TORTY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
Advertisements

GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Podstawowe gorące desery
Zimne Desery..
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
LALKA BARBIE Tort w stylu angielskim obłożony masą cukrową, wszystkie dekoracje są jadalne. Tort o smaku czekoladowym ciemny biszkopt przełożony kremem.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Prezentacja wyrobów A. Blikle
CUPCAKES.
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Desery Mleczne.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
w Cukierni Belle Epoque”
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Marcepanowe bajki.
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Polisacharydy.
Disacharydy.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
87.Znajdź przyspieszenie układu i napięcia nici łączących mas m 1 =5kg, m 2 =4kg, m 3 =3kg, m 4 =2kg i m 5 =1kg, gdy brak jest tarcia mas o podłoże, a.
Składniki ciasta i podział ciast
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Chatka Puchatka.
Zatrzymać lato w kuchni
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Czy substancje można mieszać?
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Przyprawy ciasteczek korzennych
Doświadczenie o cukrze
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

TORTY

TORT – to wyrób cukierniczy złożony najczęściej z kilku warstw ciasta, przełożonych kremem cukierniczym, konfiturami i przybrany kremem, polewą, marcepanem, owocami kandyzowanymi i ozdobiony.

Podział tortów w zależności od rodzaju ciasta użytego do wypieku spodów: Biszkoptowe, Biszkoptowo-tłuszczowe, Bezowe, Kruche.

W zależności od użytych mas do przekładania: Śmietankowe, Owocowe, Kakaowe, Kawowe, Inne.

W zależności od okoliczności, na które są wypiekane: Weselne

W zależności od okoliczności, na które są wypiekane: Weselne

Na chrzciny

Świąteczne

W zależności od kształtu: OKRĄGŁE

W zależności od kształtu: PROSTOKĄTNE

W zależności od kształtu: PIĘTROWE

W zależności od kształtu: INNE

Proces produkcyjny Produkcja podstaw, Przygotowanie mas, Przekładanie spodów, Dekoracja wyrobów. Przygotowanie surowców,

Produkcja tortów biszkoptowych z owocami

Produkcja tortów marcepanowych

Produkcja tortów biszkoptowo-tłuszczowych

Produkcja tortów bezowych

Produkcja tortów na bazie musów

DEKORACJA TORTÓW KUWERTURA

DEKORACJA TORTÓW KUWERTURA

DEKORACJA TORTÓW marcepan, masa ticino, dragant

Masa Ticino – plastyczny lukier 400 g - cukier puder (przesiany) 50 g - glukozy 20 g - żelatyny 350 ml - wody Rozpuszczamy w wodzie żelatynę i glukozę po czym dodajemy puder ,cały czas mieszając !!! Gotowa biała masa cukrowa służy do obkładania tortów, deserów i ciasteczek. Wystarczy rozwałkować, można dowolnie barwić i aromatyzować.

Dragant, pastillage masa cukiernicza z cukru pudru, żelatyny i wody, wyrób z takiej masy cukier puder 1,00 kg mąka ziemniaczana 0,20 kg ocet 0,01 kg żelatyna 0,01 kg woda 0,14 kg Żelatynę moczysz w wodzie. Podgrzewasz do rozpuszczenia i mieszasz z mąką i cukrem. Na końcu dodajesz ocet.

DEKORACJA TORTÓW karmel

DEKORACJA TORTÓW karmel

DEKORACJA TORTÓW dekoracje cukrowe

DEKORACJA TORTÓW dekoracje z opłatków

DEKORACJA TORTÓW żelki

DEKORACJA TORTÓW posypki, świeczki

TORT SZWARZWALDZKI

TORT MARCELLO

TORT WĘGIERSKI

TORT SACHERA