oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Krewetki po tajsku.
 Ich rodzaje i odmiany 
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Rośliny chronione -Gatunki chronione w Polsce
Roślinność śródziemnomorska
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
WINO.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Jaworzyny i lasy zboczowe
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Ola Zielińska i Julia Bilska 3a
Liście Piątnica, r..
Złote zasady odżywiania.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Położenie Warunki klimaty- czne Roślinność naturalna Świat zwierzęcy
Każdy powie, że sport to zdrowie!
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Wykorzystanie roślin przez człowieka
KRAJOBRAZ ŚRÓDZIEMNOMORSKI
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Lasy w mojej okolicy Osowa Góra, Bydgoszcz.
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
ROŚLINY NA TERENIE SP4 W OZORKOWIE
Śniadanie daje moc !!.
Drzewa.
Janek, Julka, Szymek, Kuba, Marysia i Marcel
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Flora w Cieksynie.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
Zapraszam na prezentację pt. ,,Rośliny chronione w Polsce''
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Drzewa w parku miejskim
KAWA HERBATA KAKAO.
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
Szkolne Arboretum Gimnazjum nr 8 z Oddziałami Sportowymi im. Polskich Olimpijczyków w Częstochowie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
Gatunki roślin chronionych w Polsce
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
Krajobraz Śródziemnomorski informacje zawarte w prezentacji to kraje znajdujące się w klimacie śródziemnomorskim, cechy charakterystyczne, fauna i flora.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa kilkusetletnie. Z jej owoców, czyli oliwek, wytłacza się olej jadalny zwany oliwą

winnicami Winorośl jest wieloletnią rośliną pnącą. Plantacje tej rośliny nazywa się winnicami. Głównym produktem otrzymywanym z winogron jest wino: mniejsze znaczenie mają rodzynki i soki.

Pistacja pochodzi z Azji Środkowej oraz Azji Mniejszej. W Europie ich plantacje można spotkać w Grecji na wyspie Eginie. Należą do najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Mała porcja zaspakaja doskonale głód, a także dostarcza organizmowi wiele niezbędnych minerałów, witamin oraz fitoskładników. Pistacja najczęściej traktowana jest jako przekąska. Nasiona pistacji są również przetwarzane na olej pistacjowy

pochodzą z Azji perfum Pomarańcze pochodzą z Azji, ale najwięcej uprawie się ich w strefie śródziemnomorskiej. Drzewa pomarańczowe są uprawiane ze względu na owoce; dostarczają też olejów eterycznych, które służ do wyrobu perfum i są wykorzystywane w przemyśle spożywczym

pochodzi z południowo-wschodnich Chin Cytryna pochodzi z południowo-wschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam hodowana. C i B1 Drzewo dorastające zazwyczaj do 5 m, choć niekiedy do 10 m, u większości odmian gałęzie z kolcami. Jest uprawiana dla swoich owoców, które zawierają dużo witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego

Przyprawy strefy śródziemnomorskiej

wawrzyn szlachetny Przyprawą są wysuszone liście wiecznie zielonego drzewa o nazwie wawrzyn szlachetny, uprawianego w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Przyprawowe właściwości liści związane są z zawartością olejku eterycznego, garbników, które nadają im przyjemny zapach i gorzkawy smak. Przyprawa ta łagodzi słone potrawy oraz posiada właściwości pobudzające apetyt.

kuchni celów leczniczych Koper włoski, należący do rodziny selerowatych, jest rośliną powszechnie występującą i powszechnie stosowaną. Miejscem jego pochodzenia są kraje śródziemnomorskie. Koper ma zastosowanie w kuchni, jednakże wykorzystuje się go również do celów leczniczych.

kuchni francuskiej Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Z uwagi na swoje walory kulinarne ozdobne jest obecnie uprawiany i wykorzystywany na wszystkich kontynentach. Zajmuje ważne miejsce w kuchni francuskiej jako niezastąpiony składnik wielu dań

Lebiodka pospolita (oregano ) Lebiodka pospolita (oregano ) – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity. Inna nazwa: dziki majeranek.

pl.wikipedia.org i-naturalnie.blogspot.com forumogrodnicze.info Skorzystałam również z opakowań przypraw, na których umieszczone były opisy oraz z książki pt.:” Tajemnice świata przyrody podręcznik dla klasy 6”