Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Gdy dziecko próbuje papierosów istnieje bardzo duże ryzyko, że w przyszłości popadnie w uzależnienie od nikotyny. To zaś wiąże się z ciągłą potrzebą palenia,
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
„zdrowe życie w szkole i w domu” Wielu z was spotyka się ze zjawiskiem palenia papierosów. Zanim ktoś będzie was namawiał do palenia musicie wiedzieć,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Wody mineralne i lecznicze
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
Światowy Dzień Rzucania Palenia
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Palenie szkodzi zdrowiu
Wartości odżywcze orzechów.
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Naturalne źródła węglowodorów
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich

Co tak naprawdę szkodzi najbardziej? •Duża ilość soli  W skład jednej zupki wchodzi więcej soli, niż znajduje się w jednej paczce chipsów! Maksymalna ilość soli, jaką powinniśmy spożywać na dobę wynosi 6 gramów, zaś spożywając tego typu produkt pochłaniamy aż 8 gramów! Nie jest tajemnicą, że zbyt duża ilość soli szkodzi zdrowiu. Powoduje ona wzrost ciśnienia  (co z kolei może mieć skutek w postaci udaru mózgu i chorób kardiologicznych), zaburzenie pracy nerek, zatrzymywanie wody przez organizm, co z kolei powoduje obrzęki, opuchliznę i wzrost masy ciała.

•Tłuszcze trans Jest to rodzaj tłuszczy z grupy nienasyconych, które zawierają przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W dużej ilości (takiej, jaka znajduje się w zupkach chińskich) mają negatywny wpływ na organizm. Powodują tycie —otyłość brzuszną. Ponadto uszkadzają białko komórek nerwowych, czyli upośledzają tkankę mózgową. Podnoszą również poziom „złego cholesterolu” oraz zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. 

•Wysoka zawartość sztucznych substancji chemicznych: * Glutaminian sodu (E621)  Jest on solą sodową kwasu glutaminowego. Podnosi on trzykrotnie ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok. Powoduje migreny, uczulenia oraz astmę.  * Syntetyczne aromaty i barwniki Mogą powodować alergie, nasilać trądzik oraz doprowadzać do poważnych problemów z żołądkiem.

•Makaron produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej  Ma on wysoką wartość w indeksie glikemicznym, co oznacza, że po spożyciu zupki poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a po chwili znowu czuje się głód. Poza tym ilość witamin i składników mineralnych jest w nim naprawdę minimalna. 

SKŁADNIKI Kluski (92,8%) •mąka pszenna, •tłuszcz roślinny, •tapioka (używana do zagęszczania sosów, musów; nie zawiera glutenu ani cholesterolu; niewielka zawartość białka oraz lekkostrawnych węglowodorów; produkt skrobiowy otrzymany z manioku),  •skrobia modyfikowana — E1420 (środek żelujący, zagęszczający oraz stabilizujący; w dużych ilościach powoduje biegunkę),  •cukier,  •stabilizatory: •tri fosforan pentasodowy — wiążąc się z wapnem, powoduje zmniejszenie gęstości kości oraz zwiększa ryzyko osteoporozy •guma guar – może powodować wzdęcia oraz kurcze żołądka •substancje spulchniające:  •węglan potasu — nieszkodliwy dla organizmu,  •węglan sodu — nieszkodliwy dla organizmu, •kurkuma — nieszkodliwy, o ile przestrzegana jest maksymalna dawka dziennego spożycia; barwnik naturalny; silnie działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe.

Dodatki smakowe (7,2%) •rafinowany olej palmowy — zawiera do 45% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są absolutnie niekorzystne dla organizmu; sprzyja powstawaniu otyłości, cukrzycy typu II i powoduje wzrost cholesterolu we krwi; ma on również negatywny wpływ na środowisko;  •sól •cukier •wzmacniacze smaku:  * glutaminian monosodowy, o którym była już mowa  * guanylan disodowy — zmienia się w kwas moczowy, który co prawda nie jest toksyczny, ale jego wysoki poziom powoduje kryształki wokół stawów, które powodują bolesność i częściowe unieruchomienie tych miejsc * inozynian disodowy — szkodliwość jak wyżej — zmienia się w kwas moczowy •maltodekstryna — cukier prosty; łatwo przyswajalna — wchłaniana równie szybko jak glukoza; brak informacji o szkodliwości •pieprz •czosnek •suszony por •czerwona szalotka •aromat (nie podane jaki, była już mowa o tym) •hydrolizat białka sojowego •barwnik — karmel  •substancja przeciwzbrylająca: E551 — ditlenek krzemu, stosowany w produkcji szkła (!!) •przeciwutleniacz E306 — mieszanina tokoferoli, czyli po prostu witaminy E; skutki nadmiaru to zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni oraz zaburzenia widzenia, zły wpływ na płód.

W 100 g produktu znajduje się 71,3 kcal W 100 g produktu znajduje się 71,3 kcal.  Oprócz tego, znajduje się tam 1,3 gramów białek, 9,1 gramów węglowodanów (cukrów) oraz 3,3 gramów tłuszczu. 

Szkodliwe także dla cery Częste jedzenie zupek w proszku ma fatalny wpływ nie tylko na nasz układ trawienny. Źle działa także na cerę. Dermatolodzy w tej kwestii mają określone poglądy. W związku z chemiczną obróbką i wykorzystywaniu wszelkiego rodzaju barwników czy emulgatorów zatruwamy nie tylko żołądek. Podczas trawienia wytwarzają się bowiem toksyny, przed którymi nasz organizm się broni. Najłatwiejszym sposobem na pozbycie się ich jest wydalanie, również przez skórę, co oznacza zwiększoną pracę gruczołów łojowych. A to z kolei odbija się na cerze.

Czy warto się truć Warto również pamiętać, że zupki w proszku nie zawierają też żadnych witamin. Dieta na nich oparta pozbawiona jest jakichkolwiek składników odżywczych. Mimo to Polacy nadal chętnie sięgają po tego typu produkty. Popularnością cieszą się nie tylko zupki, ale i różnego rodzaju danie ekspresowe (makarony, puree, ryż, pulpety, klopsiki mięsne w sosach, gołąbki, bigos, gulasz, flaki, fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa i bez mięsa, leczo). Tylko w ciągu roku kupujemy ich ponad 40 mln kilogramów. Stawiamy na wygodę, zupełnie zapominając o tym, że regularnie trujemy swój organizm. Wcześniej czy później przyjdzie nam za to zapłacić.

Prezentacje przygotowały: ~Wiktoria Pinkus ~Kornelia Tatar ~Weronika Lendo ~Dominika Łowczynowska DZIĘKUJEMY ZA OGLĄDNIĘCIE 