Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Dieta proteinowa. Czym jest dieta proteinowa? Nadwaga i otyłość stanowią problem dotyczący coraz to szerszej grupy osób na całym świecie. Jesteśmy zewsząd.
CZAS NA ZDROWIE.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy”
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zdrowie w porcji
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Od ż ywiamy si ę zdrowo

Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA

Na samym dole piramidy umieszczono aktywno ść fizyczn ą jako podstaw ę prawid ł owego ż ywienia. Nast ę pne s ą produkty zbo ż owe: kasze gruboziarniste, pieczywo ciemne (ale nie te z dodatkiem karmelu), makaron razowy, ry ż ciemny, ry ż dziki. Te produkty dadz ą Ci energii na kilka godzin i dostarcz ą cennych sk ł adników mineralnych i witamin. Zawsze powinny znale źć si ę w Twoim ś niadaniu i jeszcze w co najmniej dwóch innych posi ł kach. Warzywa nale ż y spo ż ywa ć do ka ż dego posi ł ku. Ich (oprócz str ą czkowych typu groch, fasola) nie musisz ogranicza ć. Jedz owoce - nawet 4 porcje dziennie (je ś li masz nadwag ę to 2). Dodawaj oliw ę z oliwek do surówek. Dzi ę ki niej lepiej wch ł aniaj ą si ę witaminy.

Rozs ą dne od ż ywianie, to przede wszystkim regularne (co 2,5-3 godz.) posi ł ki i ma ł e porcje. Regularno ść posi ł ków jest wa ż na, aby poziom cukru we krwi by ł na sta ł ym poziomie. Jego wahania wp ł ywaj ą na Twoj ą koncentracj ę, samopoczucie i uczucie g ł odu. Pij du ż o wody, ale mo ż esz pi ć równie ż owocow ą herbat ę, sporadycznie kaw ę, soki warzywne czy soki owocowe wyciskane. Planuj ą c swój jad ł ospis, najlepiej b ę dzie, jak zapoznasz si ę z zasadami piramidy ż ywieniowej, która znajduje si ę na przyk ł ad na stronie Podstaw ą tej piramidy jest aktywno ść fizyczna.

Je ż eli wykluczysz t ł uszcz z diety, to rozregulujesz swoj ą gospodark ę hormonaln ą i zaczniesz ty ć. Ograniczy ć do minimum nale ż y t ł uszcz zwierz ę cy - smalec, mas ł o, t ł uste wieprzowe mi ę so, t ł usty nabia ł. Kolejny wa ż ny sk ł adnik dobrej diety to mleko maks. 2% t ł uszczu. To bomba wapnia, witamin i minera ł ó w. Potrzebujesz dwóch szklanek dziennie. Mo ż esz je wymienia ć z jogurtem naturalnym, serami chudymi, kefirami czy ma ś lank ą. Mi ę so i ryby to maks. 2 porcje dziennie. Najwa ż niejsze, ż eby by ł y ś wie ż e, a ryby g ł ó wnie morskie (np. ł oso ś ) i niesma ż one. Ryby morskie zawieraj ą kwasy omega-3, kt ó re maj ą same zalety. Gdy usma ż ymy ryb ę, trac ą swoje w ł a ś ciwo ś ci. Dobra dieta zawiera jajka, i to du ż o.

Pami ę taj o jedzeniu owoców

Nie zapominaj te ż o warzywach

Pami ę taj o nawadnianiu organizmu (2 litry p ł ynu dziennie)

10 ZASAD RACJONALNEGO Ż YWIENIA

STAWIAM NA WODĘ - minimum 1,5 litra (8 szklanek) dziennie. TO PROSTE! 1.

WIĘCEJ RUCHU, PANIE BRZUCHU! 2.

BŁONNIK JEST COOL, WIĘC JEDZ GO NA FULL 3.

NIE TYLKO KRÓLIKI LUBIĄ MARCHEWKĘ - MY TEŻ! 4.

RYBY CZĘSTO JADANE - ZDROWE SERCE I ŚWIETNA PAMIĘĆ GWARANTOWANE!!! 5.

PIJ MLEKO, BĘDZIESZ MIAŁ ZDROWE KOŚCI I ZĘBY!!! 6.

JEDZ WSZYSTKO, ALE W ROZSĄDNYCH ILOŚCIACH 7.

DO SZKOŁY – ZE ŚNIADANIEM I PO ŚNIADANIU 8.

PIĘĆ POSIŁKÓW W CIĄGU DNIA JEST NA SZÓSTKĘ! 9.

OBIAD OBIADOWI NIERÓWNY 10.

Tygodniowy jad ł ospis dla nastolatków

Dzie ń 1

Śniadanie: Serek wiejski (200g) z wkrojonym ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem lub pomidorem (1/2szt) i szczypiorkiem (przyprawiony do smaku), kromka pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowana cienko masłem; Herbata zielona. Drugie śniadanie: Banan, kromka pieczywa razowego posmarowana przecierem pomidorowym z plasterkiem sera żółtego i plasterkami pomidora. Woda mineralna z limonką. Obiad: Makaron z groszkiem i wędzonym łososiem (24 szt. makaronu pełnoziarnistego penne, 4 cienkie plasterki wędzonego łososia, 3 małe różyczki brokuła - 1/3 opakowania mrożonego, 2 łyżki zielonego mrożonego groszku lub 2 łyżki z puszki, natka pietruszki, przyprawy, sok z cytryny). Makaron ugotować aldente. Brokuły blanszować 6 min. Makaron ułożyć na talerzu, dodać brokuły, groszek ugotowany lub z puszki oraz kawałki łososia. Posypać zieleniną, skropić sokiem z cytryny; woda mineralna.

Podwieczorek: Zetrzeć na grubej tarce duże jabłko, posypać cynamonem i polać jogurtem naturalnym (kubeczek,150g), 2 kromki pieczywa chrupkiego. Kolacja: Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowana chudym twarożkiem, kiełki rzodkiewki. Melisa z pomarańczą bez cukru.

Dzie ń 2

Śniadanie: Jogurt owocowy (150 g), 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane serkiem topionym (cienko), kilka listków sałaty, kilka plasterków pomidora. Kawa zbożowa z mlekiem 1,5%. Drugie śniadanie: Kiść winogron (mała), szklanka maślanki owocowej, kromka pieczywa razowego posmarowana cienko masłem z wędliną drobiową (2 plasterki), sałata. Obiad: Pieczeń z piersi indyka (120 g plastra pieczeni z piersi indyka, ½ opakowania mrożonej zielonej fasolki, łyżeczka masła, sok z cytryny, posiekany koperek, ½ woreczka kaszy gryczanej). Pierś posypać ziołami, natrzeć czosnkiem, oliwą- zawinąć w folię i upiec w piekarniku lub na grillu. Na ugotowanej fasolce rozpuść 1 łyżeczkę masła, indyk posyp koperkiem i skrop cytryną. Podać z kaszą na sypko. Woda mineralna.

Podwieczorek: Jogurt naturalny (150g) z 1 łyżeczką słonecznika i 1 łyżeczką rodzynek. Kolacja: Brokuły gotowane (mała główka) posypany 2 łyżkami startego parmezanu. Szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego.

Dzie ń 3

Śniadanie : 2 kromki pieczywa razowego, 2 cienkie plasterki fety light posypany słonecznikiem i szczypiorkiem, plasterki rzodkiewek. Buteleczka soku marchewkowego (jednodniowy). Drudie śniadanie: Sałatka wielowarzywna (mały seler, mała marchew, pomidor, 1/4 główki sałaty lodowej). Seler i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, pomidora pokroić w kostkę, kapustę pekińską poszatkować. Wszystko skropić oliwą z oliwek pomieszaną z octem jabłkowym i przyprawami ziołowymi. Kromka pieczywa razowego, 2 plasterki wędliny drobiowej. Obiad: Kurczak duszony z warzywami (Mały filet z piersi kurczaka (100 g), 2 pomidory obrane ze skórki, ½ małej cebuli, mała cukinia, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, natka pietruszki, 50 g pełnoziarnistego (orkiszowy) makaronu świderki). Filet z kurczaka natrzeć ziołami, solą pieprzem, pokroić w kostkę - podsmażyć. Dodać pomidory, cebulę, czosnek - dusić do miękkości. Pod koniec wrzucić cukinie pokrojoną w kostkę-dusić. Wymieszać z makaronem ugotowanym aldente. Sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty.

Podwieczorek: Koktajl (kefir (szklanka), mrożone owoce – mogą być truskawki (10 szt.). Zmiksować, nie dosładzać. Posypać cynamonem. Kolacja: Szklanka gorącego mleka 1,5% z 3 łyżkami płatków owsianych i 4 pokrojonymi suszonymi morelami.

Dzie ń 4

Śniadanie: Sałatka z grejpfrutem-liście sałaty lodowej, starte jabłko, ½ pokrojonego grejpfruta, 3 suszone morele, sos: łyżeczka miodu, sok z cytryny, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane chudym twarożkiem. Kawa z mlekiem 1,5%. Drugie śniadanie: 2 kromki posmarowane cienko masłem, 2 plasterki wędliny drobiowej, 2 plasterki sera żółtego, sałata. Herbata zielona bez cukru. Obiad: Kasza gryczana (1/2 woreczka), gulasz z chudego mięsa wołowego (2 chochle do zupy), ogórek kiszony. Sok grejpfrutowy świeżo wyciśnięty.

Podwieczorek: 3 kromki pieczywa chrupkie z sałatą, 3 plastrami feta light, kilka pokrojonych oliwek do dekoracji. Kolacja: Kawałek kabanosa (70g), kromka pieczywa razowego. Mizeria (jeden średni ogórek zielony) polany kubeczkiem jogurtu naturalnego. Posypany szczypiorkiem, solą pieprzem.

Dzie ń 5

Śniadanie: Serek z warzywami serek wiejski (200 g) wymieszać z 4 startymi rzodkiewkami i kilkoma plasterkami zielonego ogórka doprawić do smaku, 2 kromki pieczywa razowego. Drugie śniadanie: Sałatka owocowa (pomarańcza, ½ małego melona polane 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką rodzynek i 1 łyżeczką otrąb owsianych). Obiad: Warzywa na patelnię dowolne (½ opakowania (podsmażone max na 1 łyżce oleju, duszone z dodatkiem wody), ½ woreczka ryżu brązowego). Kefir lub jogurt (szklanka).

Podwieczorek: Półmisek warzyw surowych - dowolne (papryka, ogórek zielony, sałata itd. 4szt.) z sosem jogurtowym (jogurt grecki (2 łyżki), koperek świeży, szczypiorek, czosnek zmiażdżony, przyprawy) Kolacja: 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego),połowa puszki tuńczyka w oleju (dobrze odsączony), tuńczyk wymieszany z pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym w formie sałatki.

Dzie ń 6

Śniadanie: Muesli z mlekiem, szklanka mleka 1,5%, 5 łyżek muesli. Banan. Drugie śniadanie: Kromka pieczywa orkiszowego, posmarowana chudym twarożkiem z 2 plasterkami wędliny drobiowej. Pomidor pokrojony w ćwiartki, posypany szczypiorkiem i suszoną lub świeżą bazylią. Obiad: Łosoś świeży (150 g) - grillowany, 1/2 woreczka ryżu brązowego. Kapusta kiszona (szklanka) z dodatkiem oleju. Herbata czerwona bez cukru.

Podwieczorek: 1 duża starta marchewka ze startym jabłkiem (skropione cytryną) i łyżką słonecznika polane jogurtem naturalnym (kubeczek-150g), kromka pieczywa razowego posmarowana masłem. Kolacja: Serek homogenizowany waniliowy (150g), kilka truskawek. Mała bułka razowa posmarowana cienko masłem. Melisa z pomarańczą bez cukru.

Dzie ń 7

Śniadanie: Jajecznica z 2 jajek z pokrojonym w kostkę pomidorem na maśle (1 łyżeczka płaska), 2 kromki pieczywa razowego. Kawa z mlekiem 1,5%. 2 śniadanie: Sałatka z kurczaka (filet z piersi kurczaka - gotowany lub grillowany, trzy łyżki kukurydzy, pół pora, plaster ananasa, pół jogurtu naturalnego i przyprawy). Wszystko pokroić i podawać na liściach sałaty. Obiad: ¾ woreczka ugotowanego ryżu brązowego, parabolicznego lub białego, 4 jabłka uduszone z dodatkiem łyżeczki masła, musem polać ryż, całość polać 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypać cynamonem. Podwieczorek: Szklanka soku pomidorowego, 3 wafle ryżowe 4 plasterki sera mozarella, 4 plasterki wędliny drobiowej. Kolacja: Serek wiejski (200g), bułka grahamka posmarowana cienko masłem, z plasterkami pomidora i sałatą. Melisa z pomarańczą bez cukru.

REŻYSERIA:PRODUKCJA:SCENARIUSZ:MUZYKA:ZDJĘCIA: Julia Rojewska Maria Kurczalska Anna Pietrzak i Ewa Poprawska Anna Frąckowiak Samanta Idaszak Dziękujemy za uwagę