Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tradycje kulinarne mojej rodziny

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tradycje kulinarne mojej rodziny"— Zapis prezentacji:

1 Tradycje kulinarne mojej rodziny

2 Spis treści 1.Krokiety z kapustą i grzybami 2.Pierogi z kapusta
3.Metrowiec 4.Szarlotka z jabłkami 5.Śledzie korzenne 6.Sałatka z tuńczyka 7.Sałatka ryżowa 8.Chlebek 9.Faworki

3 Krokiety z kapustą i grzybami
U nas żadna Wigilia nie może obejść się bez krokietów z kapustą i grzybami. Są one zawsze przygotowane przez moją babcię. Zawsze należy dodać jak najświeższe grzyby muszą być one kupione w dzień Wigilii.

4 Pierogi z kapustą Pierogi z kapustą są moim ulubionym daniem wigilijnym. Ich ciasto zawsze delikatnie przypiekamy i staramy się żeby było miękkie .

5 Metrowiec Jest to moje ulubione ciasto. Zazwyczaj w domu ja go przyrządzam. Przygotowuję go w dość prosty sposób. Robię dwa placki jedno jasne drugie ciemne piekę je i kroję tak jak chleb. Rozrabiam krem i przekładam kremem na zmianę kawałki ciasta.

6 Szarlotka z jabłkami Przepis na szarlotkę Składniki: 1 margaryna, 2 łyżki octu, 4 łyżki oleju, 6 łyżek wody, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kilogramy jabłek, cynamon Przygotowanie: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć , dodać pozostałe składniki, potem dodać drugą część. Podzielić ciasto na pól. Jabłka smażone z cynamonem w środku.

7 Śledzie korzenne Składniki: 20 filetów śledziowych dobrze wymoczonych, kilka ziarenek pieprzu czarnego, ziele angielskie i holendry, gałka muszkatowa utarta, cytryna do dekoracji, olej słonecznikowy Przygotowanie: Wymoczone śledzie pokroić w dzwonki pieprz, ziele i holendrę rozbić w moździerzu w proporcji 25: 35: 45 , utrzeć gałkę . Przyprawy rozkruszone (nie zmielone ) wymieszać i rozprowadzić po wierzchu śledzi. Ułożyć w naczyniu. Zalać olejem. Udekorować cytryną.

8 Sałatka z Tuńczyka Składniki:
5 jajek 20 dag żółtego sera 1 cebula 1 puszka kukurydzy tuńczyk w sosie własnym (24 dag ryby) 6 łyżek majonezu lub więcej zamrożone masło extra (około 8 dag) Wykonanie: Żółtka, białka, ser żółty, zamrożone masło - zetrzeć na tarce (każdy składnik osobno). Cebulę drobno posiekać.   Układać warstwami: białko - ser żółty - pół puszki tuńczyka - pół puszki kukurydzy - majonez - cebula - masło - drugie pół puszki tuńczyka - drugie pół puszki kukurydzy - majonez - żółtka.

9 Sałatka ryżowa Składnik: 0,5 kg ryżu- ugotowanego 5 jajek na twardo pokroić puszka kukurydzy por pokroić drobno sól pieprz majonez

10 chlebek 2 jabłka zetrzeć na grubej tartcę 1 szklanka płatków owsianych Zalać to 0,5 l wrzącej wody i pozostawić na pół godziny . Dodać 2/3 kostki drożdży małych, 4,5 szklanki mąki, pestki słonecznika(10 dag) 2 łyżeczki soli. Wszystko wymieszać i włożyć do blaszki. Poczekać aż zacznie rosnąć. Piec w 180 stopniach/ 1h( rozgrzany piekarnik) . Można dodać : rodzynki, śliwki, dynie

11 Faworki Składniki: ½ kg mąki ½ łyżki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 całe jajka Wykonanie: Zagnieść ciasto, rozwałkować. Smażyć na oleju. Obsypać cukrem pudrem.

12 KONIEC


Pobierz ppt "Tradycje kulinarne mojej rodziny"

Podobne prezentacje


Reklamy Google