Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII"— Zapis prezentacji:

1 KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Pyszne dania i przepisy

2 Aiöli Składniki: -Żółtko -Ocet winny jasny łyżka -Czosnek ząbki -Oliwa ok.10 łyżek -Sól i pieprz według uznania Przygotowanie Żółtko wymieszać z 1 łyżką octu, 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Następnie za pomocą moździerza lub robota kuchennego połączyć składniki. Później, cały czas mieszając delikatnie, dodawać stopniowo, bardzo powoli, po kilka kropel oliwy, uważając, aby sos się nie rozwarstwił.

3 Bakłażany z pomidorami
Składniki: -Bakłażan sztuki -Pomidory g -Sól i pieprz według uznania -Olej łyżki -Natka pietruszki 1sztuka Przygotowanie Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę. Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w ciepłe miejsce. Na oleju pozostałym ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów. Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką.

4 CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MARCEPANEM
Składniki: -Mąka 75g -Jajko 4sztuki -Cukier 150g -Cukier waniliowy według uznania -Mąka ziemniaczana 75g -Budyń waniliowy 1sztuka -Mleko 50ml - Śmietana kremówka 100ml -Truskawki 350g -Marcepan 100g -Cukier puder 70g Przygotowanie Białka ubić z 75 g cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 75 g cukru i cukrem waniliowym na krem. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. Budyń przygotować według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubić i połączyć z budyniem. Wstawić do lodówki. Truskawki przekroić na pół, dodać do 2/3 budyniu i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem z truskawkami, na wierzch wyłożyć pozostały budyń. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem , rozwałkować i wyłożyć na ciasto. Ciasto chłodzić ok. 2 godziny.

5 Duszona ryba veracruz Przygotowanie Składniki: -Cebula 1sztuka
-Czosnek ząbki -Papryczka chili sztuki -Filety rybne g -Sok z cytryny według uznania -Olej g -Pomidory konserwowe 400g -Bulion warzywny ml -Zielone oliwki ,5szklanki -Pieprz i sól według uznania Przygotowanie Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostką, a czosnek w cienkie plasterki. Oczyszczone papryczki drobno posiekać. Umyte filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić obficie sokiem z cytryny. Cebule podsmażyć na oleju rozgrzanym w żaroodpornym naczyniu. Dodać czosnek, papryczkę i podsmażyć. Zalać wszystko pomidorami i bulionem. Mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i włożyć do niego rybę oraz oliwki. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dusić potrawę ok. 20 minut. Podawać z pieczywem.

6 Dorada w soli Przygotowanie Składniki: -Dorada 4sztuki -Czosnek 3ząbki
-Tymianek gałązka -Sól morska 3kg -Cytryna sztuki -Sok z 1 cytryny Przygotowanie Sprawione ryby umyć i od środka skropić sokiem z cytryny. Oczyszczony czosnek pokroić na połówki i włożyć z tymiankiem do wnętrza ryb. Dno żaroodpornego naczynia wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć na niej rybę i posypać solą z wierzchu, aż do całkowitego przykrycia, lekko docisnąć i spryskać wodą. Formę szczelnie przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w 250 stopniach. njshfshshushhvkshuyhskueylahf8ohsihlfij

7 EMPANADAS PIEROGI Z MIĘSEM
Składniki: -Mąka g -Masło ,5kostki -Mięso mielone g -Cebula sztuka -rodzynki łyżka -papryka ostra ,5łyżeczki -Oliwa według uznania -Sól i pieprz według uznani -Woda szklanki Przygotowanie Oczyszczoną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać mięso. Mieszając smażyć kilka minut, zalać 2 szklankami wody i dusić Gdy woda odparuje dodać wymoczone, osączone rodzynki, paprykę oraz sól i pieprz. Z mąki, masła i pół łyżeczki soli oraz wody zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć duże koła ( ok. 10 cm), napełnić farszem i zalepić. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach do zrumienia.

8 Gazpacho Przygotowanie Składniki: -Ogórek 1sztuka -Pomidor 3sztuki
-Pryka zielona w strączku 0.5sztuki -Papryka żółta w strąku sztuki - Cebula sztuka -Chleb sztuka -Oliwa z oliwek łyżka -Sól i pieprz według uznania -Czosnek ząbki -Koncentrat pomidorowy według uznania Przygotowanie Ogórek obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać Gazpacho podawać dobrze schłodzone.

9 Patatas bravas Składniki: -Ziemniaki 0,5kg -Rozmaryn 2gałązki
-Papryka mielona 1łyżeczka -Czosnek ząbki -Oliwa łyżki -Sól i pieprz według uznania Przygotowanie Oczyszczone równej wielkości ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej wody i krótko gotować, odcedzić. Oczyszczony, osuszony rozmaryn posiekać niezbyt drobno. Oczyszczony czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić gorące ziemniaki, oprószyć rozmarynem, papryką oraz czosnkiem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, delikatnie mieszając, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. Patatas bravas można podawać z sosem Aiöli.

10 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ PREZENTACJE PRZYGOTOWAŁA WIKTORIA DĘBOWSKA PRZEPISY I ZDJĘCIA DAŃ CZERPAŁAM Z:


Pobierz ppt "KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII"

Podobne prezentacje


Reklamy Google