych i niesieciowych; klasy premium i casual 150 10 000 CATI 2 13 Management platf. dystr. HoReCa Osoby odpowiedzialne za dobór asortymentu w firmie Farutex, Hugli 585 56 900

Przykład Work Brake Structure (WBS) w aspekcie kosztów 2/3 1.2 Analiza specyfiki zachowań konsumentów wobec mięsa wołowego.   Analiza specyfiki zachowań konsumentów wobec mięsa wołowego, z uwzględnieniem zwyczajów kulinarnych, preferencji nabywczych oraz elementów składowych jakości warunkujących decyzje nabywcze oraz opracowanie rekomendacji pod adresem producentów mięsa wołowego

Działania/kamienie milowe Przykład Work Brake Structure (WBS) w aspekcie kosztów 3/3 Działania/kamienie milowe Zadania badawcze Jan Kowalski 1070 156 1.3 Opracowanie konstrukcji komunikatów marketingowych oraz metodyki kampanii informacyjno-edukacyjnej, w odniesieniu do mięsa wołowego o podwyższonej jakości, celem zwiększenia jego spożycia poprzez dostosowanie oferty podażowej do oczekiwań konsumentów oraz wzrostu poziomu ich satysfakcji Cel: rozpoznanie barier w łańcuchu dostaw mięsa wołowego i określenie możliwości zwiększenia udziału mięsa wołowego w łańcuchu dostaw. Cel: rozpoznanie barier w łańcuchu dostaw mięsa wołowego i określenie możliwości zwiększenia udziału mięsa wołowego w łańcuchu dostaw. Zadania: • Opracowanie wytycznych metodycznych do badań uczestników łańcucha dostaw mięsa wołowego. • Opracowanie specyfikacji istotnych warunków zamówienia usługi badawczej (SIWZ). • Nadzór merytoryczny nad przeprowadzeniem badań metodą burzy mózgów i metoda delficką. • Analiza i opracowanie wyników. • Przygotowanie publikacji z badania. W P Cel: zweryfikowanie wyników badań jakościowych, a tym samym uogólnienie wniosków na temat postaw konsumentów wobec mięsa wołowego oraz dokonanie ich segmentacji. Zadania: • Opracowanie koncepcji badań ilościowych, których celem będzie określenie typologii konsumentów wołowiny. Opracowanie projektu narzędzia do badań, opracowanie kryteriów doboru próby badawczej, przeprowadzenie badań pilotażowych, przygotowanie ostatecznej wersji narzędzia badawczego. • Opracowanie specyfikacji istotnych warunków zamówienia usługi badawczej (SIWZ). • Nadzór merytoryczny nad przeprowadzeniem badań ilościowych. • Analiza i opracowanie wyników. • Przygotowanie raportu z badania.

Okres realizacji: 01.01.2013-31.12.2013 Kierownik Zadania nr:…. 6. Przykładowy plan realizacji zadań NA KAŻDY ROK w ramach Projektu Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody” UDA-POIG.01.03.01-00-204/09-06 Okres realizacji: 01.01.2013-31.12.2013 Kierownik Zadania nr:…. Opis planowanych badań w funkcji potrzeb gospodarczych i kosztów Cele badawcze akceptowane przez branżę/ interesariuszy Wskaźniki realizacji Zadania jakie zostaną osiągnięte Metodyka zastosowana która pozwoli na innowacyjne wdrożenia Materiały i surowce, oprogramowanie i licencje do zakupu ponad istniejące Promocja w zdefiniowanych funkcjach celu Inne działania informujące i zachęcające do wdrożeń rezultatów Projektu Plan publikacji z wykazem tytułów czasopism i terminów złożeń manuskryptów Podział prac z przyporządkowaniem imiennym osób odpowiedzialnych za realizację przyjętych celi badawczych Plan finansowy z podziałem na kategorie i kwartały oraz realizowane cele

7. Przykładowe wskaźniki realizacji Projektu ProOptiBeef Wskaźniki produktu Nazwa wskaźnika Jednostka miary wskaźnika Wartość bazowa mierzona przed rozpoczęciem realizacji Projektu Wartość docelowa wskaźnika określona w umowie/decyzji o dofinansowanie 1 2 3 4 Liczba instytucji (jednostek naukowych) objętych wsparciem szt. Liczba pracowników naukowych zaangażowanych w realizację Projektu osoby 78 Liczba studentów zaangażowanych w realizację Projektu 8 Liczba doktorantów/ habilitantów zaangażowanych w realizację Projektu 34/6 Liczba bezpośrednio utworzonych nowych etatatów EPC 52 Liczba jednostek naukowych współpracujących z jednostką naukową w trakcie realizacji Projektu Liczba przedsiębiorstw współpracujących z jednostką naukową w trakcie realizacji Projektu 7 Wartość aparatury naukowo-badawczej zakupionej w związku z realizowanym Projektem zł 7 352 733,27

8. Przykładowe wskaźniki realizacji Projektu ProOptiBeef Wskaźniki rezultatu

9. Sprawozdawczość kwartalna w Projekcie i rozliczenia w ramach Konsorcjum • Rozliczeń dokonuje Lider na podstawie umowy konsorcjum • Rozliczenie między Konsorcjantami odbywa się za pomocą faktur lub równoważnych dokumentów księgowych; • Wniosek o płatność wraz z pełną dokumentacją wydatków (zarówno Lidera jak też konsorcjantów); • Lider jest odpowiedzialny za pozyskanie pełnej dokumentacji od Członków Konsorcjum i złożenie jej do IP/IW w celu rozliczenia.

10. Weryfikacja planów realizacji każdego zadania NA DANY ROK Okres realizacji: 01.01.2013-31.12.2013 Kierownik Zadania nr:……… Zaplanowane/ Zrealizowane Opis planowanych/ zrealizowanych badań Cele badawcze zaplanowane / zrealizowane Wskaźniki realizacji Zadania zaplanowane/ zrealizowane Metodyka planowana do wykorzystania/ zastosowana do badań Materiały i surowce, oprogramowanie i licencje planowane / wykorzystane Promocja planowana / zrealizowana Inne działania planowane/ zrealizowane Plan publikacji planowane/ zrealizowane Podział prac zaplanowany/ zrealizowany Plan finansowy zaplanowany / zrealizowane wydatki

11. Coroczne prognozowanie osiągnięcia sukcesu Projektu Analiza danych osiągniętych przez realizujących Projekt (analiza osiągniętych przyjętych założeń i wskaźników), Wprowadzenie do prognozy wyników i wskazań zewnętrznych ocen eksperckich, Wskazanie potencjalnych zagrożeń osiągniecia założonych wskaźników produktu i rezultatu na podstawie analizy realizacji badań i wskaźników, Wskazanie możliwości wprowadzania korekt i eliminacji zagrożeń, Wprowadzanie kwartalnych analiz i prognozowania osiągnięcia sukcesu Projektu.

Wskaźniki Projektu WSKAŹNIKI PRODUKTU

Wskaźniki Projektu - WSKAŹNIKI REZULTATU

WSPÓŁPRACA MIĘDZYNARODOWA Beef Cooperative Research Centre (CRC) Meat Standards Australia

Przykład inicjatywy, która jest rezultatem realizacji Projektu ProOptiBeef W celu usprawnienia komunikacji przetłumaczono istotne elementy normy EKG/ONZ na wołowinę w tuszach i elementach handlowych. PZPBM zainicjował proces opracowania i opublikowania polskiej wersji językowej Normy EKG/ONZ we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. PZPBM pozyskało środki na opracowanie tej publikacji z Funduszu promocji Mięsa Wołowego. w 2014 roku polski sektor wołowiny będzie dysponował standardem w językach: polskim, francuskim, angielskim, rosyjski, chiński, hiszpański. PZPBM pozyskało dodatkowe środki z UE na kampanię promocyjną wołowiny wysokiej jakości

12. Współpraca uczestników łańcucha dostaw (przyklady) - grupy producentów, klastry, systemy jakości w sektorze wołowiny, badania i rozwój, transfer wiedzy. Konferencja pt. Jakość oraz bezpieczeństwo w produkcji wołowiny - europejska oraz polska perspektywa (18 października 2012r.) Warsztat pt. „Polska wołowina - wołowina z przyszłością” (19 października 2012r.) Konferencja pt. Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej” realizowana w ramach projektu naukowego „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody” (12 i 13 września 2011 r.)

13. „Czy formalizm zdusza innowacyjność?” 1/3 Bez zbędnej zwłoki uzyskanie zgody od IP na wydłużenie okresu realizacji Projektu do 30.06.2015r. Bez nadmiernej konieczności uzasadniania dla uzyskanie zgody od IP na dokonanie przesunięć w HRF- zgodnie z wnioskami. Bez nadmiernego uzasadniania dla IP złożenie wniosku o zwiększenie kwoty dofinansowania Projektu o 2mln zł (cel: sfinansowanie kampanii edukacyjnej skierowanej do konsumentów). Nie z pełnym sukcesem (w aspekcie terminów) prowadzenie postępowań przetargowych zgodnie z pzp). Trudności z poszerzaniem zakresów prac zamówionych w ramach pzp. Ryzykowne planowanie prac i ich szacowanie do zamówień publicznych na początku realizacji Projektu.

12. „Czy formalizm zdusza innowacyjność?” 2/3 Kilkukrotna weryfikacja przez różne instytucje wiarygodności danych liczbowych i opisowych zawartych w dokumentach związanych z realizowanym projektem. Bez nadmiernej konieczności uzasadniania dla uzyskanie zgody od IP na dokonanie przesunięć w HRF- zgodnie z wnioskami. Weryfikacja i ponowne sprawdzanie po weryfikacji przez IP realizacji wydatków i uzyskania założonych efektów związanych z realizowanym projektem. Ponawiana weryfikacja przy każdej kontroli poza IP czy operacje gospodarcze są ujęte w wyodrębnionej dla Projektu ewidencji księgowej i poprawnie udokumentowane.

12. „Czy formalizm zdusza innowacyjność?” 3/3 Wielokrotnie ponawiana weryfikacja tożsamych dokumentów przez różne instytucje w celu sprawdzenia osiągnięcia: celu projektu oraz zgodności realizacji projektu z umową; poprawności księgowania wydatków poniesionych w ramach realizowanego projektu, ich zasadności, sposobu udokumentowania i wyodrębnienia w ewidencji księgowej; płatności wydatków związanych z projektem; wiarygodności i terminowości sprawozdań z realizacji projektu; terminowości rozliczania otrzymanych środków finansowych projektu; sposobu monitorowania realizacji celów projektu; sposobu przechowywania i zabezpieczania dokumentacji dotyczącej projektu; przestrzegania przepisów o rachunkowości, zamówieniach publicznych i finansach publicznych, w tym w zakresie przestrzegania dyscypliny finansów publicznych; funkcjonowania systemu kontroli wewnętrznej w odniesieniu do realizacji projektu; realizacji wniosków i zaleceń z wcześniejszych kontroli i audytów.

„ Podsumowanie Przyjęcie elektronicznego standardu weryfikacji dokumentacji z realizacji projektów w celu eliminacji wielokrotności sprawdzania uprzednio zweryfikowanych dokumentów. Zredukowanie liczby podmiotów uprawnionych do kontroli w tym w szczególności do kontroli na miejscu ze względu na istotne obciążenia czasowe jakie występują podczas każdorazowej kontroli. Przyjęcie formuły akceptacji wniosków pokontrolnych dla zweryfikowanych dokumentów i realizacja kontroli nie poddawanych dokumentów weryfikacji w celu eliminacji wielokrotności analiz tych samych dokumentów.

„ Dziękuję za uwagę